Labrador retriver – omiljena i najpopularnija rasa pasa na svetu

2

Retriveri već godinama spadaju u jednu od najtraženijih rasa pasa, a labrador retriver zvanično je i najpopularnija rasa pasa na svetu. Pored toga što su omiljeni kućni ljubimci često se koriste u policiji kao psi asistenti. Sjajni su plivači, odlični sa decom, a pored titule najpopularnijih pasa nose i titulu najodgovornijih i najtalentovanijih rasa.

Da li ste znali da je labrador retriver potekao od njufaundlenda, a ne labradora?

Jako je interesanto da ova rasa nije potekla od labradora već od njufaundlenda još u ranom 19 –om veku. Tih godina njufaundlendi su bili jako popularni, parili su se sa drugim životinjama i postojali su u različitim veličinama, bojama i imali su različita imena. Vremnom njufaundlend se razvio u Labrador retrivera koji je odmah postao popularan. Mogao je da pliva i u Engleskoj je bio jako tražen jer je pomago ribarima kada se voda zaledi, a pored toga odlično je lovio plen. Privobirni labradori su bili crne boje, a kasnije su se razvili beli i braon. Od kada su nastali njihova popularnost neprekidno raste, a trenutno su najpopularnija rasa na svetu.

Labrador retriver (5)Osnovne karakteristike labrador retrivera

Labrador retriver pripada porodici retrivera, koji su poznatiji još pod imenima lab ili samo labrador. Njihov životni vek u proseku iznosi od 10 do 12 godina, dok prosečna težina mužijaka iznosi od 27 do 34 kg. Ženke su nešto lakše i njihova težina iznosi od 25 do 32 kg. Visina mužijaka se kreće od 56 do 61 cm, dok visina ženki iznosi od 54 do 59 cm.

Telesne karakteristike rase

Labrador je izuzetno krupan i snažno građen pas sa glavom srednje veličine. Njegova njuška je srednje dužine, dok mu je lobanja veoma široka. Ima jasno izražen stop i jaku vilicu. Oči su srednje veličine uglavnom smeđe boje svetlijih i tamnijih nijansi. Uši su viseće veoma male, zabačene u nazad. Labrador retriveri imaju širok i dubok grudni koš, snažne noge i veoma debeo rep koji se idući prema vrhu stanjuje. Njegova dlaka je izuzetno kratka, gusta i veoma čvrsta. Dlaka je prava skroz, retko kad ima blage talase. Uglavnom uvek su jednobojni, a mogu biti crne, braon ili žute boje. Pored ovih postoje i oni žuto riđe boje i boje čokolade. Imaju gustu poddlaku koja je nepromočiva.

Labrador retriver (4)Temperament i osobine rase

Pripadnici ove rase karakterišu se mirnom naravi i zaista sjajnim temperamentom. Odani su vlasniku, izuzetno poslušni i veoma nežni sa malom decom. Pored toga vole društvo i rado će vreme provodi sa ostalim članovima porodice, kao i sa drugim životinjama. Imaju odličan njuh i inteligenti su. Umeju da prepoznaju kada su ljudi ugroženi i krhi, pa su tako odlični vodiči slepima

Sjajni plivači, još  bolji tragači

Ako posedujete labrador retrivera trebalo bi da se potrdite da mu omogćite da bar dva puta nedeljno pliva. Ako imate bazen u dvorištu trebali bi da budete spremni da ga delite sa psom jer obožavaju vodu i iskoristiće svaki trenutak da plivaju. Odlično love ribu, pa ako živite u blizini reke u kojoj ima istih možete da računate na sjajnog labradora. Pored toga imaju izuzetan njuh koji im omogućava da prate tragove i traže ljude. Zbog te sposobnosti veoma su rasprostranjeni u policiji gde se koriste kao psi tragači.

Kako pravilno negovati labrador retrivera?

Kako bi bili potpuno sreći i zdravi pored pravilne ishrane njima je potrebna odgovarajuća fizička i mentalna aktivnosti. Ako niste u mogućnosti da mu priuštite plivanje ne brinite se jer dovoljno će biti da ih pustite da se istrće po dvorištu ili da ih odvedete u šetnju. Zbog poddlake koja je otporna na vodu lako im voda klizi niz dlaku i brzo se suše. Minimalna je nega oko dlake i dovoljno je četkanje jednom nedeljno. Ne prijaju im jake zime ni previše topla leta, ali ipak u našim klimatkim uslovima oni mogu živeti napolju. Preporuka je ipak da zbog toga što su veoma društevni žive zajedno sa vlasnikom u kući ili stanu.

