Fox terijer – vrstan lovac na lisice

0

Jedan od najveštijih lovačkih pasa svakako je fox terijer koji je dugi niz godina korišćen isključivo za lov. Posebno se istakao u lovu na lisice jer svojom domišljatošću i hrabrosti  uspeva da ih istera iz njihovog skloništa. Danas kada lov nije toliko popularan koliko je bio u prošlom veku fox terijer je počeo da se koristi kao kućni ljubimac. Kako je izuzetno aktivan, nekad čak i hiperaktivan pogodovaće porodicama koje su stalno u pokretu.

Istorija i poreklo rase

Fox terijer nastao je početkom 18-og veka na prostorima Velike Britanije. Odmah su našli primenu u lovu pogotovo u lovu na lisice, a kako su bili izrazito bele boje lako su se razlikovali od plena. Ne zna se tačno od kojih su pasa nastali, a takođe nije baš najjasnije da li su se kratkodlaki i oštrodlaki razvili na istom području ili su pak imali drugačije poreklo. Veliku primenu našli su odmah na izložbama pasa gde su okarkterisani kao sportska rasa gde su odneli mnogo trijumfa. 1985-te godine rasa je podeljenja u dve različite grupe: kratkodlake i ošrodlake.

Osnovne karakteristike rase

Fox terijer pripada porodici terijera, i po FCI standardu prosečan životni vek isti je za oštrodlake i kratkodlake primerke i iznosi od 10 do 13 godine. Prosečna visina mužijaka kreće se od 36 do 41 cm, dok se prosečna visina ženki kreće od 33 do 38 cm. Težina mužijaka u proseku je od 7 do 9 kg, dok se težina ženki kreće od 6 do 8 kg.

Fox terijer (1)

Telesnke karakteristike rase

Psi ove rase odlikuju se veoma kompaktim i proporcionalnim telom. Njihove noge su veoma proporcionalne, snažne i kompaktne. Glava je srednje veličine, njuška je jaka i dobro razvijena,lobanja je pljosnata, a stop srednje izražen. Uši su male i padaju niz obraze. Njihove oči su okrugle, tamne i veoma živahne. Zubi su beli srednje veličine smešteni u veoma snažnu vilicu. Vrat je izuzetno mišićav, grudni koš dubok, leđa kratka i prava, dok je zadnji delo tela nešto krupniji, veoma mišićav sa jakim i dugim butinama. Skočni zglobovi su izraženi, a šape male okruglog oblika.

Dva varijeta dlake

U zavisnosti od dlake razlikujemo oštrodlakog kojeg mnogi nazivaju i dugodlaki i kratkodlakog foks terijera. Oštrodlaki je nešto cenjeniji i njegovo krzno je bogato  pokrovnom dlakom koja je toliko gusta da se njegova koža uopšte ne vidi. Za njih je karakteristična veoma oštra, duga i izlomljena dlaka koja će dosta mrsi zbog čega ih uglavnom šišaju. Kod njih poddlaka je nešto tanja i ređa.

Kratkodlaci se odlikuju nešto drugačijim tipom dlake koja ne samo da je veoma kratka, nego je prava, glatka i ravna za razliku od oštrodlakih primeraka. Što se tiče boje ona je ista za obe vrste terijera i uglavnom su najtraženiji oni primerci koji na sebi imaju najvše bele boje.  Ovi psi su uglavnom beli sa crvenim, crnim, smeđim i crvenkasto – smeđim oznakama.

Karakter i temperamet

Impulsivnog su karaktera, veoma radoznali i uvek aktivni. Odlikuju se velikom živahnošću i nikada ih nećete videti da mirno sede. Izuzetno su nežni, prijatni i odani vlasniku. Narav im je prilično dinamična i znaće da budu svojeglavi i tvrdoglavi što može otežati socijalizaciju. Mogu biti veoma posesivni naročito će to doći do izražaja ako neka druga životinja bude dirala njihovu hranu.

