Vajmarski ptičar – svojeglavi ptičar koji mnogo laje

1

Pas kojeg nazivaju sivim duhom psećeg sveta postao je poznat po krznu koje je veoma glatko i sjajno. Ujedno njihova boja krzna ima posebnu nijansu sive boje čime se još više izdvajaju od ostalih rasa pasa. Otporan je na sve vremenske uslove, brz, spretan zbog čega ga rado koriste u lovu. Kako ga krasi još pregršti sjajnih osobina on ima višestruku primenu, pa ga možete videti kako vuče saonice, čuva imanje ili pak kao službenog psa.

Kratak istorijat vajmarskog ptičara

Sivi duh psećeg sveta nastao je u 19 –om veku u Nemačkoj. Odgajivači su želeli da stvore rasu koja bi pored sitne divljači mogla da lovi i krupunu divljač poput medveda. Kako je njihov nastanak i razvoj sponzorisao dvor Vajmar odčuleno je da po njemu dobiju ime. Nikome nije jasno otkud pisma izrazito siva boja po kojima su postali karakteristični s’ obzirom da psi koji su korićeni su njihovom ukrštanju su bili uglavnom crne ili tigraste boje. Prvobitno korićeni za lov veoma brzo postali su svestrani psi koji se danas koriste i na izložbama, i kao radni psi ali i u svojstvu kućnog ljubimca.

Vajmarski pticar (4)

Visina, težina i druge karakteristike rase

Vajmarski ptičar poznat i pod nazivima vajmaranac, srebrni duh i vejm pripada porodici ptičara. Po FCI klasifikaciji ovo su kontinentalni ptičari sa radnim ispitom čiji je životni vek u proseku od 10 do 13 godina. Prosečna visina mužijaka kreće se od 61 do 69 cm, dok su ženke nešto niže i njihova visina iznosi od 56 do 63 cm. Težina mužijaka u proseku se kreće od 25 do 32 kg, dok ženke u proseku teže od 23 do 29 kg.

Fizičke karatkeristike psa

Srednje velik do velik pas koji je građen izuzetno proporcionalno i elegantno. Na prvi pogled se vidi da je veoma snažan, a njegovo aristokratsko držanje pleni već na prvi pogled. Glava je nešto šira kod mužijaka, izuzetno proporcionalna sa ostatkom tela sa ne izraženim stopom. Nosna pečurka je velika tamne boje, usne su srednje veličine boje mesa, obrazi jasno izraženi, a vilica veoma snažna sa jakim zubima. Uši su veoma široke i duge visoko usađene, vrat mišićav i harmoničan. Leđa su čvrsta i mišićava, grudi šnažne i duboke, a noge paralelne, mišićave i duge. Rep je snažan i obešen.

Osobine i narav vajmarskog ptičara

Srebrni duh je veoma svetran pas koji poseduje čvrstu narav. Ovo je lovački pas koji poseduje izdržljivost, brzinu i sjajan njuh. Dobar je čuvar, a izuzetan je kao kućni ljubimac. Društven je, odan vlasniku i strpljiv sa malom decom. Ne pokazuje znake agresivnosti prema ljudima. Osetljiv je i ne trpi ignorisanje ili agresivnost od strane vlasnika. Inteligentan je i ume da bude problematičan ako se pravilno ne dresira.

Vajmarski pticar (5)

Psi koji mnogu laju

Iako se danas sve češće koristi kao kućni ljubimac, uvek treba da imate na umu da je ovo lovački pas koji je napravljen i uzgajan kako takav. Nikakva dresura niti kažnajvanje neće moći da suzbije njihovu želju za lajanjem pa tako ako ne volite buku ovo nije pas za vas. Lavež je prirodan dodatak njihovom karakteru, pa tako lajaće kada su tužni, srećni, uzbućeni, gladni, siti…

Dva tipa vajmanskog ptičara: Kratkodlaki i dugodlaki

Razlikujemo dva tipa i to kratkodlake i dugodlake. Za kratkodlake je karakteristična izuzetno kratka dlaka koja je veoma gusta i snažna. Oni uglavnom nemaju ili poseduju veoma malo poddlake. Dugodlaki se odlikuju veoma mekom i dugom pokrovnom dlakom, a takođe ne moraju imati poddlaku. Njihova dlaka je ravna ili sa blagim talastima. Na nogama se od dlake mogu obrazovati takozvane pantalone, a duža dlaka će biti i na stomaku, ušima i donjoj strani vrata, dok će na glavi biti nešto kraća. Postoje i takozvani mešani ptičari koji imaju srednje dugu i gustu dlaku po celom telu. Kod njih će perijanice i pantalone biti nešto manje izražene nego kod dugodlakih.

Boje u kojima se može javiti vajmarski ptičar

Več je jasno da se ovaj pas javlja u svojoj speficičnoj srebrnasto sivoj boji. On može imati i mišije sivu ili pak sivu sa riđim odjajem boju. Glava je po pravilu nešto svtlije boje, a mogu imati i bele oznake na grudima ili prstima. Mogu imati i crveni ili žuti palež dok nikako ne smeju na sebi imati braon boje.

