Bostonski terijer – dvojnik francuskog budoga koji je veoma živahan i entuzijastičan

3

Mnogi mešaju bostonskog terijera sa francuskim buldogom  zbog sličnosti sa ovom rasom koja je nastala usled ukrštanja rasa. Ipak bostonski terijer je nesto drugačiji od buldoga.  Prvobitno nastao da bi učestvoao u borbi pasa ovaj pas danas se gaji za sasvim drugačiju shvrhu. Odličan je kao kućni ljubimac, a pored toga ova rasa beleži uspehe na izložbama pasa.

Kako i gde je nastala rasa?

Poreklo bostonskog terija je dokumentovano i jasno se zna kada je i zbog čega nastala rasa. Tokom 19 –og veka u Bostonu bogate porodice su izrazile želju za ukrštanjem rasa. Ukrštajući engleskog terijera sa francuskim buldogom dobili su psa kojeg će decenijama kasnije nazvati bostonski terijer. Oni su nastavili svoj razvoj prateći moderne standarde, zbog čega su stekli veliku popularnost i rasprostanili se širom sveta. Iako su u početko korišćeni za borbe pasa, danas ova rasa se gaji za neke sasvim drugaćije svrhe.

Visina, težina i druge karakterisite

Bostonski terijer poznat i pod imenom američki džentlmen pripada porodici jazavičara i terijera, a po FCI klasifikaciji pripada 4 grupi odnosno psima za pratnju i razonodu. Prosečan životni vek bostonskog terijera iznosi od 10 do 14 godina. Težina mužijaka se kreće u rasponu od 4,5 do 11,3 kg, dok su ženke u proseku nešto lakše od mužijaka. Visina mužijaka iznosi od 38 do 45 cm, a ženke su u proseku 5% manje od njih.

Bostonski terijer 2

Fizički izgled psa

Bostonski terijer spada u srednje rasa kada je u pitanju veličina. Njegova građa je veoma kompakta, telo je proporcionalno i veoma graziozno. Glava je proporcionalna sa ostatkom tela. Lobanja je četvrtasta, stop je izražen, a njuška je kratka i veoma široka. Oči su tamne boje veoma široke i razdvojene. Uši su male i nošene uspravno. Vrat je savijen, grudni koš izuzetno čvrst, leđa su kratka, a slabine veoma mišićave. Noge su čvrste i prave, dok je rep nisko postavljen i kratak nošen horizontalno.

Dlaka je veoma kratka i sjajna. Ono što karakteriše ove pse jeste da se ne linjaju. Najtraženiji su oni terijeri u crveno – smeđoj boji sa belim oznakama. Mogu biti i tigrasti, a pored belih dozvoljene su i crne oznake.

Karakter i temperament

Rasa pasa koja nam dolazi iz Bostona odgleda se u velikom stepenu miroljubivosti i inteligencijom. Ovo je živahan pas koji obožava da se igra. Poseduje izuzetno uravnotežen karakter i zna da bude veoma strpljiv. Odmah se vezuje za gospodara kome će biti odan, a sjajno će se slagati sa celom porodicom. Umeće da prepozna krhost male dece prema kojima će postupati izuzetno nežno. Pun je ljubavi, ne pokazuje znake agreisvnosti, dobroćudan je i obožava da se igra i mazi.

Bostonski terijer 3

Psi za dvorište ili kuću?

Kako ne podnose baš dobro toplotu i izuzetno su čisti, a pri tome se ne linjaju pogodni su za držanje u kući iil stanu. Ovo nisu psi koje će se navići na život u dvorištu, a ako budu primorani da tu žive u vreme velikih vrućina ili hladnih zima pas će imati problema sa zdravljem. Ako volite mir i tišinu možda bi ste trebali da razmislite da li ovo pas za vas, jer pored toga što su živahni i stalno se igraju ovi psi hrču.

Saveti za pravilno održavanje rase

Nisu preterano aktivni psi ali ipak će zahtevati svakodnevnu fizičku aktivnost. Ipak nije potrebna neka naporna vežba dovoljna će biti šetnja na povodcu ili ih možete pustiti da se izigraju u dvorištu ako ga posedujete. Vole da se igraju tako da nećete imati problema da zadovoljite njhove potrebne za aktivnosti. Neka dlake je minimalna i dovoljno je četkanje jednom nedeljno čisto kako bi se uklonila mrtva dlaka jer se ovi psi ne linjaju. Izuzetno su čisti i nije potrebno često kupanje. Psa možete kupati kada baš morate, a od vas zavisi da li ćete izabrati šampone i sprejeve za suvo pranje ili ćete se pak odlučiti za standardan oblik kupanja.

