Argentinska doga – pas široke primene i neverovatne snage

4

Argentiska doga poseduje zaista sjajan karakter i pregršt talenata i to zahvaljujući što je u nastanku rase učestvovalo više od deset potpuno različitih rasa. Odlikuju se visokom stopom agresivnosti pa su ranijih godina korišćeni u borbama pasa. Pokazali su se kao sjajni lovci, a poslednjih godina sve ih češće srećemo u ulozi kućnog ljubimca.

Iako su se kroz istoriju pokazali kao veoma agresivna rasa uz autoritativnog vlasnika i pravilnu dresuru mogu biti odlični kućni ljubimci koji će se dobro slagati i sa malom decom. Uz odgovarajućeg vlasnika koji će moći da izvuče ono najbolje iz njih pokazaće se kao veoma umiljati psi koji se mogu koristiti za pregršt poslova.

Istorija i poreklo rase

Kao što im samo ime kaže ovi psi nastali su na prostorima Argentine negde početkom 20-og veka. Njihov tvorac bio je doktor Antonio Norez Martines koji je želeo da stvori veoma snažnu rasu koja će se savršeno snalaziti u lovu. On je zbog toga ukrštao više različitih rasa pasa poput boksera, bordoške doge, španske doge, irskog vučijeg hrta, mastifa, bulterijera, poentera i td. Psa kojeg je dobio ukrštanjem ovih rasa ponovo je ukrstio sa sada već izumrlom rasom pod nazivom kordobski borac kako bi nastali psi kakve danas znamo.

Brzo su se rasprostranili i odmah naišli na široku primenu, pa su tako korišćeni za lov, kao vodič slepih, čuvar, ali i u policiji i carini. Ranije kada su bile popularne borbe pasa, argentiska doga se pokazala kao sjajan borbeni pas, dok danas poznati su kao umiljati psi koji su sjajni kućni ljubimci. I pored toga što uz pravilnu dresuru oni neće pokazati znake agresivnosit u nekim zemljama zabanjen je njihov uzgoj.

Argentiska doga (5)

Osnovne karakteristike argentiske doge

Argentiska doga poznata je još i pod nazivom dogo argentino i pripada porodici molosa. Životni vek rase je od 10 do 12 godina a prosečna visina mužijaka iznosi od 61 do 69 cm, dok su ženke u proseku za 10% manje od njih. Prosečna težina mužijaka kreće se od 36 do 45 kg, dok su ženke nešto lakše od njih.

Telesne karakteristike rase

Snažan pas, velikih dimenzija spada u velike rase i odlikuje se veoma mišićavim i skladnim telom. Glava je veoma masivna sa blago definisanim stopom. Njuška je više dugačka nego što je široka i po pravilu je pravougaonog oblika. Usne su crne priljubljene, nost takođe crn i prćast sa izraženim nozdrvama. Oči su razmaknute uvek tamne boje, a njihove uši su viosko postavljene, srednje dužine u obliku trougla. Zubi su veoma jaki pravilno raspoređeni u snažnu vilicu. Vrat je srednje dužine, povijen i pravilno oblikovan, prsa široka i duboka, ramena snažna i istaknuta, dok su njihova leđa krupna i prilčno razvijena.

Rep je dug i snažan, noge paralerne, mišićave i masivne. Celo telo je prekriveno kompaktnom i čvrstom kožom koja je dobro pigmentisana. Dlaka je kratka i oštra. Uvek su bele boje, a dozvoljene su oznake na glavi koje ne bi smele da prekrivaju više od 10%  površine.

Argentiska doga

Sjajan čuvar koji se odlikuje velikom hrabrosti

Ovo su veoma hrabri i inteligentni psi koji imaju savršen njuh. Iako ih mnogi smatraju agresivnim psima, ovo su jedni dobrodušni psi, umiljati i nežni koji će biti dobri prema sivma koji lepo postupaju sa njima. Dobri su i sa malom decom, iako zbog veličine psa nije preporučljivo da ih ostavljate nasamo. Prema strancima su nepoverljivi što ih čini odličnim čuvarima. Puni su samopouzdanja, otvoreni i retko laju.

Prilično su nadaren i umeće da budu veoma strpljivi. Imaju stabilan temperament, odličnu moć zapažanja i sposobni su za obavljanje najrazličitijih poslova. Velika je primena ovih pasa pogotovo u Argenitini i ostalim zemljama Južne Amerike gde se uglavnom ovi psi koriste u policiji i carini. Njihov razvijen njuh čini ih sjajnim lovicma, a posebno su se istakli u lovu na divljeg vepra i pumu. Koristi se za odbranu, i kao spacilac, a izvrstan je i kao vodič slepih.

Argentiska doga (4)

Da li argentinska doga ima neke mane?

Mnogi ističu da je agresivnost jedina mana ovog psa. Ipak treba istaći da oni po prirodi nisu agresivna rasa. Kako poseduju izvrstan njuh, sjajni su lovci, a pri tom veoma snažni i spretni ranije su korićeni u borbama pasa gde su ih vlasnici trenirali da pokazuju agresivnost i ubijaju druge pse.

Uz autoritativnog vlasnika i pravilno sprovedenu socijalizaciju i dresuru videćete da je ovo zaista divan i umiljat pas koji neće pokazivati znake agresivnosti.

Nega i održavanje argentiske doge

Ovi psi mogu da se drže u stanu, mada bi idealno za njih bilo da žive u kući sa vlasnikom gde će imati stalan pristup dvorištu. Ako pak želite da ga držite u dvorištu u kućici za pse pazite na njih kada temperatura padne ispod nule jer im ne pogoduju tako niske temperature. Njima će trebati dosta fizičkih aktivnosti pa pored šetnje na povodcu neophodan je i neki jači trening ili pak da pustite psa na otvorenom da se istrči.

