Erdel terijer, ponos Velike Britanije

1

Od davnina je korišćen kao pomoć u lovu i kao čuvar

Erdel terijer je pas koji spada u porodice jazavičara i terijera. Dalji je rođak irskog terijera o čemu svedoči i fizička sličnost.

Nastao je u Engleskoj u devetnaestom veku. Pojavila se potreba za adekvatnim psom, koji će pomagati u lovu i čuvati imanje. Ukrštanjem starih engleskih terijera sa drugim rasama, nastao je ovaj specifičan pas. Erdel je nastao na farmama, koje su se nalazile na obali reke Eri, pa je rasa po pomenutoj reci i dobila ime.

Englezi su ga koristili za mnoge poslove. Prvenstveno u lovu, mogao je bez problema da ganja i donosi sitnu divljač. Farme je štitio od pacova, što je u vreme, kada su pacovi raznosili kugu, bilo veoma korisno. Bio je adekvatan i kao pas čuvar.

Prava specijalnost bila mu je lov na vidre, pacove i druge štetočine. Korišćen je i u kladioničarske svrhe, ali ne kao pas za borbu. Bar jednom nedeljno održavana su takmičenja erdelskih terijera u lovu na vidre. Obično su se takmičila po dva psa, a pobednik je bio onaj ko pronađe više vidri. Naravno bilo je tu i klađenja, pa su takmičenja ovog tipa bila i više nego popularna.

Sve o erdel terijeru: životni vek, narav, karakter, osobine ...

Sve o erdel terijeru: životni vek, narav, karakter, osobine …

Kako je reč o veoma korisnom psu, britanska vojska ga je koristila u Prvom svetskom ratu, gde je imao višestruku namenu. Korišćen je kao kurir, jurišni pas, pas čuvar … I u ratnim rovovima je hvatao pacove, i tako sprečavao da štetočine šire zaraze i načinju zalihe hrane.

U vojsci se pokazao veoma dobro, pa ne čudi činjenica da je erdel terijer danas zvanični pas britanske policije. Sa ponosom nosi nadimak ,,kralj terijera“.

Karakteristike i osobine: visina, težina, životni vek, narav, karakter …

Rekli smo da po izgledu jako podseća na irskog terijera. Razlika između ove dve rase je prvenstveno u dimenzijama. Erdel terijer je mnogo krupniji. Visina mu je veća od pola metra, negde do šezdeset centimetara, dok mu je težina oko dvadeset kilograma. Ženke su malo sitnije u odnosi na mužijake. Dakle u pitanju je krupan pas, ali ne previše težak, što mu dozviljava da ostane brz, graciozan i okretan. Pravi lovački pas.

Dlaka mu je oštra, blago kovrdžava, srednje dužine. Često se vodi na šišanje, naročito ako ga vlasnik redovno vodi na izložbe. Može biti različitih boja, pretežno riđe, ali i u sivkastim i crnim nijansama. Duge noge su obrasle većim slojem krzna, a tanak repić je srednje dužine. Karakterišu ga i duga njuška, bradica i malo istaknutije obrve, ali ne previše istaknute.

Ranije je bio običaj da se erdel vodi na kupiranje repa, ali ta praksa se vremenom ugasila, jer se danas kupiranje smatra nepotrebnom grubošću prema životinjama.

Mogu biti visoki preko pola metra.

Mogu biti visoki preko pola metra.

Ovaj pas je odličan čuvar, pravo njuškalo, veoma oprezan i posvećen svojoj porodici, odnosno vlasnicima. Zahteva da se sa njim redovno radi i trenira, i ne odgovara mu lenj vlasnik, koji ne može da mu se posveti. Decu obožava, i ovo je idealan porodični pas.

Životni vek
mu je oko dvanaest godina.

Parenje

Slično kao i kod drugih pasa, na internet oglasima možete pronaći mužijaka i ženku, koji su adekvatni za parenje sa vašim erdel terijerom. Nakon što odvedete psa na parenje, pustite potencijalne partnere da se malo upoznaju, jer su erdeli često neprijateljski nastrojeni prema stranim životinjama koje upadaju na njihov posed.

Erdelski terijeri
su spremni za parenje kada dostignu polnu zrelost. Za parenje se obično traže nagrađivani mužijaci ili kuje, kako bi štenci bili lepši. Na taj način vlasnici mogu prodati štenad po većoj ceni.

Ishrana

Kako erdel terijer ima specifičnu dlaku, poželjno je uvesti mu granule u ishranu. Masti i proteini koji se nalaze u kupovnoj hrani, blagotvorno utiču na njihovu dlaku, ali i oblik tela. Takođe, imajte na umu da se psu ne daju iste granule tokom čitavog života. Štenci do trećeg meseca starosti, uzimaju starter granulice, da bi potom prešli na običnu hranu za štence. Granule namenjene štencima su dosta laganije, najčešće sa piletinom, kako bi se lakše varile. Nakon što erdel napuni deset, jedanaest meseci postepeno pređite na granule za odrasle pse.

erdel terijer, ishrana, dresura

Svom erdel terijeru možete davati i domaću hranu. Ukoliko ne želite da ga hranite isključivo kupovnom hranom, počnite da mu dajete domaća jela, dok je još štene, jer na šta ga naviknete u tom periodu, to će jesti čitavog života.