Fox terijer (3)

Nije preporučeno da žive u zajednici sa drugim životinjama jer će vam stalno praviti probleme. Dobro će se slagati sa nešto starijom decom, dok sa decom manjom od 10 godina ne bi ste smeli da ih ostavljate nasamo. Prema nepoznatima će biti prilično rezervisan. Ima izvandredan njuh što ga čini sjajnim lovcem, a posebno su se istakli u lovu na lisice.

Održavanje i nega

Ovo su veoma aktivni psi koji će zahtevati dosta fizičkih aktivnosti. U nekim slučajevima oni postaju i hiperaktivni zato je bitno da vodite računa o njihovim potrebama. Pored šetnji na povodcu, neophodna im je i jurnjava, energično igranje ili vežbanje. Preporučuje se da ih držite u dvorištu gde će imati obezbeđenu kućicu za pse ili neki drugi vid toplog kreveta.  Možete ih držati u stanu, mada odgajivači to ne preporučuju.

Što se tiče održavanja dlake ona će zavisiti od vrste fox terijera, ali ono što je karakteristično za obe vrste jeste da im se dlaka mora skraćivati u predelu ušiju. Potrebno ih je četkati tri do četriri puta nedeljno, a u periodima linjanja i češće. Oštrodlakim primercima bi trebali da skraćujete dlaku po celom telu jer ima tendeciju da se lomi i skoro uvek je zamršena ili ućebana.

Veoma zdrava rasa

Dobrog su zdravlja i iako su lovački psi ne oboljevaju od bolesti karakterističnih za njih. Nemaju genetskih predispocizija za dobijanje nekih oboljenja, a retko mogu se pojaviti problemi sa kataraktom, očima, iščašenjem kolena, legpertesova bolest i iščašenje kolena.

Parenje i dresura

Možete ih pariti već kada napune deset meseci, a lako se pare i pored malo nezgodnijeg temperamenta biće raspoloženi uvek za parenje. Povedite računa jer skloni su parenju i sa drugim rasama, pa tako nemojte kuju u teranju puštati samu na otvorenom jer mužijaci mogu na velikoj razdaljini da osete ženku u teranju.

Foxterrier im Winter (mit langen Fell kurz vor dem Trimmen)

Dresura će biti veoma problematična i zahtevaće dosta truda i vremena. Bitno je da budete veoma autoritativni i da nipošto ne popuštate psu. Ako ste neiskusan vlasnik ili želite da ga obučite za lov preporuka je da se konsultujete sa odgajivačem.

Ishrana fox terijera

Na tržištu postoji veliki izbor industriski dehidrirane ili konzervirane hrane koju bi ste mogli da izaberete za vašeg psa. Iz dana u dan sve je više proizvođača koji plasiraju hranu različitog kvaliteta. Zato je najbolje da sami spremate hranu za vašeg fox terijera kako bi ste bili sigurni da dobija uvek svežu i kvalitetnu hranu.

Od njehovih dnevnih aktivnosti zavisiće količina hrane, ali je preporuka da odraslog psa hranite jednom dnevno obrokom od 300 do 500 grama. Sami ćete vremenom videti koja je to hrana koja najbolje odgovara vašem ljubimcu, a preporuka je da im ishrana bude što bogatija mesom i povrćem. Voleće i mleko i sve mlećne proizvode, a poznati su i kao ljubitelji ribe. Pored hrane vašem psu u svakom trenutku morate obezbediti i posudu sa svežom vodom.

Njihova cena

Fox terijeri su jedni od najmanje rasprostranjenih terijera kod nas, ali i pored toga nije teško nabaviti štene ove rase. Njegova cena zavisiće od toga da li ga uvozite iz inostranstva ili kupujte kod nas, kao i od vrste fox terijera i toga da li želite psa koji je potomak izložbenih pasa ili onih koji su korišćeni u lovu. Procena je da se cena šteneta kreće od 100 do 350 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.