Šarplaninac –najpoznatiji i najrasprostranjeniji jugoslovenski pas

1

Šarplaninac je jedan od najpoznatije rase pasa koja je nastala na prostorima bivše jugoslavije. Pored toga oni su i najrasprostranjenija rasa pasa kod nas. Ovo je jedan inteligentan i osecajan pas koji kada je to potrebno ume da bude veoma neustrašiv.

Kako je nastala ova vrsta psa?

Najpoznatiji balkanski ovčarski pas svoje ime je dobio po Šar planini koja se nalazi u južnoj Srbiji, odnosno na Kosovu i Metohiji i severnoj Makedoniji tako da ovaj pas potiče upravo iz tih krajeva. Veruje se da su pretci šarplaninca na balkansko poluostrvo stigli zajedo sa osvajačkim pohodima Aleksandra Velikog. Prvi put ovaj pas je prikazan u Sloveniji sredinom dvadesetih godina prošloga veka, a međunarodna kinološka federacija ga je priznala kao posebnu vrstu ilirskog ovčara 1939-te godine. 1957-e godine po zahtevu koji su poslali čelnici Jugoslovenskog kinološkog saveza ilirski očar menja ime u Jugoslovenski ovčarski pas odnosno šarplaninac. U tim vremenima ova rasa pasa veoma brzo se raširala po celom balkanskom poluostrvu, a za to je bio zaslužna njihova neverovatna čuvarska sposobnost. Oni su se pokazali kao vrsni čuvari stada pa zbog toga sve više domaćinstava je želelo da ima baš ovog psa.

Sarplaninac (1)Glavne osobine i temperament psa

Šarplaninci tokom proteklih godina pokazali su da poseduju sjajan karakter i da imaju osobine koje ih čine veoma poželjnim na tržištu pasa. Ovo su mirni, uravnoteženi i veoma inteligentni psi. Umeju da budu veoma umiljati i dragi prema vlasniku dok su nepoverljivi prema strancu. Ne vole da vide nepoznate osobe na svojoj teritoriji ali neće napasti „uljeza“ dok im vlasnik ne da odobrenje. Imam fantastičan instikt koji mu omogućava da bude sjajan čuvar. Jedan je od najhrabrijih pasa pa tako napada čak i znatno veće od sebe. Veran je i odan svom vlasniku.

Šarplaninci su veoma sposobni psi. Pa tako ni malo se ne plaše vukova, a napadali su čak i vukove. Kada žele da zaštite stadu u stanju su da se bore protiv svakoga koga smatraju za opasnost. Njihova istorija i primena u celoj bivšoj Jugoslaviji zasnivala se na čuvanju stoke i imovine. Pa čak i dan danas moguće ih je videti kako čuvaju kuću ili pak neko stado u oblastima gde se nalaze pašnjaci. Pošto su pokazali jak stepen inteligencije oni su  obučavani i korišćeni kao vojni psi. Što se tiče njegovog temperamenta on zavisi od toga kako je pas odgajan, od okoline, ali u glavnom ovo su psi dobre naravi i veoma mirani koji mogu da budu agresivni ako to od njih zahteva situacija. Važe za veoma tvrdoglave pse jer često sami donose odluke. Oni nisu psi koji slepo slušaju vlasnika, već ako to sami procene ponekada mogu i da zanemare ono što im je vlasnik naredio.

Njegov izgled i dimenzije

Ovo je zaista jedan od najimpresivnijih pasa. Građeni su pravilno sa širokim ramenima i mišićavim prsima. Njihova skladna građa daje im izvesnu dozu elegancije i otmenosti prilikom hoda. Telo im je prekriveno dugom i gustom dlakom koja je veoma gusta. Cela gornja linija trupa je ravna i blago se spušta pri kraju. Što se tiče dimenzije tela, njihov trup je duži od visine psa, a glava je srazmerna veličini tela i inosi 40% visine grebena ili oko 25 cm. Lobanja je duža od njuške i čini u proseku 58% ukupne dužine glave. Razlika u glavi između mužijaka i ženi odgleda se u dužini njuške koja je oko 15% duža kod ženki. Ovi psi imaju veoma slabo izražene očne lukove, a ni potiljak im nije izražen. Oči su bademastog oblika pravilne veličine nisu ni buljave, ali ni upale, uglavnom crne ili tamno kestenjaste boje. Nos im je veoma širok i uglavnom crne boje. Rep je dug i dopire do skočnog zgloba ali često može biti i duži.

Sarplaninac (3)

Karakteristike šarplaninca

Ovaj pas pripada grupi pastirskih i psa čuvara. Prosečna visina mužijaka po standardima iznosi od 66 do 80 cm, dok kod ženki ona se kreće od 65 do 72 cm. Što se tiče njihove težine, muški pripadnici ove rase teže od 40 do 60 kg, a ženke od 55 do 70 kg. Životni vek im je u proseku od 11 do 13 godina, iako postoje slučajevi u kojima je potvrđeno da šarplaninci mogu živeti i duže.

