Bernski planinski pas – najpoznatiji pastirski švajcarski pas

1

Bernski planinski pas nastao je u Švajcarskoj, tačnije u Alpima kao pas koji bi mogao da se prilagodi teškim uslovima života koji vladaju na planini. Iako su se pokazali veoma korisni krajem 19-og veka milimetri su ih delili od potpunog istrebljenja. Ipak vrsta je uspela da se spasi i danas ih viđamo pretežno kao kućne ljubimce, ali i kao sjajne čuvare i goniče stoke.

 Istorija i poreklo rase

Niko ne zna tačno kada se pojavio bernski planinski pas. Ono što se sigurno zna to je da je ova rasa pasa nastala u Švajcarskoj. Jedni kažu da oni potiču još iz drevnih vremena, drugi tvrde da su ih rimljani doneli kada su vršili invaziju na Švajcarsku, dok treći imaju sasvim drugačiju teroriju. Ustaljeno je mišljenje da je rasta nastala ukrštanjem mastifa sa domaćim psim čuvarima. Pretpostavlja se da je razlog za ukrštanje bio taj da se dobije pas koji bi mogao da izdrži hladne alpske vremenske ulove, a ujedno i sposoban da obavlje druge poslove kao što su čuvanje stada, gonič stoke i slično.

Iako je ovo veoma korisna rasa nisu se puno rasprostranili, a krajem 19- og veka došlo je do opasnosti od izumiranja rase. Odgajivači nisu bili preterano zainteresovani za ovu rasu i samih je bilo dosta malo. Tada je Albert Hejm čuveni profesor zahtevao da se pokrene istraživanje švajcarskih rasa kada su pronašli par primeraka ove rase u Alpima. On se dan noćno trudio kako bi ova izuzetno korisna rasa opstala. Polako bernski planinski psi su se rašili po čeloj Švajcarskoj, a usledilo je i njihovo prikazivanje i izvoz u Evropu. U Sjedinjene Američke Države ova rasa je došla 1926 – te godine. Iako i dan danas postoje njeni odgajivači u toj zemlji ona tamo nije posebno popularna.

Bernski svajcarski pas

Karakteristike bernskih planinskih pasa

Bernski planinski psi pripadaju porodici pastirskih pasa i psa čuvara. Nazivaju ih još i berner psi, a njihov životni vek u proseku iznosi od 7 do 9 godina. Prosečna visina mužijaka iznosi od 61 do 71 cm, dok njihova težina varira od 38 do 50 kg. Prosečna visina ženke se kreće od 58 do 69 cm, a njihova težina od 36 do 48 kg.

 Karakter i osobine

Bernski planinski pas je izuzetno siguran u sebe i svoje sposobnosti. Poslušan je i odan svom vlasniku. Voli da bude koristan i veoma lako se dresira. Ne laje previše što je odlično za ljude sa malom decom. Izuzetno je prilagodljiv i gledaće da ugodi svom vlasniku. Pored toga što su verni, oni su i strpljivi, mirni i inteligentni.

Narav i temperament

Ovo su psi odlčnog temperamenta i izuzetne naravi. Veoma su dobrodušni i prvrženi vlasniku i celoj porodici. Vole ljude posebno malu decu sa kojima su odlični. Prijateljski su nastrojeni prema svim živim bićima i odlični su u zajednici sa drugim životinjama. Odlični su kao čuvari iako mnogi smatraju da zbog njihove dobrote i malog stepena agresivnosti ne mogu se najbolje suočiti sa potencijalnom pretnjom. Oni znaju i te kako da zaplaše svakoga ko neovlašćeno upada na posed koji čuvaju.

Bernski svajcarski pas (5)Opšti izgled rase

Karakteristično za berske planinske pse jesu njihove trobojne šare po kojima su postali i prepoznatljivi. Te boje su raspoređene tako što im je telo vrat, noge i glava potpuno crni, dok su obrazi i donji delovi noga i prstriju riđe ili žute boje, a prsti na nogama, grudi, njuška, vrh repa i prostor između očiju su bele boje. Ovo je pravilo kakvo bi trebao da izgleda pas i dozvoljene su varijeracije jedino u količini bele boje. Oči su im veoma tamne blave boje bademastog oblika nisu previše upale, ni previše male ni previše krupne. Imaju izražene mišiće i veoma su jaki. Što se tiče njihovih dimenzija visina grebena u odnosu na telo je u odnosudevet prema deset. Glava je izuzetno snažna sa lobanjom koja ima zaobljenje ivice. Njuška je veoma jaka, srednje dužine sa nosnikom koji je prav. Vrat je srednje dužine izrazito jak i mišićav. Telo je hramonički građeno sa leđima koja su prilično snažna i čvrsta. Grudi su široke i duboke sa veoma razvijenim poprsjem. Rep je čupav dopire najmanje do skočnog zgoba.

