Tornjak – planinski pastirski pas koji je uvek na oprezu

0

Tornjak je snažan i jak pas nastao na prostorima Bosne i Hercegovine. Iako je ovo veoma stara rasa nisu se uspeli rasprostraniti dalje od Evrope. Sjajni su kao čuvari pa se pretežno koriste u planinskim predelima i selima. Ranije su korišćeni za borbe, ali danas se tornjak ne gaji u tu svrhu. U gradu ovaj pas se nešto ređe viđa i uglavnom se gaje kako bi čuvali kuću ili stada.

Nastanak i poreklo rase

Ne zna se tačno ko su preci ovih pasa, ali veruje se da su nastali od tibetanskog mastifa koji je na naše prostore došao sa Himalaja. Postoji i teorija po kojoj su tornjaci nastali od pastiriskih pasa sa prostora Mesopotamije. Uglavnom ovi psi prvobitno su se pojavili na prostorima Balkana, tačnije u Bosni i Hercegovini, gde su veoma brzo našli svoju primenu kao psi čuvari. Tokom istorije njihov izgled se nije bitno menjao, a i danas najviše se gaje u Bosni i Hrvatskoj. Iako spadaju u najstarije rasa pasa koje potiču još od davnina svoj standard dobili su tek u 21 –om veku.

Osnovne karakteristike rase

Tornjak pripada porodici pinčera i šnaucera,  a svoj FCI standard je dobio tek 2007-e godine. Prosečna visina mužijaka iznosi od 60 do 70 cm, dok su ženke u proseku za 5% niže. Težina mužijaka kreće se u rasponu od 50 do 65 kg, dok su ženke nešto lakše sa prosečnom težinom od 38 do 50 kg. Životni vek tornjaka je oko 15 godina.

Tornjak 5

Narav i karakter ove rase

Jedna od glavnih odlika tornjaka jeste staloženost i mirna narav. Dobroćudni su i odani svom vlasniku. Izuzetno su inteligenti, dostojanstveni, hrabri i puni samopouzdanja. Iako nisu preterano osećajni prema vlasniku će biti izuzetno nežni i pažljivi. Nepoverljivi su prema strancima što ih čini sjajnim čuvarima. Ako se pravilno socijalizuju moguće je da žive u zajednici sa drugim životinjama. Uz pravilnu socijalizaciju i dresuru ne bi trebali da pokažu znake agresivnosti. Ipak trebalo bi da obratite pažnju jer tornjači umeju biti i jako agresivni, posebno kada su obučeni da budu čuvari. Nepoverljivi su prema strancima što ih čini odličnim čuvarima.

Fizičke karakteristike tornjaka

Tornjak je snažan i veliki pas kvadratičnog oblika sa srednje izra ženim grebenom. Leđa su ravna, široka i kratka, a grudni koš snažan i prostran. Vrat je srednje dužine izuzetno snažan, a glava je veoma izdužena sa blago izraženom lobanjom. Nos je veliki uvek tamne boje, oči su bademastog oblika takođe tamne boje baš kao i usne. Stop je blago izražen, a vilica jaka sa dugačkim i oštrim zubima. Uši su srednje veličine priljubljene uz glavu. Rep je veoma dug visoko usađen i dobro odlakan.

Struktura njihovog krzna

Telo tornjaka prekriveno je debelom kožom koja je dobro odlakana. Njihova je dlaka dugačka po celom telu, dok je na licu i prednjim nogama dosta kraća. Na vratu dlaka je veoma duga i obrazuje grivu. Pokrovna dlaka je gusta, duga i meka sa vunastom i dugom poddlakom. Trebalo bi da im dlaka bude ravna, ali dozvoljeni su i blagi talati. Tornjaci su više bojni psi, koji su po pravilu šareni. Uglavnom im je bela osnovna boja sa šarama i oznakama svud po telu. Šare su uglavnom crne ili braon boje.

Tornjak 4

Zdrava i otporna rasa

Iako su tornjaci jedna jaka i otporna rasa, ni oni nisu imuni na određene bolesti. Podložni su genetskim bolestima kao i različitim degenerativnim bolestima kostura. Pored toga primećeno je da rasa može da oboli od entropije, slepila, upale lojnih žlezda, danijevog slučaja i alergija.

Kako je većina ovih bolesti nasledna pre kupovine pas uverite se u njegovo zdravlje kao i u zdravlje pasa od kojih je potekao.

Nega i održavanje

Veoma su aktivni i zahtevaće dosta fizičke aktivnosti i pored šetnje na povodcu potreban im je intezivan trening ili ih pustiti da se izigraju i istrče. Voleće prirodu, a kako im pogoduju naši klimatski uslovi preporuka je da se drže u dvorištu, gde će im biti obezbeđen topao i udoban krevet. Ako gajite cveće u dvorištu obratite pažnju jer ovi psi vole kopati.

Krzno im je gusto, a dlaka duga zbog čega je potrebno nešto više vremena uložiti u njegovu negu. Četkaju se nekoliko puta nedeljno, a u prediodima linjanja i češće.

Tornjak 3

Ishrana tornjaka

Ne treba mnogo da se brinete oko ishrane tornjaka jer nisu probirljivi i vole da jedu. Pored toga potiču sa naših prostora pa im prija naša hrana. Dovoljno ih je hraniti jednom dnevno, a hranu im možete sami pripremati ili kupovati granule. Poželjna je hrana koja sadrži dosta belančevina, proteina i vitamina. Ne bi ste smeli da ih hranite sa previše slanom i začinjenom hranom, crnim lukom, svim vrstama slatkiša, previše slatkastim voćem , kao i sa ostacima vaše hrane. Pored hrane potrebno je psu obezbediti posudu sa svežom vodom koja će mu uvek biti dostupna.

Izuzetno laka dresura

Veoma lako se dresiraju, brzo uče i imaju sjajno pamćenje. Hteće da udovolje vlasniku i trudiće se da ga u svakom trenutku poslušaju. Najbolje rezultate prilikm dresiranja daće kombinovanje različitih metoda, a preporuka je da psa nikako ne kažnjavate i ne tučete.

Tornjak 2

Njihovo parenje

Tornjaci nakon godinu dana stiču polnu zrelost i možete ih pariti. Pre parenje bitno je da se uverite da su obe jedinke zdrave i psihički spremne za parenje. Teranje kod kuje traje oko tri nedelje, a najbolje vreme za parenje je od 9 –og do 14 –og dana. Sam proces parenja je lak za obe jedinke i po pravilu nisu agresivni, mada ženka u peridou teranja bi mogla da bude nešto nervoznija. Ne treba da se brinete ako ženka ne bude htela odmah da prihvati mužijaka. Ostavite ih par dana zajedno i videće te da će nakon nekoliko dana upoznavanja i druženja ženka hteti da se pari. Ako pak i dalje ne bude želela, možete joj dovesti drugog mužijaka ili pokušati ponovo kada nastupi sledeće teranje. Okot je lak za kuju i uglavom se rađaju zdravi štenci.

Pristupačnost rase kod nas i njena cena

Veoma su rasprostranjeni na prostorima bivše Jugoslavije, tako da ćete veoma lako i brzo nabaviti kvalitetno štene. Njihova cena zavisiće od boje krzna, uzrasta, kao i od toga da li ćete ga kupiti u nekoj bližoj odgajivačnici, od nekog prijatelja ili pak uvesti iz inostranstva.

Tornjak 1

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.