Ši-cu – kraljevski pas sa najluksuznijim krznom na svetu

2

Ši-cu je još jedan pas poreklom iz Kine koji je uživao zvanje kraljevskog psa u Kini. Tamo su veoma cenjeni jer podsećaju  na lava koji je simbol budizma. Ovaj neodoljiv pas ima veoma specifičan izgled pa tako njegovo lice veoma liči na hrizantemu. Vekovima su uživali naklonost u carskim dvorovovima. Izuzetno su druželjubivi i veoma dostojanstveni zbog čega ih mnogi rado biraju za svog kućnog ljubimca.

Istorija i poreko

Ši-cu potiču sa Tibeta i nastali su u 17 –om veku. Nastali su kao tzv. sveti psi koji su od starta bili veoma cenjeni. Njiovo ime prevedeno na srpski znači – lavlji pas. Iako potiču sa Tibeta razvili su se i gajili u Kini gde su veoma brzo postali najcenjeni psi. Stekli su status dvorskih pasa i za vladavine Cisi –ja su rasa je doživela najveću popularnost.  Čuvena dinastija kineskih vladara Ming je cenila ove pse i ulagala dosta u njihovo odgajivanje. Kada su Britanci napali i opljačkali carsku palatu dosta pasa je ubijeno zbog čega je broj pripadnika ove rasa značajno opao.

Tek sredinom 19 –og veka proširio se i na druge kontinente gde je odmah postao jedna od omiljenih rasa. Tih godina su ukrštani sa pekinezerom kako bi se poboljašle njihove karakteristike, ali to ukrštanje nije uspelo. Od kraja prošlog veka beleže vrtoglavi rast popularnosti, i danas su jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu.

si

Visina, težina i druge karakteristike

Ši-cu pripada porodici kućnih pasa, a poznat je i pod imenom kineski lavlji pas. Životni vek rase je od 11 do 14 godina, a prosečna visina mužijaka kreće se u rasponu od 22,5 do 26 cm. Ženke su u proseku za 5 do 10% manje od mužijaka. Prosečna težina mužijaka iznosi od 4,1 do 8,1 kg, dok su ženke nešto lakše od njih.

Telesne karakteristike rase

Pripadnici ove rase pirpadaju patuljastim rasa i na prvi pogled vidimo da imaju veoma dostojanstveno držanje.  Glava im je veoma široka okruglog oblika, a oči se gotovo i ne vide od dlake koja pada preko njih. Njuška je četvrtasta, nešto kraća i bez nabora crne boje. Uši su velike i spuštene, a celo lice prekriveno je veoma dugačkom dlakom koja obrazuje brkove i zulufe. Telo je izuzetno mišićavo sa kratkim udovima, veoma kompaktno i elegantno. Rep stoji uvek uspravno i dugačak je prekriven sa dosta dlake. Njihova dlaka je veoma gusta, meka i duga i uvek je prava. Poddlaka je takođe gusta i duga, ali kraća od pokrovne dlake. Ovi psi se mogu javiti u svim boja, ali najcenjeniji su oni primerci koji imaju bele pramenove na čelu i repu.

 

Karakteran pas sa sjajnim temperamentom

Simpatična Kineska patuljasta rasa izuzetno je drušeljubiva i umiljata. Ovo su veoma hrabri, odvažni psi koji će uvek biti razigrani. Sjajno se slažu sa drugim ljudima i decom i prijaće im njihovo društvo. On će i nepoznate osobe prihvatati sa velikom radošću zbog čega nikada ne može biti loš čuvar. Jako su pažljivi prema veoma maloj deci, ali bitno je istaći da ih deca ne smeju vući, udarati ili povređivati na bilo koji način jer u tom slučaju pas bi mogao da reaguje nešto burnije pokušavajući da se zaštiti. Savršeno će se slagati i sa drugim životinjama, ali voleće da su uvek oni u centru pažnje.

si (5)

Hteće da bude pomalo i nezavisan, a često umeju da budu i svojeglavi. Takođe umeju da budu malo i ljubomorni ako osete da se pažnja poklanja drugima, a ne njima. Nikako nisu agresivni prema ljudima, dok će prema drugim životinjama umeti da pokažu znake agresije ako osete da su ugroženi. Njih je veoma teško opisati jer su nepredvidivi i često nas iznenađuju svojim ponašanjem.

Higijena i održavanje rase

Iaku su mali veoma su aktivni pa im je neophodna stalna fizička aktivnost. Ovo su isključivo kućni psi i nikako nije preporučljivo da ih držite u dvorištu. Trebali bi da imaju svoj „krevet“ u stanu ili kući sa vlasnikom, a za vreme kiša i vlažnog vremena ne bi trebali da izlaze iz kuće jer im takvo vreme nikako ne pogoduje.

si (4)

Njihova dlaka je veoma zahteva za održavanje. Ovi psi se ne linjaju pa su pogodni za ljude koji pate od alergija, ali ipak veoma duga dlaka često se mrsi i ućeba pa je zbog toga neophodno četkanje svaki dan, ili bar svaki drugi dan. Pored toga morate mu redovno i skraćivati dlaku kako se ne bi previše vukla po podu i skupljala prašinu. Jako je važno da vodite računa o njegovoj higijeni pogtovo ako ga često izvodite napolje. Kupajte ga po potrebi, ali mu svaki dan čistite oči i uši kako ne bi došlo do infekcije.

