Irski seter – najstariji seter sportskog izgleda

0

Irski seter jedan je od najpoznatijih rasa u Americi koji je decenijama bio na samom vrhu najpopularnijih rasa, iako mu poslednjih godina popularnost znatno opada. Najstariji su seteri, veoma graciozni I sjajni sa malom decom što ih čini odličnim ljubimcima. Pored toga istakli su se na izložbama pasa, a iako se danas ne koriste u lovu kao ranije bitno je istaći da su ovo sjajni lovci. Najviše su se istakli u lovu na ptice, a pored njih lovili su drugu sitniju divljač. Danas kada lov nije toliko popularan kao što je nekada bio, ovi psi se pretežno gaje za izložbe i u svrhu kućnih ljubimaca.

Kad i kako je nastala rasa?

U 18-om veku nastao je irski seter ukrštanjem španjela, poentera i još nekih engleskih rasa. Stvoreni su jer su Irci želeli veoma brzog psa sa sjajnim sluhom, specifičnog izgleda da mogu u lovu da ga primete sa velike udaljenosti. Prvi primerci ibili su crvene boje, a kasnije pojavili su se i beli seteri. Istakli su se u lovu na ptice i veoma brzo rasprosrtanili i po drugim kontinentima. Šampion Palmerston je tokom 19-og veka dosta izmenio rasu tako da su sada bili nešto rombusnije građe i još boljeg njuha. Vremenom počeli su sve manje da se koriste za lov, a sve više na izložbama pasa.

Osnovne karakteristike rase

Savršeni lovački pas poreklom iz Irske pripada porodici ptičara. Prosečan životni vek rase je od 12 do 14 godina. Visina mužijaka u proseku kreće se od 66 do 71 cm, dok se visina ženki kreće u rasponu od 61 do 66 cm. Težina mužijaka je u proseku od 29 do 34 kg, a ženke su teške negde između 15 i 29 kg.

Telesne karakteristike rase

Irski seter pripada rasama srednje veličine i proporcionalno je građen sportskog izgleda. Glava mu je srednje veličine sa ovalnom lobanjom i izraženim potiljkom. Njuška je četvrtastog oblika, oči braon boje sa veoma nežnim pogledom. Uši su dobro odlakane srednje veličine i vise niz glavu. Vrat je izuzetno mišićav, noge snažne i dobro odlakane. Telo je proporcionalno, grudi široke, a leđa mišićava. Rep je srednje veličine i stanjuje se idući ka vrhu. Dlaka se razlikuje na određenim delovima tela, pa je tako na glavi dosta tanja i kraća, dok na ušima, šapama, vratu i stomaku je dugačka i formira rese ili zastavice veoma svilene na dodir. Mogu biti crvene, bele ili crno – bele boje, a dozvoljena su obeležja na grudima i licu.

Karakter i temperament irskog setera

Ovo su veoma druželjubivi psi koji pogoduju porodicama sa malom decom. Izuzetno su osetljivi i nežni prema deci. Čak i ako deca budu nešto grublja prema njima oni će to razumeti i reagovaće veoma smireno. Dobro će se slagati sa drugim životinjama, posebno psima dok će ptice smatrati plenom. Brzo prihvataju nepoznate pa nisu dobri čuvari.

Irski seter (3)

Inteligentni su, energični i vole da su aktivni. Nisu agresivni i imaju prilično stabilan temperament. Irski seteri dosta laju i to bez posebnog razloga. Zbog prijatne i mirne naravi koriste se i za različite vrste terapija.

Dresura i obuka za lov

Njihova dresura u većini slučajeva nije tako laka i zahtevaće dosta vašeg vremena. Treba da znate da morate biti smireni i nikako ne smete tući psa ili vikati na njega, jer bi to moglo da loše utiče na njegovo psihičko stanje. Ako budete uporni veoma brzo ćete ga naučiti da odgovara na vaše komande i da se uvek pridržava postavljenih pravila.

Ako želite da ga obučite da bude lovac preporuka je da se konsultujete sa stručnjakom jer će im u tom slučaju biti potrebna nešto drugačija dresura i intezivniji trening. Pogodni su za lov u ravnici posebno u močvarnim predelima, a najbolje će loviti ptice i ostalu živinu. Zbog njihove boje lako ćete ih uočiti čak i noću.

