Jazavičar – jedina rasa pasa koja lovi i na zemlji i pod njom

0

Simpatični jazavičari nastali su kako bi olakšali lov na jazavce. Dugo je ovaj pas bio simbol Nemačke, a 1972 –ge godine bio je i maskota na Olimpijskim igrama održanim u Minhenu. Uvek je tražen i ne gubi na popularnosti, a tome doprinosi i činjenica da je ovo jedina rasa pasa koja lovi pod zemljom.

Poreklo i nastanak rase

Jazavičari su nastali na prostorima današnje Velike Britanije krajem 15- og veka. Sjajni su kopači i jedini lovci koji love plen pod zemljom zbog čega su bili veoma popularni i brzo su se rasprostanili. Nastali su ukrštanjem francuskog minijaturnog pointera sa pinčom terijerom. Kasnije rasu su ukrštali i sa drugim rasama kako bi dobili nešto nežniji izgled i dušu dlaku. U Sjedinjenim Američkim Državama uvek su bili veoma traženi kao lovci, ali i kao kućni ljubimci. Trenutno se nalaze na samom vrhu najpopularnijih rasa.

Jazavicar (4)Karakteristike i klasifikacija jazavičara

Jazavičari pripadaju porodici pastirskiih i pasa čuvara. Po FCI standardima oni su grupisani u 4 grupu lovačkih pasa. Po standardima njihova težina nije precizno određena jer postoje četiri tipa jazavičara pa u skladu sa tim i visina im je razlikuje:

  1. Normalni tip jazavičara koji teži do najviše 9 kg,
  2. Patuljasti tip jazavičara čija težina se kreće od 3,5 do 4 kg,
  3. Kuničarski tip jazavičara koji ne sme biti teži od 3,5 kg.

Što se tiče visine ni ona nije precizirana standardima, ali u proseku mužijaci su visoki od 20 do 27 cm, dok su ženke u proseku 5 do 10% niže od mužijaka. Životni vek rase je od 12 do 14 godina.

Postoji još jedna klasifikacija ove rase i to po tipu dlake pa tako postoje kratkodlaki, dugodlaki i oštrodlaki jazavičari.

Dužina, boja i ostale fizičke karakteristike

Jazavičari imaju veoma dugačko telo, a kratke noge što im daje veoma specifičan izgled. Imaju tanak i dugačak vrat sa glavom koja je srdnje veličine. Njuška je dugačka, nos suv crne ili braon boje, dok su oči ovalne srednje veličine crvenosmeđe ili crnosmeđe boje. Uši su dugačke i pljosnate postavljenje visoko i vise niz obraze. Grudni koš je ovalan i širok, dok su leđa kratka i dosta kriva, a noge veoma kratke i mišićave. Šape su široke i okrugle, a rep je nošen u visini leđne linije. Što se tiče njihove dlake, kod kratkodlakih ona je gusta i ravna i može se javiti u jednoj, dve ili više boja. Jednobojni su riđe boje, dvobojni su crni, smeđi ili sivi sa belim ili crvenim obeležjima. Višebojni su smeđe boje boje sa belim, crvenim i crnim mrljama. Oštrodlaki mogu se javiti u svim bojama, kao i dugodlaki. Pa tako oni mogu i braon, žute, sive ili bele boje.

Jazavicar (3)Temperament i karakter

Jazavičari važe za veoma poslušne i ponosne pse. Inteligentni su i lako i brzo uče. Vole drutšvo i rado će vreme provoditi sa svim članovima porodice, ali i sa drugim životinjama. Nisu baš pogodni za malu decu jer nemaju osećaj za to koliko su ona nežna i krha, ali će se dobro slagati sa decom nešto starijeg uzrasta. Umeju da budu malo čudljive naravi i često su veoma posesivni. Nisu agresivni, a prema nepoznatim ljudima su rezervisani.

Da li jazavičarima prija naša klima? Koje je to idealno stanište za njih?

Jazavičarima više prijaju topli klimatski uslovi dok su nešto osetljivi na hladnoću. Naša klima je pogodna za ovu rasu i mogu se savršeno prilagoditi životu u dvorištu, odnosno napolju. Ipak nije preporučljivo da ih držite u dvorištu i to ne zbog klimatskih uslova već zbog toga što su ovo izuzetno društveni psi vezani za porodicu. Najbolje bi bilo da žive u stanu ili kući sa vlasnikom, a mogu se prilagoditi i u gradu iako vole da love u divljini.

