Džek rasel terijer –najveći skakač i najbolji glumac među psima

0

Džek rasel terijer imao je veoma dug period razvoja. Vremenom se javilo više različitih vrsta rase koji se razlikuju samo fizički, dok im je karakter ostao isti. Ovo su psi namenjeni isključivo jakim i stabilnim osobama koje će znati da se pravilno postave prema psu i budu autoritet. Iako je stvoren kao lovači pas zbog sjajnog karaktera, brojnih talenata i svoje druželjubivosti sve češće ga srećemo u ulozi kućnog ljubimca. Veoma su sposnobni i pored sjajnih lovačkih sposobnosti, često ih višamo u cirkusu, a zbog brzine i okretnosti veoma su uspešni na agiliti takmičenjima.

Kratak istorijat

Ova rasa nastala je tokom 19-og veka u Engleskoj. Za njihov nastanak i razvoj zaslužan je Džon Rasel po kome su i dobili ime. Nastali su ukrštanjem fox terijera sa drugim domaćim rasama, a najpre su korišćeni za lov. Sjajno su se snalazili u lov na licice gde su se njima neprimetno približavali i terali ih iz jazvina kako bi lovac mogao da ih uhvati. Vremenom rasa je pokazala brojne talente i interesovanje za njima počelo je vrtoglavo da raste. Tokom 20-og veka razvila su se dva tipa: jedan viši i kraći, a drugi dosta niži sa dužim telom. Danas u jedna od najpopularijih rasa, a interesovanje za njima raste iz dana u dan.

Dzek rasel terier (4)

Osnovne karakteristike rase

Pripadnici ove rase pasa spadaju u porodicu terijera. Psoečna visina mužijaka kreće se u rasponu od 25 do 38 cm, dok su po pravilu ženke u proseku 5 do 10% niže od njih. Prosečna težina mužijaka kreće se od 6 do 9 kg, a ženke su nešto lakše. Životni vek rase iznosi od 13 do 16 godina.

Fizičke odlike

Izuzetno su proporcionalni, glava im je srednje veličine sa ravnom lobanjom i dobro definisanim stopom. Njuška je dugačka, vilica široka i snažna, usno dobro pigmetisana, a oči male bademastog oblika. Uši su presavijene, veoma tanke i izuzetno pokretljive. Vrat je snažan, leđa ravna, slabine kratke i mišićave, a grudni koš dubok i snažan. Rep je nešto riši u osnovi i stanuje se idući ka vrhu, a može se krupirati mada nije obavezno. Prednje noge su veoma ravne i jake, a zadnje su snažne i mišićave. Šape su okrugle sa tvrdim jastučićima.

Izgled krzna i boje u kojima se može javiti

U zavisnosti od tipa terijera razlikovaće se i njihova dlaka. Ona može biti glatka, veoma gruba ili pak glatka. Pored strukture postoji i razlika u dužine dlake, pa tako razlikujemo one sa dužom i one sa kraćom dlakom.

Njihova poddlaka je veoma gusta i ima finu strukturu koja zajedno za pokrovnom dlakom čini krzno vodootpornim. Uvek su bele boje i ona mora biti na više od 60% tela psa. Dozvoljene su šare i oznake koje se mogu javiti u svim nijansama od jako svetle do veoma tamno smeđe.

Dzek rasel terier (2)

Dva tipa džek rasela

Vremenom razvila su se dva tipa ove rase: dugodlaki i kratkodlaki. Pored dužine dlake oni se razlikuju i po građi tela, pa dok jedni imaju izduženo telo i veoma kratke noge, drugi se odlikuju dugačkim nogama i kraćim telom.

Neustrašivi psi stabilnog temperamenta

Veoma su živahni i stalno će biti u pokretu. Pored toga veseli su i biće veoma odani vlasniku kojeg će obožavati. Izuzetno su poslušni i uživaće u raznim igrama. Pokazali su se kao sjajni lovci, neustrašivi i hrabri. Biće zabavni za sve koji ga okružuju, a ovo su veoma druželjubivi psi koji će biti nežni i pažljivi prema maloj deci. Ipak trebali bi ste objasniti deci da se ih nemaju zadirkivati i bacati stvari na njih jer su veoma nežni i osetljivi. Dobro će se slagati i sa drugim životinjama.

Veoma su okretni i prilično samouvereni. Pokazali su se kao psi široke primene zbog sjajnog karaktera, spretnosti, stabilnog temperamenta i želje da se dokažu.

Pazite na dresuru kako vaš pas ne bi razvio sindrom malog psa!

