Sibirski haski – najmanji nordijski pas sjajan u vuči saonica

1

Jedan od najlepših pasa na svetu svakako je sibirski haski. Ovo su sjajni psi široke primene koji briljiraju gde god da se nađu. Jedni su od najbržih rasa, veoma zabavni, izuzetni  kućni ljubimci, dobre naravi, sjajni u vuči saonica i rasa koja često briljira na izložbama pasa. Najpopularnija su artička rasa i rasprostranjeni su svuda u svetu.

Istorija i poreklo rase

Na prostorima severoistočne Azije još pre nove ere započet je razvoj ove rase pasa. Ne zna se tačno od koji su pasa potekli ali veruje se da su njihva preteća bili špicovi. Njihova evolucija trajala je dugo i prvobitni potomci razlikovali su se od današnjih. Koristili su se za vuču saonica, a kasnije kada su postale popularne trke pasa, postali su jedna od najnagrađivanijih rasa. 1925-te godine ovi sjajni saoničari prešli su 340 milja i spasili čitav grad u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega im je podignut spomenik u Centar parku. Tokom Drugog svetskog rata služili su za potragu i spašavanje što je doprinelo povećanju popularnosti rase.

Haski (4)

Osnovne karakteristike rase

Sibirski haski pripada porodici nordijskih pasa i špiceva. Prosečna visina mužijaka kreće se od 53 do 60 cm, dok su ženke nešto niže sa prosečnom visinom od 51 do 56 cm. Težina mužijaka kreće se u rasponu od 20 do 27 kg, dok kod ženki ona iznosi od 16 do 22 kg. Životni vek haskija je od 11 do 13 godina.

Telesna građa haskija

Snažne i elegantne su građe, veoma kompaktni i graciozni sa lobanjom srednje veličine i izduženom njuškiom. Uši su trouglastog oblika srednje veličine i nose ih uspravno. Oči su kose sa veoma toplim i sjajnim pogledom, a mogu biti braon ili plave boje. Često ovi psi imaju oči različite boje.

Njihovo telo je veoma kompaktno srednje veličine, leđa mišićava, grudni koš jak i dubok, a noge prave i oble. Šape su srednje veličine, dobro odlakane sa izraženim jastučićima. Rep je veoma bujan srednje dužine i po pravilu se ne krupira.

Izgled njihovog krzna

Haski ima veoma specifično i gusto krzno po kome je prepoznatljiv. Pokrovna dlaka je srednje dužine, veoma meka i gusta sa bogatom podlakom vunaste strukture. Dozvoljene su sve boje kao i šare i oznake po celom telu. Ipak najcenjeniji su crno – sivi haskiji sa belim oznakama.

Haski (3)

Narav i najizraženije osobine

Mirnog su karaktera i poseduju neverovatnu energiju. Izuzetno su živahni i vezani za vlasnika od kojeg će zahtevati dosta pažnje. Poznati su kao tihi psi koji ne laju, već ponekad zavijaju. Inteligentni su, ali kako su veoma temperamenti znaju biti tvrdoglavi i svojeglavi. Ne pokazuju znake agresivnosti ni prema životinjama, baš kao ni prema ljudima, ali mogu biti nešto napetiji prema mačkama pa nije preporučljivo da ih držite zajedno.

Sjajni su sa malom decom koju će obožavati, a ranije su čak i spavali sa malom decom u Sibiru kako bi zagrejali njihovo telo. Nepoznate osobe prihvataju veoma brzo što ih čini lošim čuvarima.

Održavanje i nega haskija

Nisu prilagođeni životu u gradu, pa bi idealno mesto za njihov život bilo sa vlasnikom u kući ili stanu ali da imaju stalan pristup dvorištu koje bi trebalo da je što prostranije. Izuzetno su aktivni i neće im biti dovoljna šetnja na povodcu pa čak ni energična igra. Njima će biti potreban nešto duži džoging ili da ih pustite da se istrče na otvorenom.

Veoma su čisti pa neće biti potrebno često kupanje. Dlaku je dovoljno četkati dva puta nedeljno. Linjaju se dosta pa u tim periodima neophodno će biti svakodnevno četkanje.

Da li podložni dobijanju bolesti?

Odrastajući u veoma hladnim uslovima razvili su jak imunitet i otporan organizam što ih čini veoma zdravom rasom. Usled neadekvatnih uslova života ili loše nege moguće su pojave nekih bolesti i to: progresivne atrofije rožnjače, katarakte, distihazije, konorarne arteriljske bolesti i glaukoma.

