Persijski hrt (Saluki) – najbrzi pas na svetu

0

Persijski hrt je poznat još od davnina, a inteligencija, sjajan njuh, brzina i okretnost čine ove pse neverovatnim lovcima. U Ginisovoj knjizi rekorda zvanično su najbrži psi na svetu sa 69 km/h. Odličnog su zdravlja veoma pogodni za držanje u kući zbog čega se danas rado biraju kao kućni ljubimci. Pored toga izuzetan rezultat imaju i na izložbama pasa.

Saluki – jedna od najstarijih rasa

Prema pisanim istorjskim spisama persijski hrt je jedna od najstarijih rasa pasa na svetu o čijem postojanju postoje dokazi još u doba faraona, hiljadama godina pre Isua Hrista. Po islamskoj religiji psi su nečiste životinje, međutim persijski hrt je jedini bio izuzetak, pa su ga smatrali plemenitom životinjom kojoj je dozvoljeno bila da spava u kolibama zajedno sa vlasnicima. Zabranjeno je bilo ukrštanje ove rase sa drugim psima zbog čega su jedna od retkih čistokrvih rasa. Ipak moderno doba dovelo je niz novih pasa koji su ukrtanjem poboljšali neke od veština za lov zbog čega su salukia sve ređe koristili u te svrhe. Ipak i danas on je rado viđen pas pretežno na izložbama i kao kućni ljubimac, dok se ređe koristi za lov.

Persijski hrt (5)

Osnovne karakteristike rase

Persijski hrt pripada porodici hrtova i poznat je još pod imenima saluki, persijska gazela i hazi. Potiče iz Srednjeg istoka i važi za jednu od najčistokrvnijih rasa na svetu. Životni vek im je od 12 do 14 godina, a prosečna visina mužijaka je od 59 do 71 cm, dok je njegova prosečna težina od 13 do 30 kg. Po pravilu ženke su u proseku manje od 5 do 10% u odnosu na mužijake.

Telesne karakteristike rase

Saluki ima veoma izduženu glavu sa širokom lobanjom srednje veličine. Stop nije izražen, a nos je uglavnom crne boje sa malim neizraženim nozdrvama. Oči su tamne ili lešnik boje, velike, ovalnog oblika, dok su njegove uši izuzetno duge i pokretne. Vilica je izuzetno snažna sa jakim i oštrim zubima koji imaju pravilan makazast zagriz. Vrat je dug, vitak i mišićav, grudi su uske i duboke, prednje noge ravne sa snažnim šapama. Leđa su veoma široka sa zaobljenim mišićima, grudni koš se pruža unazad, a stomak je uvučen. Zadnje noge imaju veoma izraženu butinu i potkolenicu sa sapama koje su srednje dužine. Rep je usađen nisko i nošen blago savijen, a dopire do skočnog zgloba.

Struktura dlake i boje u kojima se može javiti

Persijski hrt ima veoma kratku i svilenu dlaku koja mu savršeno prija uz telo. Na repu i butinama dlaka je nešto duža i gušća. Ono što je karakteristično za ovu rasu jese da štenad imaju nešto drugačiju dlaku od orasle jedinke, pa je tako njihova dlaka ređa i manje vunastija.

Persijski hrt (3)

Pripadnike ove rase možemo videti u raznim bojama, a najcenjeniji i najtraženiji su: krem, zlatnocrveni, beli smeđi sa žutim odjajem, zlatni, grizli, trobojni i crni sa plamenim odsjajem.

Pernati i glatki persijski hrt

U odnosu na dlaku postoje dve vrste persijskog hrta. Prva vrsta nosi naziv pernati hrt koji se odlikuje svetlijom dlakom na zadnjem delu noga i butina. Njemu je na tim predelima dlaka duža i gušća. Glatki hrt ima dosta kraću dlaku u odnosu na prethodnika. Njihova dlaka je srazmerna po celom telu i izuzetno svilenkasta na dodir.

Psi koji se vezuju za jednog člana porodice

Već od najranijeg perioda života persijski hrt će tražiti svog vlasnika odnosno člana porodice za kojeg će se vezati. Oni postaju odmah vezani za njega, a ako se pas razdvoji od vlasnika doživljava stres i pada u depresiju. Ima blag temperament, oprezan je prema nepoznatim ljudima, a malu decu će obožavati. Ako je pravilno socijalizovan neće predstavljati nikakav problem da ga ostavite nasamo sa malom decom.

