Maltezer – neumorni pas koji obožava da se mazi

0

Maltezeri su oduvek privlačili pažnju zbog svog ljupkog izgleda i razigranog temperamenta. Omiljeni su kućni ljubimci i stalno beleže rast popularnosti. Ovu divni i razigrani psi koji poseduju neiscrpan izbor energije i svakom će bez problema izmamiti osmeh na licu.

Istorija i poreklo rase

Maltezeri su jedna od najstarijih rasa i o njihovom postojanju postoje dokazi još pre nove ere kada se spominju u spisima Plinija Starijeg i Starbona. Njihova popularnost trajala je do 16 –og veka kada su se rasprostranili po celoj Evropi, ali tokom 17 –og i 18 –og veka opalo je interesovanje za ovom rasom pasa što je dovelo gotovo do istrebljenja iste. Tokom 19 –og veka ova rasa privukla je veliki broj odgajivača i interosovanje za njih raslo je iz dana u dan. Ni dan danas nije poznato tačno poreklo ove rase, a zbog izgleda veruje se da su nastali od belih ovčarskih pasa koji su ukrštani sa pastirskim psima.

Maltezer

Osnovne karakteristike rase

Malteški pas kako još nazivaju ove razigrane pse pripadaju porodici kućnih pasa i bišona, a nastao je na Malti. Prosečna visina mužijaka iznosi od 21 do 25 cm, dok su ženke u proseku visoke od 20 do 23 cm. Težina mužijaka i ženki u proseku je ista i kreće se u rasponu od 1,8 do 3,2 kg. Životni vek malteškog psa je od 12 do 14 godina.

Telesne karakteristike malteškog psa

Pripadnici ove vrste jako su malih dimenzija i spadaju u male rase pasa. Veoma su eleganti i lagani pa dok se kreće ovaj pas imaćete utisak da lebdi. Telo je dugačko, leđa prava, a stomak spušten. Lobanja im je široka i pljosnata, a njuška je veoma dugačka u odnosu veličinu glave. Njuška i nos su crne boje, uši su ravne i dugačke u obliku trougla, a oči su okrugle i po pravilu tamne boje. Rep je širok u osnovi i polako se sužava idući ka kraju. Ceo je prekriven gustom i dugom dlakom koja je veoma mekana. Dlaka kod maltezera je uvek bele boje po mogućstvu boje blede slonove kosti, ali može biti i nešto tamnije nijanse.

Maltezer (6)

Klasifikacija maltezera

Postoji i klasifikacija maltezera koja nije po FCI standardima, a po njoj postoje tri vrste ovog psa: mini, srednji i veliki. Mini teže do jednog kilograma, srednji od jednog do tri, a veliki su svi koji su teži od tri kilograma.

Temperament i najizraženije osobine maltezera

Malteški pas je veoma nežan i osećajan koji poseduje neverovatnu energiju i uvek je spreman za igru. Čak i previše je živahan i neumoran pa očekujte da će stalno biti u pokretu. Živahnog je temperamenta iako je mali veoma je snažan. Veoma je inteligentan, zabavan, odan i hteće da provodi dosta vremena sa vlasnikom. Pored toga izuzetno su dopadljivi pa će se dopasti svima koji budu prodili vreme sa njima. Umeju da budu bučni i njihova narav ume pomalo da bude nervozna. Neće se plašiti ni znatno veće životinje od nijh, kao ni ljudi pa su odlični čuvari koji lajanjem upozoravaju na opasnost ili neku pretnju. Savršeni su sa malom decom, a zbog toga što nemaju poddlaku idealni su za osobe koje pate od alergija.

Maltezer (1)

Sve što treba da znate o održavanju i nezi rase

Neće moći da žive napolju i zbog toga se preporučuje da žive u kući ili stanu sa vlasnikom. Puni su energije i potrebno im dosta dnevne aktivnosti. Iako su jako mali zahtevni su što se tiče održavanja pa je potrebno uložiti dosta truda kako bi uvek bio čist. Iako nema poddlaku i ne linja se puno njegova dlaka je veoma zahtevna i pored toga što zahteva šišanje njega morate četkati svaki dan i to sa tvrđom, a nakon toga i mekšom četkom. Ako se ne kupaju redovno počeće da loše mirišu što nikako neće biti prijatno za članove domaćinstva. Potrebno ih je kupati minum jednom nedeljno, a prepoučuje se standardo kupanje u kadi. Sprejevima za suvo kupanje ih možete kupati kada ste u žurbi i nemate dovoljno vremena da posvetite vašem psu. Pored toga potrebno im je lice brisati bar jednom dnevno jer se mogu pojaviti crvenkaste mrlje.