Bolesti bostonskog terijera

Bostonski terijer ne bi trebao da ima neke ozbiljnije genteske bolesti, ali kako su veoma ne toleranti na toplotu  i osetljivi na anesteziju ne bi bilo loše da povedete računa o njima. Ipak dovoljan će biti godišnje jedan odlazak kod veterinara kako bi se proverilo da li je pas zdrav. Od zdravstvenih problema mogu se javiti katarakta, gluvoća, abrazija rožnjače, patent ductus arteriosus, išćašenje kolena, spojene nozdrve, ahalazija jednjaka, distihijaza i perzistentni desni aortni luk.

Bostonski terijer 4

Parenje i dresura psa

Kod dresure bostonskog terija mogli bi ste da naiđete na probleme. Iako je ovo veoma poslušan i inteligentan pas znaće da zadaje muke tokom obuke. Naravno sve zavisi od samog šteneta, ali kako mnogo vole igru znaće često da čeo prosec dresure smatraju igrom i zanemarju neke stvari kojima ga učite. Ipak uz malo strpljena i truda videćete da bostonski terijer može veoma brzo savladati neke osnovne zadatke koje stavljate ispred njega.

Bostonski terijer se može pariti nakon što dostigne svoju polnu zrelost. Poželjno je kod ženki preskočiti prvo teranja zbog kvaliteta štenaca. Imaju razvijen njuh pa mužijaci sa velike udaljenosti mogu osetiti ženku u teranju. Ako ne želite da parite vašu ženku obratite pažnju na nju u tim danima. Ženke umeju da odbiju partnera kojeg ste im namenili, a često će izraziti interesovanje i za parenje sa pripadnicima drugih rasa. Sam proces parenja će ići lako, ali najveći problem predstavlja okot koji je veoma težak za kuju. Zaista je prava retkost da se ženke bostonsog terijera porode prirodnim putem bez nekih većih problema zbog čega je neophodno da idu na carski rez.

Njegova ishrana

Najpre jako je važno da psu omogućite stalnu dostupnost pitke vode zbog toga što su osetljivi na toplotu. Što se tiče same ishrane isključivo sami birate kojom će te to hranom hraniti vašeg psa, a poznato je da je svaki pas različit pa tako istražujte dok ne vidite šta najbolje prija vašem psu. Kod nas na tržištu postoji  veliki izbor industrijske hrane posebno napravljen za ovu rasu pasa. Poreg toga vašeg terijera možete hraniti svim vrstama mesa, kuvanim povrćem, žitaricama, svim vrstama ribe, mlekom i mlečnim proizvodima, jajima  i td. Najbolje bi bilo da odraslom psu dajete jedan obrok dnevno, a na osnovnu njegovih dnevnih aktivnosti zavisiće veličina porcije.

Cena bostonskog terijera

Prilikom kupovine šteneta povedite računa o njegovom kvalitetu. Preporučuje se da kupujete štene u proverenim odgajivačnicima, dok se trudite da izbegavete kupovinu preko interneta ili nekog drugog vida oglasa. U proseku cena štenta iznosi negde oko sto evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

3 коментара

  1. Tekst o bostoncu mi je bio od velike koristi. Samo jedna zamerka: štene ove rase je nemoguće nabaviti ispod 400 evra. Cena ide i do 1600.

  2. Marijana Živanović on

    Imam bostonca već 3 godine, dresiran je i vrlo lako uče tako da ne stoji komentar iz teksta da s njima nije lako raditi. Vrlo su inteligentni i uz pravi pristup mogu naučiti ne samo osnovnu poslušnost već i razne trikove. Takodje cena je apsolutno netačna, ispod 500e se ne može naći zdravo stene kod ljubitelja a u odgajivacnicama od 1000 pa na više.
    Boston terrier je za svaku preporuku jer ćete imati psa koji se ne linja, čist je, strpljiv, ne laje, izuzetno privržen i voli igru.

    • Da li imate preporuku gde kupiti ovog ljubimca. Ja sam iz Kruševca i značilo bi mi da bude u okolini. Vidim da ima odlična odgajivačnica ovih pasa u Zrenjaninu ali to mi je baš daleko. Bostonski terijer mi je pravi pas za stan 🙂

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.