Nega psa i njegovo zdravlje

Iako su ovo veoma aktivni psi njihove potrebe za fizičkim aktivnostima mogu se zadovoljiti šetnjom na povodcu. Ako posedujete dvorište možete ih pustiti da se igraju, skaču i trče, što će takođe zadovoljiti njihove potrebe za aktivnosti. Nega dlake zavisi od tipa dlake koju imaju, pa tako oni sa glatkom dlakom zahtevaće četkanje samo jednom nedeljno. Dugodlake jazavičare potrebno je češće četkati, a pored toga minimum dva puta godišnje potrebno je trimovanje dlake. I linjanje dlake zavisi od tipa, ali generalno ovo je rasa koja se malo linja, uglavnom dva puta godišnje.

Jazavicar (1)U prošlosti jazavičari su imali dosta slabiji organizam i imunitet, pa su bili podložni dobijanju bolesti. Danas su relativno zdrava rasa koja uglavom bolesti dobija genetski odnosno naslednim putem. Od zdravstvenih problema primećene su bolesti koje zahvataju oči, bolest međuprljanskog diska, dijabetes, epilepsija, gluvoća, torzija želudca i iščašenje kolena.

Kupanje psa

Ako ga držite u stanu svakako je preporučljivo kupaje vašeg ljubimca jer oni imaju svoj specifičan miris. Nema nekog posebnog pravila kada je kupanje u pitanju, ali zapamamtite da je dovoljno kupanje 3 do 4 puta godišnje. Imate širok izbor šampona i kupki specijalno napravljenih za pse na vama je da odlučite koji će te izabrati. Postoje samponji za suvo kupanje psa koji su nešto praktičniji jer ih dobije u spreju popršćete vašeg ljubimca i za pet minuta on je čist. Ako se odlučite za klasično kupanje morate voditi računa. Najpre morate osigurati da porostor u kome ga kupate bude topao. Zatim uverite se da je voda mlaka i trudite se da što brže obavite ceo proces kupanja. Kada završtie obrišite ga peškirom i ostavite na neko toplo mesto da se brzo osuši.

Dresura i parenje

Jazavičari se veoma lako dreisraju i pogodni su za vlasnike koji nemaju mnogo iskustva. Izuzetno su poslušni i hteće da udovolje vlasniku. Čak i ako ga dreisrate za lov nećete imati problema jer njihov urođeni instikt i sjajn njuh napravim će on njih dobre lovce.

JazavicarŠto se tiče parenja ove rase slično je kao kod drugih rasa pasa. Svoju polnu zrelost stiču sa godinu dana starosti, a kod ženke se preporučuje preskakanje prva dva teranja. Ipak ako posedujete ženku trebalo bi da povedete računa jer one često mogu imati problema sa karlicom. Bilo bi doboro da obavite sve testove i analize kod veterinara kako bi bili sigurni da je vaša kuja potpuno zdrava pre nego što joj obezbedite adekvatnog mužijaka.

Ishrana jazavičara

Najpre moramo istaći da je ova rasa pasa skrona neumerenosti u ishrani i gojenju što dovodi do viška telesne težine i do pojave nekih bolesti. Zato je jako važno da pravilno odredite veličinu porcije za vašeg psa. To će najpre zavisiti od toga koji je tip jazavičara, ali i od toga koje su njegove dnevne aktivnosti. Što se tiče hrane preporuka je da mu kupujete dehidrirane granule koje sadrže sve hranljive sastojke i zasićene masti neophodne za pse. Ali  i pored njih potrebno je obezbediti psu makar tri puta nedeljno obrok od mesa. Možete ih hraniti sa junećim, pilećim ili svinjskim meso. Meso im nikako ne treba davati sirovo već isključivo kuvano. Pored toga treba im davati i žitiarice i povrće povremeno. Povrće je neophodno skuvati i iseći na što sitnije delove. I ne zaboravite da nikako ne mešate meso sa granulama, već se odlučite i za jedan obrok im dajte granule, a sledeći put im skuvajte meso sa malo povrća.

Povedite iskusva o ishrani vaseg jazavicara, jer su pogodni gojenju

Povedite iskusva o ishrani vaseg jazavicara, jer su pogodni gojenju

Cena jazavičara u našoj zemlji

Zbog svog specifičnog izgeda mnogi biraju jazavičare za kućne ljubimce, dok se na našim prostorima ređe kupuju zbog lova. Ipak treba istaći da je ova rasa dosta rasprostranjena na našim prostorima što omogućava da veoma lako i brzo nabavite štene jazavičara. Njiova cena zavisi od tipa i vrste, ali procenjuje se da za kupovninu šteneta treba da izdvojite od 20 do 300 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.