Kineski ćubasti pas – graciozan pas prema kome nećete ostati ravnodušni

0

Kineski ćubasti pas izaziva veliku kontradiktornost kod svih ljubitelja pasa, jer u isto vreme pobeđuje na izložbama pasa za najlepše ali i najružnije pse. Ovi psi odlikuju se velikom količinom nežnosti, razgranosti  i inteligencije što ih čini izvrsnim kućnim ljubimcima.

Istorija i poreklo

Ova rasa potiče iz Afrike i nastali su od njihovih bezdlakih terijera. U Kini ovi psi ukrštani su sa čivavom i tada je dobio izgled kakav je zadržao i dan danas. Izazivali su burne reakcije kod svih ljudi što je doprinosilo njihovoj popularnosti. U 19-om veku stigli su u Sjedinjene Američke Države ok su u Srbiju stigli tek početkom 20 –og veka.

Kineski cubasti pas (5)

Osnovne karakteristike rase

Kineski ćubasti pas pripada grupi pasa za pratnju i patuljastim rasama.. Prosečna visina mužijaka iznosi od 28 do 33 cm, dok prosečna visina ženki iznosi od 23 do 30 cm. Težina varira od jedinke do jedinke i u proseku se kreće od 2 do 5,5 kg. Životni vek im je u proseku od 10 do 12 godina.

Fizičke odlike psa

Ovo je veoma mali pas elegantne građe sa glavom glatkom i zaobljenom, dok im je lobanja izdužena. Stop je jasno izražen, njuška prilično suva i sužava se idući ka vrhu. Usne su tanke i suve, oči tamne i postavljenje široko po strani. Uši su nisko usađene, velike i nošene uspravno. Vrat je tanak, dug i polako se spušta ka lopaticama, telo je gipko srednje dužine, leđa ravna, grudni koš prilično širok i dubok, dok su noge duge i tanke sa dobro zaobljenim šapama.

Izgled krzna

Celo telo prekriveno je veoma tankom i svilenom kožom fine strukture. U zavostnosti od krzna postoji dva tipa rase: golokožni i dugodlaki psi. Golokožni su nešto osetljivi i mestimično po telu prekriveni su nešto tanjom i kraćom dlakom. Dugodlaki psi opet nemaju dlaku po celom telu, ali na mestima gde je imaju ona je duga, svilena i prava. Dozvoljene su sve boje bilo da su jednobojni ili višebojni.

Karakter i najizraženije osobine

Ova rasa se odlikuje velikom živahnošću i veoma su razigrani. Vole da su u pokretu pa će tako uvek trčati, igrati se i savladati razne prepreke. Odani su vlasniku za kojeg se brzo vezuju. Vole decu i sjajno će se slagati sa njima. Brzo će u svoje društvo prihvatiti i strance zbog čega nikako nisu pogodni za čuvare. Oslično će se slagati i sa drugim životinjama posebno psima. Mogu biti stidljivi i plašljivi, ali pravilnom dresurom možete iskoreniti taj strah. Ne laju, prilagodljivi su i veoma osećajni. Nežnog su temperametna, retko kad pokazuju znake tvrdoglavnosti ili samovojnosti.

Chinese Crested Dogs were selectively bred from many other dog breeds. Learn more about these toy dogs by visiting our website.

Održavanje rase i pravilno negovanje

Nega oko kineskog ćubastog psa nije ni malo laka i zahtevaće puno vašeg vremena. Ono što je najvažnije to je da vodite adekvatnu nego o njihovim zubima i vilici. Često zbog nepravilnog rasta i razvoja njima se brzo kvare i ispadaju zubi. Zbog toga je jako važno da ih često perete i kupujete im igračke koje će pogotovati razvijanju vilice. Nokte teba seći i negovati redovno, a posebnu pažnju treba obratiti na njihovu kožu. Kako na jednom delu kože nemaju dlake morate voditi računa da leti ne bi došlo do opekotina. Za vreme hladnog perioda potrebno je dobro utopliti psa. Veoma je energičan i zahtevaće dosta fizičkih aktivnosti, pa su dnevne šetnje neophodne. Nikako se ne smeju držati u dvorištu, već isključivo u kući ili stanu.

Dugodlake primerke treba četkati tri do četiri puta nedeljno, a ono što karakteriše ove pse jeste da se ne linjaju pa su pogodni za ljude koji pate od alergija.

Zdravlje rase

Uz pravilnu negu i odgoj osiguraćete dug i kvalitetan život vašeg psa. Ipak ovu su veoma osetljivi psi o kojima morate voditi računa iako nisu podložni dobijanju genetskih bolesti. Pored zuba koji su podložni kvarenju i ispadanu, veoma su im osetljive i oči i uši koje će zahtevati detaljnu negu. Često su alergični na određenu hranu pa morate voditi računa o njihovoj ishrani. Pored toga skloni su prejedanju što dovodi do gojaznosti. Voleće sneg i obožavati da se igraju o njemu, ali ih morate utopliti i voditi računa da se ne prehlade ili dobiju neku infekciju.

Kineski cubasti pas (2)

Dresura psa i njihovo parenje

Njihova dresura zavisiće od samog šteneta, a uglavnom zahteva dosta vlasnikovog truda i angažovanja. Mogu biti previše razigrani i neozbiljno shvatati dresuru ili pak previše povučeni i stidljivi da urade ono što od njih tražite. Ako ste neiskusni vlasnik preporuka je da potražite pomoć stručnjaka.

Polnu zrelost stiču sa 18 meseci kada ih možete pariti. Međutim zbog specifičnosti rase i činjenice da kod nas ima malo pripadnika ove rase ne preporučuje se da samostalno parite vašeg kineskog ćubastog psa.

Vodite računa o njihovoj ishrani

Kineski ćubasti psi skloni su prejedanju i gojaznosti zbog čega morate voditi računa o količini hrane koju im dajete na dnevnom nivou. Pored toga veoma su osetljivi, često razvijaju određenu alergiju na hranu zbog čega im neće prijati neke od namernica.

Nije preporučeno da sami spremate hranu za psa, a s’ obzirom da su se razvili i prilagodili životu u Kini hrana kojom treba da se hrane dosta se razlikuje od one koja se nalazi na našim prostorima. Zato je psa najbolje hraniti sa industrijskom hranom bilo granulama ili konzerviranom hranom, a na pakovanju ćete naći i koja je to potrebna količina hrane na dnevnom nivou.

Kineski cubasti pas (1)

Štencima je potrebno u ishranu ubaciti i određene vitamine i minerale, a najbolje bi bilo da se konsultujete sa veterinarom koji će vas detaljno uputiti u to.

Cena kineskog ćubastog psa

S’ obzirom da su u našu zemlju došli tek pre 15 godina nisu se dovoljno rasprostanili pa tako postoji veoma mali broj propadnika ove rase kod nas. Cena po jedinki je visoka i uglavnom ih je potrebno uvesti iz inostranstva jer kod nas nema registrovanih odgajivačnica. Cena za štene staro oko šest meseci kretaće se od 500 evra pa naviše.

Kineski cubasti pas

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.