Pekinezer – jedna od najstarijih rasa na svetu

0

Pekinerez je svakako najpoznatiji i najrasprostranjeniji pas poreklom iz Kine. Teške kosti jedna od njihovih glavnih odlika pa tako većina ljudi se iznenadi kada podgine ovog malenog psa i vidi koliko je zapravo težak. Izuzetno su hrabri, pa iako su mali odlični su zaštitnici. Tvrdoglavi pekinezeri poznati su i kao jedna od najljubomornijih rasa pasa zbog čega je veoma bitna što ranija socijalizacija.

Razvoj i poreklo rase

Po istorijskim podacima prekinezeri su nastali još pre 4000 godina na prostorima Kine. Po kineskoj legendi simpatični pekinezer nastao je ukrštanjem lava i majmuna. Dobio je status dvorskog psa pa su ga negovali i čuvari isključivo na dvorovima. Ime je dobio po glavnom gradu Kine – Pekingu, a 1860- te godinedošli su u Evropu. Zvali su ih rukav – psi i polako počeli su da privlače sve veću pažnju na njih. U jednom periodu bili su najpopularnija rasa na svetu, ali poslednjih decenija tražnja za njima je dosta opala. Danas postoji više od 300 vrsta pekinezera koji se uglavnom fizički razlikuju (po boji, veličini, strukturu dlake… ) dok im je temperament svima isti.

Pekinezer 1 (5)

Osnovne karakteristike rase

Pekinezer pripada porodici kućnih pasa i poznat je po imenima fu, pekinški španijel i rukav – pas. Njihov životni vek je od 13 do 15 godina, a prosečna visina mužijaka i ženki je ista i kreće se u rasponu od 15 do 25 cm. Težina mužijaka iznosi od 4 do 5 dok su ženke nešto teže sa prosečnom težinom od 5 do 6 kg.

Najizraženije osobine i karakter

Ovi veoma inteligentni psi odlikuju se velikom dozom samouverenosti. Pored toga veoma je svojeglav i hteće sve na svoju ruku da uradi. Prilično su živahni i voleće da privlače pažnju pa često mogu izvoditi neke akrobacije ne bi li privukli pažnju. Oprezni su i neustrašivi pa će biti odlični zaštitnici. Vlasnika će obožavati, a mogu postati i previše posesivni i ljubomorni. Dobro će se slagati sa svim ukućanima, dok problem mogu imati sa decom mladjom od 7 godina. Naime pekinezeri vole decu ali kako ona mogu nesvesno biti gruba mogu povrediti nežnog pekinezera koji može reagovati burno i uplašiti dete.

Da li su pekinezeri agresivni?

Ovo nije agresivna rasa, već naprotiv veoma su nežni i osećajni. Usled nepravilne socijalizacije i dresure može se desiti da pokažu znake agresije prema drugim životinjama dok prema ljudima ni u kom slučaju ne bi trebalo da pokažu agresivnost.

Pekinezer 1 (4)

Telesne karakteristike pekinezera

Ovo su mali, zbijeni i savršeno izbalansirani psi sa velikom glavom koja ima široku lobanju i kratku njušku. Nozdrve su duge i otvorene. Stop je izražen, oči velike i sjajnem, dok su im usta veoma pljosnata. Uši su u obliku srca, priljubljene uz glavu i skroz prekrivene dugom i gustom dlakom. Vrat je debeo i veoma kratak, prednji deo tela veoma zbijen sa dobro postavljenim rebrima, jasno izraženim strukom i mišićavim leđima. Prednje noge su čvrste sa veoma teškim kostima dok su kosti na zadnjim nogama dosta teže i masovnije. Šape su velike i ravne, a rep visoko usađen, čvrsto nošen i prekriven je dugom dlakom.

Odlike krzna

Pekinezeri se odlikuju izuzetno gustim krznom koje ima veoma dugu i ravnu dlaku. Oko vrata dlaka obrazuje okovratnik dok je u predelu lica nešto kraća. Poddlaka je izuzetno gusta i meka, a pokrovna dlaka je gruba. Mogu biti jednobojni i više bojni, a dozvoljene su kombinacije svih boja osim boje jetre i albino.

Idealno stanište

Ovi psi stvoreni su za život u stanu ili kući. Vekovima su živeli isključivo na dvorovima i potpuno se prilagodili takvim uslovima života. Napolju nikako ne bi trebali da ih držite. Po nešto hladnijem vremenu ih možete puštati u dvorište ali leti po suncu nikako. Jako su osetljivi na toplotu i čak mogu i umreti od prevelike toplote, pa bi za vreme letnjih vrelih dana trebali da budu pored ventilatora ili klime.

Pekinezer 1 (3)

Nega i održavanje

Nećete imati probljema da zadovoljite njihove potrebe za fizičkom aktivnosti jer su veoma mali pa ih mogu zadovoljiti igrajući se u stanu.