Veoma energičan pas koji zahteva dosta nege

Izuzetno su aktivni, stalno u pokretu i trebaće im dosta fizičke aktivnosti koja se ne može zadovoljiti šetnjom na povodcu. Njemu će biti potrebno najmanje jedan sat dnevno jako intezivnih vežbi. Kako su stalno u pokretu nije preporučeno da žive u stanu več u kući gde će imati dvorište u kome će svakodnevno moći da se igraju. Možete ih držati u kući ili napolju s’tim što ako se odlučite da psa držite u dvorištu žimi mu obezbedite adekvatno sklonište.

Irski seter (2)

Dlaka će zahtevati posebnu negu i trebalo bi da ih četkate svaki drugi dan, a u periodima linjanja i češće. Pored toga dlaku morate i skraćivati jednom mesečno. Kupajte ih po potrebni, a uši im čistite na svakih par dana.

Odlikuju se slabijim zdravljem

Irski seteri su nešto lošijeg zdravlja i veoma često dobijaju nasledne bolesti. Ipak uz pravilnu negu i održavanje mogu živeti i do 15 godina. Naročito su im osetljive oči, kukovi i srce, a što se tiče bolesti najčeše obolevaju od: progresivne atrofije rožnjače, konorarne arteriljske bolesti, epilepsije, opsesivno – kompulsivnog poremećaja, hpertrofične osteodistrofije i hemofilije A.

Trebalo bi bar dva puta godišnje da ih vodite kod veterina na kontrolu, i redovno da ih vakcinišete.

Parenje rase

Pre parenja neophodno je testirati obe jedinke kako bi se uverili u njihovo zdravlje pošto su podložni dobijanju naslednih bolesti. Preporuka je da se pare nakon jedne godine starosti, dok pse starije od osam godina ne bi trebali pariti.

Kada kuja uđe u period teranja trebalo bi joj dovesti mužijaka i ostaviti ga sa njom par dana da se bolje „upoznaju“. Najpovljniji period za parenje je 9-ti dan od početka teranja. Proces parenja bi trebao da raje oko 15 minuta, a ako su neiskusni psi može trajati i dosta duže. To ne bi trebalo da vas brine i nemojte nipošto razdvajati pse, već sačekajte da se sami razdvoje kako ih ne bi ste povredili. Nedelju – dve nakon parenja trebali bi da odvedete kuju kod veterinara kako bi utvrdio trudnoću. Onoga trenutka kada potvrdi da je kuja skotna potrebno joj je dosta više nege i kvalitetnija i obimnija ishrana.

Irski seter (1)

Ishrana irskog setera

Već nam je poznato da su svi psi različiti i da imaju različite nutritivne potrebe. Poželjno je da sami spremate hranu za vašeg irskog setera jer im granulirana hrana neće posebno prijati. Najviše će mu prijati hrana koja se može naći u njegovom prirodnom okruženju, a veliki su ljubitelji mesa.

Odraslom psu trebalo bi da dajete jedan obrok dnevno od 500 grama koji će sadržati 70% mesa, a ostatak raspodelite na povrće, jaja, žitarice ili voće. Njihovi obroci bi trebali da budu što bogatiji prirodnim vlaknima i ugljenim hidratima, pa će im najviše prijati živina, jagnjetina, pšenica, žuti kukuruz i pirinač.

Ne bi ste smeli da ih hranite sa ribom, konjskim mesom, sojom, čokoladom, hranom za bebe, grožđem, lukom i hranu koja sadrži šećer. Naravno pored hrane vašem psu bi u svakom trenutku trebala da bude na dohvat i posuda sa svežom vodom.

Koliko je potrebno novca izdvojiti za kupovinu irskog setera?

Ako želite aktivnog psa koji će biti privržen porodici i sjajan u lovu, a imate dosta vremena  koje ćete uložiti u njegovu negu i održavanje onda je ovo pravi pas za vas. Cena se kreće od 50 do 300 evra i zavisi od toga da li ga kupujete u Srbiji ili uvozite kako i od toga od kojih je jedinki potekao.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.