Japanski čin – pas veoma sličan mačkama

1

Japanski čin je pas koji postoji već stotinama godina i uvek je bio jedan od najpopularnijih pasa u Japanu. Vozio je za prestižnog psa koga su imali samo ljudi iz visog društva. Danas situacija je dosta drugačija i u društvu ovog simpatičnog psa uživaju pretežno porodice sa malom decom kojima je potreban razigran i društven pas.

Razvoj i nastanak rase

Ovo je veoma stra rasa pasa za koju tvrde da potoji još od 8 –og veka pre nove ere. U Japan su stigli kao poklon od koreanskog vladara Sila. Tih godina držali su ih uglavnom bogati i viđeniji ludi. Japanski čin je bio izuzetno skup i nije svako mogao da priušti ovu rasu. U 17-om veku proglašeni su za dvorske pse nakon čega je usledio rast popularnosti čina. Tokom 19 –og veka uglavnom su dame iz više klase birale ovog psa za svog saputnika. Sam izgled se nije bitno menjao.

Japanski cin 1

Visina, težina i druge karakteristike japanskog čina

Čin pripada porodici španjela i naložst imao kratak životni vek, pa u proseku žive do 9 godina. Visina mužijaka iznosi u proseku od 18 do 28 cm, a ženke su po pravilu 5% manje od njih. Težina mužijaka je do 9 kg, a ženke su nešto lakše od njih.

Fizičke karakteristike rase

Japanski čin pripada grupi malih pasa i na prvi pogled vidimo da je ovo jedan elegantan pas koji ima graciozno držanje. Lobanja mu je široka i okrugla, stop dubok i urezan, nos kratak sa širokim nozdrvama. Zubi su veoma beli i jaki smešteni u snažnu vilicu. Oči su im velike okruglog oblika, a uši duge trouglastog oblika i vise uz glavu. Vrat je srednje veličine, leđa kratka i ravna, dok su mu grudi duboke srednje širine. Rep je snažan prekriven dugom dlakom.

Izgled krzna i njegova boja

Telo japanskog čina prekriveno je ravnom i dugom dlakom koja je veoma mekana i svilena. Na licu njihova dlaka je nešto drugačije strukture nego po ostatku tela. Dlaka je veoma bogata, a na ušima, butini, repu i potiljku obrazuje zastavice. Po pravili su bele boje sa crvenim ili crnim oznakama koje bi trebalo da budu simetrično raspodeljenje po celom telu.

Temperament i karakter

Za temperament japanskog čina kažu da je veoma sličan temperamentu mačaka. Oni su veoma inteligentni, nežni, oprezni i umiljati. Izuzetno su privrženi vlasniku i celoj porodici. Odani su, osećajni i izuzetno tihi. Odlično se slažu sa decom ali ne bi trebalo da dozvolite da ih deca tuku ili na bilo koji drugi način maltretiraju psa, jer to se može negativno odraziti na njegov karakter. Veoma su druželjubivi i sjajno će se slagati sa drugim životinjama posebno psima.

Japanski cin

Zdravlje psa

Podložni su dobijanju različitih bolesti što genetski, to i onih prouzrokovanih neadekvatnom negom. Jako je bitno da se pravilno brinete o japanskog činu i vodite ga na redovne kontrole kako bi ostao zdrav. Kako ima kratku njušku veoma glasno šmrče i često dolazi do respiratornih problema. Imaju i osetljive oči i uši, a veoma često ovi psi obele od neke mentalne bolesti.

Saveti vezani za održavanje japanskog čina

Prilično su osetljivi i nikako im ne prija toplo vreme, i iz tog razloga preporuka je da žive u kući ili stanu sa vlasnikom. Nalik su na mačke pa će sami lizati svoje šape i čistiti se. Aktivnu su, a njihove potrebe za fizičkom aktivnosti možete zadovoljiti dužom šetnjom na povodcu. Lice im je potrebno prisati krpom ili vlažnom maramicom svakodnevno jer stalno krmeljaju. Što se tiče kupanja po pravilo trebalo bi da ih kupate do četiri puta godišnje. Kako se ne linjaju potrebno im je samo povremeno četkanje.

Njihovo parenje

Zbog problematičnog zdravlja ne preporučuje se da samostalno parite vašeg japanskog čina. Kada dostigne polnu zrelost najbolje je da psa najpre odvedete kod veterinara na pregled, a potom nakon što se uverite da je potpuno zdrav možete započeti sa tražnjem odgovarajućeg partnera. Jako je bitno da u potpunosti budete sigurni da su ove jedinke 100% zdrave jer u 80% slučajeva ova rasa oboleva od genetskih bolesti.

Japanski cin 4

Nešto komplikovanija dresura

Zbog svog temperamenta japanski čin će biti malo nezgodniji za dresiranje. Iako su veoma inteligenti i brzo uče, vole da se igraju i „zveraju“ oko pa ćete imati problema da im držite pažnju i da budu fokusirani na zadatke i naredbe koje im dajete. Zato je najbolje da psa dresirate u miru i tišini kako bi bio maksimalno fokusaran. Nikako ga nemojte tući ili na bilo koji drugi način kažnjavati ako vas ne posluša. Lako se socijalizuju i savršeno se slažu sa drugim životinjama.

Ishrana japanskog čina

Važno je da vašeg psa hranite jednom dnevno i to sa što više proteina, belančevina i vitamina. Japanski čin je pravi mesojed i poznati su po tome da obožavaju da jedu meso. Jednolična ishrana nikako nije dobra za njega pa mu nemojte dozvoliti da se hrani iskljucivo sa mesom. Uvek mu pored mesa u obrok ubacite povrće ili žitarice. Ako vidite da je pojeo samo meso, a ostavio u posudi povrće ili žitarice, sutradan mu dajte obrok bez mesa. Ako bude odbijao i tražio meso nemojte popuštati već mu ponovo dajte obrok koji će sadržati bareno povrće, voće ili žitarice sve dok ne popusti i ne krene sve da jede.

Naravno pored hrane neophodno je da uvek pored sebe ima posudu sa svežom vodom.

Japanski cin 3

Koliko novca je potrebno izdvojiti za kupovinu šteneta?

Japanski čin je veoma razigran pas koji obožava ljude i druge životinje. Zbog njegove društevnosti na našim prostorima gaji se u svojstvu kućnog ljubimca. Nema ih puno i vlasnici se retko odlučuju za ovog umiljatog i opreznog psa. Kvalitetno štene je malo teže nabaviti u Srbiji, cena varira od ogajivača do odgajivača, a u proseku košta oko 200 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.