Bernardinac – najpopularniji pas koji spašava ljude

0

Bernardinac je pas kojeg je nemoguće ne voleti. Postao je ponos Švajcarske zemlje jer se rasa izdvojila po sjajnom intelektu, a nekolicina pasa iz ove rase istakla se time što je u planini spasila veliki broj ljudskih života. Ovo su veoma voljeni psi koji su lak primenljivi za sve što vam zatreba pa nas tako i ne čudi veliko interesovanje koje je oduvek bilo usmereno ka njima. Nisu agresivni, a odlični su sa decom tako da predstavljaju zaista sjajne kućne ljubimce.

Poreklo bernardinaca

Ova izuzetna rasa pasa potiče još iz rimskog doba, a svoj vrhunac i pažnju javnosti dobila je nakon 1660-te godine kada je postala popolarna zahvaljujući tome što je spasila više ljudskih života. Iako je njihova prvobitna namena bila da vuku kolica i budu stražari veoma brzo počeli su da se koriste i u druge svrne. Vešto su pratili tragove po snegu pa su tako korišćenji za pronalaženje nestalih ljudi. U hladnim klimatksim uslovima kada bi pronašli promrzlog čoveka oni bi legli pored njega i pokušavali da ga zagreju i ožive. Brzo su postali veoma važni i ostaće zapamćeni kao rasa koja je spasila najviše ljudksih života.

Bernandinac (2)

Sredinom osamdesetih godina doživljavaju najveću popularnost i tada kreće njihovo širenje po ostalim kontinentima. Tih godina bernardinci su posebno bili popularni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Glavne karakteristike

Bernardinac je rasa pasa koja je vremenom ukrštanjem razvila se u dosta podvrsta. U zavisnosti od kontinenta na kojem žive i uslova života zavisi i njihova težina kao i životni vek. Po nekim ustaljenim standardima idealna težina trebala bi da bude od 65 do 120 kg, mada oni mogu težiti i do 143 kg. Visina kod ženki iznosi od 65 do 80 cm, dok kod mužijaka ona se kreće od 70 do 90 cm. Životni vek im u proseku traje od sedam do devet godina, mada  ovi psi mogu da žive i do dvanaest godina.

Opis psa i njegove dimenzije

Bernardinac je zasigurno jedna od najvećih vrsta pasa. Veoma su jaki i mišićavi, često umeju da izgledaju i grubo iako su veoma umiljati. Idealne dimenizije odnosa visine grebena i dužine trupa bi trebale da budu u razmeri 5:6. Glava im je veoma impozantna, kao i njihova lobanja koja je veoma jaka i široka. Njuška je nešto kraća, ali je jednake širine i veoma proporcionalna. Zubi su im umereno razvijeni sa veoma jakim zubima makazasto raspoređenim. Oči su srednje veličine uglavnom tamno braon boje, a njihov pogled je mio i dobroćudan. Uši su srednje veličine visoko postavljene, a sama ušna školljka je veoma razvijena. Rep je dug, veoma težak i i izuzetno kitnjast. Što se tiče same dlake razlikujemo bernardince sa kratkom i dugom dlakom.

Bernandinac (1)

Kod kratkodlakih pokrovna dlaka je gusta i ravna sa veoma bogatom poddlakom. Dugodlaki takođe imaju veoma gustu pokrovnu dlaku koja je čvrsta i nežna, može biti prava ili talasasta, ali nikako kovrdžava. Kod njih rep je prekrvien dugom dlakom, veoma je težak i žbunast. Linjanje je isto kod obe vrste, s’ tim što kod dugodlakih je potrebno više truda oko održavanja same dlake. Linjaju se dva puta godišnje. Njegova boja je crvena sa belim oznakama, a često može biti i beo sa crvenim oznakama. Sve nijanse bele i crvene su dozvoljene. Ređe se kod njih pojavljuju i crne šare.

Karakter i glavne osobine

Najpoznatiji planinski pas spada u najpouzdanije pse, inteligentan je i poseduje blagu narav. Rodom je iz Švajcarske gde se prilagodio hladnim i surovim uslovima života. Prvržen je ljudima i voli da se mazi. Glavna osobina koja ga krasi jeste veliki prag tolerancije. Retko kada ćete videti ovog psa da iskasuze agresivnost jer je veoma miran i dobroćudan. On je uvek vedar, miran, a sam ima veoma dobar njih i poseduje dar da oseti i predvidi promene u atmosferi. Izuzetno je hrabar pas i pozdan pa se tako možete osloniti na njega. U poslednje vreme često se koristi kao kućni ljubimac jer je privržen porodici i gotovo nikada ne napušta svoje vlasnike. Veoma je društven, nikako ne voli da bude, a posebno obožava decu prema kojima je izuzetno nežan jer može da oseti koliko su oni mali i naivni. Voli da pomaže i uvek će gledati da zaštiti vlasnika i njegovu porodicu od osoba za koje misli da predstavljaju pretnju.

Bernandinac (5)Najčešće bolesti koje se mogu javiti

Iako je ovo jedan sjajan pas kome prija hladnoća i čija istorija pokazuje da je spasio više ljudskih života od bilo kojeg drugog psa ipak oni spadaju u veoma osetljive pse koji često oboljevaju. Najosetljivije im je srce i veoma često oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti. Ovim bolestima su podložniji što su stariji. Pored ove često oboljevaju i od koronarne arterijske bolesti, torzije želudca, entropije, displazije kolena, osteroskarkoma i srčanih bolesti. Ređe obolevaju od opsesivno – kompulsivnog poremećaja, dijabetesa, kardiomiopatije i piotraumatičnog dermatitis.

