Čivava – najmanji i najvatreniji pas na svetu

0

Simpatična čivava uvek je privlačila pažnju javnosti. Jedna je od najpoznatijih rasa pasa na svetu, a pored toga može se pohvaliti i titulom najstilizovanijeg psa na svetu. Kada se prvi put pojavila bila je znatno veća ali su odgajivači rešili da smanje rasu i tako je još bolje usavrše. Iako je sjajan čuvar koji vlasnika lavežom upozorava i na najmanji šum pretežno se koriste u svojstvu kućnog ljubimca.

Kad i kako je nastala čivava?

Istorija čivave je prepuna brojnih kontroverzi i postoji više teorija o njihovom poreklu. Po jednima ovi psi potiču od kineskih pasa koji su se kasnije ukrštali sa sitnijim rasama. Drugi kažu da čivave potiču sa Američkog kontinenta, a preci su im mali nemi psi crvene boje. Tokom 16 –og veka opalo je interesovanje za ovom raso i može se reći da je tada skoro pala u zaborav. Vekovima ovo je bila potpuno zaboravljena rasa sve dok Ksavijer Kugart u javnosti se nije pojavio sa svojom čivavom. Tada je ovaj zanimljiv pas privukao veliku pažnju javnosti i veliki broj ljudi se zainteresovao za njih. Danas ovo je jedna od najpopularnijih rasa na celom svetu.

Civava (6)

Visina, težina i druge karakteristike čivave

Pas malog rasta koji je dobio ime čivava pripada porodici kućnih pasa i ima životni vek od 12 do 15 godina. Prosečna visina mužijaka je od 15 do 23 cm, dok je njihova težina od 1 do 3 kg. Ženke su nešto manje od njih sa prosečnom visinom koja se kreće od 15 do 20 cm i težinom od 1 do 2,7 kg.

Telesne karakteristike rase

Već na prvi pogled jasno je da čivava ima kompaktno telo valjkastog oblika. Stomak joj je uzdignut, leđa kratka i kompaktna, noge mišićave sa razvijenim šapama, a rep umerno dugačak koji po pravilu čivava nosi sa strane. Vrat je tanak i izuzetno proporcionalan sa ostalim telom. Glava je okrugla i ima veoma naglašen stop. Za njih je karakteristično da celog života imaju meko teme. Nosna pečurka je tamne boje po pravilu crna sa malim i šiljatim nosem. Oči su dosta razmaknute, ispupčene i sjajne, a mogu biti boje rubina, crne, smeđe ili plave. Uši su nešto veće, dosta razmaknute i stoje pod uglom od 45 stepeni.

Kratkodlaga i dugodlaka čivava

Postoje dve vrste čivave u odnosu na dužinu dlake. Prva je rasprostranjenija, odlikuje se veoma kratkom i sjajnom dlakom. Njena dlaka je veoma zbijena i poznata je kao kratkodlaka čivava. Dugodlaka je nešto ređa i odlikuje se dugom dlakom uvijenom u talase.

Civava (5)

Psi u svim bojama

Čivava je jedna od retkih rasa kojoj su dozvoljene sve boje. Po FCI standardu dozvoljene su jednobojne, kao i što šarenije, a najtraženije su žuto – smeđe, čokoladno – smeđe, boje peska, srebrno – siv, crne i tigraste, tj. Žuto – smeđe.

Pametan pas sa temperamentnom sličnom terijerima

Ovo je jedan veoma pametan pas koji ima jak karakter i veoma je živahan. Odani su i veoma privrženi svom vlasniku. Samouvereni su i imaju temperament sličan temperamentu kakav viđamo kod terijera. Druželjubivi su, ali sami biraju sa kime će se igrati. Rado će biti u društvu drugih čivava, dok se sa ostalim rasama pasa neće dobro slagati. Oprezni su i nepoverljivi prema strancima što ih čini sjajnim čuvarima. Ne preporučuje se da budu nasamo sa decom mlađom od 10 godina, jer su veoma nestrpljivi i neće dobro podneti ako dete bude grubo prema njima.

Razčilita nega za kratkodlake i dugodlake primerke

Veoma su energična i pune života pa će svakodnevno biti u pokretu. Ne treba da se brinete za zadovoljenje njihovoh potreba za fizičkom aktivnosti jer uživaju i igri i trčanju, a kako su veoma male njie im neophodna svakodnevna šetnja na otvorenom. Kratkodlake čivave su mnogo lakše za održavanje i biće dovoljno povremeno četkanje. Pored toga brzo se suše pa vam ni kupanje neće predstavljati problem. Dugodlake čivave je potrebno četkati svaki drugi dan i to se preporučuju grublja i mekša četka kako bi dlaka bila što sjajnija.

