Patuljasti pinč – najenergičniji pas na svetu

1

Patuljasti pinč je pas kojeg u celom svetu veoma često mešaju sa čivavom iako nisu blisko povezani. On zapravo pripada grupi porodici pinčeva i šnaucera, a veoma brzo osvojio je srca širom sveta zahvaljujući svojoj energiji koju poseduje. Posebno je popularan na takmičenjima i izložbama pasa gde veoma često osvaja glavnu nagadu.

Istorija i poreklo

Patuljasti pinč je pas o čijem poreklu se ne zna puno. Još na nekim slikama iz 19-og veka vide se ovi psi ali ipak zvanično njihovo prvo pojavljivanje jeste u 19-om veku. Veruje se das u oni nastali kao rezultat ukrštanja posebne rase terijera odnosno nemačkih pinčeva sa jazavičarima i hrtovima. Nastao je u Nemačkoj,  a kada se uzme u obzir da su u to vreme posebno bili zanimljivi veliki gabaritni psi ovog psa su svi brzo zavoleli jer bi bio mali, hitar i brz. Posebno se dopao damama. Najpre su dobili ime rehpinčevi jer su ličili na male nemačke crvene srne. Za one koji ne znaju pinč je nemačka reč koja prevedena na srpski jezik znači terijer. Krajem 10-og veka različiti uzgajivači ove vrste pasa počeli su da eksprimentišu pa su tako dobili lošije jedinke koje su često oboljevalje ii male kratak životni vek što je rezultirao da potražnja za ovom vrstom značajno opadne.

Patuljasti pinc (6)Početkom 20-og veka konačno njihovi uzgaivači rešavaju problem zdravlja i dobijaju kučiće koji su bili zdravi i još elegantniji od predhonika čime je ova rasa dobila na popularnosti. Tih godina krenule su i izložbe pasa, a nije tajna da je upravo ovaj pas odnosio brojne pobede i postao jedna od najuspešnijih rasa u Nemačkoj. Ipak nakon rata, potražnja za ovim psima u Nemačkoj je znatno opala, ali je zato tih godina ova rasa počela da dobija na popularnosti u ostalim delovima sveta. Trenutno su veoma popularni u Sjedinjenim Američkim Državama gde im popularnost raste iz godine u godinu. Pored toga popularan je širom Evrope, a najviše u Belgiji i Švajcarskoj.

Glavne karakteristike

Ovo je pas veoma malih dimenzija gde prosečna visina mužijaka iznosi samo 25 do 30 cm, a kod ženke ona se kreće od 25 do 28 cm. Težina mužijaka iznosi od 4 do 5 kg, a ženke nikako nisu teže od 4 kg. Životni vek ovog psa je od 12 do 14 godina, ako često zbog neadekvatne brige oni mogu živeti znatno kraće.

Karakter i glavne osobine

Patuljasti pinč nije uzgajan samo zbog svoje elegancije i stila. Naime, on je veoma vešt lovac na pacove pa tako kuća u kojoj je on ljubimac neće imati problema sa pacovima, miševima i bilo kojim drugim glodarima. Prilično je energičan i nemirnog duha pa tako nikada ne spava, u stanju je da čuje i najmanji šum. Poseduje živahan temperament koji čini da ga svi ljudi veoma brzo zavole. Jedna od najizraženijih osobina mu je hrabrorst pa tako ovaj pas se neće uplašiti ni znatno većeg neprijatelja. Mirne je naravi, odan svome vlasniku, umiljat i mio, a ako ste njegov vlasnik uvek možete računati na njega. Može pokazati i znake nervoze ako ga redovno ne izvodite u šetnju ili pak ako mu nešto drugo iz okoline smeta. Iako je ovo miroljubiv pas usled pogrešne dresure može da pokaže i blage znake agresije koje se ogledaju u režanju, griženju stvari i drugo. Njihov karakter se razlikuje kod mužijaka i ženke. Često su ženke poslužnije, mirnije i pokornije dok muškarci umeru da budu preterano aktivni i nervozniji.

Patuljasti pinc (4)Održavanje i nega

Iako je ovo mali pas koji će se lako snaći u kući i imati prostora da trči ipak njemu je potrebno i da se kreće napolju. Nije preterano osetljiv, ali ipak nikako ne podnosi hladnoću. Ne bi trebali ni u kom slučaju da žive napolju. Često njihovi vlasnici za vreme hladnog vremena oblače svog pinča kako se ne bi prehladio ili kako ne bi pao u depresiju jer izloženost hladnom vremenu može znatno da utiče na psihu ovog psa. Trebali bi redovno da se kupaju jer pored toga što im prija čini ih čistim i održava njihovu dlaku glatkom i sjajnom. Ovo su psi pogodni za držanje u stanu jer s’ obzirom da su mali dovoljno će im biti da se kreću po stanu naravno ako se redovno izvode u šetnju.

