Rotvajler – neustrašiv pas za hrabre vlasnike

0

Rotvajler je pas koji generacijama unazad važi za veoma krvoločnog psa koji je agresivan prema ljudima. Ipak bitno je istaći da su rotvajleri veoma odani psi, tako da uz snažnog i hrabrog vlasnika i pravu dresuru njihova agresivnost se može svesti na minimum. Ovo je pas koji će znati da ceni vlasnika i celu porodicu ali isto tako će biti veoma krvoločan prema strancima. Od veoma loše reputacije koja je dovela gotovo do izumiranja rase uspeli su da postanu druga najpopularnija rasa pasa u Sjedinjenim Američkim Državama.

O istoriji i nastanku rase

Rotvajler je jedna od najstarijih rasa koja potiče još iz osmog veka. Njihovi pretci su bili Rimljani, tančnije njihovi čuvari stada. Oni su pratili rimske trupe širom sveta pa tako se veruje da su prateći ih stigli u Nemačku gde su se nastanili i gde je ova rasa počela sa aktivnim razvojem. I u Nemačkoj oni su narednih godina nastavili da imaju glavnu funkciju kao goniči stada, a njihov elegantan izgled, velika funkcionalnost i neustrašivost učestvovali su da se ova rasa veoma brzo proširi i na ostala mesta. Po rotvajlerima jedan grad u Nemačkoj nazvan je – Rotvajl i postao je centar ove rase pasa, ali do desetog veka gradić je postao poznat po stočnoj trgovini.

Rotvajler (2)

Ovaj pas je tu kupovan i brzo je dospeo do ostalih mesta svud u svetu. Zbog njihove krvoločnosti tokom devetnaestog veka potražnja za ovom rasom je znatno opala, tako da su jedan period bili na ivici izumiranja. Ipak ljubitelj i odgajivači rotvajlera su 1901-ve godine osnovali poseban klub koji je nastojao da spreči izumiranje. Narednih godina osnovano je više ovakvih klubova koji su uspeli da se  izbore za odlične standarde kada je u pitanju ova rasa, pa tako danas možemo ih videti u policiji, na izložbama pasa, a postali su druga najpopularnija rasa u SAD- u.

Glavne karakteristike rotvajlera

Rotvajleri pripadaju grupi švajcarskih pastirskih pasa. Oni su veoma inteligentni i snažni psi koji pripadaju grupi pasa srednje veličine. Mužijaci su dosta krupniji od ženki što nije običaj za ostale rase. Težina mužijaka iznosi od 50 do 60 kg, dok njegova visina se kreće od 60 do 70 cm. Ženke su kao što je već rečeno znatno manje, pa tako teže od 33 do 47 kg, a njihova visina iznosi od 55 do 63 cm. U proseku životni vek im je između 8 i 11 godina.

Izgled tela

Telo kod ove rase pasa veoma je gipko, mišićavo i snažno sa ravijenim vratnim delom i glavom, dok je samo telo nešto zbijenije i manje. Njihova glava je široka sa malim oštrim ušima koje su visoko postavljene. Imaju veoma razvijeno čelo, bademaste oči uglavnom tamnijih boja. Njuška je srednje dužine, dok je vrad izudžen i razvijen. Telo je u odnosu na vrat i glavu dosta nabijeno sa velikim i razvijenim grudnim košem. Rep im je dugačak i jak, mada zbog estetike i funkcionalnosti često ga obrezuju par meseci nakon rođenja.

Dlaka i linjanje

Što se tiče njihove dlake ona je crne boje, a po krznu vidljeve su oznake na obrazima, ispod vrata, na grudima, nogama, iznad očiju i ispod korena repa. Rotvajleri pripadaju grupi kratkodlakih psa, pa im je tako dlaka veoma kratka i kruta. Nešto je duža na licu i šapama, a poddlaka je veoma kratka i nikako ne sme viriti ispod osnovne dlake. Oni se linjanju tokom cele godine pojačano u periodima linjanja, ali zbog veoma male dlake to ne bi trebalo da predstavlja problem ako želite da izaberete baš ovog psa za svog ljubimca.

Temperament i karatker rotvajlera

Ovo je pas sa veoma jakim karakterom koji je najpoznatji po svojoj neustrašivosti. Voli svoju slobodu i ma na koji način ga dresirali treba da znate da nikako ne podnosi da dugo ostane vezan. Iako važe za nepredvidivu i agresivnu rasu uz jakog vlasnika i sa pravom dresurom pas može biti veoma odan i poslušan. Rotvajler može biti veoma smiren i strpljiv sa članovima porodice, posebno sa malom decom, ali isto tako može postati prava krvoločna zver kada oseti nekog stranca u blizini.

Rotvajler (1)

Njegov temperament je sličan kao i kod većine pasa, ako ga ne diraš neće te dirati. Ipak ovaj pas može veoma brzo i žustro da plane ako oseti da je on ili neko od njegovih vlasnika životno ugrožen. Jedna od glavnih osobina rotvajlera jeste ta da je on uvek spreman za rad. Poseduje izuzetnu volju da bude poslušan i vredan, tako da sa njim ne bi trebali da imate nekih većih problema. Poseduje veoma razvijena čula koja mu omogućavaju da veoma brzo primeti stvari, pa tako ako mu nešto nije po volji reagovaće brzo i žustro. Ako ume da bude veoma agresivan, on će se brzo smiriti ako se uveri da je opasnost prošla. Ovo je pas koji poseduje stil, eleganciju i veoma veliku dozu samopouzdanja. Ima zaštitnički instikt pa je pogodan za čuvanje osoba ili stvari.

