Border Koli – najpametniji pas na svetu

1

Border Koli je jedan od najomiljenijih pasa na našim prostorima. Prepoznatljiv je po svom telu atletske građe i dlakama crno bele boje, a sam izgled mu je nešto nežniji od ostalih pasa iz grupe pastirski psi. Važi za jednog od najpametnijih pasa na svetu, a veoma je rasprostanjen kao kućni ljubimac kod nas, ali i u svetu.

Poreklo border Kolija

Graničarski škotski ovčar odnosno border Koli je pas koji potiče iz Škotske. Ime je dobio po oblasti iz te zemlje – dolini Border gde je se ovaj pas i prvi put pojavio i razvio. Tada ovaj pas korišćen je kako bi čuvao velika stata jelena koja su tada stigla u Škotsku zajedno sa Vikingima. Veruje se da se Koli pojavio prvi put tokom 16-og veka, a ukrštanjem i selekcijom sredinom 19-og veka dobili smo rasu kakvu danas poznajemo. Sedamdesetih godina prošlog veka Koli je najpre stigao u Francusku, a zatim polako počeo je da se uvozi u druge zemlje. Zbog svoje inteligencije i sjajnog snalažanja kao čuvar stada ovaj pas se veoma brzo rasprostranio širom zemalja Evrope.

Border Koli (3)

Glavne karakteristike

Border Koli spada u grupu pastirskih pasa i psa terača stoke. Visina im se kreće od 45 cm do 56 cm, dok njihova težina varira od 12 do 20 kg. Crno bele su boje, a njihovo telo je atletske građe prekriveno kratkom ili umereno dugom dlakom. Po FCI standardima ovi psi mogu biti braon i sive boje sa primesima bele boje. Njihov rep veoma podseća na rep kod lisice i umerene je dužine.  Životni vek iznosi od 11 do 14 godina.

Njihova dlaka

Dlaka im je srednje dužine, veoma sjajna uglavnom tamnije boje sa belim šarama. Njihovo krizno nije gusto i bogato kako kod ostalih pripadnika pastirskih pasa, a samim tim oni se i manje linjaju, ali ipak njihovo linjanje traje tokom cele godine. Vremenom razvile su se dve vrste Kolija, pa tako na našim prostorima mogu se naći oni sa umerenom dugačkom i sa kratkom dlakom. Kod pasa sa dugom dlakom, na licu, ušima i nogama dlaka je kraća, a oko vrata i na leđima dlaka je nešto duga i stvara im grivu. Dlaku je dovoljno četkati jednom do dva puta nedeljno.

Karakter border Kolija

Koli je pas koji je drag, mio i uravnotežen. Veoma je odan vlasniku i svojoj porodici, a prema strancima ima određenu dozu nepoverenja. Inteligentan je, brz i hitar pa tako ne voli zatvoren prostor. Ume da bude nervozan i nepoverljiv pa se tako ne preporučuje njegovo držanje pored dece i ostalih kućnih ljubimaca posebno pasa. Pored inteligencije, izražena mu je i osobina pamćenja pa tako ovaj pas je u stanju da zapamti radnju koju ste mu jednom ponovili. Nije agresivan, niti je plašljiv.

Border Koli (1)Najinteligentniji pas na svetu?

Istraživanja su pokazala da je Koli jedan od najinteligentnijih pasa na svetu. Koli je pas koji se veoma lako dresira, lako i brzo pamti i sposoban je da radi više radnja odjednom. Ako nema određenu obavezu odnosno svrhu on postaje tužan, a vremenom i destruktivan. Njegova inteligencija mu omogućava da bude lako obavlja složene zadatke umesto svog vlasnika. Pravilnom dresurom i odgovarajućom socijalizaciom ovaj pas može se osposobiti za sve uloge koje su mu namenjene. Najviše mu prijaju zadaci u kojima može da koristi svoje telo, ali i mozak. Ako mu niste poverili neki zadatak ili nema šta zanimljivo da radi, velika je verovatnoća da će pas sam pronaći odgovarajuću zanimaciju.