Ishrana

Ishrana šteneta i odrasle jedinke se razlikuje kao i kod svih pasa. U periodu dok je štene koji traje od oko godinu dana bitno je da ishrana bude veoma uravnoteža prepuna vitamina, minerala i proteina potrebnih za njegov pravilan rast i razvoj. Pored toga potrebno mu je prožiti i dovoljno prostora za slobodno kretanje odnosno igru kako bi se razvio u jednog srećnog psa. Nije naročito probirljiv, a kako je rodom iz porodice mesoždera logično je da bi u njegovoj ishrani najveći udeo trebalo da ima upravo meso. Pored toga vašeg šarplaninca možete hraniti i sa mlečnim proizvodima, povrćem ali i nekim vrstama voća. Posebno im prija juneće meso, kuvano svinjsko meso, sve vrste kostiju, kuvano povrće, jaja, kukuruzno brašno, pirinač…

Vašem psu možete davati i griz kao i sve vrste mleka i mlećnih proizvoda, ali i beli hleb. Najbolje bi bilo da ga hranite dva puta dnevno – ujutru i uveče. Naravno pored hrane koju sami pripremite vašem psu možete kupovati i gotove granule koje su spremljene da sadrže sve potrebne mineralne i vitamine koje ova rasa treba da uzima na dnevno nivou. Mi ipak uvek preporučujem da vašeg psa hranite raznovrsno, pa bi tako bila idealna kombinavija granula i hrane koju sami pripremite. Jako je bitno kada mu dajete granule da ih dajete zajedno sa vodom iako na pakovanju piše da mogu i da se daju suve bez dodataka vode i drugih sastojaka. On ne jede puno i oblino tako da bi ste trebali da mu dajete manje obroke jer umeju da budu neumereni u hrani i da se prejedu.

Nega i briga o šarplanincu

Već smo rekli da je ovo jedan aktivan pas kojem je potrebno dosta fizičke aktivnosti. Bitno je da on svakodnevno trči i obavlja druge aktivnosti kako bi mogao da zadovolji svoje dnevne potrebe. Može da živi u kući sa vlasnikom ali to nije preporučljivo. Za ovu rasu pasa preporučen je život u dvorištu gde imaju konstantan pristup otvorenom prostoru.

Sarplaninac (5)Oni imaju veoma gustu dlaku ali i podlaku. Pored gustine njihova dlaka je veoma duga tako da su zaštićeni tokom zimskog perioda pa ne morate da se brinete da li će im biti hladno. Obožavaju sneg i vole da se igraju i trče po njemu. Iako imaju gusto krzno ono ne zahteva posebno održavanja niti često četkanje. Potrebno je četkati ga svaki dan jedino u periodu linjanja i to da se poddlaka ne bi zamrsila u čvor. Ovo je pas kojeg je dovoljno kupati samo jednom dnevno iako provodi stalno vreme napolju. Više od toga ga možete kupati samo ako je on baš prljav i vi nemate drugi izbor. Kako je veoma zdrav i prilagodljiv neće imati problema sa njim.

Najčešće bolesti psa

Ovo je jedan veoma zdrav pas ali koji nije neotporan. Smeta mu preterano vruće vreme, kao i prilično sparno vreme. Kako je ova vrsta nastala na planini i pretežno tamo žive prija im klima koja vlada na planinama i hladnije vreme. Ne prijaju im ni duga putovanja, kao ni zatvoren prostor. Što se tiče bolesti koje mogu dobiti bitno je istaći da je ovo jedna veoma zdrava rasa kod koje je jedino primećeno da oboljevaju od displazije kukova.

Dresura

Već je rečeno da je ovo jedan inteligentan, ali i jako tvrdoglav pas tako da bi njegov vlasnik odmah na početku morao da mu pokaže autoritet. Njihova inteligencija im omogućava da razumeju i neke reči pa tako veoma lako će te ga naučiti da kada mu kažete „sedi“ on sedne i slično. Lako i brzo se dresiraju ali treba istaći da je najbolje sa dresurom početi dok su još štenci, jednom kada odrastu njihovo dresirnje je veoma teže naročito laicima. Jednom kada nauče neke stvari šarplaninci ih nikada ne zaboravljaju.

Sarplaninac (6)Parenje šarplaninaca

Kako je ova rasa nastala na našim prostorima i veoma je rasprostranjena veoma često se dešava da često se psi pare i bez znanja vlasnika. Ipak ako želite da dobijete zdrave štence neophodno je da vašeg psa odvedete kod veterinara kako bi se utvrdilo da je potpuno zdrav, a ako je ženka u pitanju da je spremna za mladunce. Nakon devet meseci od rođenja trebalo bi da je ženka spremna za parenje i tada dobija svoje prvo teranje. Štenci su veoma živahni i prljavi pa ako želite da ih gajite podite spremni da izdvojite dosta slobodnog vremena. Kada ih spojite mužijka i ženku ostavite da priroda uradi svoje, a nakon što kuja postane skotna treba da znate da joj je pored dodatne vaše pažnje potrebna i nešto drugačija ishrana.

Sarplaninac (7)Cena šarplaninca

Šarplaninac je zasigurno jedna od najrasprostranjenijih pasa na našim prostorima. Samim tim logično je da je cena po psu veoma niska, a ona često iznosi oko pedeset eura. Ipak treba istaći da je praksa u našoj zemlji da se ovi psi uglavnom uzimaju od prijatelja, komšija ili nekim drugim putem, a ređe se kupuju pa je zbog toga ponekad osobama koje žive u gradu možda čak i teško da nabave ovu rasu psa.

Postoje i nešto skuplje jedinke koje su nastale parenjem vrhunskih jedinki i koje bi trebale da poseduju nešto kvalitetniju dlaku i elegantniji fizički izgled. Ipak razlika u izgledju je samo u par nijansa, dok cena ume da bude znatno viša što je prilično nerealno. Dobro se raspitajte pre kupovine ove vrste psa kako ne biste dali više novca nego što pas zaista košta.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.