Engleski ovčar bobtejl – pastirski pas jedinstvenog krzna

0

Stari engleski ovčar poznat je i pod imenom bobtejl koje prevedeno na srpski znači – bez repa. Taj naziv su dobili jer ranije ovčarskim psima su odmah po rođenjemu sečeni repovi kako bi bolje obavljali radne zadatke. Jedna su od relativno starijih rasa ovčara, sjajni su čuvari, imaju blagu narav i odlični su kućni ljubimci. Zbog njihovog krzna imaju veoma simpatičan izgled koji se posebno dopada maloj deci. Najrasprostranjeniji su u Engleskoj zemlji iz koje su potekli, a iako su jedna od omiljenih rasa poslednjih godina značajno je njihov broj.

Istorija i poreklo starog engleskog ovčara

Bobtejl je nastao od kolija i ruskih ovčara u zapadnoj Engleskoj. Nastali su jer je Englezima bio potreban radni pas koji će biti sjajan čuvar i umeti da odbrni stado od vukova. Njima su odmah po rođenju repovi morali da budu krupirani kako bi što bolje obavljali zadatke. Interesantno da i čak i danas kada se uglavnom gaje kao kućni ljubimci ostao je običaj da im se krupira rep. Početkom 20-og veka priznati su i dobili su svoj standard, nakon čega su počeli da učestvuju na izložbama pasa.  Njihova popularnost je blago rasla sve do 21-og veka kada je počela polako da opada.

Bobtejl (2)

Osnovne karakteristike rase

Engleski ovčar pripada porodici pastirskih i pasa čuvara. Prosečna visina mužijaka se kreće od 56 do 61 cm, dok kod ženki ona je nešto manja i kreće se u rasponu od 51 do 53 cm. Minimanalna težina mužijaka je 29,7 kg, a kod ženki 27 kg. Životni vek ove rase se kreće od 10 do 12 godina.

Telesne karakteristike bobtejla

Već na prvi pogled jasno vam je da je reč o robusnom i mišićavom psu skladne građe. Glava je srednje veličine sa širokom i kvadratičnom lobanjom i izraženim stopom. Nosna pečurka je velika crne boje, oči su bademaste i koso postavljene. Njegove uši su male i nisko usađena, a vilica jaka sa potpunim zubalom koje daje makazast zagriz. Vrat je veoma dug i snažan, a trup mišićav kvadratičnog oblika. Leđa su široka i veoma kratka, grudi široke i duboke, a trbuh pomalo usukan. Noge su snaže i mišaćeve postavljene paralerno. Zadnje noge su dosta razvijeni od prednjih, a šape su ovalnog oblika dobro odlakane.

Bujno i gusto krzno koje im daje jedinstveni izgled

Pripadnici ove rase jedinstveni su upravo zbog nijhovog krzna koje je veoma specifičnčno i gusto, a prekriva im čak i oči. Poddlaka je veoma gusta i dosta kraća od pokrovne dlake koje je bujna i gruba na dodir. Celo telo je prekriveno izuzetno dugom dlakom koja im pruža savršenu zaštitu od hladnoće, ali i od toplote. Njena boja može st meseci, a preporuka je da kod kuje preskočite prvo teranje zbog povećanja šansi za rađenje zdravih štenaca. Nije preporučeno parenje sa drugim rasama. Nakon što pronađete adekvatne jedinke i uverite se u njihovo zdravlje ostavite ih dan –dva.

Bobtejl (3)

Veoma entuzijastičan pas blagog temperamenta

Izuzetno su odani, umiljati i veoma požrtvovani psi. Prepuni su energije i odlikuju se velikim stepenom inteligencije. Entuzijastični su i vole da se igraju. Voleće malu decu, ali kako su previše razigrani, ne smetei ih ostavljati nasamo jer bi mogli da obore decu. Društveni su i uživaće u pažnju koju mu bude pružala cela porodica. Rezervisan je prema stranicma, pa će biti odličan čuvar.

Blagog su temperamenta, izuzetno veseli i biće sjajni kućni ljubimci. Neće voleti da bude sam, a ako ga budete ostavljali predugo samog postaće destruktivan.

