Pomeranski špic (Boo pas)- neodoljiv pas koji podseća na plišanu igračku

1

Jedan od najlepših pasa na svetu svakako je pomeranski špic poznatiji kao Boo pas po svom najpopularnijem  članu. Ovo je nežan i umiljat pas koji će biti savršen kućni ljubimac porodicama koje žive u stanu i nemaju dosta prostora. Zbog svog karaktera i činjenice da se veoma lako neguju odlični su i za nešto starije osobe. Imaju veoma specifično krzno zbog kojeg liče na plišanu igračku. Jedni su od najpopularnijih rasa na svetu, a zanimljivo je da su veoma hrabri i ne plaše se ni znatno masovnijih pasa od sebe.

Istorija i poreklo rase

Boo je pas koji postoji još od davnina, a odgajivači nikako ne mogu da sae odluče kada se tačno ova rasa pojavila. Oni su ranije bili nešto drugačijeg izgleda i vremenom je rasa ukrštana i kombinovana sa drugim rasama da bi se dobio pas što bolje naravi i sa što lepšom dlakom. Nastao je od sojeničnog psa koji je vekovima kasnije ukrštan sa raznim rasama kako bi se poboljšao izgled pasa. Pretežno su se gajili u Holandiji i Britaniji gde i dan danas postoje najveće odgajivačnice pomeranskog špica. Vremenom rasprostranili su se po celom svetu i danas predstavljaju jednu od najpopuranijih rasa.

Boo pas (5)

Osnovne karakteristike rase

Pomeranski špic pripada porodici špiceva i kućnih pasa. Životni vek mu u proseku traje oko 15 godina, a prosečna visina mužijaka se kreće u rasponu od 13 do 28 cm, dok se njihova težina kreće od 1,9 do 3,5 kg. Po pravilu ženke su 5-10 % manje od mužijaka.

Telesne karakteristike pomeranskog špica

Ovi psi imaju četvrtasto telo veoma kompaktno. Njihova glava je veoma slična glavi kod lisice – široka na zadnjem delu i sužava se idući ka njušci. Nos je okruglog obilika po pravilu crn, oči su trouglaste tamne boje visoko usađene,a uši male i uvek uspravne. Rep je visoko postavljen veoma gust. Noge su kratke i veoma mišićave, a celo telo prekriveno je elastičnom kožom koja je dobro odlakana.

Dlaka je veoma gusta i postavljena je u dva sloja. Podlaka je veoma gusta i vunaste drukture, dok je pokrovna dlaka dugačka i mekana. U predelu lica, šapa i nogu dlaka je nešto kraća, dok je po ostalom telu izuzetno dugačka, a oko vrata čak formira i okovratnik. Što se tiče boje mogu se javiti u narandžastoj, beloj, crnoj, sivo – crnoj i narandžasto – crvenoj.

Temperament i karakter

Pomeranski špic je veoma inteligentan pas koji se odlikuje sa veoma živahnim temperametnom. Umijati su i nežni pa će biti sjajni kućni ljubimci. Energičan je pa će često biti veoma bučan. Iako vole da se igraju i trčkaraju po stanu za  njih nije karakteristično da grizu nameštaj pa ne bi trebalo da se brinete da ih ostavljate same u stanu. Odani su i verni vlasniku, a često će raditi stvari da ga impresioniraju. Oni će na sve moguće načine pokušavati da privuku svačiju pažnju. Druželjubivi su i prijaće im društvo i drugih životinja. Ipak nekad znaju biti ljubomorni ako sete da je vlasnik poklonio pažnju nekom drugom kućnom ljubimcu pa je zbog toga neophodna što ranija socijalizacija.

Boo pas (4)

Sjajni su i sa malom decom iako se ne preporučuje da ih ostavljate nasamo jer će možda burno reagovati ako ih deca slučanjo budu maltretirala. Sjajni su čuvari, jer su veoma nepoverljivi prema strancima i izuzetno bučni sa brzim refleksima pa će vas brzo upozoriti na strano lice. Pored toga izuzetno su hrabri pa tako neće oklevati da napadu neprijatelja znatno većg od sebe.

Izuzetno laka nega i održavanje

Pomeranski špic  uopšte nije zahtevan za održavanje. Potrebno mu je dosta dnevnih aktivnosti ali on svoje potrebe za njima može zadovoljiti i trčeći i igrajući se po stanu. Ipak  potrebno ih je izvoditi u dnevne štenje i to najmanje tri puta nedeljno. Ovo su kućni psi i trebalo bi da žive u kući ili stanu. Pse ne bi trebalo da ostavljate same duže vreme jer postaju tužni i destruktivni.