Najčešće bolesti

Iako su prvi psi ove rase bili znatno bolesni vremenom to je se iskorenilo iz njihove genetike i sada oni spadaju u jednu od najzdravijih rasa. Bolesti od kojih mogu oboleti su legpertesova bolest, iščašenje kolena, progresivna atrofija rožnjače i slepilo.

Građa patuljastog pinča

Spada u pse malih dimenzija pa je tako logično da mu je svaki deo dela minijaturan. Njegova lobanja je veoma snaža bez izražene kvrge na potiljku, čelo je ravno, a nosna pečurka je savršeno razvijena uvek crne boje. Poseduje veoma snažnu i gornju i donju vilicu koja broji ukupno 42 zuba. Oči su tamne ovalnog oblika, a uši su uspravne visoko usađene. Rep se nalazi visoko usađen, uvek nošen naviše što mu daje elegantan izgled. Ovo je pas čiji se rep nikako ne bi trebao obrezivati. Prednje noge su ravne i snažne nešto dalje postavljenje jedna od druge.

Dlaka i linjanje

Dlaka je kratka i veoma gusta, sjajna je i savršeno pokriva celo telo. Uglavnom je jedne boje i to braon koja se može pojaviti u više različitih nijansi. Pored braon može se javiti i pinč čija će dlaka biti crna sa crvenim ili braon oznakama. Što se tiče linjanja sa tim ne bi trebali da imate problema s’ obzirom da mu je dlaka veoma mala. Samo održavanje dlake patuljastog pinča je minimalno. Pored četkanja otpale dlake možete ukloniti i vlažnim peškirom.

Patuljasti pinc (1)Ishrana

Naravno kao kod svih vrsta pasa tako se i ovde primenjuje različita ishrana kada je u pitanju štene i odrasla jedinka. Da bi štene potpuno odraslo potrebno je da prođe deset meseci. Ovo je hiperaktivan pas koji zahteva hranu koja poseduje veoma veliku energertsku vrednost. Oni imaju male zube i nerazvijenu sposobnost varanja hrana pa je veoma teško pronaći hranu koja mu prija. Preporučije se da mu kupujete gotovu hranu koju možete naći u svim pet šopovima, jer ona sadrži sve potrebne hranljive sastojke koje bi vaš pas trebao da unese tokom dana. Preporučeno bi bilo da se patuljasti pinč hrani dva puta dnevno, ali sami na osnovnu dnevnih aktivnosti koje vaš pas obavlja procenite da li je to pravi izbor za vašeg psa.

Razmnožavanje jedinki

Ženka patuljastog pinča je spremna na parenje šest meseci nakon rođenja, ali često se dešava i da na svoje prvo teranje one čekaju i po dve godine. Ženka često iako je u teranju može odbijati parenje i ako se to dogodi budite svesni da je to posledica njenog karaktera i temperamenta i nikako nemojte da odustane od razmnožavanja. Kada se prvi put pare patuljasti pinči potrebno je obratiti pažnju, a nakon što se okoti kuja nastaviti da kontrolišete nju i štence. Svaki sledeći put možete imati manje brige jer će i sama biti utrenirana i umeti savršeno da se snađe.

Patuljasti pinc (3)

Savršeni kučni ljubimac?

Iako je svoju popularnost dobio na izložbama pasa, u poslednje vreme ovaj pas je sve popularniji kao kućni ljubimac. Uvek je spreman za igru prepun je energije, pa će ga vaša deca obožavati. Ako ga pravilno socijalizujete može naučiti da živi i u zajednici sa drugim životinjama, a kako je veoma mali potrebna je mala količina hrane te tako na njegovu ishranu nećete potrošiti puno para. Uvek je u pokretu i veoma često podseća na mačku jer njegov temperament mu ne dozvoljava da sedi miran na jednom mestu. Ipak problem bi moglo da vam predstavlja njegovo lajanje jer ovaj pas naprosto obožava da laje. Često se to dešava i bez nekog posebnog razloga. Opet treba istaći da su ovi problemi rešivi uz pravilnu dresuru i odgoj psa. Njegova cena kreće se od 50 evra, a kako je veoma mali i ne zahteva puno ulaganja predstavlja savršenog ljubimca za svaki dom. Ipak cena mužijaka i ženki se  može razlikovati, a kako su elegantnije, mirnije, pouzdanije ženke često bivaju skuplje od mužijaka.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.