Mops (Pug) – najslađi i najluckastiji pas na svetu

10

Mops ili pug važi za jednog od najslađih i najsipatičinijih pasa. Iako većina ljudi kupuje ovog pas uzdaći  se u mirnu narav i očekujući da će mop po ceo dan spavati i maziti se, već nakon par sati provedenih sa njim uvideće da je ovo po sve drugačiji pas. Iako je prava maza, on je izuzetno aktivan i razigran pa će se po ceo dan igrati i zahtevati vašu punu pažnju.

Ne zna se tačno poreklo rase

Pripadnici ove rase pasa potiču iz Kine, a ne zna se tačno vreme kada su nastali. Veruje se da je rasta nastala davno i da su bili izuzetno retki i cenjeni, te da su ih mogli posedovati samo kineski carevi. Tada su izgledali dosta drugačije nego danas, a kada su došli u Englesku njihovi uzgajivači su ukrštanjem dali rase nešto prefinjeniji izgled.

Mops (5)

Osnovne krakteristike rase

Simpatična patuljasta rasa pored imena mops poznata je i pod imenom pug, a u Francuskoj ga nazivaju karling. Na našim prostorima uglavnom ovu rasu nazivaju mops i pripada porodici pastirskih pasa i pasa za pratnju. Prosečna visina pasa iznosi od 25 do 36 cm, dok njihova težina varira od 6 do 9 kg.
Životni vek mopsa je izuzetno dug i oni mogu živeti i do 15 godina.

Njegov temperament i karakter

Ovi veoma dosetljivi psi koji poseduju sjajan smisao za humor i znaće da oraslopolože vlasnika. Uvek su spremni za zabavu i igru i nikada se neće dosađivati. Veoma su ponosni, prilagodljivi sa izuzetno mirnim temperamentom. Osećajni su i želeće da znaju da su voljeni. Zahtevaće puno nežnosti, ali znaće da uzvrate tu nežnost. Nisu prgavi, ni lajavi i znaće da budu odani vlasniku. Pored toga sjajno će se slagati sa drugim životinjama, kao i sa malom decom.

Mops (4)

Da li su agresivni psi

Mops je jedan druželjubiv pas koji će obožavati da se mazi. Lepo će se slagati sa svim životinjama i ljudima. Iako umeju da budu previše zaštitnički nastrojeni nisu agresivni, a usled adekvatne dresure i socijalizacije biće veoma staloženi i miroljubivi psi.

Građa mopsa

Mopsi pripadaju maloj rasi pasa sa veoma kompaktim telom. Njiohovo telo je veoma snažno i mišićavo kvadratičnog oblika, ali i pored toga deluju veoma skladno i elegantno. Glava im je velika okruglog oblika sa naboranom kožom. Njuška je kraka i široka. Nosni deo je kratak uglavnomtamne boje, oči su okrugle i velike pomalo buljave smeđe boje. Uši su im veoma male i priljubljene su uz glavu. Vrat je kratak i izuzetno snažan. Rep je izuzetno snažan i nošen na stranu i po pravilu bi trebalo da bude dvostruko savijen. Noge su snažne i mišićave.

Struktura i održavanje dlake

Telo im je prekriveno veoma mekom , kraktom i sjajnom dlakom. Ona se može javiti u crnoj, boji kajsije, srbrnoj ili žuto – smeđoj boji. Veoma je laka za održavanje i dovoljno je četkanje dva do tri puta nedeljno. Iako im je dlaka kratka u periodu linjanja dosta se linjaju i potrebno je svakodnevno četkanje.

Mops (2)

Koje je to idealno stanište za mopsa? Da li ga treba kupati?

Za mopsa bi najbolje bilo da živi u stanu ili kući sa vlasnikom. Idealno bi bilo da posedujete dvorište u kojem bi mogao svakodnevno da trči i da igra. Kako je mali neće biti problema da potrebe za aktivnosti zadovolji i u stanu, ali pored toga preporučuje se da ga vodite u dnevne šetnje na povodcu.