Generalno zdrava rasa

Ši-cu su psi koji imaju jak imunitet i genaralno gledajući zdrava su rasa. Naravno i kod njih dešava se da usled lošije ishrane i nege, ili pada imuniteta dođe do određenih oboljenja. Uz pravilnu negu i redovne posete veterinaru ne bi ste trebali da imate problema sa njihovim zdravljem.

Bolesti od kojih ši-cu može oboleti su: progresivna atrofija rožnjače, enalna kortikalna hipoplazija, entropija, trihijaza, keratoconjunctivitis sicca, koronarna arterijska bolest, eksterni otitis, portacaval shunt, ingvinalna kila i vonvilebrandova bolest.

si (2)

Njihova ishrana

Štene je najbolje hraniti superprimijum granuliranom hranom, a preporučuje se uglavnom Royal Canin. Najbolje bi bilo da kupujete i mleko kako bi ste granule dodatno omekšali i obrok mu učinili nešto svežijim.

Nakon godinu dana starosti možete preći na granuliranu hranu za odrasle pse, a naravno ako želite i sami možete pripremati hranu za vašeg psa. Naročito će im prijati žitarice i meso svih vrsta, a trebalo bi da prilikom pripreme obratite dobro očiistite meso od kosti naročito kod živinskog mesa gde su kosti veoma sitne. Ši-cu će voleti i voće da jede, a poznati su po tome i da vole slatku hranu. Naravno trebalo bi da izbegavate da im dajete hranu bogatu šećerom jer pored toga što postaju hiperaktivni i razdražljivi to nikao nije dobro za njihovo zdravlje.

Dresura ši-cu

Očekuje vas nešto komplikovanija dresura sa kojom bi trebalo da počnete čim dobijete psa. Najpre ga trebate naučiti nekim osnovama, kao i to gde i kako treba da obavlja nuždu. Umeće da bude svojeglav i prilično tvrdoglav, a ako mu to dopustite pokuša će da poljulja vaš autoritet.

si (1)

Ši-cua ne bi ste trebali da kažnjavate ali nikako ni da mu dozvolite da radi šta hoće. Dresirajte ga polako i sa razumevanjem, a ako ne želi da vas posluša jednostavno mu uskratite vašu ljubav. Videćete da će ga vaše ignorisanje povrediti više nego da ste ga tukli. Ako i posle par nedelja budete imali poteškoća sa dresiranjem obratite se ekspertu za pomoć.

Razmnožavanje rase

Parenje kod pasa se obavlja nagonski, a kako su veoma zdrava rasa problem bi trebalo da vam predstavlja jedino pronalaženje adekvatnog partnera. Mužijak je polno zreo već sa 9 meseci, dok je ženku najbolje pariti nakon 18 meseci. Ženka ima teranje dva puta godišnje na prelasku sa jeseni u zimu i sa prelaskom iz proleća u leto.

Mužijak će kada oseti potrebu za parenjem biti veoma nervozan i naskakati na druge životinje (bilo istog ili suprotnog pola), a na vama je da pronađete odgovarajuću ženku ili pak da ga sterilišite ako ne želite da ga parite.

Tokom samog procesa parenja nikako ne bi ste smeli da ih ostavljate nasamo i preporučuje se da budete tu u slučaju da nešto pođe po zlu. Procenat oplodnje je oko 70% kada je u pitanju ova rasa, a za njih je karakteristična i lažna trudnoća pa bi nakon parenja svakako trebali da se obratite veterinaru kako bi bili sigurni da je došlo do oplodnje.

si (6)

Cena psa

Ši-cu su vekovima držani isključivo na kraljevskim dvorovima, a decenijama nakon toga samo viđeniji ljudi mogli su da priušte sebi ove pse. Danas su dosta pristupačniji raširili su se svud po svetu i dosta je lako nabaviti štene ove rase. U proverenim odgajivačnicama cena šteneta se kreće od 300 evra pa naviše, ali štene možete nabaviti i po dosta nižoj ceni prateći internet oglase. Preporuka je da se dobro raspitate pre kupovine kako bi ste bili sigurni da ste dobili zdravo i kvalitetno štene.

Click Here To Join Native Media
Share.

2 коментара

  1. Kako da zbnam da je za parenne sci cu
    Ima 18 mjeseci kpji su znakovi i kad treba poceti sa rtazenje. Muzijaka
    Koji su znaci da trazi partnery.
    Hvala veliky

  2. Kkako da znam da mi je zenka chi tcu spremna za parenje koji su znaci i kad treba koji dan traziti muzijaka hvala hvala hvala

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.