Nemački ovčar (Vučijak) – vodeći svetski čuvar i najpoznatiji policijski pas tragač

4

Nemački ovčar je jedna od najpopularnijih rasa pasa kako kod nas tako i u svetu. Ovo su psi poznati po svojoj snazi, a nije tajna da su baš oni najrasprostranjeniji svetski čuvari. Pored toga zbog svojih brojnih osobina koriste se i u policiji kao spasilački psi i psi tragači. Ovo je pas kojeg je veoma lako trenirati zbog ogromne inteligencije koju poseduje, a ako ste planirali da baš nemačkog ovčara, ili vučijaka kako je poznatiji na našim prostorima uzmete za zaštitnika vašeg doma nećete se pokajati.

Osnovne karakteristike nemačkog ovčara

Ovi izuzetno inteligentni psi pripadaju grupi pasa iz FCI grupe 1, odnosno grupi poznatijoj kao pastirski psi. Potiču iz Nemačke, a nastali su kao rezultat rada kapetana Maks fon Stefaneka koji je ukrštanjem više različitih rasa ovčarskih pasa stvoirio psa za kojeg smatra da poseduje izuzetne kvalitete. Krajem 19-ov veka stvoren je pas kakvog mi danas poznajemo i za jako kratko vreme stekao je veliki ugled i popularnost.

Nemacki ovcar (1)

Životni vek nemačkih ovčara je oko trinaest godina. Visina kod mužijaka iznosi od 60 do 65 cm, dok kod ženka visina je u proseku manja za 10%. Težina mužijaka iznosi od  35 do 42 kg, dok su ženke nešto lakše pa one teže od 22 do 32 kg.

Nešto više o samom izgledu vučijaka i njegovo menjanje dlake

Vučijaci su psi koji imaju svetlo smeđe, žute i svetlozive oznake po svom telu dok njihovo sedlo uglavnom je crne boje. Po prstima imaju skoro neprimetne male bele oznake. Njihova glava je klinastog oblika koja im daje pomalo oštar izgled. Oni imaju jaku vilicu sa 42 zuba koja su veoma oštra i snažna, a oči su im bademastog oblika srednje veličine ukoso postavljene. Njegov vrat ima veoma razvijene mišiće bez fanona, a gornja linija trupa im je veoma snažna, čvrsta i mišićava. Rep pada na dole u blagom luku postavljen nešto više iznad leđne linije. Dlaka im je veoma oštra sa razvijenom podlakom. Po pravilu njihova dlaka je veoma gusta i prava, veoma dobro prateći liniju tela. Na glavi, šapama i prednjoj strani nogu dlaka je nešto kraća, a na vratu je duža i gušća. Kako uglavnom žive napolju gde su izloženi raznolikim vremenskim uslovima njihova dlaka je čvršća i poseduje bolji kvalitet od dlake kućnih pasa. Za nemačke ovčare karakteristično je neuredno menjanje dlake, odnosno linjanje jer  pored dlake, njegova poddlaka otpada u velikim pramenovima često se upetljavajući za dlaku i praveći čvorove. Kada počne proces linjanja najbolje je svakodnevnim četkanjem odstraniti što više otpale dlake. Ujedno njihovo četkanje pomaže održavanju higijene psa i povećava kvalitet dlake.

Nemacki ovcar (2)

Temperament jednog vučijaka

Ova vrsta pasa je veoma snažna, hrabra, hitra i prilagodljiva. Oni imaju kraljevsko držanje i veoma su odani svom vlasniku, ali pored toga zbog temperamenta koji poseduju vole da dominiraju. Aktivan je, poseduje neverovatnu energiju, izuzetno hrabar i pouzdan. Poseduju izuzetno jake emotivne instikte i karakter koji je jako oštar. Nemački ovčar spada u pet najinteligentnijih rasa pasa na celom svetu što ga čini veoma lakim za dresiranje. Njihov temperament i samopouzdanje koje poseduju im omogućava da mogu da podnesu veoma veliku dozu stresa.

Agresija kao najizraženija mana

Iako su nemački ovčari jedna od najinteligentnijih, najhrabrijih i najodanijih vrsta pasa ipak imaju jednu manu koja ih čini ne baš tako potencijalnim za buduće kupce. Naime ova vrsta pasa ume da bude veoma agresivna. Ipak uz pravilnu dresuru psa i snažnog vlasnika moguće je u potpunosti suzbiti agresivnost kod vučijaka. Razlozi njihove agresivnosti mogu biti različiti, a najčešće se manifestuju kao gledanje pravo u oči koje traje izvestan vremenski period, režanje, i napad na osobu koja predstavlja predmet njihove agresivnosti. Oni mogu razviti dominatnu agresiju kada žele da pokažu da su glavni u čoporu, ili pak ako se gaje samostalno mogu razviti takozvanu teritorijalnu agresiju koja predstavlja preterano zaštitničko ponašanje prema svom vlasniku. Ipak pronalažanjem razloga agrsije i pravlinim odogjem psa moguće je otkloniti ovu manu kod vučijaka.

