Irski vučiji hrt – najveći pas na svetu

1

Elegantan i impozantan irski vučiji hrt nekada se koristio za lov na vukove, a danas ga sve češće viđamo u svojstvu kućnog ljubimca. Iako teži do 70 kg i  izgleda veoma snažno, pomalo čak i zastrašujuće ovo je jedan poslušan pas dobroćudnog karaktera.

Kako i kada je nastala rasa?

U Irsku prethodnici ovih pasa došli su u 16 – om veku iz Grčke. Ukrštani su sa Irskim psima kako bi postali još veći i masovniji. Brzo su stekli reputaciju sjajnih lovačkih pasa, a posbno su se istakli u lovu na vukove. Iako su imali široku primenu i bili popularni tokom 19- og veka gotovo je došlo do istrebljena rase. Tada je jedan od odgajivača rase Graham započeo gajenje i razvoj ovih pasa kako ne bi došlo do njihovog izumiranja. Danas nema puno pristalica irskih hrtova, iako su fenomenalni lovci zbog kratkog životnog veka i poteškoća koje sa sobom nosi čuvanje tako velikog psa ljude se ipak odlučuju za neke druge rase pasa.

Irski vuciji hrt (4)

Visina, težina i druge karakteristike

Irski vučiji hrt pripada porodici hrtova, a poznat je i pod imenom cu faoil. Nažalost imaju jako kratak životni vek od samo 5 do 7 godina. Prosečna visina mužijaka kreće se od 80 do 85 cm, dok se njegova težina kreće od 54 kg pa naviše.Ženke su u proseku visoke od 70 do 75 cm, a njihova najmanja težina iznosi 48 kg.

Opšti izgled rase

Najveći psi na svetu veoma ru rombusni i impozantni sa izraženim mišićima. Glava im je dugačka sa širokom lobanjom i ovalnim očima tamne boje. Uši su im u obliku ruže, a vilica veoma snažna sa jakim zubima. Vrat im je prilično dugačak, leđa dugačka i mišava, grudni koš dubok i širok, a stomak uvučen. Rep je veoma dug i dobro odlakan. Noge su duge i mišićave, a šape velike okruglog oblika.

Izgled krzna

Dlaka je izrazito oštra i tvrda. Na području vilice i butinama je nešto duša i gušća. Mogu se javiti u više boja, a uglavnom su sive, crne, bele, žute, sede ili tigraste boje. Dozvoljene su i oznake koje ne bi smele da zauzmu više od 30% površine krzna.

Irski vuciji hrt (3)

Karakter i temperament

Izuzetni su lovci i poseduju sjajan karakter. Veoma su tihi i društveni. Voleće celu porodicu naročito vlasnika kome će biti veoma privrženi. Ako ih budete zapostavljali i dugo ostavljali same postaće tužni i destruktivni. Prema strancima su uzdržani, a sa decom su sjajni. Ipak pošto su veliki nije preporučljivo da ih ostavljate nasamo sa malom decom.

Nisu agresivni i dobro će se slagati sa drugim psima i životinjama koje neće smatrati svojim plenom. Strpljivi su i predani. Veoma su hrabri i zaštitnički nastrojeni.

Što veći prostor za irskog hrta

Kako su izuzetno veliki i mogu težiti i preko 70 kg nikako nisu prilagođeni za život u kući ili stanu. Njima je potrebno što više prostora i zbog toga se preporučuju porodicama koje žive u kući sa velikim dvorištem. Jako je bitno da im obezbedite udoban i mekan krevet jer usled neudobne postelje mogu im se pojaviti žuljevi.

Nega i održavanje

Prijaće im duge šetnje i trčanje na otvorenom prostoru, pa bi trebalo svaki dan da ga izvodite u nešto duže šetnje. Njegova dlaka nije preterano zahtevna i dovoljno je četkanje jednom do dva puta nedeljno. Dlaku bi trebali povremeno i šišati jer zbog njene stukture na krajevima često može biti iskrzala i oštećena. Ako ga vodite u lov trebali bi da povedete računa i o ušima kojima je potrebno svakodnevno čupanje.

Što se tiče kupanja psa zbog njegove veličine to će vam biti problem, pa tako kupajte psa samo kada je to neophodno.

Irski vuciji hrt (2)

Najčešće bolesti

Iako je vekovima razvijana i ukrštana rasa nije uspela da prevaziđe preveliku osetljivost, pa imaju nešto slabiji imunitet i podložni su dobijanju različitih infekcija i bolesti. Često povređuju rep i šape, a veoma su osetljivi na anesteziju. Od zdravstvenih problema mogu se javiti još i: torzija želudca, kardiomiopatija, koronarna arerijska bolest i opsesivno – kompulsivni poremećaj.

Lovac koji lovi po viđenju

Za razliku od drugih lovačkih rasa koje uglavnom koriste njuh za lov, irski vučiji hrt se oslanja na svoj besprekoran vid, hitros i brzinu. Pokazao se kao sjajan lovac, a najviše vole da love vukove. Sjajno se snalazi u lovu na krupniju divljač, a ikao nema urođeni njuh za lov brzo i lako se obučava. Zanimljivo je da se posebno ističu u lovu na šumovitom terenu.

Irski vuciji hrt

Parenje i dresura

Ako imaju odlučnog vlasnika dresura neće predstavljati problem. Odani su i poslušni pa će dobro reagovati na sve komande. Veoma lako se obučavaju i za lov.

Što se tiče parenja nakon devet meseci psi su spremni za parenje, ali odgajivači preporučuju da preskočite prvo teranje kod ženke. Najbitnije je da se pre parenja uverite u zdravlje obe jedinke kao i u to da im obezbedite odgovarajući prostor pošto su izuzetno veliki i treba će im što više prostora.

Ishrana irskog vučijeg hrta

Od velikog je značaja da ishrana vašeg vučijeg hrta bude što kvalitetnija, jer tako ne samo da mu jačate organizam i činite ga otpornijim na neke bolesti, već i sam kvalitet dlake je dosta bolji, a pas je dosta srećniji. Pošto su najveći psi na svetu potrebni su im obilni obroci po mogućstvu da sadrže što više mesa ili mesnih prerađevina.

Irski vuciji hrt (1)

Ako nemate vremena da mu spremate hranu ili niste sigurni čime bi ste sve to trebali da ga hranite, na tržištu postoji veliki izbor hrane specijalno napravljene za ove pse. Na svakom pakovanju piše koja je to preporučena količina hrane koju bi trebali da dajete psu. Naravno pored hrane, vaš pas bi u svakom trenutku trebao da ima na raspolaganju i posudu sa svežom vodom.

Njihova cena

Na našim prostorima nisu preterano popularni pa je nešto teže naći kvalitetno štene. Njegova cena varira od odgajivačnice i zavisiće od njegove boje kao i toga da li je potekao od jedniko korišćenih za lov ili u svrhu kućnog ljubimca.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.