Avganistanski hrt – nezavisan pas blage naravi

0

Avganistanski hrt dobro je poznat u celoj Evropi. Dugo je važio za luksuznog i cenjenog psa kojeg nije mogao svako da ima. Naročito su cenjeni zbog duge dlake i sjajnih lovačkih sposobnosti. Iako je ovo vema koristan društven i druželjubiv pas poslednjih godina mu opada popularnost.

Nastanak i razvijanje rase

Veruje se da su nastali još u vreme Egipćana i to mešavinom različitih srednjeistočnih hrtova. Njihov opstanak i dalji razvoj omogućila su nomadska plemena. Uglavnom su korišćeni za lov i to u kombinaciji sa sokolima. Vekovima su živeli u Avganistanu izolovani od ostatka sveta da bi početkom 20-og veka rasprostranili se svuda u svetu. Iako je jedan od najglamuroznijih pasa na izložbama poslednjih godina njegova popularnost iz dana u dana opada. Skoro se više i ne koriste za lov, već samo u svojstvu kućnog ljubimca i izložbenog psa.

Osnovne karakteristike pasa

Avganistanski hrt pripada porodici hrtova i poznat je još pod imenom – Avganistanac. Prosečna visina mužijaka ove rase kreće se u rasponu od 68,6 do 73,6 cm, dok su ženke niže i njihova prosečna visina iznosi 63 cm. Težina mužijaka kreće se od 26 do 34 kg, dok u proseku ženke teže 22,7 kg. Životni vek rase je oko 14 godina.

Avganistanski hrt (4)

Telesne karakteristike avganistanskog hrta

Pripadnici ove rase imaju glavu srednje veličine sa dugom i uskom lobanjom. Njuška je veoma duga sa pravilnom nosnom pečurkom crne boje. Oči su trouglaste uglavnom tamne boje, a uši su nisko postavljene i prekrivene svilenom dlakom. Vilice su veoma snažne sa jakim zubima. Vrat je dug i snažan, leđa mišićava i ravna sa širokim slabinama, plećke su jake i dobro postavljenje, a butine jake i dobro oblikovanje. Šape su izuzetno snažne sa zaobljenim prstima. Rep je srednje dužine, nisko usađen i pri kraju se uvija u spiralu.

Struktura krzna i boje u kojima se može javiti

Dlaka kod ovih pasa je svilenkasta i dobro razvijena. Trebala bi da ima izuzetno finu strukturu i da njuška bude dosta kraća nego po ostatku tela. Uši, noge i plećke imaju gušću i dužu dlaku. Što se tiče boje dozvoljene su sve, a najviše se cene tigrasti, žuto – beli, čisto beli i sivi hrtovi.

Koje su to najizraženije osobine? Da li je ovaj pas agresivan? Kakav je njegov temperament?

Ovo je jedan veoma „živ“ pas sa razigranim karakterom. Inteligetan je, osećajan i nežan. Vlasnika će obožavati, a  nekad će čak biti i previše posesivan. Dobro će se slagati sa decom dok će prema strancima biti rezervisan. Ponosan je i veoma nezavisan. Ume da bude veoma stranstven, a ikao je dobar lovac odlikuje se velikom plemenitošću. Ne treba da se brinete jer ovi psi gotovo nikada ne pokazuju znake agresije i uvek će biti mirni i povučeni.

Avganistanski hrt (3)

Sve o nezi i održavanju rase

Potrebna mu je svakodnevna fizička aktivnost, bilo da je u pitanju energična vežba ili šetnja na povodcu. Ako ste u mogućnosti preporuka je da ga bar dva puta nedeljno pustiti na neki otvoren prostor kako bi mogao da se istrči na miru. Iako podnosi veoma dobro naše klimatkse uslove i može živeti u dvorištu u kućići za pse savet je da ovaj pas živi sa vlasnikom i njegovom porodicom u kući ili stanu.

Dlaka im je prilično zahtevna za održavanje i biće joj potrebno četkanje svaki drugi dan, a u periodu linjanja svaki dan. Psa kupajte smao kada morate i to ne više od četiri puta godišnje.

Generalno dobrog su zdravlja

Avganistanski hrt može razviti određene genetske bolesti, a pored toga izuzetno je osetljiv na anesteziju. Često se dešava da povrede nokte pa bi trebalo da obratite dodatnu pažnju na njih. Pored toga primećeno je da obolevaju od katarakte, nekrotične mijelopatije i koronarne arteljirske bolesti.

Dresura i parenje

Iako je nešto naći odgovarajućeg partnera možemo reći da se lako pare, a sam okot je izuzetno lak za kuju. Polnu zrelost obe jedinke stiću nakon 18 meseci i potrebno je preskočiti prvo teranje kod ženke kao i kod većine rasa.

Avganistanski hrt (1)

Avganistanski hrt se odlikuje velikom inteligencijom ali zbog njihovog karaktera dresura je veoma teška. Uvek će težiti odreženoj dozi samostalnosti i hteće da urade stvari na svoj način. Svakako se preporučuje da konsultujete stručnjaka naročito ako ga obučavate za lov.

Njegova ishrana

Jako je važno da vodite računa o ishrani vašeg psa jer je to najbolji način da sačuvate njegovo zdravlje. Pored granula i druge industriske dehidrirane hrane potrebno je da sremite i neki kuvani obrok vašem psu. Ako ste štene hranitli samo industriskom hranom preporuka je da mu malo po malo uvodite i nove sastojke u ishranu.

Po savetu odgajivača trebalo bi da meso čini 70% dnevnog u nosa hrane dok ostalih 30% čine povrće, voće i žitarice. Meso bi trebali termički obraditi, nešto tvrđe povrće izrendati dok ono mekše možete iseći na kocke. U ishranu bi morali da ubacite i sveže juneće kosti koje imaju značajnu ulogu u čišćenju zuba i pravilnom radu vilice.

Avganistanski hrt

Pristupačnost u našoj zemlji i cena

Na našim prostorima malo je teže nabaviti štene avganistanskog hrta. Tome doprinosi i sve manje interesovanje za rasom zbog čega sve manje štenaca ima u ponudi. Ipak njegova cena će zavisiti od od toga da li ga kupujete na našim prostorima ili pak iz inostranstva i prosenjuje se da za štene treba izdvojiti od 130 do 350 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.