Tulearski pas – ponos Madagaskara koji se koristi u modernoj psihologiji

0

Tulearski pas iako je nastao pre više od 400 godina, tek početkom 21-og veka počeo je da se gaji širom sveta. Stvoreni za pratnju i razonodu postai su savršeni kućni ljubimci koji su veoma nežni, inteligenti i umiljati. Iako su i dan danas retki njihova popularnost vrtoglavo raste. Mnogi ih mešaju sa pudlama i drugim patuljastim rasama bujnog krzna, ali bitno je izdvojiti ovu rasu koja iako fizički veoma slična sa njima razlikuje se po karakteru i temperamentu.

Istorija i poreklo

Poreklom su sa Madagaskara i procenjuje se da je rasa nastala pre oko 400 godina. Razvijali su se na Madagaskaru, ali i u Francuskoj gde se pojavio veliki broj odgajivača zainteresovanih za njih. Ne zna se tačno koje su to rase ukrštane ali se veruje da su između ostalih u njihovom nastanku učestvovali i francuski bišon i italijaski bolonjez. Ovo je zvanična rasa Madagaskara čiji se lik čak nalazi i na njihovim poštanskoj markici.

Tulearski pas (4)

Osnovne karakteristike rase

Pripadnici ove rase pripadaju porodici pasa za pratnju i razonodui po FCI standardu koji je definisan 1995-te godine mužijaci su visoki u proseku od 32 do 25 cm, dok su ženke visoke od 22 do 28 cm. Težina mužijaka kreće se u rasponu od 4 do 6 kg, a kod ženki između 3,5 i 5 kg. Životni vek im je  do 20 godina.

Fizičke karakteristike pasa

Glava turealskog psa je kratka i trouglasta sa veoma konveksnom lobanjom. Stop je blago izražen, njuška duga, nosnik ravan, a nosna pečurka mala i crna. Nos  je taman sa uvek otvorenim nozdrvama, usne tanke, zubi mali, beli i čine potpunu i ravnu vilicu. Oči su okrugle i razmaknute, uši obešene, široke i tanke. Vrat im je ravan, mišićav i zaobljen, leđa zaobljena i mišićava, stomak okrugao i širok, a rep nisko usađen, debeo u korenu, a ka vrhu se stanjuje. Noge su ravne srednje dužine sa okruglim šapama.

Dlaka je veoma mekana, strukture kao pamuk, fina i talasasta, dužine ne preko 8 cm. Oni su uvek bele boje sa dopuštenim sivim ili žutim flekama.

Najizraženije osobine i temperament

Savršeni su kućni ljubimci nežnog karaktera, izuzetno umiljati i dragi. Izdržljivi su, brzi i veoma inteligentni psi. Poseduju poseban šarm i dopadljivi su svima već na prvi pogled. Veseli su, razigrani, uvek raspoloženi za druženje. Nisu ni malo agresivni, dobro će se slagati sa malom decom i drugim ukućanima. Nepoznate ljude veoma brzo prihvataju, pa neće biti dobri čuvari. Vezani su za porodicu sa kojom žive i biće joj veoma posvećeni.

Tulearski pas (3)

Antistres psi

Zbog izuzetnog temperamenta, smirenosti i mekane dlake ovi psi se koriste u psihologiji za smirivanje pacijenata. Dobro su se istakli u toj svrsi zbog čega su postali poznati pod nazivom – antristres psi. Sve više se primenjuju u modernoj psihologiji gde pozitivno deluju na ljudski organizam i ublažavaju stres. Pored toga što se koriste za pomoć depresivnim osobama izuzetno su se pokazali i u rehabilitaciji dece sa posebnim potrebama.

Gde to treba da držite tulearkog psa?

Savršeno im prijaju i hladni i topli klimatski uslovi, ali ipak nije preporučeno da se drže u dvorištu. Idealno bi bilo da žive u kući ili stanu sa vlasnikom. Kako su veoma mali nije neophodno da imaju pristup dvorištu jer i manji stan će biti dovoljan ovim psima.

Bitne činjenice o održavanju pasa

Nega ovih pasa izuzetno je zahtevna, a najviše vremena trebaće vam za održavanje njihove dlake. Dlaku je potrebno četkati minimum dva puta nedeljno. Pored toga neophodno ih je kupati bar jednom mesečno. Nije preporučeno suvo kupanje već standardno u vodi, a suvo pranje samo kada je to neophodno. Dlaka ne bi trebala da se skraćuje jer će narasti najviše do 18 cm što je dovoljna dužina da se ne vuče po podu. Jedino gde je obavezno skraćivanje i oblikovanje dlake jesu šape. Kod nekih jedinki će dlaka padati preko lica i biće potrebno šišanje ili sklanjanje sa strane šnalicama kako bi pas mogao da vidi.

Tulearski pas je aktivan i biće mu potrebne svakodnevne šetnje. Obožava da pliva, a veliki je ljubitelj i snega pa će se radovati zimi.

Tulearski pas (2)

Njihovo zdravlje

Izuzetnog su zdravlja veoma otporni i nisu podložni dobijanju bolesti. Važe za najdraviju rasu koja bez problema može živeti i preko 20 godina. Povremeno se mogu pojaviti problemi sa srcem, očima, jetrom i leđima. Treba istaći da će se ovi problemi javiti jedino u slučaju da pas nije potomak dva tulearska psa, već je mešanac.

Sve što treba da znate o dresuri

Izuzetno su pametni i želeće i sami da nauče dosta toga. Kako su privrženi vlasniku hteće da mu udovolje pa sam proces učenja će isti dosta brzo. Potreban im je autoritativan vođa koji će umeti u svakom trenutku da im pokaže ko je glavni. Naravno nikako nije preporučeno da tučete psa zbog njegovog nežnog karaktera, ali svakako ne smete ga pustiti da radi šta mu je volja.

Parenje tulearskog psa

Veoma su zdrava rasa, lako se pare i ceo prosec je lak za kuju i prolazi bez većih problema. Ali kako su veoma retki kod nas ne preporučuje se vlasnicima da samostalno pare svoje pse, svakako ne bez prethodne konsultacije sa odgajivačima.

Tulearski pas (1)

Kvalitetna i raznovrsna ishrana

Jako je važna kvalitetna i pravilna ishrana pa vodite računa o njoj. Štene hranite sa granulama superpremijum kvaliteta 4 do 6 puta dnevno. Nakon godinu dana smatra se da je vaš pas odrastao i dovoljan će mu biti jedan obrok dnevno. Najbolje bi bilo da ga hranite sa industrijski gotovom hranom, ali ako to želite možete i sami spremati obroke. Trudite se da hrana bude uvek sveža, što raznovrsnija i dobro termički obrađena. Nemojte ga hraniti teško svarljiom hranom, sitnim kostima od živine, slatkišima, previše začinjenom i jakom hranom, kao i ostacima vaše hrane.

U svakom trenutku trebao bi da ima obezbeđenu svežu vodu.

Koliko je novca potrebno izdvojiti za kupovinu šteneta?

Kako su retki psi i to ne samo u našoj zemlji već i na ostalom delu svetu, biće teško nabaviti kvalitetno štene. Mali broj odgajivača se bavi njihovim uzgojem, a kako su veoma koristi i imaju primenu u medicini sve su popularniji i drže visoku cenu. Štene ove rase možete nabaviti po ceni od 500 evra.

Tulearski pas

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.