Može biti stidljiv ili nervozan u prisustvu drugih ljudi pogotovo ako ih ima više. Opet sve će zavisiti od samog karaktera i socijalizacije psa. Sa drugim psima se odlično slaže, mada umeju da budu samostalni i da ignorišu druge pse pa obratite pažnju ako gajite više pasa. Kako su lovci ne bi trebalo da u kući gajite žečeve, hrčke i slične životinje koji predstavljaju lovinu za persijskog hrta. Najizraženija osobina mu je osećajnost, pored toga su izuzetno nežni, domišljati, mirni i graciozni.

Održavanje i nega

Za najbržu rasu na svetu potrebno je dosta dnevne fizičke aktivnosti kako bi ostali u formi. Pored šetnje na povodcu potrebno je da ih pustite da se istrče na otvorenom ili im pak priuštiti kraći džoging. Prilagodljivi su našim klimatskim uslovima poput većine pasa obožavaju sneg, ali preporuka je da pas živi u kući ili stanu sa vlasnkom. Idealno bi bilo da posedujete dvorište u kojem ga možete pustiti da se izigra i istrči. Dlaka im je veoma laka za održavanje i dovoljno je povremeno četkanje, dok na zadnjem delu noga i repu gde je dlaka nešto duža preporučuje se češće četkanje kako se dlaka ne bi ućebala. Kupanje persijskog hrta radite po potrebi i ne više od četiri puta godišnje.

Persijski hrt (2)

Izuzetno zdrava rasa

Čistokrvi persijski hrt ima sjajan imunitet i pored toga što su zvanično i najbrža rasa, oni su i jedna od najzdravijih rasa na svetu. Iako mogu biti nešto osetljiviji na anesteziju nije primećena nijedna bolest koja često zahvata rasu. Moguća su obolenja i to uglavnom usled neadekvatne brige o psu, a retko se može pojaviti kardiomipatija i nizak hivo hormona koji proizvodi štitna žlezda.

Moguća heuhranjenost psa

Često se dešava da Saluki bude prilično mršav i neuhranjen. Ne bi ste trebali da ga terate da jede jer ovi vitki psi jednostavno nisu preterani ljubitelji hrane i malo jedu zbog čega će većinu svog života biti mršavi. Jako je bitno da njegova ishrana bude što raznovrsnija i da sadrži sve potrebne hranljive sastojke, a količina obroka će zavisiti od aktivnosti i metabolizma psa.

Preporuka je da kupujete granule i konzerviranu hranu, mada ako imate vremena možete  i sami kuvati za vašeg psa. Od namirnica ne bi trebalo da ga hranite slatkišima, crnim i belim lukom, grožđem, hranom koja u sebi sadrži alkohol i hranom koja sadrži aditive.

Persijski hrt (1)

Parenje i dresura

Izuzetnog su zdravlja, lako se pare i okot je prilično lak za kuju, a u 90% slučajeva rađaju se zdravi i jaki štenci tako da nećete imati problema. Kako su čistokrvna rasa nije preporučeno parenje sa psima koji pripadaju drugim rasama

Veoma su inteligenti i odani vlasniku što ih čini veoma pogodinim za dresuru. Lako ćete ga naučiti da bude savršen kućni pas, a on će uraditi sve kako njegov vlasnik ne bi bio razočaran. Brzo uče i veoma lako mogu savladati i nešto komplikovanije zadatke. Ipak ako želite da ga koristite za lov potrebna je nešto komplikovanija obuka.

Obuka za lov

Kao i ostali lovački psi i persijski hrt ima sjajan njuh i izražen nagon za lovom. Iako će rado loviti i juriti sitniji plen kako bi vas tokom lova slušao i donosio plen na vaše komande morate ga obučiti. Najbolje je da odmah započnete obuku za lov čim pas dođe kod vas kako bi što pre bio spreman za lov. Znaju da budu tvrdoglavi što može otežati dresuru, pa vam je potrebno dosta strpljenja.

Najpre budite dosledni i koristite različite metode dok ne vidite koja daje najbolje rezultate. Naravno nikako nije dozvoljeno da tučete psa jer mogu poslati destruktivni. Komande mu izgovarajte jasno i razgovetno, a kada ga povedete u lov jako je bitno da pas zna da na vašu komandu mora prestati da juri plen i vratiti se sa vama kući čak i ako ništa nije ulovio.

Persijski hrt

Cena persijskog hrta

Na našim prostorima retko se viđaju pripadnici ove rase. Iako su popularni u drugim zemljama Evrope na prostorima bivše Jugoslavnije je jako teško nabaviti štene persijskog hrta. Uglavnom se uvoze iz inostranstva zbog čega njihova cena nije baš pristupačna. Ipak lako se održavaju, malu jedu, lako se dresiraju, a iako su lovački psi savršeni su sa malom decom što ih čini izvandrednim i ekonomičnim kućnim ljubimcima.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.