Američki bulldog – savršeni zaštitnik koji će biti idealan “telohranitelj”

7

Vlasnici američkog buldoga moraju biti veoma odgovorni pošto je reč o rasi koja usled neadekvatne socijalizacije i pravilne dresure može biti veoma agresivna. Reč je o psima koji imaju kontraverznu prošlost gde su korišćeni za borbu sa bikovima i drugim opasnim životinjama. Ove pse Sjednjenje Američke Države ne samo da nisu priznali, već su im zabranili takmičenje na izložbama. Ipak reč je o sjajnoj rasi koja će biti odličan „telohranitelj“ i dobro paziti na vlasnika i njegovu porodicu. Iako su poznati po krvoločnosti mogu biti sjajni kućni ljubimci požrtvovani i odani svom vlasniku.

Nešto više o nastanku rase

U Engleskoj su se pojavili buldozi i mali su veoma široku primenu. Kada su u 17-om veku postale popularne borbe životinja odgajivači su radili na usavršavanju rasa koje pokazuju znake velike krvoločnosti i borbenosti.  Tada su organizovane različite borbe u kojima su se borili medvedi i bikovi protiv dva nekada i tri psa. Američki buldozi su se pokazali veoma snažnim i u stanju su bili da pobede protivnika trostruko većeg i težeg od sebe. Usled ljudske neodgovornosti buldozi nisu pravilno dresirani usled čega su postali prilično agresivni i napdali ljude. Zbog toga ih veliki broj država nije priznao smtrajući da su prilično kontraverzna i agresivna rasa čiji temperament se teško obuzdava. Ipak ljubitelji rase uspeli su da se izbore za američkog buldoga i pokažu da pored nekih mana kojih ima ovo može biti veoma koristan pas i divan kućni ljubimac.

Americki buldog (4)

Visina, težina i životni vek američkog buldoga

Američki buldog pripada porodici pinčera, šnaucera i molosa i ima životni vek u trajanju od 11 do 12 godina. Prosečna visna mužijaka kreće se od 56 do 71 cm, dok kod ženki ona iznosi od 43 do 66 cm. Prosečna težina mužijaka je od 41 do 61 kg, dok težina ženki se kreće u rasponu od 30 do 50 kg.

Fizičke odlike rase

Atletske su građe, veoma jaki srednje veličine sa glavom kockastog oblika i veoma širokim i mišićavim čelom. Stop je veoma izražen, oči su okrugle i razmaknute uglavnom tamno smeđe boje, zubi veliki i jaki smešteni u snažnu vilicu. Njihov vrat je širok i mišićav, grudi široke i duboke, leđa kratka i masivna, dok je njihov rep u korenu nešto širi i sušava se idući ka vrhu, dužine do skočnog zgloba. Prednje noge su izuzetno ravne i mišićave, baš kao i zadnje koje moraju biti paralerne.

Podlaka je gusta i mekana, dok je pokrovna dlaka izuzetno kratka i veoma oštra. Ovo su psi bele boje koja mora da zauzima najmanje 50% njihovog tela. Dozvoljene su oznake svih boja, a najviše se cene crne i tigraste.

Najistaknutije osobine i narav rase

Iako većina odmah okarakteriše ove pse kao jako agresivne trebalo bi da znate da oni ne smeju biti agresivni prema čoveku. Takođe oninikako ne smeju biti ni stidvljivi već veoma dostojanstveni i snažni. Odlučni su i veoma hrabri, a odlikuju se i visokim stepenom inteligencije. Prepuni su samopouzdanja, niju neprijateljski nastrojeni, a imaju urođenu ljubav prema deci. Sjajni su čuvari, a poznati su po tome da su odlični telohranitelji i veliki je broj ljudi koje je upravo ova rasa spasila.

Americki buldog (3)

Imaju snažan zaštitnički instikt i mogu biti agresivni prema nepoznatim ljudima ili drugim životinjama zbog čega je neophodna što ranija socijalizacija. Biće odani vlasniku i hteće da provode vreme sa njim i porodicom.

Zdravlje američkog buldoga i saveti vezani za njegovo održavanje

Američki buldog bi trebao da živi u stanu ili kući sa vlasnikom. Ako imate dvorišto poželjno je da dane provode u njemu jer su izuzetno aktivni. Njihove potrebe za aktivnosti možete zadovoljiti i dužom dnevnom šetnjom uz povodac ili nekom energičnom igrom.

Dlaka je kratka i neće zahtevati dosta vašeg vremena. Pošto je oštre strukture dovoljno je povremeno četkanje tvrdom četkom, a u periodima linjanja svaki drugi dan. Linjaju se veoma malo i to dva puta godišnje. Što se tiče kupanja, trebalo bi da ga kupate samo kada je to neophodno. Dosta balave pa bi ste trebali da im čistite lice svakodnevno.

Selekcijom i razvojem rase stvorena je prilično zdrava i jaka rasa koja je otporna na dosta bolesti. Nemaju genetske predispozije za dobijanje naslednih bolesti, a primećeno je da povremeno mogu oboleti od displazije kukova ili kolena.