Čisti su i nemaju mirisa, a krzno im je veoma zahvalno za održavanje. Dovoljno je četkanje od dva do tri puta nedljno. Ne linjaju se puno, a u periodima linjanja biće potrebno četkanje svaki drugi dan. Dlaka ne zahteva nikako dodatno oblikovanje, a biće potrebno samo povremeno skraćivanje noktiju koji će rasti veoma brzo.

Zdravlje rase

Veoma je drava rasa, a iskustvo je pokazalo da su otporni na veliki broj bolesti. Pravilnom negom osiguraćete dug i zdrav život vašem psu. Zbog tanje dlake nešto im je osetljivija koža pa na suncu mogu dobiti opekotine. Zbog toga ne bi ste trebali da ih izvodite napolje tokom velikih vrućina.

Argentiska doga (3)

Takođe pošto su jako osetljivi i na veoma hladno vreme, zimi kada je temperatura ispod nule trebali bi da obratite pažnju kada ih izvodite napolje da ne bi došlo do nekih ozbiljnijih oboljenja.

Ishrana argentinske doge

Pravilna i kvalitetna ishrana važna je za dravlje vašeg psa. Bilo da se odlučite za industrijski gotovu ili pak želite sami da spremate hranu znajte da je od velike važnosti da obroci  sadrže sve hranljive materije, kao i to da budu sveži i uvek u isto vreme kako bi njegov metabolizam pravilno funkcionisao.

Pored hrane neophodno mu je svakodnevno obezbediti i svežu vodu.

Dresura i socijalizacija

Inteligenti su i veoma brzo zapažaju stvari što im omogućava brzo učenje. Ipak oni zahtevaju iskusnog vlasnika koji će znati da im pokaže da je upravo on vođa i da pas mora da mu se pokori. Njihov vlasnik mora biti strpljiv i posvetiti dosta vremena psu kako kasnije pas ne bi pokazivao znake agresivnosti.

Takođe jako je bitno da psa ne kažnjavate već da se fokusirate na metodu nagrađivanja kako ne bi razvio poremećaje u ponašanju.

Argentiska doga (2)

Pored pravilne dresure neophodna je i što ranija socijalizacija naročito sa drugim psima kako ne bi bili agresivni prema njima. Zato je najbitnije da što ranije krenete sa procesom socijalizacije i pustite vašeg psa još dok je štene da se igra sa drugim psima. Sa druge strane ako posedujete glodare i mačke biće vam neophodna pomoć stručnjaka jer ovi psi su stvoreni da budu lovci pa će jako teško biti za njih da žive u takvoj zajednici.

Razmnožavanje argentinske doge

Savršenog su zdravlja i nećete imati problema oko parenja ove rase. Ženke dobijaju teranje dva puta godišnje, dok se mužijaci mogu pariti tokom cele godine. Kako nekada umeju biti agresivni tokom parenja, preporuka je da ih u tim trenutcima često obilazite i ne ostavljate dugo same kako ne bi došlo do neželjenih problema.

Prisupačnost i cena u našoj zemlji

Najpre treba istaći da nisu svi psi za svakog, a ovoj rasi potreban je istrajan i autoritativan vlasnik koji će želeti da joj posveti dosta vremena. Argentiska doga popularna je svuda u svetu, a tokom 21-og veka zapazila je značajan rast popularnosti i u našoj zemlji. Veoma su pristupaćni i lako ćete nabaviti štene ove rase.  Njihova cena kreće se od 50 do 250 evra u zavisnosti od toga gde ih kupujete, a preporuka je da štene uzmete čim prestane da sisa kako bi ste odmah započeli sa socijalizacijom i dresurom.

Argentiska doga (1)

Click Here To Join Native Media
Share.

4 коментара

    • Dogo argentino ili argentinska doga – sasvim je svejedno. Dogo, kao i i doga, znači pas. Nemačka doga, prevedeno na srpski, jeste nemački pas, bordoška doga je bordoški pas. Nemojte mistifikovati banalne stvari. Dakle, nije reč ni o kakvoj drugoj rasi. Inače, dogo argentino, između ostalog, ima u sebi i krvi nekoliko različitih pasa koje se, ustaljeno, zovu doga (španska, bordoška, nemačka), pa i ne bi bilo pogrešno nazvati ga i argentinska doga.

  1. Odgajivač sam argentiskih pasa već deset godina i profesor kinologije i zaista ne znam zašto se većina vlasnika uporno ljuti kada se kaže argentinska doga, jer pas uistinu jeste doga. Dogo je španski naziv za psa, preciznije za buldoga. Dakle, doga ili dogo jeste naziv za psa i nema nikakve razlike između te dve reči. Nemačka doga je nemački pas, bordoška doga je pas iz Bordoa. Isto to važi i za argentinsku dogu.

  2. Imali smo staforda, pa dobermana, a sada našeg snežnobelog anđela sa kojim se nijedan od prethodnih pasa ne može uporediti. Tu vernost, tu inteligenciju, tu stabilnost nema nijedna od tzv. opasnih rasa. On je nežniji od bišona, a snažniji od rotvajlera. Dresira se veoma lako, nema pseći miris, retko laje, a deca mu se penju na glavu. Ko je ljubitelj velikih , dostojanstvenih pasa, sigurno neće pogrešiti ako izabere ovo čudo iz Argentine.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.