Haski (2)

Za koje se sve svrhe mogu koristiti?

Iako zbog sjajnog karaktera i veoma privlačnog izlgeleda danas haskija sve češće srećemo u svojstvu kućnog ljubimca, ranije oni su imali dosta širu primenu.

Vekovima su korišćeni kao radni psi i to najpre za lov u surovim uslovima, a potom i kao saoničarski psi. Svoju primenu našli su i u cirkusu gde su pokazali sjajne zabavljačke sposobnosti, a briljirali su i na trkama pasa. Na izložbama haski je rado viđen, a pored toga koriste se i za pronalaženje ljudi koji se izgube tokom planinarenja.

Dresura sibirskog haskija

Sjajan intelekt omogućava laku dresuru, ali znajte da postoje situacije kada će ovaj pas pokazati znajke tvrdoglavosti. Zato je preporuka ako ste neiskusan vlasnik da se konsultujete sa ekspertom kako bi ste psa dresirali pravilno.

Ako ste nešto iskusni u polju dresure moći ćete i sami da se snađete ali morate znati da je ovo vemo radoznao pas koji će sve vreme istraživati, nekad čak i bežati od kuće. Zato je bitno da im odmah na početku odredite jasna pravila kojih se moraju pridržavati. Trudite se da im stalno unosite neke novine, jer nakon nekog vremena ako im dosadi jedna te ista komanda mogli bi da prestanu da vas slušaju. Zapamtite da se nijedan pas na svetu ne rodi poslušan bez obzira koje je rase. Svaki pas može biti odan vlasniku i odgovarati na njegove komande samo je potrebno da se što više truda i vremena uložite u pravilnu dresuru.

Haski

Razmnožavanje rase

Već sa šest do devet meseci haski stiču polnu zrelost i tada bi trebalo da kuja dobije svoje prvo teranje. Zbog povećanja poldnosti i šansi za rađanje što zdravijih štenaca prvo teranje treba preskočiti. Teranje će se ponavljati na svakih šest meseci i trajće do njene starosti. Prvih desetak dana od početka teranja kuja će biti nervozna i nezainteresovana za parenje, a već od desetog do trinaestog dana trebali bi joj obezbediti adekvatnog mužijaka. Nakon parenja ženka i mužijak mogu ostati slepljeni, a nikako ih vi nemojte razdvajati jer bi time mogli da povredite pse.

Da bi ste bili potpuno sigurni da je vaša kuja skotna odvedite je na ultrazvuk kod veterinara jer je moguće da dođe do pojave koja se naziva „lažna trudnoća“.

Veliki ljubitelji ribe i njenih prerađevina

Pse je najbolje hraniti sa sastojcima koji se nalaze u njegovom priprodnom staništu. Haski potiče iz Sibira gde je pretežno hranjen sa ribom i zbog toga je jako važno da im ishrana bude što bogatija ribom i njenim prerađevinama. Pored toga morate znati da ishrana treba da bude što raznovrsnija pa će biti od izuzetne važnosti da ga hranite i grizom, kukuruzom, povrćem, mesom i jajima.

Haski (1)

Nemojte ih nikako hraniti kravljim mlekom, sirovim svinjskim mesom, džigericom, pecivom, crnim lukom, čokoladom i proizvodima koji sadrže hmelj i kofein.

Štene je potrebno hraniti oko 3 – 4 puta na dan, pse od šest meseci starosti do godinu dana dva puta, a preko jedne godine jednim obrokom dnevno.

Pristupačnost i cena haskija

Simpatični haski veoma je rasprostranjen na našim prostorima. Lak je za održavanje, izuzetno pitom i društven zbog čega je velika tražnja za njima. U zavisnosti od koje odgajivačnice ga kupujete i toga da li želite psa sa papirima ili bez njih razlikovaće se i njihova cena koja se u proseku kreće od 50 do 350

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

  1. Tekst o haskijima je odličan. Obzirom da čuvamo haskije već duže vremena (tri generacije), mali savet bi smo dali oko ishrane, a to je da je vrlo teško priviknuti ove pse da jedu samo jednom dnevno. To je prosto nemoguće. Dva manja obroka dnevno su tokom njihovog celog života potrebna. Dok ne napune godinu dana to mora biti vrlo kalorična (jaka) hrana tipa Orijen Puppy Large i slično. Posle možete kombinovati hranu koja u sebi ima veći procenat ribe.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.