Bolesti koje se mogu javiti

Iako su generalno zdrava rasa zbog velike hiperaktivnosti skloni su različitim povredama. Pored toga mogu oboleti isčašenja kolena, hipoglikemije, entropije, otvorene fontanele, gluvoće, šejker sindroma, različitih problema sa očima i hidrocefalusa.

Ishrana malteške pudle

Za ovu rasu pasa postoji veliki izbor hrane na tržištu. Jako je bitno da vašeg psa ne hranite genetski modifikovanom ili hranom koja sadrži konzervans. Najpopularniji proizvođači hrane kod nas su: Royal Canin, Hill’s puppy, Fish for dogs, Opti life i druge.

Malterzeri umeju da budu izbirljivi i zbog toga je jako važno da vodite računa čime ih hranite. Proivođači preporučuju da im u ishranu ubacujte mešavinu granula sa kuvanom hranom. Jako je bitno da njihova ishrana bude uravnotežena i da sadrži dosta belančevina, vitamina, masti i minerala. Po pravilu njihov obrok bi količinski trebao da bude od 50 do 100 grama.

Maltezer (2)

Ako sami pripremate hranu trudite se da mu je servirate uvek toplu tek obrađenu i svežu. Ribu i piletinu mu dajte očišćenju od kosti, a psa nikako nemojte hraniti previše slanom ili slatkom hranom. Od povrća im možete davati kelj, boraniju, šargarepu i slično. Pored toga veliki su ljubitelji jogurta, sira, pirinča i testenina.

Trudite se da vaš pas uvek ima na dohvatu posudu sa svežom vodom.

Saveti za što lakšu dresuru maltezera

Pošto su izuzetno nežni i osetljivi  treba da znate da prilikom dresure maltezera nikako ne smete vikati ili kažnjavati psa. Prilikom dresiranja ovih pasa morate biti dosledni i krenuti već od četvrtog meseca. Nikako nemojte dozvoljavati da ga u tom periodu ponaosob dresira svaki član domaćinstva, već isključivo vlasnik. On nikako ne bi trebao da bude popustljiv prema psu i da ne odustaje dok pas ne uradi zadatu komandu. Psa je najbolje dresirati kada je gladan, a kao nagradu za dobro urađen posao ponuditi mu bilo koji vid poslastice.

Ako primetite da duži vremenski period vaš pas ne može da savlada zadatak ili komandu koju ste mu dali ne očajavajte. Umesto toga vratite se na neku jednostavniju komandu ili promenite vežbu pa posle nekog vremena pokušajte opet sa tom. Ako niste naročito strpljivi onda maltezer nije pas za vas.

Parenje maltezera

Kuja dobija prvo teranje već nakon  6 meseci. Preporuka je da se prekoče prva dva teranja kako bi se povećale šanse za rođenje zdravih štenaca. Teranje u proseku traje oko tri nedelje, a plodni dani nastupanju od 10 -og do 14 -og dana. U tom periodu joj je potrebno obezbediti zdravog mužijaka ne starijeg od 8 godina. Nije preporučljivo da maltezere parite sa drugim rasama.

Tokom plodnih dana i tokom samog procesa parenja ženka će biti nešto nervoznija i agresivnija, a kada postaje skotna postaće mirnija i hteće više da se mazi.

Maltezer (3)

Psi koje su sa ponosom šetale kraljce

Maltezeri su kroz istoriju veoma često uživali u društvu poznatijih i viđenijih ljudi. Pa tako malog simpatičnog psa za svog kućnog ljubima izabrale su Marija Antoneta, kraljica Škotske Meri, kraljica Elizabeta, Žozefina Bonaparte i kraljica Viktorija.

Maltezeri su psi isključivo bele boje

Usled parenja sa drugim vrstama i ukrštanjem rasa veoma često dešava se da vidimo maltezera koji nije čisto beo. U pitanju su psi koji po sebi imaju oznake braon, sive ili crne boje. Bitno je istaći da maltezeri nikako ne smeju da imaju nikav znak niti šaru neke druge boje i da su oni isključivo bele boje.

Cena

U zavisnosti od toga da li maltezera kupujete u Srbiji ili pak u inostranstvu zavisiće i njihova cena. Takođe cena šteneta zavisi od toga da li su mu roditelji bili nagrađivane jedinke. U proseku njihova cena se kreće od 200 do 1000 evra.

Maltezer (5)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.