Kern terijer – neustrašiv lovac poreklom iz Škotske

1

Kern terijer je rasa pasa koja potiče iz srednjeg veka. Nastali su kako bi lovili pacove i ostale štetočine i dugi niz godina korišćeni su samo u tu svrhu. Istakli su se i u lovu na licice i sitniju divljač, a i dan danas se na nekim mestima koriste u svojstvu lovačkih pasa. Vremenom razvoj društva uticao je na to da se promeni namena ovih pasa, pa ih danas sve češće možemo videti kao sjajne kućne ljubimce, ali i odlične izložbene pse.

Istorija i poreklo rase

Još u srednjem veku na škotskom ostvrvu Skaj pojavila se rasa terijera koja je kasnije dobila naziv kern terijer. Razvili su se jer je Škotima bio potreban izvrstan lovac na lisice, vidre i jazavce. Bili su brzi i neverovatno spretni, sjajno su se snalazili u lovu. Brzo su se rasprostranili celom Škotskom, a kako su bili kratkonogi terijeri masa ljudi ih je mešala sa drugim vrstama terijera. Naročito su popularni bili u Engleskoj, a tokom 19-og veka počeli su da se koriste i isključivo kao kućni ljubimci. Kada se jedan kern terijer pojavio u filmu „Čarobnjak iz Oza“ postali su planetarno popularni i vrtoglavo je počelo da raste interesovanje za njima.

Kern terijer (2)

Osnovne karakteristike rase

Kern terijer pripada porodici jazavičara i terijera. Životni vek ove rase u proseku kreće se od 12 do 15 godina. Prosečna visina mužijaka kreće se od 25 do 33 cm, dok su ženke nešto niže sa prosečnom visinom od 23 do 30 cm. Težina mužijaka kreće se od 6 do 8 kg, dok je prosečna težina ženki za 5% manje od njihove.

Telesne karakteristike rase

Odlikuju se veoma snažnim izgledom i već na prvi pogled jasno nam je da je u pitanju jedan okretan i živahan pas. Glava je srednje veličine i oblika trouglasta izuzetno proporcionalna, uši su postavljene uspravno špicastog oblika, nos je crn, a njuška veoma snažna i istaknuta. Vilice su veoma jake sa pravilno raspoređenim zubima, a oči tamne boje, razmaknute srednje veličine. Njihove noge su stabilne i mišićave, a rep kratak i dobro odlakan. Leđa su izuzetno mišićava, grudni koš malo uvučen, a stomak mali i blago istaknut.

Poddlaka je izuzetno gusta i posebne strukture zbog čega je ovaj dobro podnosi vlažne uslove života. Pokrovna dlaka je gusta, meka na dodir, a kada pogledamo psa ona izgleda nakostreženo ili naelektrisano. Može se javiti u svim nijansama boja od krem žute do riđe, a može biti i višebojan gde su oznake obično sive ili crne boje. Po standardu nije precizirano koje su veličine i koliko je dozvoljeno oznaka, ali ako planirate da vodite psa na izložbu znajte da će boja i struktura dlake i te kako uticati na konačnu ocenu.

Najizratitije osobine i narav rase

Ovo su jedni neustrašivi i opaki lovci koji su se pokazali izuzetno samostalni. Poseduju narav sličnu ostalim terijerima, a poznati su po tome da nisu agresivni ni prema ljudima, ali ni prema životinjama koje neće smatrati svojom lovinom. Pored toga što su se istakli u lovu na sitniju divljač, izuzetni su lovci pacova i ostalih štetočina, pa će biti korisni u svakom domu.

Kern terijer (1)

Inteligenti su, veseli i razigrani. Oprezni su i veoma aktivni, a pokazali su se kao sjajno društvo. Njihov veseo karakter čini ih veoma poželjnim kućnim ljubimcima. Sjajni su sa malom decom, a prilično su blagi prema nepoznatima što ih čini lošim čuvarima. Dobro će podnositi i ako deca budu grublja prema njima, pa ih možete ostavljati bez problema i nasamo sa decom.

