Boseron ili Boski ovčar – čuvar sa crvenim šapama

0

Boski ovčar ili Boseron kako ga još nazivaju spada u grupu pastirskih pasa i pasa terača stoke. Najrasportanjeniji je u Francuskoj zemlji iz koje originalno i potiče, a ono što ga izdvaja iz mase drugih pasa jestu šape koje su crvene boje što je malo neobično za pse. Veoma su retki na našim prostorima i neretko se uzimaju kao kućni ljubimci, dok su odlični čuvari pa se za tu svrhu i koriste.

Nešto više o poreklu rase

Boski ovčar je jedna od najstarijih vrsta francuskih ovčara koji je originalno uzgajan kako bi čuvao velika stada. Tokom dvadesetog veka razvile su se dve vrste ove rase, jedna sa dugom dlakom koja nosi naziv briješki ovčar i oni kratkdlaki pod nazivom boseroni. Boseroni su se veoma brzo rasprostanili širom Francuske, ali i u ostalom delu evrope jer poseduju sjajne instikte kada je čuvanje i uzgajanje stoke u pitanju. U Francuskoj postoji i takmičenje samo za ove pse, a njihovi šampionati su veoma gledani i održavaju se i dan danas. Pored stoke vremenom boseron je počeo da se koristi i za čuvanje kuća, imanja i fabrika jer se pokazao kao veoma pouzdan pas.

Boseron (5)Temperament boskog ovčara

Ovaj pas obiluje brojnim sjajnim karakteristikama pa je tako on brz, smeo, pozdan, neustrašiv i veoma dobar čuvar. On ima jaku potrebu za čuvanjem onoga što smatra svojom svoinom pa tako i kada spava uvek „gleda“ na jednog oko kako bi pokazao svoju obazrivost. Inteligentan je i poslušan kada ima dominatnog gospodara. Ume da bude surov, ali i veoma nežan. Voli da se kreće i konstantno je aktivan, pa nikako nije preporučljivo da se drži u kući jer sam ne voli zatvoren prostor i često ume da bude agresivan ili pak veoma tužan ako je primoran da živi u takvim uslovima. Zbog svog karaktera odličan je za čuvanje stoke i imovine, a veoma retko se koristi kao ljubimac.

Osnovne karakteristike

Boseron je pas koji ima dugo i snažno telo prekriveno tamnom, gustom i kratkom dlakom. Rep mu je dugačak pomalo zakrivljen ka vrhu, a oči tamne i prodorne. Glava mu je krupna i izdužena, a uši se nalaze visoko na glavi i ako nisu izdužene mogu padati. U Francuskoj zbog estetike, ali i funckionalnosti često se dešava da im obrezuju uši. Oni su crne boje sa primesima tamno smeđe i bordo boje, a ono što posebno karakteriše ovu vrstu pasa jesu šape koje su crvene boje. Životni vek im je od 10 do 12 godina, a visina se kreće od 60 do 70 cm. Težina im se kreće od 30 do 45 kg.

Boseron (2)

 Nega i najčešće bolesti

Bosereni su atletski građeni psi sa veoma jakim stepenom inteligencije i zbog toga im je potrbna svakodnevna fizička, ali i mentalna aktivnost. Ako ne dobija potrebnu aktivnost on postaje destruktiva, te se tako mora voditi računa da se ne zapostave ove bitne stavke kod ovog psa. On je porodičan pas koji zahteva od svog vlasnika dosta slobodnog vremena koje će mu posvetiti tokom svog života. Iako se ne preporučuje da žive u kući, to je mogće uz svakodnevni boravak na otvorenom prostoru. Dlaka mu je kratka i nije potrebna nikakva posebna nega, a dovoljno je samo par puta mesečno ga četkati. Izuzetnog su zdravlja pa gotovo nikada ne oboljevaju od nekih teških bolesti. Lakše bolesti koje se mogu javiti su torozija želudca, visoka displazija i koronarna arterijska bolest.

Boseron (4)

Ono što je bitno istaći jeste da oni uglavnom genetski dobijaju bolesti, a veoma retko se dešava da bolest nastane usled boravka u neodgovarajućoj životnoj sredini.

Ishrana boserona

Boseroni bi trebali da imaju raznovrsnu ishranu bogatu proteinima i mesom. Oni nisu stvoreni da jedu kuruz i psenicu. Ako posedujete ovog psa hranite ga svim vrstama mesa uz veoma malo dozu minarala. Meso bi trebalo da čini 80% njihovog dnevnog unosa hrane dok ostalih 20% rasporedite na žitarice, voće i povrće. Iako se može hraniti gotovim granulama kupljenim u pet šopovima za ovu rasu psa preporučuje se hrana koju sami termički pripremite. Bitno je obratiti pažnju na količinu hrane koju pojede jer je sklon prejedanju. Najbolje bi bilo umesto jednog velikog hranu podeliti u tri manja obroka.

Parenje i cena boserona

Većina ljudi koji žele da kupe boskog ovčara potrudiće se da ga uvezu iz Francuske ili pak kupe od nekog ko ga je direktno uveo iz te zemlje. Parenje kod nas je moguće, ali usled parenja lošijih jedinki nastaju psi sa genetskim bolestima ili pak različiti mešanci koji ne mogu po inteligenciji da pariraju čistokrvnim boseronima. Ipak parenje boserona i kod nas je rasprostanjeno ali pri kupovini šteneta morate voditi računa da li su njegovi „roditelji“ vrhunske jedinke.

Boseron (1)

Takođe cena boserona može da varira, a kreće se od 300 evra pa naviše. Ako želite da  kupite baš ovog psa morate voditi računa od koga ga kupujete i da li je pas zaista potomak vrhunskih jedinki parenih na odgovarajući način. Njega je jako teško naći i zaista cena može biti jako velika po jedinki, ali ako se uzme u obzir da zahteva minimalnu negu i održavanje može se reći da se isplati izdvojiti velku sumu novca za ovog psa.

Da li je boseron pravi pas za vas?

Ako volite atletski građenog psa koji pomalo podseća na dobermana, a impozantan je i odličan čuvar kako stoke tako i celokupne porodice onda je boski ovčar pravi pas za vas. Pored toga jako je redak na našim prostorima, a veoma je inteligentan i odan svome vlasniku. Zbog kratke dlake oko njega je potrebno mimimum angažovanja koje se uglavnom ugleda u dresiranju psa i redovonom pružanju potrebne fizičke aktivnost. Ipak ako niste energični i ne volite psa koji je živahan i voli da nasrće i visoko skače, a ako mu onemogućite te aktivnosti postaje destruktivan, onda ovaj pas zaista nije za vas. Boserona ne bi trebalo ni da kupujete ako posedujete još kućnih ljubimaca jer je izuzetno teriotrijalan i agresivan prema drugim životinjama.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.