Džek rasel nije pas za svakog. Njima je neophodan autoritativan vlasnik koji će znati da se postavi kao vođa i biti veoma dominantan. Samo uz jakog i istrajnog vlasnika ovi psi neće razviti sindrom malog psa. U slučaju da njegov vlasnik bude krh i previše popusttljiv pas če pomisliti da je on vođa cele porodice i biće veoma bahat i neposlušan. Biće preterano zaštitnički nastrojen prema celoj porodici, izuzetno teritorijalan, non-sop će lajati, čak će ispoljavati i agresivnost prema drugim životinjama i ljudima.

Zbog toga je jako važno da pravilno sprovedete ceo proces dresure i pokažete psu da mora da vas sluša. Veoma su inteligentni i ako se pravilno postavite nećete imati problema sa njima. Ako niste iskusan vlasnik savet je da potražite pomoć eksperta.

Pravilna socijalizacija psa

Veoma su društveni i rado će provoditi vreme sa ostalim psima i drugim životinjama, ali potrebna je što ranija socijalizacija zbog razvijenog lovačkog instikta. Naime, oni će hteti da gone ostale životinje zbog čega je neophodna socijalizacija kako bi mogli da normalno funkcionišu sa drugim životinjama bez želje da ih nadvaldaju ili ulove.

Dzek rasel terier (1)

Moraju što više vremena provoditi sa drugim psima (ili životinjama sa kojima planirate da ih držite u zajednici) kako bi naučili da se „druže“ sa njima, a ne da ih smatraju plenom ili neprijateljem. Potrebno je obratiti dosta pažnje i što detaljnije sprovesti ceo proces socijalizacije ako želite da vaš pas živi u jednici sa mačkama.

Nega i održavanje

Kako se vezuju za vlasnika i porodicu trebali bi da žive sa njima u kući ili stanu. Veoma su aktivni i potrebno ih je svaki dan izvoditi u šetnju ili ih pustiti da se izigraju u dvorištu ukoliko ga posedujete. Vole da se igraju i biće aktivni i u kući pa pazite ako ga ostavljate samog na duže vreme.

Linjaju se umereno, a održavanje dlake je minimalno, potrebno je povremeno četkanje do tri puta nedeljno. Kupajte ga samo kada je to neophodno i ne više od pet do šest puta na godišnjem nivou.

Ždravlje rase

Spadaju u veoma zdrave rase i ako budete vodili pravilnu negu i prošli sve redovne vakcinacije nećete imati problema sa njihovim zdravljem. Povremeno mogu imati probleme sa sluhom ili vidim, a može se i javiti displazija kukova ili laktova. Početkom proleća mogu se javiti i razne vrste kožnih bolesti i alergija.

Dzek rasel terier (5)

Razmnožavanje džek rasela

Lako se pare, a možete ih pariti i sa drugim terijerima. Ženke dva puta godišnje dobijajau teranje, a preporuka je da preskočite parenje. Ne bi ste trebali da parite pse starije od osam i mlađe od jedne godine. Dobro razmislite da li ste sigurni da ćete moći da se brinete o štenciama jer veoma često ženke okote i preko sto mladunaca.

Što raznovrsnija ishrana

Veoma je bitno da imaju što raznovrsniju ishranu bogatu vitaminima A i B, proteinima i ugljenim hidratima. Kako bi ste bili sigurni da će dobiri sve hranljive sastojke preporuka je da kupujete industriski gotovu hranu.

Ako pak imate vremena i sami želite da im spremate hranu, možete ih hraniti sa mesom, jajima, povrćem, ribom, voćem i žitaricama. Trudite se da mu obroci budu uvek sveži i topli.

Dzek rasel terier

Cena džek rasel terijera

Njihova cena je prilično nestabilna i varira iz meseca u mesec. Veoma su pristupačni i postoji jako veliki broj njihovih odgajivača. Cena će zavisiti od tipa psa, njegove starosti, kao i toga od kojih je jedinik potekao, a kreće se od 100 do 300 evra.

Zanimljivosti:

  • Ime „Džek Rasel“ dobili su po svešteniku koji je prvi odgajio kuju ove rase, za koju će se kasnije ispostaviti da je bila prvi primerak i osnivač rase.
  • Iako im je životni vek do 16 godina, često ova rasa živi i znatno duže.
  • Poseduju brojne talente, a gluma je samo jedan od njih. Jedan su od najtraženijih pasa koji su se pojavili u najviše filmova do sada. Posebno je poznat terijer Maks koji je javnosti dobro poznat iz filma „Maska“. Pas Agi je čak za svoj performans u filmu „Glumac“ nagrađen specijalnim psećiim „Oskarom“.
  • Ovo su psi koji su poneli titulu „navjvečih skakača“, odnosno u odnosu naveličinu mogu da skoče najviše od svih rasa.,. Oni drže rekord za najveći skok od 1,98 metara u visini.

Dzek rasel terier (1)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.