Dresura rotvajlera

Iako za većinu pasa važi da im je potreban jak i disciplinovan vlasnik, kod rotvajlera je to možda najizraženije. Njima je potreban vlasnik koji će biti vođa umeti da pokaže „ko je gazda“ jer samo takvog će ovaj pas slušati i povinovati mu se. Pored veoma izražene autoritativnosti vlasnik mora biti dosledan i ne sme nikako popuštati psu. Oni se brzo vezuju za porodicu i lako ih je dresirati. Spadaju u jedne od najboljih čuvara jer su nepoverljivi prema nepoznatima, a njihov temperamet i neustrašivost im omogućavaju da pravilno reaguju u svakoj situaciji. Sama dresura psa neće vlasniku oduzeti previše vremena jer su jako inteligentni i brzo uče.

Rotvajler (4)

Nega i održavanje

Pošto je ovo veoma aktivan pas koji ne voli da bude vezan logično je da mu je potrebna svakodnevna fizička aktivnost. Ako posedujete ovog psa trebali bi svakodnevno da ga vodite u šetnju, gde može da se istrče i istroši energiju. Ovim psima je u proseku potrebno da dnevno istrče od 15 do 20 kilometara kako bi bili srećni. Rotvajler više voli hladno od toplog vremena pa mu tako neće preterano smetati niske temperature, šta više uživaće u njima. Najbolje stanište za ovog psa bi bilo život u kući koja poseduje veliko dvorište. Može se dresirati kao efikacan čuvar, i bitno je da znate da oni nikada ne laje bez razloga. Što se tiče njihove dlake, veoma je laka za održavanje i neće vam predstavljati veći problem.

Najčešće bolesti

Tokom duge istorije ovog psa koji je preživeo i period kada je većina mislila da će ova rasa izumreti, patili su od različitih vrsta bolesti, ali sada oni važe za izuzetno zdravu rasu. Česti zdravstevni problemi su mogući, a bitno je istaći da većina bolesti nastaje usled neadekvatne brige o psu. Naime ako ga redovno ne vodite u šetnje i ne dajete mu dovoljno vremena da se istrči pas postaje depresivan i tužan. To sve vremenom dovodi do pojavljivanja različitih oblika bolesti. Najćešće rotvajleri oboljevaju od displazije kolena, stenoze, osteosarkoma, torzije želudca i konorarne arterijske bolesti, dok ređe oboljevaju od opsesivno – kompulsivnog poremećaja, entropije, ektropije i vonvilebrandove bolesti. U retkim slučajevima primećeno je da se kod njih može pojaviti i progresivna atrfoija rožnjače, katarakta i epilepsija. Ako ste vlasnik ovog psa naš predlog je da ga jednom godišnje vodite kod veterinara, gde bi najpre trebali da mu testirate kukove, kolena i krv koji su najpodložniji oboljevanju.

Rotvajler (5)Ishrana

Za rotvajlere važi pravilo da bi potrebna dnevna količina hrane trebala da iznosi 3% njihove težine. Preporučljivo im je davati sve vrste mesa, posebno piletine, a zbog  pravilnog razvoja i očuvanja zglobova trebalo bi da bar 15% njihovog dnevnog unosa hrane čine kosti. Pored ovoga vašeg rotvajera možete hraniti i sa pirinčem, raznim povrćem, mlečnim proizvodima… U ishranu psa možete ubaciti i gotove granule, ali zbog pravilnog razvoja zuba i vilica preporučuje se hrana koja sadrži kosti (na primer. pileći bataci). Od aktivnosti koje vaš pas obavlja u toku dana zavisi koliko često će te ga hraniti u toku dana.

Parenje rotvajlera

Ženke su već nakon devet meseci života spremne za parenje. One bi u proseku već deveti mesec od rođenja trebale da dobiju svoje prvo teranje koje će se ponavljati svakih šest meseci i traje oko dve nedelje. Tih dana ženka postaje nešto nervoznija i nemirnija i ima pojačan apetit. Ako želite da parite vašeg ljubimca dobro razmislite da li ste spremni da gajite još rotvajlera ili pak želite da ih poklonite nekome. Zbog njihove specifičnosti potrebno im je pronaći odgovarajućeg vlasnika kako bi štene poraslo u odraslog psa koji zna svoje granice i ne predstavlja opasnost za okolinu.

Rotvajler (1)

Šta još morate znati pre kupovine rotvajlera?

U našoj zemlji sve je veća potražnja za ovom rasom pasa, što zbog njihove elegancije to i zbog sjajnih čuvarskih sposobnosti. Agresivnost i reputacija koja ih prati omogućili su da cena pasa drastično pada iz godine u godinu. Ako želite baš ovog psa za svog kućnog ljubimca morate biti jak autoritet i spremni da izdvojite dost slobodnog vremena za pravilnu socijalizaciju i dresuru psa, jer u suprotnom vaš pas bi mogao da ispoljava znake agresivnosti i da naudi ili vama ili nekom od vaših bližnjih. Zato veoma dobro razmislite pre kupovine rotvajlera.

Da li ste zanali da…

  • …Da se rotvajleri nalaze na drugom mestu liste pasa koji su u Sjedinjenim Američkim Državama ubile najviše ljudi. Pored toga ovi psi važe za veoma opasne pse u celom svetu. Razlog za to je verovali ili ne niko drugi do – čovek. Usled neadkvatne brige o ovoj rasi pasa oni postaju veoma agresivni što je za posledicu dovelo do velikog napada na ljude poslednjih godina.
Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.