Nešto više nege biće potrebno oko održavanja njihove dlake u ispravnom stanju. Dlaka je izuzetno gusta i zahtevaće svakodnevno četanje, a u periodima linjanja potrebno ih je četkati i nekoliko puta na dan. Pored toga neophodno je njihovo dlaku oblikovati, a bar jednom mesečno neophodno je i kupati psa.

Dresura pomeranskog špica

Izuzetno su pametni što će vam omogućiti laku dresuru čak iako niste iskusan vlasnik. Lako pamte uče uglavnom gledajući druge životinje ili ljude i pokušavajući da ih oponašaju. Bitna je i rana socijalizacija pasa koja može predstavljati problem jer često ovi psi mogu biti ljubomoroni na druge životinje (u nekim slučajevima i ljude) jer su navikli da su uvek u centru pažnje.

Naravno nikako nemojte koristiti metod kažnjava jer će on samo usporite ceo prosec pošto su ovo veoma osećajni psi i neće dobro reagovati u takvoj situaciji.

Boo pas (3)

Njihovo parenje

Polnu zrelost stiču već nakon 9 meseci, mada se preporučuje da čekate i do dve godina ako planirate da parite vašeg ljubimca. Tada se smatra da je najbolji period za parenje i da su jedinke potpuno spremne.  Kod kuje ćete lako primeti kada su plodni dani jer će tih dana biti veoma nervozna. Parenje ne bi trebalo dugo da traje, a često se može desetiti da traje i satima zato se ne optećujte mnogo. U svakom slučaju plodni dani kod kuje traju 14 dana u kojima možete više puta pokušati da je parite ako niste sigurni da je uspelo iz prvog puta.

Preporučuje se hrana superpremijum kvaliteta

Kako su ovi psi nastali i gajeni na prostorima gde je ishrana nešto drugačija od one u našoj zemlji odgajivači preporučuju da psa hranite industrijskom hranom. Štence je potrebno hraniti od 4 do 6 puta na dan i to granulama superpremijum kvaliteta. Nakon godinu dana preporučuje se da im smanjite na tri obroka na dan, dok sa 18 meseci smatra se da je vaš pas potpuno odrastao i dovoljan mu je jedan obrok na dan. Tada bi ste trebali za granula za štence da pređete na hranu za odrasle pse.

Boo pas (2)

Iako je preporučeno da ga hranite  industrijskom hranom koja će sadržati sve potrebne hranljive sastojke, vi i sami možete spremati hranu za vašeg psa. Na internetu postoji dosta web sajtova na kojima se nalaze sjajni recepti za pripremanje obroka za ovu vrstu pasa.

Boo – najpopularniji i najsimpatičnij pas na svetu

Jedan od najpopularnijih predstavnika ove rase svakako je Boo – pas izvršnog direktora fejzbuka koji je za kratko vreme doživeo neverovanu popularnost. Ovaj pas ne samo da je učinio ovu rasu još poznatijom, nego je i sam postao prava internet senzacija, a napisano je nekoliko knjiga o njemu.

Boo pas

Ovaj pas ima preko milion fanova na fejsbuku gde mu je njegov vlasnik otvorio profil. Pas je okarakterisan kao veoma živahan pas koji obožava da se slika i pravi različite nestašluke. Kako je njegova popularnost rasla njegov vlasnik je napisao knjigu pod nazivom: „Bo: Avanture najslađeg psa“ koja je prevedena na preko deset jezika. Usledila je ubrzo i druga knjiga o planetarno popularnom psu, a  dosta pozatnih ličnosti poseduje baš ovog psa među kojima su i: kraljica Viktorija, Kim Kardašijan, Keiša, Emili Zorka, a čak i Marija Antoaneta i Mocart posedovali su ovo kuče.

Cena pomeranskog špica

Već decenijama boo je jedna od najpopularnijih rasa čija popularnost vrtoglavo raste poslednjih godina. Kako su neodoljivog izgleda, sjajnog karaktera, lako se održavaju i pogodni su za malu decu interovanje za njih uvek je veliko zbog čega su oduvek imali visoku cenu. Trenutno štene ove rase kreće se od 400 do 1000 evra u zavisnosti od odgajivačnice.

Boo pas (1)

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.