Nemacki ovcar (5)Lavež  kod nemačkih ovčara

Iako lajanje kod pasa uglavnom predstavlja ljutnju ili mogući napad na nekoga kod vučijaka to nije primenljivo pravilo. Naime oni često pokušavaju da komuniciraju sa vlasnikom uz pomoć svog laveža, a nekada time žele da vlasniku stave do znanja da su spremni za igru. Njihov lavež je veoma dubok i jak uglavnom praćem rastućom intonacijom. Pored toga kada žele da se dodvore vlasniku, odnosno znaju da su pogrešili ili kao reakcija na bol javlja se i zamukao lavež poznatiji kao cvilenje.

Njihova dresura

Več je rečeno da su nemački ovčari jedna od najinteligentnijih rasa pasa što ih čini veoma pogodnim za lako i brzo dresiranje. Njihova hitros, brzi instikti i samopozdanje doprineli su tome da se lako mogu dresirati da rade najrazličitije vrste poslova. Za veoma kratko vreme ovi psi su u stanju da savladaju sve zadate zadatke. Danas oni se koriste u najrasličitije svrhe, pa tako nije retkost da ih vidimo u policiji ili vojsci, sjajni su kao psi tragači, a veoma su pogdoni i kao čuvari poseda.

Ishrana koja uključuje veliki broj proteina i povrća

S’obzirom da veoma brzo rastu  njima je potrebna velka količina hrane kako bi mogli pravilno da se razviju. Iako na našim prostorima psi se hrane uglavnom hranom koja ostaje od ukućana, kada su nemački ovčari u pitanju to nije tako dobra ideja jer njima ti ostaci hrane nisu dovoljni količinski, niti sadrže odgovarajuće nutricione vrednosti potrebne za pravilnu ishranu psa. U periodu odrastanja dok su još štenci najbolje bi bilo da jedu oko 2 kg hrane koja bi trebala da bude raspoređena u dva obroka. U njihovoj ishrani bi najbolje bilo ubacivati što više različitih vrsta mesa. U proseku 50% obroka bi trebalo da čini meso, dok ostatak treba da budu ugljeni hidrati. Za ovu vrstu pasa jako je dobro ubaciti u ishranu i kuvano nezačinjeno povrće.

Nemacki ovcar (6)Kada pas odraste njemu više nisu potrebni minerali i proteinska hrana, pa bi tada njihov obrok trebao da sadrži uglavnom energetsku hranu koju čine masti, povrće i žitarice i koja bi trebala da iznosi 80% njihovog dnevnog unosa hrane. Ostalih 20% bi hrane po pravilu čine meso, soja i druga proteinska hrana. Ipak treba uzeti u obzir da količina hrane i protena potrebna za ishranu zavisi od fizičke aktivnosti vučijaka, odnosno potrošene energije u toku dana.

Bolesti koje se mogu javiti kod vučijaka

Nemački ovčari su psi koji veoma teško obolevaju. Uz pravilnu ishranu, negu i redovnu fizičku aktivnost veoma su retke bolesti kod ovih pasa. Ipak i ako su jedna od najzdravijih rasa pasa usled neodgovarajuće nege i promenljivih uslova života mogu oboleti od različitih poremećaja. Najčešće bolesti koje se javljaju kod njih su: displazija kukova, trozija želudca, problemi sa srcem, alergija, gluvoća i epilepsija.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kod vučijaka je veoma zahtevan, dug i skup proces. Da bi se razmnožila kuja mora biti stara minimum dve godine, dobro uhranjena i u izuzetnoj fizičkoj kondiciji kako bi mogla da iznese celu trudnoću bez problema. Mesec dana pre parenja potreban je kompletan predleg i kuje i mužijaka gde je potrebno uraditi testove na displaziju jer se ona prenosi na štence. Nakon toga potrebno je da kuja dobije odgovarajuće vakcine protiv parvoviroze, a nakon što se konstatuje da su obe jedinke u potpunosti zdrave parenje ne bi trebalo da predstavlja problem. Vučijaci su veoma rasprostranjeni kod nas pa ako želite da kupite baš ovog psa možete za veoma malu sumu novca naći odgovarajuću jedinku.

Nemacki ovcar (7)

Pravilna nega psa

Kako nemački ovčar dobro podnosi hladnoću pogodan je za držanje napolju. Isto tako on može da podnese i zatvoren prostor naravno uz odgovarajuću fizičku aktivnost. Kada se pravilno dresira kao štene njegova dalja nega je veoma jednostavna. Pošto se linja tokom cele godine potrebno je veoma često četkanje, a pravilno dresiran pas biće veran svom gospodaru pa probleme sa agresivnošću ne bi trebalo da ima. Kupanje se kod njih ne preporučuje jer se tako ispira prirodna masnoća sa kože usled koje se mogu javiti različita kožna oboljenja i alergije pa tako vašeg nemačkog ovčara kupajte isključivo ako je to neophodno.

Click Here To Join Native Media
Share.

4 коментара

  1. I ja imam nemackog ovcara i preporucila bi svakome da udomi takvu rasu i da postane clan porodice oni su i vrlo porodicni i umiljati psi sa decom tako da vam svima vama preporucujem ovu rasu psa

  2. Ova rasa je vrlo posvecena za ljude koke voli i postuje vrlo je intaligentna i razigrana voli da se mazi i svakom bi preporucila da udomi ovako predicnu i intaligentnu rasu.

  3. Ova rasa je vrlo posvecena za ljude koje voli i postuje vrlo je intaligentna i razigrana voli da se mazi i obozava decu

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.