Kineski kukmasti pas – izložbeni pas stabilnog karaktera

0

Kineski kukmasti pas veoma je popularan na izložbama dok se veoma retko koristi u svojstvu kućnog ljubimca iako ima sjajan karakter i veoma je umiljat. Razlog tome je možda i njihov izgled koji se velikom broju ne dopada, pa čak jedno vreme ovi psi nosili su titulu najružnijih pasa. Ipak oni briljiraju na izložbi, a popularni su u azijskim zemljama i u Južnoj Americi  dok su na ostalim kontinetnima veoma slabo rasprostranjeni.

Nešto više o poreklu rase

Još jedna rasa o čijem se poreklu malo toga zna. Potiču još od davnina, a veruje se da su nastali ukrštanjem rasa i njihovom mutacijom širom sveta. Prvi put jasni dokazi o postojanju ove rase dolaze nam iz 13-og veka, gde su ovi psi korićeni na brodu kod kineskih moreplovaca gde su lovili pacove. Vremenom su se razvile dve vrste rase: dugodlaki i goli. 

Polako raširili su se celim svetom, ali nikada nisu bili naročito popularni. Početkom 20-og veka ovi psi dobili su dosta obožavaoca u Južnoj Americi gde se razvio veliki broj odgaivačnica. Rasa je priznata 1991-ve godine kada je uveliko počela da se gaji za izložbe.

Kineski kukmasti pas (3)

Osnovne karakteristike rase

Kineski kukmasti pas pripada porodici kućnih pasa, a po FCI klasifikaciji smešteni su u devetu grupu: patuljasti i psi za pratnju. Poznati su i pod imenom puf. Životni vek rase je od 13 do 15 godina, a prosečna visina mužijaka kreće se u rasponu od 28 do 33 cm, a kod ženki od 13 do 30 cm. Težina mužijaka ne bi trebala da bude veća od 5,5 kg, a ženke su u proseku za 5% manje od njih.

Fizičke odlike kineskog kukmastog psa

Pripadaju malim rasama pasa, dostojanstvenog i elegantnog su izgleda, veoma graciozni sa glatkim telom bez dlaka. Glava je veoma glatka sa lobanjom koja je blago zaobljena i izraženim stopom. Nos je istaknut i može se javiti u svim bojama, usne su takne i zategnute, vilica je snažna sa jakim zubima, oči su srednje veličine veoma razmaknute, a uši su nisko usađene velike i razlikuju se kod oni primeraka sa dlakom i onijh koji imaju potpuno glatko telo. Vrat je tanak i dug, leđa vodoravna i mišićava, prsa široka i duboka, a noge snažne i duge. Rep je visko usađen i nošen uspravno.

Dva tipa kineskog kukmastog psa: dugodlaki i bezdlaki

Telo ovih pasa prekriveno je veoma glatkom kožom. Razlikuju se dva tipa ovih pasa prvi su golokožci odnosno bezdlaki, dok drugi tip poznati pod imenom – powder puff ili dugodlaki i njihovo telo je u potpunosti prekriveno dlakom. Njihova dlaka je mekana i vunasta sa poddlakom koja je takođe vunasta nešto ređa i kraća. Mogu biti jednobojni, kao i višebojni, a dozvoljene su sve boje.

Kineski kukmasti pas (2)

Živahni psi stabilnog karaktera

Puni su energije i veoma živhani, pa će stalno biti u pokretu. Inteligentni su i veseli često umeju da budu veoma ponosni. Nisu ni malo agresivni, umiljati su i brzo se vezuju za vlasnika i njegovu  porodicu. Dobri su sa malom decom koja će ih obožavati zbog njihovog izgleda, a dobro će se slagati i sa ostalim životinjama. Ne laju puno, blagog su temperamenta, a biće sjajni čuvari pošto su veoma nepoverljvi prema nepoznatim osobama. Imaju veoma dobru narav, teritorijalni su i imaju stabilan karakter.

