Srpski odbrambeni pas – savršeni pas poreklom iz Srbije

0

Srpski odbrambeni pas nastao je na našim prostorima  i veoma brzo naišao na široku primenu. Zbog svog karaktera i privrženosti porodici kao i činjenici da bez problema može živeti i do 20 godina veoma često ih biraju za kućnog ljubimca ili pak psa čuvara.

Istorija i poreklo rase

Nenad Gavrilović je 1991-ve godine na planini Romaniji došao na ideju da ukršta pse kako bi napravio rasu sličnu izumrloj rasi srpskih mastifa. Da bi nastao srpski odbrambeni pas ukrštani su vukovi, tornjaci, napuljski mastifi i američki stafordski terijer. U početku sam odgoj je išao nešto teže, ali par godina kasnije rase se rasprostanila i uglavnom se koristila u svrhu čuvara. Pored toga jedno vreme korišćeni su i za borbe. Vremenom korišćenje pasa u te svrhe je predstalo i oni su počeli da se gaje kao kućni ljubimci i to pretežno na prostorim abivše Jugoslavije, dok se u drugim zeljama Evropei sveta retko viđaju.

Srpski odbrambeni pas (4)

 Osnovne karateristike

Srpski odbrambeni pas pripada porodici pastirskih pasa i čuvara. Životni vek ovih pasa je od 18 do 20 godina, dok prosečna težina mužijaka iznosi od 55kg do 70kg. Ženke su nešto lakše sa prosečnom težinom od 50kg do 65kg. Visina mužijaka se kreće od 65cm do 75cm, a ženki od 60cm do 70cm.

Telesne karakteritike rase

Ovo su psi krupne pojave, izuzetno snažni i jaki sa širokom glavom i stopom umereno izraženim. Glava j srednje veličine, izuzetno snažna, njuška je izdužena, vema snažna, dok je njihova vilica jaka sa ostrim zubima. Usne su mesnate tamne boje, oči srednje veličine i uglavnom tamne boje, mada mogu biti i svetlije ako je u skladu sa bojom krzna. Nosna pečurka je crna sa veoma izraženim nozdrvama. Uši  su viseće, trouglastog oblika, vrat dug i snažan, a leđa ravna i prava. Grudni koš je širok i dubok sa zaobljenim rebrima, a prednje noge su prave i jake. Zadnje noge su takođe prave sa veoma izraženim butinama, a šape su okruglog oblika srednje veličine.

Izgled krzna srpskog odbrambenog psa

Pokrovna dlaka je veoma gusta i jaka srednje dužine. Poddlaka je dugačka i meka, ali nikako ne bi smela da štrči, odnosno da izlazi kroz pokrovnu dlaku. Javlja se u više boja: crna, žuta, siva, sve nijanse tigraste i svivo – crnoj. Mogu imati bele oznake koje ne smeju da prelaze 30% površine tela. Najcenjeniji i najpoželjniji su oni jednobojni primerci.

Karakter i temperametn rase

Ovo su veoma hrabri i odani psi. Privrženi su celoj porodici, veoma puslužni i sjajni sa malom decom prema kojima će se odmah zaštitnički postaviti. Nepoverljivi su prema strancima što ih čini sjajnim čuvarima bilo da čuvaju imovinu, ljude ili životinje.  Imaju stabilnu narav i sjajan karater. Odlikuju se velikom inteligencijom i živahnošću. Uvek su na oprezu, veoma hrabri i smeli. Oni su i izuzetne maze željne druženja sa svima.

Srpski odbrambeni pas (3)

Održavanje i nega

Srpski odbrambeni goniči su veoma aktivni psi koji se neće zadovoljiti živeći u skućenom stanu. Kako su otporni na sve klimatske uslove možete ih držati u kućići za pse u dvorištu. Preporučene su što duže dnevne šetnje, a pored toga psa možete pustiti i u dvorištu da se igraju i istrče. Pored potrebe za fizičkom neophodno je zadovoljiti i njihovo potrebnu za mentalnom aktivnošću.

Nega dlake zahteva četkanje tri do četiri puta nedeljno,u periodima linjanja i češče.  Psa kupajte po potrebni i to ne više od četiri puta godišnje. Redovno mu čistite uši i oči kako ne bi došlo do infekcije.

Zdravlje srpskog odbrambenog psa

Izuzetnos su zdravlja i spadaju u najdugovečnije rase pasa. Koliko je poznato rasa nema genetskih tj. naslednih bolesti. Veoma su otporni, ne smetaju im ni jake zime ni vrela leta. Takođe veoma su otporni na bol, zbog čega je prepučeno da jednom godišnje idu u posetu veterinaru jer se može desiti da dobiju neko obolenje ali zbog velike tolerancije na bol nećete primetiti simptone.

Srpski odbrambeni pas (1)

Dresura pasa

Srpski odbrambeni pas poseduje visoki stepen inteligencije koja mu omogućava da brzo uči i shvati šta se od njega traži. Možete primeniti bilo koji metod dresure, a prepouka je da kombinujete više različitih metoda. Naravno metod kažnjavanja se ne preporučuje jer stručnjaci smatraju da bi on dao kontra efekat i usporio proces dresiranja.

Ako želite da obučite psa kao čuvara biće vam potrebno nešto više vremena. U tom slučaju pas mora dosta vežbati i preporuka je da ga obučavate tri puta dnevno po 15 minuta.

Parenje pasa

Polnu zrelost stiču sa 18 meseci, a preporuka je kao i kod ostalih rasa da se kod ženke preskoči prvo teranje. Bitno je da ne parite ženke starije od 8 i mužijake starije od 19 godina. Treba ih pariti nakon 8-og dana od početka teranja, a prosec možete ponoviti nakon dva dana kako bi ste bili sigurni da je ženka ostala oplođenja.

Sam okot je veoma lak za kuju, a obično se okoti više od dvoje štenaca. Ono što je specifično za ovu rasu to je da ženka nije nimalo posesivna i dozvoljava da ljudi se maze i igraju sa štencima.

Sve što treba da znate o ishrani rase

Kako su nastali na našim prostorima tako im prija praja koja se može naći kod nas. Možete ga hraniti sa industrijski gotovom hranom, ali i sami možete spremati hranu za vašeg psa. Švaštojedi su, a najviše će voleti da jedu meso i mesne prerađevine. Obratite pažnju da im obroci zadrže dosta hranljivih sastojaka: vitamina, proteina, ugljenih hidrata i minerala.

Biće im dovoljan jedan obrok dnevno u težini od 350 do 500 grama. Nikako u ishranu ne bi trebali da mu ubacujete sve vrste luka, grožđe, čokoladu i druge slatkiše,razne „grickalice“, previše slanu i začinjenu hranu, kao i obroke koje ste pripremali za vas. Naravno, pored hrane obezbedite mu i posudu sa svežom vodom koja će mu uvek biti dostupna.

Srpski odbrambeni pas

Cena u Srbiji

S’ obzirom da potiču sa naših prostora veoma su rasprostranjeni i nije teško nabaviti kvalitetno štene o veoma pristupačnoj ceni. Mi vam preporučujemo da srpskog odbrambenog psa kupite u odgajivačnici „Od Cara Dušana“, koja se u Srpbiji nalazi na tri lokacije: Novom Sadu, Jagodini i Valjevu. Tu možete dobiti sve potrebne informacije vezane za negu, ishranu, parenje i dresuru pasa.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.