Civava (4)

Isključivo kućni psi

Čivava su veoma netolerantne na hladnoću i nikako ne bi opstale u dvorištu. Ovo su isključivo kućni psi i trebali bi da žive u kući ili stanu sa vlasnikom. Obožavaju toplotu i stalno će tražiti najtoplije mesto u kući da u njemu budu. Ako ih izvodite napolje po hladnom vremeno obavezno ih morate obući ili na billo koji drugi način utopliti.

Izuzetno zdravi psi

Čivava može dugo da živi i retko kada imaju zdravstvenih problema. Ipak mogući su zdravstveni problemi ili neke bolesti i to: plućna stenoza, isčašenje kolena, suvo oko, hipoglikemija i hidrocefalus.

Njihovo parenje

Čivave se lako pare i to uglavnom sa drugim čivavama dok pse drugih rasa teže prihvataju. Preporučuje se da kod ženke preskočite prvo parenje, a najpovoljniji perido za parenje je 10- ti dan od početka krvarenja. Da bi ste bili sigurni da je parenje uspelo preporuka je parite pse dva dana uzastopno. Oni imaju razvijen njuh i po mirisu će birati partnera.

Ako ženka odbije mužijaka ne treba da se brinete, ostavite ih 2 do 3 dana zajedno da se bolje upoznaju. Ako ni tada ne bude htela da ga prihvati dovedite joj drugog mužijaka. Nema pravila oko trajanja samog čina parenja. To će zavisiti od starosti, karaktera i iskustva pasa. Uglavnom parenje traje od 15 do 30 minuta, a nakon dve nedelje trebali bi da primetiti ako je kuja postala skotna. Ako nisti sigurni odvedite je kod veterinara na ultrazvuk.

Budite dosledni i uporni tokom dresure

Velika inteligencija i lojalnost vlasniku čine je pogodnom za dresiranje. Ipak kako ponekad ume da bude nestašna bitno je da se pridržavate određenih pravila tokom dresure. Morate od samog starta biti jasni i razgovetni kako bi vas vaš pas razumeo. Nedozvolite mu da vas pokoleba i ne odustaje dok ne uradi zadatak baš onako kako ste tražili. U svakom trenutku vaš pas mora znati da ste vi autoritet i da mora da vam se pokori. Jako je važno da budete uporni i da znate da vašem psu kažete ne.

Kada uradi stvari kako treba nagradite ga, a kada pogreši kaznite ga. Časovi obuke i sama dresura bi trebali da traju što kraće jer čivave ne mogu dugo da drže pažnju. Prepurka je da sa dresurom pčnete od šest meseci starosti i to da ga obučavate par puta na dan po deset minuta. Kada jednom pravilno obučite čivavu nećete imati problema sa njom.

Što raznovrsnija ishrana za čivavu

Čivave obožavaju da jedu i pravi su mesojedi. Možete ih hraniti granulama za pse ili sa hranom koju sami spremite. Ako se odlučite da sami kuvate za vašeg psa znajte da obožavaju meso i da bi ono trebalo da čini 80% njihovog dnevnog obroka. Što se tiče broja obroka, štence je potrebno hraniti nekoliko puta dnevno, dok je odraslom psu dovoljan samo jedan obrok.

Čivavu nikako nemojte hraniti: hranom za mačke, čokoladicama i ostalim slatkišima, previše masnom hranom, kostima, grožđem, hmeljom, crnim i belim lukom i kvascem.

Civava (2)

Ako se odlučite za granule ili neki drugi vid industrijske hrane vodite računa o roku  trajanja i ambalaži. Takođe ne preporučuje se hranjenje samo sa granulama jer previše suva hrana neće povoljno uticati na metabolizam psa. Ako baš nemate vremena da mu nekada spremite obrok pored granula nabavite i neki vid konzervirane hrane. Trebalo bi da povremeno kupujete vašem psu i briskete koji imaju značajnu ulogu u čušćenju i jačanju zuba.

Cena čivave

Čivave su u poslednje vreme veoma traženi psi i uvek imaju dobru cenu. Cena će zavisiti od vrste čivave, kao i to od kojeg odgajivača je kupujete. U proseku za kupovinu šteneta ove rase potrebno je izdvojiti od 250 do 600 evra.

Civava

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.