Krzno im je malo teže za održavanje i zahteva svakodnevno četkanje. U periodima linjanja trebalo bih da ih četkate i više puta na dan. Bitno je da pravilno četkate dlaku kako se ne bi lomila i kidala. Njima je potrebno i skraćivati dlaku posebno u predelima noogu i ušiju. Zbog gustine krzna nije preporučljivo često kupanje već samo po potrebi. To ne znači da ne treba da vodite računa o njegovoj higijeni, već naprotiv potrebno im je stalno čistiti lice i oči, a ako mu ne šišate dlaku onda je preporuka da u predelu ušiju i nogu dotatno je četkate i brišete vlažnim maramicama.

Zdravlje pekinezera

Iako mogu da žive čak i do 15 godina bez ijednog oboljenja ova rasa usled neadekvatne nege često može dobiti određene bolesti. Najveći problem imaju sa toplotom pa zbog toga vodite računa kada su velike vrućine. Nešto osetljivije su im i oči, gde se neretko dešava da dlaka upadne u oko i izazove infekciju. Duši oblik tele i teške kosti donese im i probleme sa leđima, a njihova naborana koža često može oboleti od alergije, iritacije, infekcije i dermatitisa.

Pekinezer 1 (2)

Veoma nezgodna dresura

Tvrdoglavost i samovoljnost čine pekinezera veoma teškim za dresuru. Jako je bitno da sa dresurom počnete što ranije. Od vas zavisi koju ćete metodu odabrati, ali zbog njihovog nežnog karaktera ne preporučuje se metoda kažnjavanja. Umesto toga koristite nagrađivanja, odnosno za svaki dobro odrađeni zadatak ili poslušanu komandu nagadite ga nekom poslasticom. Jako je bitno da budete uporni i istrajni, pa nikako ne bi trebali da popustite vašem psu.

Njihovo razmnožavanje

Pre nego što donesete odluku o parenju dobro razmislite jer sam proces može biti nešto teži za kuju, a veoma često ovi psi moraju da se podvrgnu veštačkoj oplodnji.

Kuju je najbolje pariti između trećeg i četvrtog teranja, nikako pre, čak iako je polno zrela. Znajte da parenje nije samo „spojiti“ mužijaka i ženku već dosta komplikovanije. Može se desiti da kuja ne želi da se pari ili ne želi mužijaka kojeg  ste joj odabrali. Može se desiti i to da ona ne bude zainteresovanje za štence, odnosno neće hteti da se brine o njima. Zbog svega navedenog preporuka je da se najpre posavetujete sa odgajivačima i prikupite sve neophodne informacije pre parenja.

Pekinezer 1 (6)

Ishrana pekinezera

Kod njihove ishrane morate obratiti pažnju na par sitnica. Prvo štenci rastu veoma brzo i potrebno im je mnogo više hranljivih materija nego odraslom psu. Nakon godinu dana smatra se da je pekinezer odrasao i tada im treba davati jedan obrok dnevno. Nikao mu nemojte davati dodatu količninu hrane jer su psi skloni gojaznosti.

Možete ga hratiti gotovom hranom ili pak sami pripremati njegove obroke. Ako kupujete preporuka je da to bude premium ili superpremium hrana. Na našem tržištu imate široku ponudu (Bosh, Hill’s Royal canin, Alleva i sl), a na vama je da izaberete onu koja će vašem psu najviše odgovarati.

Ako sami spremate hranu znajte da su pekinezeri svaštojedi, a najviše će im prijati sveže meso, iznutrice i žitarice. Izbegavajte da ga hranite sa čokoladom, keksom, kolačima, „grickalicama“, začinjenim jelima, sirevima i kravljim mlekom.

Pekinezer 1

Da li je pekinezer pravi pas za vas?

Pekinezeri su veoma zahtevni psi pa pre kupovine razmislite imate li vremena za ovog psa. Nešto su komplikovaniji za održavanje i teško se dresiraju, a mogu biti prilično ljubomorni ako posedujete još neke kućne ljubimce. Ipak oni znaju biti veoma umiljati i nežni pokazivajući svoju ljubav prema svim ukućanima. Zbog velike popularnosti sve je veći broj odgajivača  koji se baze uzgojem pekinezera, pa ih možete nabaviti po veoma niskoj ceni.

Zanimljivosti:

  • Prema japanskim dokumentima ova rasa postojala je još pre nove ere.
  • Kinezi su ih smatrali svojim žaštitnicima i zbog toga su ih vekovima tajno gajili.
  • Carevi su imali velike odgajivačnice u kojima je živelo na desetine pekinezera. Oni su pratili careve idući ispred i iza njih, a čak su u ustima nosili carev ogrtač.
  • Jedna su od svetski najpopularnijih rasa i beleže porast u svim zemljama sem u svojoj matičnoj zemlji Kini, gde je ova rasa praktično „istrebljena“.
Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.