Zdravlje rase i saveti vezani za njihovu negu

Poput većine rasa i bobtejl je solidnog zdravlja, ali moguće je da se jave određena oboljena usled neadekvatnih uslova života ili loše nege. Primećeno je da ova rasa ima tendeciju da obli od: koronarne arteriljske bolesti, torzije želudca, katarakte, otitis externa i odvajanja mrežnjače.

Pošto su vezani za vlasnika idealno za njih bilo bi da spavaju u kući, ali da ceo dan provode u dvorištu gde bi mogli da se igraju i skaču kako bi zadovoljili potrebe za aktivnosti. Prijaće im duže dnevne šetnje, a ako nemate vremena za to možete ih pustiti da se istrče ili odrade kraći džoging. Vole zimu i sneg i prijaće im i veoma hladno vreme, dok im veoma topla leta neće pogodovati.

Bobtejl (4)

Dlaka je veoma zahtevna za održavanje i potrebno je svakodnevno četkanje, a u periodima linjanja i do nekoliko puta dnevno. U njihovoj dlaci se može skupiti prljavština pa je zbog toga neophodno nešto češće kupanje. Takođe na svakih mesec dana potrebno je oblikovati dlaku.

Njihovo parenje

Polnu zrelost stiču sa šest meseci, a preporuka je da kod kuje preskočite prvo teranje zbog povećanja šansi za rađenje zdravih štenaca. Nije preporučeno parenje sa drugim rasama. Nakon što pronađete adekvatne jedinke i uverite se u njihovo zdravlje ostavite ih dan –dva nasamo da se upoznaju. Parenje je najbolje između 9-og i 13-og dana od početka teranja.

Nakon dve nedelje od parenja trebalo bi da se primećuje ako je ženka skotna, a ne bi bilo loše da je odvedete kod veterinara kako bi ste se uverili u njeno i zdravlje štenaca. U proseku okoti se oko 6 štenaca koji se rađaju crni. Tek sa šest meseci njihova dlaka počinje da svetli i dobija oznake i taj proces traje sve do godinu i po dana starosti. Tek nakon ovog perioda njihova dlaka se stabilizuje i dobija boju koju će pas zadržati. Bitno je istaći da se štenci rađaju sa veoma drugim repom, a kako je praksa ranije bila da se rep uvek krupira i dan danas dosta je odgajivača koji ga krupiraju.

Dresura i socijalizacija

Sa socijalizacijom je potrebno početi što ranije kako ne bi postao previše stidljv ili povučen. Prijaće im društvo drugh životinja naročito pasa. Voleće da bude u centru pažnje pa ako imate više ljubimica, trudiće se da u svakom trenutko samo on zadobilje vašu pažnju.

Dresura će biti nešto komplikovanija jer umeju da budu veoma tvrdoglav, zato nije preporučljivo da ih dresiraju neiskusni vlasnici. Potreban im je iskusniji vlasnik koji će znati da se postavi autoritativno i da kazni pas kada to zasluži.

Ishrana engleskog ovčara

Bitno je da vašem psu obezbedite raznovrsnu i kvalitetnu ishranu bilo da se odlučite da mu sami premate ili da kupujete gotovu hranu. Štence bi trebali da hranite sa granuliranom hranom, dok če te vremenom videti koja je to hrana koja će najviše prijati vašem odraslom psu.

Svaki pas je jedinka za sebe i često pripadnici iste rase preferiraju različitu hranu. Dovoljan će mu biti jedan obrok na dan od 500 grama, a pored hrane trudite se da uvek na dohvatu ima i svežu vodu.

Bobtejl (5)

Psa nikako nemojte hraniti sa hranom za bebu, kravljim mlekom, ostacima vaše hrane, čokoladom i drugim slatkišima, alkoholnim napitcima i hranom koja sadrži u sebi kofein.

Pristupačnost i cena u našoj zemlji

Ako imate dosta slobodnog vremena i želite umiljatog psa koji će se savršeno slagati sa svim ukućanima savršeno će vam odgovarati engleski ovčar. U našoj zemlji solidno su rasprostranjeni, a cena štenaca zavisiće od više cinilaca, ali negde u proseku potrebno je izdvojiti od 200 do 400 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.