Posavski gonič – pozdani lovac sa naših prostora

0

Posavski gonič je još jedna izuzetna rasa koja potiče sa prostora bivše Jugoslavije. Ovo je veoma poslušan i hitar pas sa savršenim njuhom. Nažalost rasprostranjen je samo na našim prostorima, dok u drugim zemljama Evrope može da se nađe po neki primerak goniča.

Kada i gde je nastala rasa?

Ovi sjajni goniči i pouzdani lovci nastali su još u 16 –om veku u Hrvatskoj. Njihov razvoj teko je nešto sporije u odnosu na druge rase. Tokom 19-og veka počeli su da beleže rast popularnosti, a 1955-te godine priznati su i dobili su svoj FCI standard. Pretežno su gajeni na prostoru Posavine zbog čega su i dobili ime. I dan danas jako su popularni u svim zemljama bivše Jugoslavije dok su ostatku sveta prilično nepoznata rasa.

Osnovne karakteristike rase

Sjajni hrvatski gonič poznat je i pod imenom kras, a pripada porodici goniča. Životni vek rase u proseku iznosi oko 12 godina.  Prosečna visina mužijaka kreće se u rasponu od 46 do 58 cm, dok su ženke manje od njih za nekih 5 -10%. Prosečna težina mužijaka je oko 25 kg, dok su ženke nešto lakše od njih.

Telesne karakteristike

Posavski gonič je kompaktan pas čvrsto građen sa glavom koja je duguljasta. Njuška mu je veoma izražena, kao i lobanja. Oči su mu uglavnom tamne boje, nos crn, a uši postavljene razmaknuto sa zaobljenim krajevima koje vise. Leđa su duga i mišićava, grudi nešto uže, a noge jake i mišićave. Rep je veoma dugačak i može biti krupian. Dlaka i poludlaka su guste i oštre. Dozvoljene su sve nijanse boje od žuto – smeđe do riđe – smeđe, kao i to da pas ima bele oznake na grudima, glavi i šapama. Oznake ne bi trebalo da prekrivaju više od 20% površine tela.

Karakter i osobine posavskog goniča

Pripadnici ove rase imaju veoma smiren temperament, ali i pored toga izuzetno su spretni i brzi. Veoma su živahni, odani i privrženi vlasnikovoj porodici. Njuh im je veoma dobro razvijen. Nisu agresivni, ali zbog njihove pokretljivosti i živahnosti nije preporučljivo da psi budu nasamo sa malom decom. Poslušni su, ali im je ipak potreban autoritativan vlasnik. Prema strancima će biti prlično rezervirasni, a uz pravilnu socijalizaciju savršeno će slagati sa drugim životinjama. Mužijaci mogu pokazati znake agresivnosti prema mužijacima drugih rasa pasa.

Saveti vezani za održavanje psa

Veoma su aktivni psi pa je od velikog značaja da dobijaju dovoljno dnevnih aktivnosti kako bi ostali u formi. Imaju dlaka koja nije zahtevna za održavanje, pa ih je dovljno četkati 3 do 4 puta nedeljno. Pored toga neophodno im je čistiti uši posebno nakon lova. Nije preporučljivo da kupate ovu rasu, umesto toga uzmite vlažnu maramicu  i prebišite psa. Ako baš morate da kupate psa, trudite se da to radite leti kada je toplo vreme.

Posavski gonic 3

Idealno mesto stanovanja za posavskog goniča

S’ obzirom da su nastali i razvili se na našim prostorima prijaju im klimatski uslovi koji su zastupljeni u našoj zemlji. Posavski gonič može živeti u kućici u dvorištu, a kako su veoma aktivni veći deo dana provešće igrajući se po dvorištu. Nije preporučljivo da ih držite u stanu jer zahtevaju dosta prostora, a tako zatvoreni i prostorski ograničeni veoma brzo će postati depresivni i destruktivni.

Zdravlje rase

Generalno ovo je rasa solidnog zdravlja. Uz redovne posete veterinaru i pravilnu negu ne bi trebali da imaju problema. Ipak kod njih se mogu pojaviti određeni zdravstveni problemi i to: dislokacija kolena, epilepsija, problemi sa zubima i hipotireoza.

Sjajni psi za lov

Izvanredni su lovci, love sve vrste divljači, a najpogodniji su za lov na licise i zečeve. Poznati su kao jedni od najboljih goniča srna. Savršeno se snalaze u šumskim i kamenitim predelima. U lovu najviše im pomaže njihov jako razvijeni njuh. Tokom lova iako umeju da budu spori ne gube i uvek se sami vraćaju vlasniku.

Posavski gonic 2

Dresura i parenje

Inteligenti su i poslušni pa ne bi ste trebali da imate poteškoća tokom njihove dresure. Ipak neiskusnim vlasnicima se preporučije da potraže pomoć od eksperta ako žele psa da dresiraju za lov. Jednom dobro dresirani lovački psi uvek će hteti da love i nikada neće zaboraviti naučeno.

Polnu zrelost posavski goniči dostižu sa 15 meseci starosti. Ženka će hteti da se pari samo kada ima teranje kao i kod ostalih rasa pasa. Ako u blizini ne možete da nađete odgovarajućeg partnera na internetu postoji niz web stranica sa oglasima gde možete potražiti adekvatnog mužijaka. Sam čin parenja bi rebao da traje od 5 do 45 minuta, a nakon tri nedelje bi strebalo da se primeti da li je kuja skotna. Ako niste sigurni ne bi bilo loše da je nakon tog perioda odvedete kod veterinara na ultazvuk. Bitno je još istaći da kuju nakon šest godna starosti nije preporučljivo pariti, kao ni mužijaka nakon osam.

Posavski gonic 1

Hranite vašeg psa što raznovrsnijom hranom

Jako je važna pravilna i kvalitetna ishrana od rođenja kako bi pas bio zdrav. Štene je potrebno hraniti  do 6 puta na dan, dok je odraslog psa dovoljno hraniti samo jednom dnevno. Naravno odraslom psu možete dati i neke male užine, a trudite se da glavni obrok bude što ranije kako bi svario hranu tokom dana. Bilo da se odlučite za industrisku hranu ili ono koju sami spremite treba da znate da ovim izuzetnim lovcima neophodno je davati što više mesta sa kostima kako bi im zubi najpre se pravilno razvili, a potom ostali u formi. Prilikom spremanja obroka trudite se da 70% dnevnog obroka čini meso sa kostima, a ostalih 30% rasporedite na žitarice, voće, povrće i mlečne proizvode. I zaboravite da jednolična ishrana nikako nije dobra za zdravlje psa, pa se trudite da ga hranite što raznovrsnijom hranom.

Cena posavskog goniča

Kod nas uglavnom ovu rasu pasa kupuju kako bi ih koristili u lovu dok se ređe uzimaju u svojstvu kućnog ljubimca. Cena će zavisiti od odgajivača, kao i od toga da li su njegovi roditelji psi sa sjajnim lovačkim veštinama ili pak kućni ljubimci.U proseku za štene ove rase potrebno je izdvojiti od 100 do 150 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.