Tibetanski terijer – pas koji je vekovima smatran svetom životinjom

0

Simpatični tibetanski terijer koji ne poseduje ni trunku agresivnosti potiče još od devnih vremena. Vekovima je smatran za svetu životinju, a verovalo se da poseduje moć da pronalazi ljude i predmete. Zbog toga su vekovima čuvali i krili se od ostatka sveta, da bi tek u 19-om veku poraslo interesovanje za rasu i ona se proširila svetom.

U 20-om veku su dobili svoj standard i danas iako ih nema puno može se reći da iz dana u dan beleže sve veći porast.

Nastanak i poreklo rase

Iako po zvaničnoj evidenciji ova rasa postoji tek od 19-og veka, veruje sa da postoje više od 2000 godina. Nastali su na Tibetu i smatrano je da su ovo veoma uredni psi. Dalaj Lama lično je posedovao ovog psa što je doprinelo interesovanju za rasu. Nosili su naziv lasa terijeri koji je 1930- te promenjen u tibetanski terijer.

Tibetanski terijer (4)

Visina, težina i druge karakteristike

Tibetanski terijer pripada porodici kućnih pasa, a poznat je još i pod imenom caug apso. Prosečan životni vek rase je od 12 do 15 godina. Visina mužijaka u proseku kreće se od 35,5 do 40,5 cm, dok su ženke u proseku za 5% manje od njih. Prosečna težina mužijaka je od 9 do 10,8 kg, a ženke su nešto lakše od njih.

Telesne karakteristike rase

Pripadnici ove rase pasa odlikuju se veoma rombusnim izgledom. Telo im je izuzetno mišićavo i kompaktno sa dubokim grudnim košem, ravnim i mišićavim leđima i kratkim slabinama. Zadnje, baš kao i prednje noge su jake, dobro odlakane sa velikim i okruglim šapama. Glava je srednje veličine sa dugom lobanjom i snažnom njuškom. Stop se nalazi u visini očiju i blago je izražen, nos je crn, oči velike, okrugle i razmaknute. Zubi su jaki i usađeni vertikalno u vilicu sa makazastim zagrizom. Uši su viseće u obliku slova V veoma dobro odlakane. Rep je srednje dužine visoko usađen i savijen iznad leđa.

Tibetanski terijer (2)

U kojim bojama se sve mogu javiti?

Pripadnici ove rase imaju veoma bujnu pokrovnu dlaku koja nije ni svilenkasta, ali ni vunasta. Veoma je dugačka obično ravna ili blago talasasta. Poddlaka je vunasta i veoma gusta. Što se tiče boje njihov tip dlake im omogućava da se mogu javiti u bilo kojoj nijansi boje, a jedino je isključena boja čokolade.

Najizraženije osobine i temperament rase

Ovo je jedan izuzetno živahan pas koji se odlikuje blagim temperamentom. Inteligentan je, veran i biće odan kako vlasniku tako i ostatku njegove porodice. Dobri su sa malom decom, dok su prilično rezervisani prema strancima. Umeju da budu prave maze i izuzetno su simpatični, a ovaj pas neće pokazati ni najmanji znak agresivnosti čak i ako ga isprovociraju.

Sve što treba da znate o njegovoj nezi

Ovo je izuzetno aktivan pas kome je neophodna stalna fizička aktivnost. Preporuka je da žive u kući u kojoj će imati stalan pristup dvorištu, ali mogu živeti i u stanu pod uslovom da se svakodnevno izvode u šetnju. Pošto ima izuzetno dugu dlaku sa vunastom poddlakom preporuka je da ih četkate svaki dan ili bar svaki drugi dan kako bi se uklonile sve nečistoće i dlaka ne bi mrsila. U periodima linjanja trebali bi nekoliko puta dnevno da ih četkate. Nikako nemojte četkati psa nakon kupanja, odnosno kada mu je dlaka mokra.

Kako im krzno skuplja prašinu i ostalu prljavštinu preporuka je da se kupaju jednom nedeljno. Ako vam je naporno da ga često kupate jer se teže suše možete koristiti i sprejeve za suvo kupanje.

Tibetanski terijer (1)

Zdravlje rase

Generalno gledajući tibetanski terijer je veoma zdrava rasa, ali ipak postoje i neke bolesti na koje ni oni nisu imuni. Iako nisu primećeni česti zdravstveni problemi ređe rasa može oboleti od: progresivne retinal bolesti mrežnjače, displazije kukova i displazije laktova.

Vodite računa kada ih puštate na travnate površine, naročito u proleće jer su veoma osetljivi na ujede buva i krpelje.

Dresura i parenje

Možda ćete imati problema sa dresurom ovog psa jer znaju biti svojeglavi i raditi po svome. Ako ste neiskusni vlasnik najbolje bi bilo da se konsultujete sa ekspertom kako bi vam pomogli tokom dresure.

Jako je bitno da dobro obratite pažnju prilikom parenja jer može doći do različitih komplikacija. Preporuka je da preskočite prvo teranje kod ženki kako bi ste povećali šanse za rađanje zdravih jedinki. Odgaivači smatraju da bi ste trebali da preskočite i drugo teranje i da ženku parite tek sa dve godine starosti jer je tada psihički i fizički potpuno spremna za parenje. Poželjno je da birate nešto iskusnije mužijake, a nikako se ne preporučuje da tibetanskog terijera ukrštate sa drugim rasama.

Ishrana tibetanskog terijera

Pored sveže vode koja bi trebala vašem psu da je uvek na dohvat ruke, potreban mu je i što kvalitetniji obrok. Ako ste u mogućnosti štene bi trebali da hranite granulama. Po odgajivačima granulama bi trebalo da ga tražite do 18 meseci starosti kako bi dobili sve neopodne sastojke za pravilan rast i razvoj. Nakon tog perioda možete kombinovati različite vidove ishrane i ubacivati mu u obrok i mleveno meso, ribu i jaja.

Tibetanski terijer

Ako sami pripremate hranu trudite se da uvek bude sveža, dobro termički obrađena i što kvalitetnija. Nemojte vašeg psa hraniti ostacima vaše hrane jer neće pogodno uticati na njegov metabolizam.

Njihova cena

Štene tibetanskog terijera možete nabaviti po ceni od 150 evra. Naravno bitno je da znate da zahtevaju dosta prostora, ali i vremena pa se preporučuju ljudima sa dosta slobodnog vremena.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.