Mops ima izuzetno osetljivo kožu kojoj je neophodna stalna nega. Preporučuje se da ga kupate samo kada je to neophodno, ali to ne znači da se tu završava sva briga o njegovoj koži. Nju je potrebno svaki dan čistiti jer zbog velikih nabora moguće je pojavljivanje bakterija. Najbolje bi bilo da ga svako veče preblišete vlažnim maramicima ili pak specijalnim losionima i kremema predviđenim isključivo za to.

Dresura psa

Mopsov karakter mu ne dozvoljava jednoličnu dresuru. Puni su energije, izuzetno inteligenti i zbog toga se preporučuje da od samog početka ga dresirate kombinovanjem metoda. Najbolje će biti da koristie hranu kao motivacu jer će tako najlakše savladati osnove. Brzo uče, a posebno ako ih učite uz igru sa dosta pažnje. Morate im odmah na početku staviti do znanja „ko je gazda“ i postaviti se kao autoriter, ali nikako ne smete tući ili vikati na njih jer su veoma osetljivi i to se može negativno odraziti na dresiranje.

Mops (1)

Vodite računa o ishrani mopsa

Veliki su proždrljivci koji obožavaju da jedu i uvek će biti gladni zato je jako važno da vodite računa o njihovoj ishrani. Kako su veoma mali psi nije im potreba velika količina hrane. Mops će često i odmah nakon obroka tražiti ponovo da jede ali nikako ne bi trebali to da mu dozvolite kako ne bi posta gojazan.

Mopsa bi trebalo hraniti jednom dnevno, a možete mu dnevnu količnu hrane podeliti u dva obroka. Na tržištu postoji veliki broj industrijski gotove hrane koji će sadržati sve potrebne sastojke, kao i informacije koliko je hrane dnevno potrebno psu. Hranu mu možete i sami spremati, a postoji niz namirnica koje nikako ne bi ste trebali da dajete mopsu i to: kosti ribe i živine, hranu za bebe, hranu za mačke, čokoladu, grožđe, crni i beli luk, so i kvasac.

Zdravlje mopsa

Nešto su osetljivijeg zdravlja, i osetljivi su na promene vremena kao i na izuzetno toplo ili hladno vreme. Koža im je veoma osetljiva i podložna dobijanju različitih alegrija zbog čega je jako bitno da čim uočite neku promenu odvodete psa kod veterinara. Od čestih bolesti mogu je još javiti i gojaznost, problemi sa očima, keratitis, prehlada i respiratorne infekcije.

Mops

Njihovo parenje

Parenje ovih pasa je nešto teže nego od ostalih rasa i biće vam potrebna pomoć stručnjaka. Najpre jako je teško naći odgovarajuće jedinke.  A kada ih pronađete, postoji mogućnost da kuja neće hteti da se pari sa mužijakom. Naime one žele same da biraju partnera i mogu odbiti onog kojeg joj vi izaberete. Zbog toga nije retkost da se kuje vode na veštačku oplodnju. Zbog toga što su sitni kuje imaju izuzetno uzane porođajne kanale, a kako štenci imaju nešto veću glavu preporuka je da se kuja vodi na carski rez.

Da li mops pravi pas za vas?

Iako su odlični kućni ljubimci, morate znati nekoliko stvari pre nego što se odlučite za kupovinu. Mops je pas koji će zahtevati punu vašu pažnju svakog dana. Zbog toga im treba vlasnik koji će imati vremena za njih, ali i pored toga biti autoritet i pravilno dresirati psa. Potrebno je voditi dosta pažnje o koži koja je sklona infekciji, zatim o ishrani jer su podložni gojaznosti, ali i o dresuri jer će te ćesto morati da menjate metode kako bi vas pas slušao. Pored toga mops je pas koji hrče. Ako imate strpljena i spremni ste da odvojite oko 300 evra za štene budite sigurni da ćete dobiti najluckastijeg kućnog ljubimca koji će svojim karakterom osvojiti sve oko sebe.

Click Here To Join Native Media
Share.

10 коментара

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.