Vodite računa o parenju budloga

Američki buldog će biti spreman za parenje već sa devet meseci, ali se preporučuje da kod kuje preskočite prvo teranje i sačekate do godinu dana starosti kada će vaš pas i psihički biti potpuno zreo. Trebalo bi da im obezbedite adekvatan prostor za parenje, a često umeju biti nervozni i pomalo agresivni pa dodatno povedite računa o njima.

Vašeg psa bi trebalo da parite samo ako želite aktivno da se bavite uzgojem ove rase jer  u proseku ženka okoti oko jedanest štenadi, a često i mnogo više. Kako ne bi ste bili jedan od neodgovornih vlasnika dobro razmislite o parenju vašeg psa, pogotovo o tome da li ćete moći da se adekvatno brinete o tolikom broju štenaca.

Americki buldog (2)

Što ranija socijalizacija i dresura

Potrebno ih je što duže držati zajedno sa majkom i braćom i sestrama kako bi naučili da se igraju i postali što društveniji. Jako je važno da obavite pravilnu socijalizaciju kako vaš pas ne bi bio agresivan prema drugim životinjama.

Dresuru morate započeti što ranije. Ovi psi jedinu uz veoma jakog i autoritativnog vlasnika mogu postati poslušni i jedino takav vlasnik može izvući ono najbolje iz njih. Često je zbog što bolje dresure potrebno konsultovati i eksperta kako pas ne bi bio agresivan. Najbolje rezultate dobićete kombinovanjem različitih metoda dresure.  Umeju da budu teritorijalni i veoma posesivni kada je u pitanju porodica prema kojoj će stalno biti zaštitnički nastrojeni. Zbog toga je jako bitno da ga naučite da pravilno odgovara i na komande drugih ukućana kako ne bi bilo problema kada vlasnik nije tu.

Ishrana bogata mesom i mesnim prerađevinama

Štene američkog buldoga potrebno je hraniti nekoliko puta na dan, a preporuka je da koristie hranu super premium kvaliteta. Nakon šest meseci dovoljna će mu biti dva obroka dnevno, a preporuka je da ga i tada hranite junior granulama.

Nakon godinu dana smatra se da je vaš pas odrastao i biće mu dovoljan jedan obrok dnevno. Možete mu sami spremati ili izabrati neku od industriski gotove hrane. Ako se odlučite za gotovu hranu znajte da mu makar jednom nedeljno (preporuka je tri puta) morate davati meso i kosti zbog pravilnog razvoja i nege zuba. Ljubitelji su mesa, mesnih prerađevina i mesnih prerađevina i  često će želeti da jedu isključivo tu hranu što ne bi ste trebali da im dozvolite. Jednolična ishrana nije nikako dobra za njih i potrebno im i vitamina i minerala koji se nalaze u povrću i žitaricama s’toga se trudite da vaši psi i to jedu. Ne bi bilo loše da im povremeno u ishranu ubacite i neke dodatke u vidu vitamina.

Cena američkog buldoga

Ponovo je bitno istaći da samo odgovoran vlasnik koji će imati dovoljno vremena za psa i znati da se postavi veoma autoritativno prema njemu može da izabera američkog buldoga za svog  kućnog ljubimca. Ovi psi će biti veoma požrtvovani kućni ljubici i odlični telohranitelji samo ako budu rasli uz vlasnika koji će znati da se postavi prema njima. Cena po jedinki je veoma visoka i obično se kreće od 350 do 700 evra u zavisnosti od odgajivačnice.

Americki buldog

Click Here To Join Native Media
Share.

7 коментара

    • Pa u tome i jeste poenta…ja imam muzijak star 7 godina,iza sebe 3 legla…svasta su mi dovodili da ih ovaj moj ocvrsne…to je komedija sta on radi sa drugim rasama,bukvalno su kao igrace pored njega!Cak je i kangla i sar planica odvalio …barem ovaj moj,izuzetno dobri istreniran i fizicki spreman !

  1. A. Buldog nema poddlaku !!! Rana socijalizacija je ključna . Jedan u hiljadu ima urodjenu agresivnost. Rasu odlikuje blaga narav , inteligencija i snaga a nikako agresivnost !!! U nekim delovima sveta se još uvek koriste za lov a ujedno i za čuvanje imanja i domaćih životinja. „AKO NIJE AMERIČKI BULDOG , ONDA JE SAMO PAS“

  2. Niko kao amer.buldog on

    Imati američkog buldoga je sasvim drugačije iskustvo, pozitivno u svakom pogledu.Nedavno nam je u 11- oj godini uginula ženka američkog buldoga.Otišla je iznenada a nas ostavila u šoku i boli.Bila je ravnopravni član porodice…naša zaštitnica i radost.Ogromna, prelepa, samouverena a velika maza.Obožavala je decu ,ljude je znala odlično da proceni, mnogo je volela da se druži sa nama i našim prijateljima.Inteligentna,staložena…Američki buldog je pas koji će biti odan celoj vašoj porodici do kraja svog života i zato zaslužuje veliku pažnju i poštovanje…jer njegov pogled je kao ljudski, s tom razlikom što pruža bezuslovnu ljubav…

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.