Nega i održavanje

Bernardinac je sjajan pas koji će biti odličan kućni ljubimac, ali njegovo održavanje moglo bi da od vlasnika zahteva nešto više vremena. Najpre trebali bi da znate da ovaj pas nikako nije pogodan za držanje u stanu, preporučljivo bi bilo da se drži u kući sa velikim dvorištem jer mu je potrebna svakodnevna šetnja i ostale fizičke aktivnosti. Njegova dlaka je duga i gusta i zahteva svakodnevno četkanje i održavanje kako se ne bi umrsila u čvoriće. Pošto je ovo planinski pas obožava hladne vremenske uslove, a loše podnosi veliku vrućinu. Često sline i balave pa ako ga držite u kući morate voditi računa i o tome.

Bernandinac (7)Koja je to hrana najpogodnija za vašeg bernardinca?

Kao izuzetno veliki pas bernardinac zahteva veoma posebnu ishranu. Količina hrane i energetske potrebe kod ove rase variraju iz godine u godinu. Štenci imaju velike potrebe za energetskom hranom, dok odrasle jedinke bi trebalo da imaju ishranu bogatu proteinima. Kako im je životni vek uglavnom kraći od ostalih vrsta pasa i podložni su bolestima odgovarajuća ishrana bi trebala da im produži život i spreči pojavu nekih bolesti. Oni se jako brzo razviijaju i štene već  sa pet meseci starosti dostiže 50% svoje odrasle težine. Tada im je potrebo davati što više hrane i minerala. Preporučljivo je da mu kupujete hranu koja je namenjena za ovu vrstu pasa, a pored toga možete i sami pripremati neke obroke.

Često je neumeren u hrani, a veliki želudac mu omogućava da pojede hranu koja mu je potrebna za naredna tri dana. Hrana koja je preporučena za njih su meso, iznutrice riba, zatim pirinač, hleb, meso, juneća kost, mleko, jaja i sir. Odraslom psu treba paziti prilikom davanja masti jer često mogu da se ugoje što će uticati na njihovo kretanje i zdravlje. Štenci se hrane tri puta dnevno, dok odrasle jedinke bi najbolje bilo hraniti ujutru i uveče. Što se tiče količine hrane potrebne na dnevnom niovu, ona zavisi od toga koliko je star vaš bernardinac, koliko se kreće i da li mu dajte gotovu hranu u granulama li je sami kupujete. Preporučeno je da im dajete kosti da glođu kako bi se sprečila ciroza želudca, ali zapamtite da nije preporučljivo da im se daju živinske kosti.

Dresura

Za dresuru bernardinaca važi isto što i za dresuru drugih rasa pasa. Sa njom se počinje što ranije, a sama inteligencija psa omogućiće mu da veoma brzo savlada osnovne stvari. Kako brzo raste i dostiže veliku težinu najbolje bi bilo da ga naučite pravilima ponašanja dok je još štene jer kasnije nećete moći da ga savladate.

Bernandinac (8)Parenje pasa

Ono što važi za ostale vrsta pasa kada je parenje u pitanju primenjuje se i na ovu rasu. Ipak zbog njihove veličine i čestih bolesti preporučljivo je da se dobro informišete pre parenja svog bernardinca. Kuje mogu okotiti od četiri do osam štenci pa isto tako pre parenja proverite da li ste u stanju da se brinete o tolikoj količini štenaca.

Cena bernardinaca

Ovi hrabri psi koji su tokom istorije stekli status najvećih ljudskih spasilaca veoma su popularni u našoj zemlji. Danas su pogodni kao kućni ljubimci jer su veoma nežni, nesebični i imaju izuzetno topao izgled koji svakoga razoružava. S’ obzirom da razlikujemo kratkodlake i dugodlake, a postoji i još par podvrsta njihova cena može varirati. Cena će zavisiti da li vašeg bernardinca kupujete u specijalizovanoj prodavnici ili pak od nekog prijatelja. Ipak treba uzeti u obzir da je ovo jedan presladak pas koji je veoma slatko i malo štene, ali vremenom će izrasti u gabaritnog psa čija će nega i održavanje zahtevati dosta vremena, truda i novca pa tako dobro razmislite pre kupovine ovog psa.

Bernandinac (6)Zanimljivosti:

  • Najpoznati pripadnik ove rase je pas Ber koji je za vreme svog života spasio četrdeset ljudskih života. Kada je umro postao je popularan širom sveta, a u njegovu čast su sve bernardince nazvali “berihund”.
  • Vrhunac svoje slave ova rasa je dobila kada se jedan njihov pripadnik pojavio u  sjajnom filmu “Betoven”.
  • Bernanardinac Benedikt peti Švarcvald Hof sa težinom od 143 kg se upisao u Ginisovu knjigu rekorda 1981-ve godine kao najteži pas.
  • 1895-te godine bernardinac poi menu Major sa izmerenom dužinom od 2m i 59 cm postao je najduži pas u istorji.
  • Bernardinci su širom sveta poznati po tome što su tokom istorije spasili više od 2000 života na Alpima.

Bernandinac (4)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.