Kane Korso – dobroćudni pas koji obožava da se igra

0

Kane korso je još jedan iz grupe pastirskih psa čuvara koji zbog svoje snažne građe ume da ostavi utisak opasnog psa, a u stvarnosti ovo je jedan nežan i umiljat pas. Iako se danas kane korso kupuje kako bi bio kućni ljubimac treba imati u vidu da je ranije on korišćen za obavljanje različitih zadataka, uglavnom kao pas čuvar ili u lovu. Tako da ako želite baš ovog psa razmisliti koji su to zadaci kojim želite da ga naučite dok je još uvek štene.

Poreklo i istorija

Kane korso potiče iz rimske države, gajen na prostorima današnje Italije. Ime je dobio od latinske reči – cohors, koja znači čuvar kuće. Njegova prva primena bila je čuvanje kuće. Zbog klimatskih promena i slabog prilagođavanja rase oni su počeli da sredinom devetnaestog veka polako nestajum, da bi doktor Breber sredinom sedamdesetih godina napisao sjajan članak o ovoj vrsti pasa sa kojom je upoznao širu javnost o tome koliko plemeniti i korisni ovi psi mogu biti.

Kane Korso (1)Veoma brzo njemu su počeli da se javljaju ljubitelji Kane korsa koji su zajedno sa doktorom oformili posebno odruženje koje je polako počelo sa rekonstrukcijom rase. U isto vreme javnost su sve više putem medija obaveštavali o ovoj rasi, tako da brzo ostatak stanovništva biva intrigrian sa psima. Počelo je njihovo gajenje i u drugim državama i rasa je počela da se širi i u druge zemlje. Treba istaći da su u to vreme parenjem dobijani nešto drugači psi pa tako su postojale različite varijacije ovih pasa. I danas je za njih karakteristično da se jedinke ovih pasa u jednoj državi pomalo razlikuju od jedinki koje su parene i odgajane na prostorima druge države ili pak kontinenta.

Karakter ove vrste psa

Karakter kane korsa kao i kod većina drugih pasa zavisi od više faktora. Pa tako kakav će njegov karakter biti zavisi od nasleđenih osobina, zatim od brojnih stečenih navika, psihičkih i mentalnih karakteristika pasa, od njegovih sposobnosti da reguliše pojave oko njega, kao i od njeogovog vlasnika, odnosno dresure koju će sprovesti nad njim. Ima stabilan temperamet i pun je ljubavi. Dobre je naravi i veoma je akitvan pas, dobroćudan, gotovo nikada ne pokazuje znake agresivnosti.

Visina, težina i životni vek

Visina mužijaka iznosi od 64 do 69 cm, dok kod ženi ona se kreće od 60 do 64 cm. Kada je u pitanju njihova težina, žene mogu imati kilažu od 40 do 45 kg, dok za mužijake ona iznosi od 46 do 51 kg. Životni vek ove rase zavisi od njihove socijalizacije i uslova u kojima žive, a može da iznosi i do četrnaest godina, iako je uobičajeno da žive od 10 do 12 godina.

Kane Korso (3)Izgled tela

Kane Korso spada u grupu pasa srednje veličine koji izgledaju veoma elegantno i poseduju jake crte lica. Celo telo im je kompaktno i prepuno mišića. Snažno su građeni ali nikako ne izgledaju zdepasto. Leđa su prekrivena mišićima, dugačka i široka. Glava im je široka, a obim glave kod ženki je dva puta veći u odnosu na mužijake. Njihova njuška je široka i duboka dosta kraća u odonosu na lobanju. Kvadratnog je oblika, a podstrane su paralerne prekrivene izuzetno čvrstom kožom. Telo im je prekriveno dlakom koja je veoma kratka i gusta sa jako tankim slojem poddlake. Laka je za održavanje i potrebno je učestalije četkanje psa samo u periodima pojačanog linjanja. Vilica je široka i debela sa veoma jakim i belim zubima. Oči su im srednje veličine i uglavnom crne ili braon boje. Rep je visoko postavljen nešto deblji na samom početku, a kako se ide ka kraju blago se sužava. Uglavnom se još u periodu dok je pas štene on seče u visini četvrtog pršljena. Dok se pas kreće rep nosi veoma visioko što mu daje dozu otmenosti i elegantnosti.

Kane Korso (4)Boja psa

Ovo su psi koji su još tokom perioda formiranja rase se razvili u više boja. Danas postoji više podvrsta pasa, a za njih je karakteristično da se pojavljuju u više boja. Kane korso se javlja u crnoj boji, zatim u svim vrstama sive boje, svetlo riđa, jelen riđa i trigrasta boja, odnosno u ovom slučaju oni su riđe ili sive boje sa različitim nijansama tigrastih šara po celom telom. Po standardima dozvoljeno je da imaju belu fleku na grudima ili na vrhovima stopala ili na nosu.