Zdravlje kern terijera

Izuzetno su zdrava rasa koja je razvila jak imnunitet. Pravilnom negom psa ne bi ste trebali da imate problema sa njima. Retko dobijaju genteske bolesti, a ako ih koristike kao lovce na pacove potrebno je dodatno povesti računa o njima kako se ne bi zarazili, odnosno dobili neku infekciju. Primećeno je da rasa može oboleti od: lekodistrofije globoidnih ćelija, vonvilebrandova bolest, iščašenje kolena, displazija kukova i infekcija uha.

Nega i održavanje

Potrebno im je obezbediti makar sat vremena fizičkih aktivnosti u toku dana, a na vama je da se odlučite da li će u pitanju biti energična igra, trčkaranje po dvorištu ili šetnja na povodcu. Jaki su i otporni na sve limatske uslove pa mogu živeti i napolju. Ipak preporuka za ovu rasu je da spava u kući sa vlasnikom, a da u toku dana bude puštena u dvorište.

Dovoljno ih je četkati jednom nedeljno, a kako se linjaju dva puta godišnje. Ako ih držite u kući biće potrebno da povedete više računa o njihovoj higijeni, pa će neophodno biti i nešto češće kupanje. Poželjno je i otklanjanje viška dlake sa ušiju, nogu i repa.

Kern terijer (4)

Dresura i parenje

Brzo uče i hteće da se dokažu pred vlasnikom pa dresura ne bi trebala da predstavlja problem. Umeju da budu svojeglavi, a često će znati da im pažnju odvuku neke druge stvari. Zato je jako bitno da pronađete adekvatno mesto za dresuru kao i da sa njom krenete što ranije. Iako nije preporučeno da koristite metod kažnjavanja i tučete psa morate odgovoriti na njegovu poslušnost i staviti mu do znanja šta ga čeka ako ne posluša komandu.

Obuka za lov će biti nešto komplikovanija i zahtevaće više truda i napora iako imaju urođenji njuh za lov. Teritorijalni su, vole da love pa će bez problema juriti životinje koje spremaju plenom, ali ako planirate da ga vodite sa vama u lov biće potrebna detaljna obuka kako bi znao kada uhvati lov da treba vama da ga donese i slično.

Parenje kern terijera

Prvo teranje ženka već dobija sa šest do devet meseci, ali preporuka je da ga preskočite i sačekate da još malo sazri. Ne bi ste trebali da parite ženke starije od 6 i mužijake starije od 8 godina. Kada pronađete adekvatne jedinke ostavite ih dan – dva zajedno da se bolje upoznaju. Idealan period za parenje je osmi dan od početka teranja. Sam proces parenja ne bi trebao da traje dugo, ali moguće da potraje i do sat vremena ako su jedinke neiskusne.

Da bi ste bili sigurni da je parenje uspelo preporuka je da ga ponovite za dan – dva. Iako za dve nedelje sami možete primetiti da li je vaša kuja skotna, preporuka je da je odvedete kod veterinara na pregled kako bi ste uverili da su dobro.

Kern terijer (3)

Što raznovrsnija ishrana

Svaki pas je jedinka za sebe i zavisno od odgoja prijaće im različita hrana. Za štence je preprouka da kupujete gotovu hranu za koju ćete biti sigurni da sadrži sve potrebne hranljive sastojke.  Možete ih hraniti od 3 do 5 puta na dan,a  pored toga trebalo bi da koristite i neke dodatke ishrani kako bi se vaše štene pravilno razvilo.

Odraslog psa je dovoljno hraniti jednom dnevno, a na vama je da izaberete hoćete li koristiti gotovu hranu ili ćete sami spremati. Ipak pored konzervirane hrane i granula trebali bi ste povremeno sami da spremite za vašeg psa. Terijerima prija što raznovrsnija ishrana pa tako dva dana u nedelji možete da odvojite malo vremena i spremite nešto za vašeg psa. Možete ga hraniti svim vrstama mesa, ribom, mlekom, žitaricama, jajima i povrćem. Pored hrane, psu je neophodno obezbediti i svežu vodu svaki dan.

Pristupačnost i cena u našoj zemlji

Keri terijer je dosta rasprostranjen na našim prostorima i biće veoma lako da nabavite štene ove rase. Njegova cena će zavisiti od toga želite li psa koji je potomak jedinki koje briljiraju na izložbama ili pak sjajnih lovačkih pasa, kao i to da li ga kupujete u našoj zemlji ili ste se odlučili da ga uvezete. Procena je da se njegova cena kreće od 80 do 300 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.