Engleski hrt – najpoznatiji trkački pas na svetu

0

Engleski hrt je vekovima odnosio pobede na trkama pasa, a poznat je kao jedan od najbržih pasa na svetu koji može da trči do 60 km/h. Ovi sjajni psi ranije su se koristili u lovu, ali danas zbog svoje vernosti i prvrženosti vlasnkiku sve češće ih viđamo u svojstvu kućnih ljubimaca.

Istorija i poreklo

Engleski uzgajivači želeli su da stvore veoma brzu i hitru rasu koja će biti savršena za lov pa su selektivnim uzgajanjem stvorili upravo engleskog hrta koji je imao neverovatnu sposobnost da u trku uhvati plen. Pretežno su lovili po šumama i za kratko vreme postali su omiljeni psi u Velikoj Britaniji. Pretežno su korišćeni u lovu na zečeve jer su se pokazali izuzetno sposobnim, a tokom 19-og veka kreću i trke pasa u kojima su trijumfe odnosili upravo ovi hrtovi.

Tih godina su počeli da se koriste i na izložbama pasa, dok su veoma retko korišćeni kao kućni ljubimci. U Sjedinjenim Američkim Državama ova rasa beleži stalni pad popularnosti i procenjuje se da ako tako nastavi biće ih samo još u zoološkim vrtovima.

Engleski hrt (2)

Visina, težina i druge karakteristike engleskog hrta

Engleski hrt pripada porodici hrtova i potiče još iz drevnih vremena kada je bio poznat pod imenom grejhaund. Postoje dve vrste engleskog hrta koje se razlikuju po veličini: veliki i mali odnosno patuljasti ili vipet kako ga još nazivaju. Veliki engleski hrtovi imaju prosečan životni vek od 10 do 13 godina, dok je on kod vipeta nešto duži i iznosi od 12 do 15 godina.

Prosečna veličina mužijaka velikih engleskih hrtova kreće se u rasponu od 71 do 76 cm, dok njihova težina iznosi od 29 do 32 kg. Ženke su u proseku za 5% manje od njih. Vipet je dosta manji za prosečnom visinom  mužijaka od 47 do 51 cm, dok njegova prosečna težina iznosi 12, 5 kg. Njihove ženke su u proseku visoke od 44 do 47 kg, i nešto lakše od mužijaka.

Fizičke odlike rase

Mali i veliki engleski hrtovi razliku se samo po veličini dok su im ostale telesne karakteristike iste. Glava je veoma suva i dugačka, uši su male i tanke, oči okrugle i živahne, vrat je izuzetno dug i elegantan, leđa široka, a prsa snažna. Rep je tanak i dug, noge prilično razvijene i mišave sa jakim i snažnim šapama.

Engleski hrt (3)

Podlaka je kratka vunaste strukture, a pokrovna je kratkodlaka, čvrsta, fine strukture i savršeno im prileže uz telo. Sve boje kod ove rase su dozvoljenje, uglavnom su jednobojni, a najcenjeniji su sivi primerci.

Nega i održavanje engleskog hrta

Kao profesionalni trkački psi izuzetno su aktivni i biće im potrebno dosta aktivnosti tokom dana. Pored dnevne šetnje potrebno je da ih pustite da se istrče negde na otvorenom. Ne prija im hladno vreme i nikako ne bi trebali da žive u dvorištu. I pored toga možete ih pustiti da se igraju po snegu ali nakon toga ih morate uvesti u kuću da se ugraju. Idealno za njih bi bilo da žive u kući sa vlasnikom, ali kako su nešto krupnije građe ako živite u stanu moglo bi da bude previše malo prostora za njega.

Često mogu razviti neprijatan miris i stoga je jako bitno da ih redovono kupate i održavate higijenu. Dlaka je lagana za održavanje i zahtevaće četkanje od samo par puta nedeljno.

Pazite na zdravlje engleskog hrta

Iako su veoma jaka i otporna rasa morate voditi računa o njihovom zdravlju. Nisu podložni dobijanju uobičajenih psećih bolesti, ali kako je ovo izuzetno aktivna rasa često dolazi do povreda prstiju, zglobova, nogu i mišića. Da ne bi dolazilo do ovih povreda potrebno je da vaš pas bude uvek u formi, kao i da ga redovno izvodite i ne puštate da samostalno trči gde on želi već to iskombinujte zajedno sa dresurom kako bi znao gde i kojim intezitetom sme trčati.

Engleski hrt (4)

Dresura i parenje

Polnu zrelost stiču nakon 9 meseci, ali smatra se da je pas i psihički i fizički spreman za parenje nakon godinu dana. U zavisnosti od toga kakve štence želite izabraćate koje su to jedinke koje će biti potrebno pariti.

Socijalizacija neće biti teška jer su veoma društveni i uživaće u društu drugih životinja. Ipak treba da znate da nikako nije preporučeno da žive sa mačkama jer engleski hrtovi ih naprosto ne podnose.

Dresura ne bi trebala da vam predstavlja problem jer će hteti da udovolje vlasniku, ali morate znati da čak i dobro dresiran engleski hrt neće se uvek odazivati na vaše komande, pogotovo kada ih pustite da trče na otvorenom prostoru.

Ishrana psa

Engleski hrtovi su veoma aktivni psi i trošiće dosta energije  svakog dana zbog čega je od velikog značaja da imaju što kvalitetniju ishranu. Na tržištu postoji veliki izbor industrijski gotove hrane napravljenje za ovu rasu koja će im zadovoljiti dnevne potrebe za mineralima, vitaminima i ugljenim hidratima.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pored toga hranu mu možete i sami spremati, a vremenom će te videti koja je to hrana koja vašem psu najviše odgovara. Imaju tendeciju da jedu samo meso, mesne prerađevine i iznutrice pa se trudite da im to ne dozvolite i pored mesa u svaki obrok ubacte im obarenog povrća, žitarica ili nekog voća. Pored hrane psu uvek na dohvat stavite i posudu sa svežom vodom.

Cena engleskog hrta

Na našim prostorima čistokrvnog engleskog hrta malo je teže nabaviti, a poslednjih godina dosta im je opala popularnost jer se vlasnici radije odlučuju za nešto manje aktivnije pse. Cena šteneta će zavistiti od vrste engleskog hrta, kao i toga da li ga kupujete kod nas ili ga uvozite iz inostranstva.

Engleski hrt (5)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.