Idealno mesto stanovanja za kane korsa

Ovo su psi koji vole prostranstvo i obožavaju da trče. Idealno bi bio za njih da žive u kući koja poseduje dvorište, a trebalo bi izbegavati da ih držite u stanovima, pogotovo u onima koji se nalaze u zgradi gde nema lifta pa se pas mora penjati uz stepenice. Ovoj rasi pasa nikako ne pogoduje penjanje uz stepenie jer veoma često obolevaju od displazije kukova a pored toga njihova težina iznosi oko pedeset kilograma pa se nikako ne preporučuje penjanje ili silaženje niz stepenice. Iako ovaj pas može nesmetano da obavlja tu radnju zbog genetskih predispozicija za lako dobijanje bolesti vlasnicima ovih pasa se ne preporučuje da im dozvoljavaju hodanje po stepenicama. Može da podnese sve vremenske uslove pa ga tako možete držati i isključivo u dvorištu, ono što nikako ne može da podnese ovaj pas jeste odvojenost od porodice vlasnika.

Socijalizacija psa

Kane korso je u istoriji korišćen za obavljanje mnoštva zadataka, a mnoge od tih zadataka on obavlja i dan danas. Ima veliku primenu u policiji i vojsci kao pas čuvar gde se savršeno snalazi, ali ono što njegov vlasnik treba da zna, to je da ovo nije pas kojeg ćete ostaviti samog da čuva neki objekat jer je veoma vezan za svog vlasnika i teško podnosi vreme koje provodi udaljen od vlasnika. Uz pravog vlasnika koji će psu pružiti odgovarajuču socijalizaciju on će postati dobroćudni pas previše vezan za vlasnika i uvek željan igre.

Kane Korso (7)Savršeno će se ponašati i prema drugim odrasilima, deci i drugim životinjama. Imaju reputaciju pasa koji obožavaju decu posebno da se igraju sa njima, a u svojim igrama oni nisu nasilni, pa ako imate malu decu ovo je prava rasa pasa za vas. Veoma su nežni prema ljudima, pogotovo prema bebama i jako maloj deci,  a najnovija istraživanja pokazuju da ovi psi savršeno razumeju ljude te da su i sami svesni koliko su mala deca nevina i bespomoćna. Veran je svom vlasniku pa ne treba da brinete da će vas napustiti i otići od kuće. Spada u jedne od najdruželjubivijih rasa pasa, pa tako je veoma vezan za svog vlasnika. Kod kane korsoa to se nikada ne događa. Može biti agresivan prema drugim psima ako nije pravilo socijalnizovan i dresiran. Ume da bude i sumljičav i nervozan prema nepoznatim ljudima.

Nega i najčešće bolesti

Ovaj pas vam zaista neće oduzeti previše vremena kada je održavanja u pitanju. Kratka dlaka koja se minimalno linja zahteva od vas minimum vremena. Jedino što bi vam oduzelo vreme jeste maženje koje ovaj pas naprosto obožava. Voli da se umiljava i uživa u tome kada ga vlasnik češka naročito u predelu leđa. Ono što je jako potrebno ovom psu je svakodnevna šetnja i prilika da kroz igru i trčanje izbaci višak energije koju poseduje. Kane korzo spade u izuzetnu zdravu rasu pasa pa tako teže oboleva. Uglavnom i kada je bolestan u pitanju su neke genetski nasledne bolesti. Jedino oko čega bi trebali da povedete računa jeste displazija pogotovo kolena. Zbog toga nikako nije preporučljivo da vaš pas se često penje ili silazi nis stepenice.

Kane Korso (5)Ishrana psa

Kada se uzme u obzir ishrana ovog psa ona je nešto druačija nego od ostalih rasa pasa. Njemu je potrebna balansirana kombinacija prirodne sirove hrane i kuvae hrane. Bitno je istaći da mu nikako ne smete davati kukruz da jede. Ovo je pas čiji štenci veoma brzo rastu pa tako već nakon šest meseci od rođenja možete početi da ishranom namenjenom odraslim psima. Preporučeno je da do druge godine starosti psa hranite sa 30% proteina, a nakon toga doza ukupan udeo proteina može inositi i više. Pored kukuruza nikako psu ne dajte hranu koja sadrži konzervanse i veštačke boje. Pored toga nije preporučljivo da se hrane ni ostalom vrstom žitarica. Takođe trebali bi izbegavati i da vašem psu dajete prinač. Pored gotove kupljene hrane možete ga hrani sa svim vrstama mesta (sirovim ili kuvanim), razilčitim kašama i to u obrocima koje možete podeliti u dva obroka na dan.

Da li je ovo pravi pas za vas?

Nikako nećete pogrešiti ako uzmete kane korsa kao svog kućnog ljubimca. Jedan su od najneagresivnijih pasa, obožavaju malu decu i izuzetno su vezani za vlasnika. Vole da se umiljavaju i prija im pažnja koju dobijaju od ukućana. Podnose lako sve vremenske aktivnosti, nikada neće pobeći od kuće, a zahtevaju minimalan trud oko održavanja. Jedini problem je pronaći pravu čistokrvnu jedinku jer danas sve više je u prodaji različitih mešanaca ove rase. Ono što bi još mogao biti problem jeste cena, jer za čistokrvnog kane korsa ona se kreće od 300 evra pa naviše.

Kane Korso (6)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.