Belgijski ovčar (Malinoa) – pas uvek spreman za akciju

3

Belgijski ovčar je vrsta pasa koja je uglavnom korišćenja za spašavanje ljudskih života. Pored toga oni danas imaju veoma veliku primenu kao kućni ljubimci. Ovo su veoma zahtevni psi, jakog intelekta sa kojima vam nikako ne može biti dosadno.

Nastanak i poreklo Malinoe

Belgijske rase ovih pasa imaju dugu istoriju i nastali su kako im samo ime kaže u Belgiji. Najpre su gajeni kao psi čuvari, a vremenom su počeli da pokazuju sve veću inteligenciju i sposobnosti zbog kojih su počeli da imaju širu primenu.  Krajem devetnaestog veka čuveni profesro Adolf Reul je grupisao određene vrste pasa i dao im ime Belgijiski ovčari. On je pronašao četiri vrste koji su se razlikovali po boji, ali i dužini dlake. Tako smo dobili dugodlake belgijske ovčare, ali i one kraktodlake nazvane Malinoi. Početkom dvadesetog veka Malioni se šire po ostatku sveta, a veliku popularnost dobijaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Tih godina naročito su bili popularni kao izložbeni psi, dok tokom dvedeset i prvog veka njihova primena se uglavnom odnosi na održavanje mira i reda širom sveta.

Malinoa

Osnovne karakteristike

Malinoa pripada grupi pastriskih pasa, odnosno pasa terača stoke. Životni vek im je 12 godina. Prosečna visina kod mužijaka iznosi od 61 do 66 cm, dok kod ženi ona se kreće od 56 do 61 cm. Težina mužija iznosi od 25 do 30 kg, a kod ženki ona je nešto manja i kreće se od 20 do 25 kg.

Temperament ovog psa

Kratkodlaki belgijski ovčari se odlikuju veoma velikim stepenom inteligencije. Pored toga ako se od perioda kada su štenci dobro dresiraju oni postaju veoma poslušni i odani svome vlasniku. Poseduju odličan instikt za zaštitu kako ljudi tako i svojine. Često se dešava da usled pogrešnog odgoja ovaj pas postane osetljiv i stidljiv. Da do toga ne bi došlo potrebna mu je određen stepen socijalizacije kako sa ljudima tako i sa drugim životinjama. Mentalne i fizičke sposobnosti koje poseduju dovele su do toga da ovi psi budu korišćenji u policiji kao psi koji služe za zaštitu. Ovo su veoma odani psi, koje ne karakteriše prevelika doza agresivnosti pa su tako veoma nežni sa malom decom. Ako nisu pravilno socijalizovani oni mogu biti nepoverljivi i agresivni u društvu drugih životinja, želeći da iskažu svoju dominaciju. Zbog velikog stepena inteligencije lako i brzo uči.

Dresura

Malinoa je pas koji ne podnosi previše strogog vlasnika. Naravno potrebno je njegov vlasnik ima određeni autoritet nad njim, ali nikako da bude previše strog ili pak nasilan. Zbog svoje inteligencije lako ih je dresirati i vremenom su stekli epitet vrednih radnih pasa. Iako se pretežno dresiraju u policiji kako bi zaštitili ljude i svojinu danas sve češće ih viđamo i u ulozi kućnih ljubimaca. Pošto su veoma odani mogu da budu sjajni kućni ljubimci, a kako ih pravilno dresirate i posvetiti im dovoljno pažnje nećete pogrešiti ako izaberete baš Malinoa za svog ljubimca. Njemu je potreban svakodnevna fizička aktivnost, pa tako ako ga izaberete kao kućnog ljubimca obavne su šetnje bar jednom dnevno.

Karakter Malinoe

Iako je rečeno da ovaj pas poseduje inteligenciju i sa pravom dresurom postaje veoma poslušan, odan i ne pokazuje agresivnost. On ume da bude veoma umiljat, ali ipak zvog svoje pomalo nezgodne naravi on može često biti nezgodan i režati bez neke velike potrebe. Isto tako ovaj pas ne voli da menja vlasnike, pa ako do toga dođe on pokazuje svoj težak karakter. Ne podnosi brutalnost jer je veoma osećajan i nežan pas, ali ipak uz strogu dresuru moguće je njegov žestok karakter malo ublažiti.