Vajmarski pticar (2)

Sve što treba da znate o nezi i održavanju ove rase

Pošto su ovo lovački psi njima je neophodna stalna fizička aktivnost koja će se ogledati u napornim vežbama. Oni nisu pogodni za život u gradu, niti se njihove potrebne za aktivnosti mogu zadovoljiti šetnjom na povodcu. Idealno za njih jeste da žive u stanu ili kući sa vlasnikom ali da imaju stalan pristup dvorištu. Prija im umereni klimatski uslovi, a kratkodlaki primerci bi u hladnim noćima obavezno morali da budu u kući. Nega oko dlake je minimalna i podrazimeva četkanje jednom do dva puta nedeljno. Naravno onim primercima za izložbu je potrbno posvetiti više pažnje.

Bolesti vajmarskog ptičara

Preporučuje se da ptičara vodite dva puta godišnje kod veterinara gde bi testirao kukove, oči i krv koji su podložni obolevanju. Od bolesti koje češće dobijaju mogu se javiti torzija želuca, spinalni disrafizam i entropa. Ređe obolevaju od koronarne arterijske bolesti, distihijaze, vonvilebrandove bolestim hipertofične oseodistrofije, hemofilije A i trećeg kapka.

Dresura i parenje

Lako se dresiraju pa čak i ako želite da ga koristiteza lov. Zbog urođenog instikta i sjajnog njuha biće savršeni lovci, a nije retkost da vlasniku donesu i po više ulovljenih životinja. Ne vole agresivnost, osetljivi su pa prilikom dresure ne bi ste trebali da koristite metod kažnjavanja niti isti da kombinujete sa drugim metodama dresiranja.

Vajmarski pticar

Kada pripremate psa za parenje trebalo bi dobro da razmislite, najpre od toga da li štene želite da koristite za lov, izložbu ili u svojstvu kućnog ljubimca. Kako postoji i više tipova vajmarskog ptičara najbolje bi bilo da se konsultujete sa stručnjakom kako bi ste bili sigurni da ćete dobiti štene željenog kvaliteta.

Njihova ishrana

Jako je bitno da vašem psu obezbedite kvalitetnu i uravnoteženu ishranu. Sa pravilnom ishranom produžićete život psa i do dve godine. Sa njegovim godinama menjaće se i potrebne hranljive materije pa mu je zbog toga potrebno pratiti i menjati ishranu. Kako imaju jake zube predviđene za lov i ubijanje i kidanje mesa divljači nikako nije preporučjivo da ih hranite samo indusrijskom hranom, već je obavezno da unesete u njihovu ishranu i sirovo meso i kosti. Pored njega slobodno u ishranu uključite meso, mleko, jaja, ribu, povrće, voće i žitarice.

Morate da znate da svaki pas ima različite potrebe za istim hranljivim sastojcima i na vama je da procenite šta je to što je najpotrebnije vašem psu i u kojim količinama ćete mu davati. Na internetu možete pronaći razne savete kako da pripremate hranu vašem psu kao i kom odnosu je trebate kombinovati sa industrijskom hranom.

Vajmarski pticar (1)

Cena koja varira od tipa i svestranosti šteneta

Opet bitno je istaći da će cena po štenetu zavisiti da li je ono poteklo od vrsnih lovaca, izložbenih pasa ili običnih kućnih ljubimaca. Cena će zavisiti i od tipa vajmarskog ptičara, a jako je bitno da se dobro raspitate o odgajivačnici od koje ga kupujete jer su štenci ove rase veoma skupi kako kod nas tako i u inostranstvu. Procenjuje se da je minimalan iznos novčanih sredstava koji je potreban za kvalitetno štene oko 500 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

  1. Nije tačno da puno laju, da podnose sve vremenske uslove, a ni da su dobri čuvari. Takođe podaci o kilaži su vam netačni. Naravno da će pas lajati kad ga ostavite samog dugo, ali to je samo traženje pažnje. Zadovoljan vajmarac rijetko laje. Ako se baš potrudite da ga ne socijalizujete, možda i može biti čuvar, ali inače je dobar sa svima, pa i nepoznatim ljudima, iako ja ne bih pričala o tome koliko je dobar s djecom jer iako dobroćudan, velik je, ima jako velike šape i kandže i ja ga nikad ne bih ostavila s malim djetetom. Što se tiče vremenskih prilika, ne podnosi baš najbolje ni velike vrućine, a ni zimu. Preživjeće naravno, ali zimi često žuri kući iz šetnje, a ljeti mu treba bar litra vode na svakih 10 minuta provedenih vani i neće se ljutiti, a ni dosađivati ako preskočite po koji izlazak, nego će spavati po cijele dane. Odrasli mužjaci teže preko 40kg.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.