Idealno mesto stanovanja za Kolija

Koli je pas koji voli slobodu i prostranstvo pa se tako nikako ne preporučuje za držanje u stanu. Obožava da trči i radi i zbog toga potrebna mu je kako mentalna tka i stalna fizička aktivnost. On može živeti i u kući, ali pod uslovom da postoji veliko dvorište u kojem bi on mogao svakodnevno da trči. Napolju može da živi u umerenim i hladnim klimatskim uslovima. Voli ljude i socijalizaciju pa će tako biti veran vlasniku i ostalim članovima porodice sa kojima bude provodio vreme.

Bolesti

Border Koli je pas koji zbog stalne mentalne i fizičke aktivnosti podložan je raznim vrstama bolesti i oboljenja. Veći zdravstveni problemi koji se mogu javiti kod ove rase pasa jeste konorarna arteljirska bolest, koja se ređe pojavljuje dok su manje bolesti često izraženije. Koliji najčešće oboljevaju od progresivne atrofije rožnjače, ektopije sočiva, anomalija oka, opsesivno – komplusivnog poremećaja i perzistentne membrane zenice. Pored ovih oni ređe oboljevaju i od celeberlane abiotropije, gluvoće i ceriodne lipofuscinoze. Kukovi i oči su im veoma osetljivi pa ako imate ovog psa preporuka bi bila da bar dva puta godišnje ga vodite na testiranje kako bi ste otklonili mogućnost za dobijanje neke od navedenih bolesti.

Border Koli (5)

Ishrana

Ishrana kod Kolja je drugačija za štence i odrasle pse. Naime, štenci imaju povećanje potrebe za hranljivim stvarima i mineralima. Nakon mesec dana od rođenja prestaju da sisaju i hrane se četiri puta dnevno. Naravno u pitanju su manje porcije koje moraju zadržati dosta hranljivih supstanci, belenčevina, masti i vitamina. U tom uzrastu najbolje bi bilo da psu dajte mleko i kuvano goveđe meso sa dosta vode. Takođe možete im kuvati i pahuljice, rižu, testeninu, ali i povrće poput blitve.

Godinu dana nakon rođenja on bi trebao da odraste i tada bi trebalo da mu smanjite porcije hrane i da njegov dnevni unos hrane sadrži 70% mesnih prerađevina.

Parenje

Kada je u pitanju parenje ove rase postoje dve vrste standarda kako bi se utvrdio uzgoj jednog Kolija. Prvi je originalani test „ISDS“ koji je veoma zastupljen i dan danas a podrazumeva da jedinka Kolija ima izražene instikte za čuvanje stoke. Drugi standar se odnosi na sam izgled ove rase koji je u nekim zemljama strogo definisan. Što se tiče parenja u našoj zemlji, ne vodi se toliko računa o kvalitetu jedinki pa zbog toga postoji veliki broj mešanaca. Koliji su veoma raspostranjeni na našim prostorima, pogotovo na planinskim predelima i zbog toga njihova cena svake godine opada što ih čini sve pristupačnijim za buduće vlasnike.

Border Koli (4)

Najpoznatiji pripadnici ove rase:

  • Roko je pas koji je postao poznat jer je uspeo da prepozna 200 objekata po njihovom vlastitom imenu, dok drugi Koli pod imenom Betski je imao vokabular od preko 300 reči.
  • 2010-te godine utvrđeno je da Koli kojeg su nazvali Mark ima vokabular od 1022 reči i u stanju je da prepozna objekte po grupama kojima pripadalju.
  • Šep je koli koji je postao poznat jer je bio pratilac Džon Noksa u emisiji na televiziji „BBS“.
  • Žan je postao poznat kao prva pseća filmska zvezda (obučen i treniran od strane čuvenog Lorensa Trimbla).
Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.