Rasa savršenog zdravlja

Jedna su od najzdravijih rasa na svetu sa veoma jakim organizmom.  Nisu primećene česte bolesti od kojih rasa može da oboli, a problem možete imati sa kineskim kukmastim psom koji  nema dlake na sebi. Naime oni mogu imati nešto osetljiviju kožu i usled neadekvatne nege iste mogu se pojaviti različita kožna oboljenja, infekcije, alergije ili pak mogu dobiti opekotine ako su previše izloženi suncu.

Isključivo kućni psi

Kineski kukmasti pas je stvoren za kuću ili stan i ne može opstati napolju. Kako su mali prijaće im i veoma skučen prostor, a izuzetno su osetljivi na hladnoću pa u hladnom vremenskom periodu trebali ste da ih držite u kući, a ako ih izvodite napolje obavezni su džemepri ili neko drugo adekvatno odelo za pse koje će ih utopliti.

Kineski kukmasti pas

Sve o nezi i održavanju

Iako su aktivni psi zbog njihove veličine i svakodnevnim trčkaranjem i šetnjom po stanu mogu zadovoljiti svoje potrebe za fizičkom aktivnosti. Održavanje golokožih primeraka je dosta jednostavnije i podrazumeva redovno kupanje i negovanje njihove kože u vidu mazanja mlekom za telo. Leti ih morate mazati specijalnim kremama koje će ih štititi od sunca, a zimi se moraju toplo oblačiti. Naravno ako psa izvodite na par minuta da obavi nuždu ne morate ga oblačiti.

Powder puff psi su malo komplikovaniji kada je nega u pitanju. Dlaku morate redovno četkati i to tri do četiri puta nedeljno, a pošto imaju meku dlaku sklonu krzanju morate koristiti različite preparate ili ulja za nju kako bi sadržala svoj sjaj. Njih morate i nešto češće kupati i to bar na svake dve nedelje. Dlaka će sa godinama biti sve kušća i veća zbog čega će nakon par godina života biti potrebno i njeno oblikovanje.

Dresura i parenje

Visok stepen inteligencije omogućava laku i brzu dresuru. Ne morate žuriti sa dresurom, ali je preporuka da ih što pre naučite da nudžu ne mogu vršiti u kući kako vam kasnije ne bi zadavali probleme. Često mogu biti hiperaktivni i radoznali pa će im pažnju odvraćati neke druge stvari, zato je jako bitno da nađete adekvatan prostor gde ćete obaviti dresuru.

Kako su izuzetnog zdravlja nećete imati problema sa njihovim parenjem, a nikako ne bi ste trebali da parite jedinke starije od osam godina. Odgajivači ne preporučuju njihovo parenje sa drugim rasama zbog same specifičnosti njihove kože i dlake jer se često dobijaju mešanci  sa brojnim anomalijama i nepravilnostima.

Kineski kukmasti pas (4)

Čime treba hraniti kineskog kukmastog psa?

Verovatno ste i sami svesni da ne postoji idealna hrana za psa i isključivo od vas zavisi. Kako ne potiču sa naših prostora prepruka je da ih hranite sa industriski gotovom hranom. Za štence se preporučuje super premium hrana, dok odraslim jedinkama možete davati i konzerviranu hranu.

Ako ih hranite sa ganulama nemojte im davati suve granule već kupite mleko ili ih ubacite u vodu  kako bi bile mekše. Nećete pogrešiti i ako sami budete spremali hranu za vašeg psa, a na internetu postoji dosta strancia sa receptima za ovu rasu.

Veoma skupi psi

Kako su malo rasprostranjeni i uglavnom se uzgajaju za izložbe uzgajaju se samo vrhunci primerci čija je cena jako visoka. U našoj zemlji mala je potražnja, ali i ponuda ovih pasa što rezultita i visokom ceni po jedinki. U zavisnosti od tipa psa i toga da li ga kupujete u našoj zemlji ili ga uvozite iz inostranstva zavisiće i cena koja se kreće u rasponu od 400 do 1500 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.