Labrador retriver (3)Zdravlje labrador retrivera

Može se slobodno reći da labrador retriveri spadaju u zdravije rase pasa. Ipak postoje bolesti na koje ni oni nisu imuni, pa tako se može desiti da i usled pravilne nege vaš pas zadobije neku bolest. Jedna od najćešćih bolesti jeste displazija kukova koja je u 70 % slučajeva nasledna. Pored te često obolevaju i od atrofije retine i torzije želudca. Štenci do osam meseci starosti podložni su dobijanju osteohondroze koja kasnije kod odraslog psa prepasta u atritis. Ređe mogu oboleti od displazije lakta, gluvoće, dijabetesa, paralize dušnika, katarakte, opsesivno – kompulzivnog poremećaja i centralne progresivne retinalne atrofije.

Njihovo parenje

Labrador retriveri generalno lako se razmnožavaju i ako želite da parite vašeg ljubimca ne bi trebalo da imate problema. Nakon što nađete odgovarajućeg partnera potrebno je da ih spojite i pustite da provedu neko vreme zajedno kako bi se parili. Ženka ako želi da se pari stajaće mirno i dopustiti mužijaku da se penje na nju. Ako parenje ne uspe iz prvog puta ponovite opet. Što se tiče ove rase nećete imati problema oko štenjenja jer uglavnom lako se porađaju i nije im potrebna ljudska pomoć.

Labrador retriver (2)Hrana kojom hranite vašeg ljubimca treba da bude što raznovrsnija

Labradori su podložni čestom povraćanju hrane jer imaju veoma osetljiv želudac i zbog toga bi trebalo da vodite dosta računa o njihovoj ishrani. Štenci su veoma aktivi, troše dosta energije, pa im je s’ toga najpotrebnije da dobiju dosta hranljivih materija. Kako su tada u periodu rasta i razvoja i sistem organa za varenje se još nije razvio potrebno im je davati što svarljiviju hranu.  Ne postoji savršeno izbalansirana hrana za vašeg psa, već ćete sami morati da pratite njegove reakcije na hranu i trudite se da mu obezbedite što bolju ishranu. Trudite se da mu nikako ne dajete jednoličnu hranu, ako koristite industrijski gotovu hranu onda gledajte da menjate proizvođača kako mu ishrana ne bi bila jednolična. Čak i ako ga hranite gotovom hranom ili granulama morate u njegovu ishranu ubaciti povrće i meso.

Voda i kosti obavezne za labradora

Nikako ne zaboravite da mu u svakom trenutku ostavite dostupnu svežu vodu, pogotovo što su ovo psi koji vole vodu, vole da plivaju i ako nisu u mogućnosti da provode dosta vremena u vodi, biće još žedniji. Pored toga jako je važno da mu dajete da jede kosti, ali vodite računa jer kosti moraju biti skuvane. Nikako mu nemojte davati sirove kosti,  a trebali bi da iz ishrane izbacite pileće kosti i ostale kosti koje imaju šiljke. Kosti su pune belančevina i kalcijuma koji su neophodni svakom psu, a pored toga jačaće njegove zube i desni.

Dresura psa

U dresuri ove rase primenjuju se četiri vrste dresure:

  1. Mehanička metoda koja podrazumeva da u procesu dresure koristite različite nadražaje koji će stvarati bol ili neprijatan osećaj vašem psu.
  2. Metoda posticanja ukusa koja podrazumeva da svaki put kada pas uradi nešto kako treba vi ga nagradite nekom poslasticom koju voli da jede.
  3. Medota podražavanja u kojoj će vam biti potreban drugi pas jer se ova metoda oslanja na to da labrador oponaša druge pse.
  4. Kontrasna metoda koja predstavlja kombinovanje prve dve metode, odnosno ako ne uradi kako treba zadatak vi ga kaznite, a ako ga ispuni vi ga nagradite.

Labrador retriverKoju će te metodu koristiti prilikom dresiranja psa zavisi isključivo od vas. Treba da znate da su svi psi drugačiji i da u skladu sa njihovim temperametnom koji su pokazali kao štene treba da izaberete metodu.

Cena u našoj zemlji

Labradori su popularni svuda u svetu, pa tako i na našim prostorima. Veoma su rasprostranjeni i na selu, kao i u gradu. Zbog neverovatnih kvaliteta koje poseduju uvek su traženi, a sve je više porodica koje pare labrador retrivere. Zbog toga moguće ih je dobiti po vrlo pristupačnoj ceni, često je to stvar dogovora ili pak vlasnici poklanjaju štence. Ako ih kupujete u specijalizovanoj odgajivačnici onda je potrebno odvojiti od 30 do 200 evra u zavisnosti od toga kakvo štene hoćete.

Click Here To Join Native Media
Share.

2 коментара

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.