Dresura bernskog švajcarskog psa

Kao što je već rečeno ovo su psi koji se veoma lako dreisraju. Lako i brzo uče i veoma su poslušni pa ne bi trebalo da imate problema sa njima. Eksperta možete konsultovati u slučaju da ste ih kupili kao čuvare kako bi bili sigurni da će biti savršeno obučeni.

Bernski svajcarski pas (2)Bolesti koje se mogu javiti kod rase

S’ obzirom da su se prilagodili uslovima života koji vladaju na Alpima logično je da su ovo jedni izdržljivi i jaki psi. Ipak oni nisu imuni na određene bolesti na koje bi trebali da obratite pažnju pogotovo kada se uzme u obzir da imaju kratak životni vek. Bolesti kojima su podložni su rak i reuma. Neke statistke pokazuju da čak 40% pripadnika ove rase gine od raka. Poret toga imaju mogu oboleti od muskulatorno – skelektnih problema, opsesivno – kompulsivnog poremećaja, artritisa koji napada posebno predeo ramena, displazije kukova i problema kod ligamentima.

Održavanje bernskog planinskog psa

Švajcarski pastriski pas veoma je razigran pa će tako obožavati da provodi vreme napolju pogotovo kada je zima i sneg napolju. Potrebna mu je stalna fizička aktivnost i biće dovoljno da ga svaki dan šetate na povodcu. Oni su izuzetno jaki i voleće da zimi vuku sanke tako da ako imate malu decu ovo se može pokazati kao veoma korisna osobina. Iako je sposoban da podnese i najhladnije vremenske uslove zbog njegovom karaktera i temperamenta vezuje se za vlasnika i celu porodicu pa je preporučljivo da ostane sa njima. Savršeno bi bilo da žive u prostranoj kući sa dvorištem gde bi imali dosta prostora za igru. Što se tiče održavanja dlake ona nije preterano gusta i ne zahteva posebno održanjavenje. Dovoljno je četkanje jednom nedeljno kako bi se odstranila mrtva dlaka, a svaki dan u periodima linjanja. Oni se linjaju jednom godišnje.

Bernski svajcarski pas (1)Važne stavke koje morate da znate o njihovoj ishrani

Štene ove rase pasa treba da hranite tri puta dnevno. Preporučljivo je da kupuje granule za pse za koje ste sigurni da su od dobrog proizvođača i da sadrže sve potrebne proteine, minerale i vitamine koji će psu obezbediti adekvatan rast i razvoj. Kako spadaju u velike rase pasa rast njihovog koštanog sistema prestje nakon godinu i po dana od rođenja. Do tada bi trebali da pazite na razvoj koštanog sistema kako kasnije ne bi imali problema. Pored hrane u svakom trenutku treba da mu obezbediti posudu u kojoj će stajati sveža voda.

Nakon dve godine vaš pas je potpuno odrastao i tada ga možete hraniti jednom ili dva puta dnevno u zavisnosti od njegovih fizičkih aktivnosti i metabolizma. Nikako vašem psu nemojte davati takozvane grickalice koje vi jedete poput čipsa jer će nepovoljno uticati na njegov digestivni trakt. Pored ovoga izbegavajte jako začinjenu hranu koju vi jedete kao i čokoladu i ostale namirnice koje sadrže previše šećera. Pored industriji gotove hrane granula i različitih salama koje možete kupovati, u ishranu psa obavezno ubacite povrće, žitarice i sveže meso koje je neophodno davati psu bar dva puta nedeljno.

Parenje pasa

Ženka tek sa godinu i po dana starosti postaje polno zrela i to bi trebalo po pravilu da bude njeno treće teranje. U tom vremenu neophodno joj je obezbediti adekvatnog i zdravog mužijaka. Teranje traje različito i prilično je invidualno. U proseku traje tri nedelje, a prve dve nedelje kuja bi trebalo da reži i da je prilično negativno nastrojena za parenje. Nakon dve nedelje trebali bi da prihvati mužijaka, a sam proces parenja traje oko pet minuta. Nikako nemojte vašu kuju pariti sa više pasa. Ako ne postane skotna proses možete ponoviti za šest meseci kada ponovo bude u teranju.

Cena u našoj zemlji

U Srbiji bernski planinski psi su došli nešto kasnije od drugih rasa pasa, ali zbog lakoće održavanja, sjajnog karaktera, lake dresure i korisnosti veoma brzo su se rasprostanili po srbiji. Naravno kao što je to slučaj cena psa zavisi od odgajivača do odgajivača. Neka prosečna cena po kojoj možete nabaviti ovog psa iznosi oko 100 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

  1. Odlican clanak o ovoj predivnoj rasi. Jedino se ne bih se slozila oko cene stenaca. Za pristojno stene Bernskog ipak je potrebno izdvojiti malo veca sredstva. I to sa razlogom. Treba voditi racuna da to bude iz kontrolisanog uzgoja i od kvalitetnih roditelja sto u nekom smislu garantuje i zdravlje samih stenaca.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.