Belgijski ovcar (3)

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti kod Malinoe

Sve vrste belgijiskih ovčara spadaju u veoma zdrave pse, pa je tako slučaj i sa Malinoom. Ona je otporan pas koji tokom svog života ne razvija neke ozbiljnije bolesti. Najčešće bolesti koje se mogu javiti su konorarna arteljirska bolest, epilepsija, različite kožne alergrije, problemi sa očima, displazija kukova i displazija ramena. Zbog malog broja zdravstevnih problema veoma lako dolazi do parenja dveju jedinki i ova rasa pasa često daje savršene štence. Ređe dolazi do mešanja rasa i dobijanja nekvalitetnih jedinki.

Nega Malinoe

Ovaj pas može da opstane u svim godišnjim dobima, veoma je prilagodljiv pa tako se navikava i na veoma hladne vremenske uslove. Može se držati i u kući, ali samo ako ga svakodnevno šetate i pružate mu veliki stepen fizičke aktivnosti. Trebalo bi da ih držite blizu članova porodice kako bi se socijalizovali sa njima. Obično se ovi psi drže u kućići u kojoj nemaju kontakt sa ostalim članovima domaćinstva što je pogrešno. Ovo su veoma energični psi pa tako morate voditi računa da njihova potreba za aktivnostima bude zadovoljena na odgovarajući način. Lako su prilagodiljivi pa tako možete ih navići na život u stanu, ali i na život isključivo napolju. Mogu se dresirati da čuvaju stada, a kupanje ove vrste pasa se ne preporučujuje jer zbog gustine dlake vreme predviđeno za sušenje iste može iznositi i do 48 h.

Belgijski ovcar (4)

Opšti izgled psa

Malinoa je pas koji je skladno građen sa srednjim proporcijama što im daje veoma elegantan izlged. Glava im je srednje dužine prekrivena kraćim dlakama sa njuškom koja se krećući ka nosu ravnomerno sužava. Poseduju veoma jaku vilicu i zube pravilne građe veoma oštre. Njihove oči su srednje veličine, uglavnom bademaste ili braon boje, mogu imati i druge nijanse tamnijih boja ali nikako svetle. Telo im je veoma snažno iako nisu preterano teški, a težina tela varira i obično ženke imaju nešto duže telo od mužijaka. Rep im je nešto deblji, srednje dušine blago nakrivljen ka nazad.

Dlaka

U vezi njihove dlake već smo istakli da Malinoe pripadaju grupi kratkodlakih pasa, a njihova dlaka mora biti veoma gusta i bogata. Imaju i gustu podlaku pa tako mogu živeti i u izuzetno hladnim klimatskim uslovima. Dlaka je na glavi veoma kratka, kao i na celom telu dok je na repu i vratu nešto duža. Nešto duža dlaka može biti i na zadnjoj ivici butine. Linjaju se tokom cele godine, a ako imate ovog psa preporučeno je njegovo četkanje jedom nedeljno, a češće u vreme pojačanog linjanja.

 Njihova primena u policiji

Često možete čuti i naziv policijski psi za ovu vrstu pasa zbog njihove široke primene u policiji. Naime zbog sjajnog njuha i velike inteligencije nijih obučavaju kako bi mogli da pronađu različite vrste narokota i eksplozivnih materija. Sjajni su u pronalaženju stvari, pa se tako koriste i za pronalaženje nestalih osoba, jer izvrstan njuh koji imaju pomaže im da sjajno prate širok spektar mirisa. Koristi se za  osiguranje različitih vrsta skupova, a pored primene u policiji sve češće se koristi i u vojci.

Belgijski ovcar (1)Ishrana

Što se tiče njihove ishrane nećete pogrešiti ako budete kupovali granule specijalno pripremljene za ovu vrstu pasa, ali ipak bilo bi dobro da mu povremeno dajte i kuvanu hranu naročito različite vrste mesa. Preporučeno je da se odrasla jedinka hrani dva puta dnevno sa razmakom od po osam do deset sati između prvog i drugog oborka.

Click Here To Join Native Media
Share.

3 коментара

  1. Sve ,ali apsolutno sve što je navedeno u tekstu, je tačno do najsitnijih detalja !
    Ja sam našao ženku staru 2-3 meseca u Zemunskom parku – prišla je i počela da se igra i umiljava, te sam primetio da je veoma čista i zdrava … posle pola sata oko ponoći odneo sam je kod veterinara i već 4 meseca nam svima u porodici ulepšava život.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.