Možete ga obradovati s vremena na vreme i nekom poslasticom, ali to neka budu specijalne poslastice za pse, koje se kupuju u pet šopu. Psi ne smeju jesti slatkiše koje konzumiraju ljudi, jer mogu biti opasne po njihovo zdravlje.

Dresura erdel terijera

Ovo je veoma specifičan pas, koji zahteva strogog vlasnika. Ljudi im obično popuštaju i dozvoljavaju razne stvari, zbog njihove ljupkosti i umiljatosti. To je veoma pogrešno.

Erdel je izuzetno pametan pas, lako vam se uvuče pod kožu i posle radi šta hoće. Praktično vi postajete njegov ljubimac, a ne on vaš. Zato je potrebno odreagovati na vreme, dok je još štene.

Kako dresirati erdel terijera?

Kako dresirati erdel terijera?

Nemojte popuštati pred njegovim molećljivim pogledom. Ne dozvoljavajte mu stvari poput lajanja na vaše goste, zauzimanja kreveta, jastuka, ne hranite ga iz ruke… Ovo nikako ne znači da treba da terorišete svog psa ili da mu uskratite ljubav, ali prema psima se treba ponašati kao prema deci. Morate pokazati autoritet na vreme, jer će u suprotnom, vaš erdel biti bukvalno ,,pušten sa lanca“.

Potreban mu je svakodnevni trening. Nije lako dresirati ga, jer mu svaka vrsta treninga brzo postaje dosadna. Zato se trudite da mu dresura bude zabavna i raznolika. Dešavaće se da shvati šta tražite od njega, ali da jednostavno odbija da izvrši komandu jer mu niste zabavni.

Kupite mu neku igračku, znajte da obožava loptice i slične predmete.

Da li je pogodno držati ga u stanu?

Na prvi pogled erdel terijer je dobar pas za stan, s obzirom da se ne linja mnogo. Međutim, mnogo je više negativnih strana.

Prvenstveno, činjenica da se radi o velikom psu, govori vam da ovo nije pogodan pas za stan.

Koliko košta erdel terijer?

Koliko košta erdel terijer?

Drugo, tu je njegov neobuzdani temperament i nemirni duh. Ako ga već držite u stanu, spremite se da ga izvodite nekoliko puta dnevno napolje, kako bi se istrčao. To opet znači da njemu ne prija samo obična šetnja, več nešto energičnije.

Erdel je sjajan pas za one koji imaju veliko dvorište ili imanje na selu. On mora zadovoljiti svoj nemirni duh, a u prirodi mu je da juri druge životinjice, štetočine i slično, baš kao što su činili njegovi preci. U tom slučaju nemate samo ljubimca, već odličnog psa čuvara.

Cena

Prodavci i odgajivačnice obično izbegavaju da naznače cenu na oglasima kada prodaju erdel terijere. Zato bi bilo najbolje da ih pozovete i dogovorite se usmeno. Cene erdel terijera variraju, od nekih dvesta, pa čak do osamsto evra za najbolje primerke. Koliki god da je perigre vašeg psa, on će vas podjednako snažno voleti.

Ne bi trebalo da imate problema ukoliko želite da ga kupite. U Srbiji ima nekoliko dobrih odgajivačnica, raspoređenih u gotovo svim krajevima naše zemlje. Potrebno je da samo malo ,,izguglate“ oglase.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

  1. POMALO ZBOG EZNAJA NEOPRAVDANO ZPOSTAVLJEN, ON JE ZAISTA RALJ TERIJERA, A ZA NEKE ZALJUBLJENIKE I KRALJ PASA!!! ERDEL TERIJER I DALJE NOSI JEDNU „SPECIFIČNU DNA, OJA MU OMUĆUJE DA BUDE PAS „ZA SVE““, NARAVNO PRIMARNA JE TA LOVAČKA KOMPONENTA I I PASVIDRAŠ KOJIJE OSTAVIO NAJVEĆI „OŽOLJAK NA NJEGOVOM TIJELU! JA SAM RADIO NA STAVRANJU JEDNE NOVE RASE YUMARIOV TRIJER, GDE MI JE BAZA BIO UPRAVO ON- ERDEL TERIJER! BILI SU KRIŽANCI „RIČARD LAVLJEG SRCA“! DR.SC.MILETIĆ MARIO, IT. KIN. SUDAC,SPECIALIST ZAŠARPLANINCE. TEL 063/ 153- 311/

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.