Tosa inu – japanski pas stvoren za borbe

0

Tosa inu je jedna od najzanimljivijih i slobodno možemo reći najfascinatnijih pasa na svetu. Nastao je u Japanu kao borbeni pas i postao nacionalno blago Japana. Ovo je pas kojeg nećete imati prilike često da viđate u svom okruženju jer je njegov uvoz, kao i sama cena psa veoma visoka, a kod nas nepostoje priznati odgajivači ove rase.

Nešto više o poreklu rase

Prvi put ova rasa pasa spominje se početkom 1800-te godine vezivajući se za Samurajske ratnike iz Japana. Po istorijskim zapisima vođa Samuraja ohrabrivao je svoje ljude da dresiraju i obuče pse kako bi se borili umesto njih. Oni su ga i poslušali, a kao najborbenija rasa ispala je toša inu koju su gajili samo za te potrebe. Veoma brzo došlo je do borbe između samih Samuraja radi prevlasti što je doprinelo još većem razvijanju ove rase pasa. Godine su učinile to da se tosa inu pretvore u vrhunske borbene pse.

Sredinom 1800-te godine u Japan su pristizali stranci koji su donosili velike pse koji su posedovali izuzetnu snagu. Japanci su bili oduševljeni onim što vide i počeli su prvobitan oblik toše inu da ukrštaju sa ovim psima. Da bi nastala rasa kakva je danas nama poznata ukrštali su nemačku dogu, buldoga, poentera, buliterija i bernardinca sa prvobitnim oblikom toše inu.

Iako je stvorena jaka, snaža i otporna rasa koja je predstavljala prestiž u Japanu veoma brzo našla se na ivici istrebljenja pogotovo nakon Drugog svetskog rata. Razlog tome bili su surovi uslovi života gde je ponestanak hrane uslovljavao da mnogi ubijaju pse. U tom period pojavila se epidemija pseće kuge koja je samo doprinela većoj smrtnosti vrste. Ljubitelji i odgajivači ove rase izabrali su 12 primeraka i odveli ih na sever Japana kako bi uspeli da prežive. Pored Japana tkz japanski borci se gaje i u Koreji i Tajvanu.

TOSA INU 4

Karakteristike tosa inu

Tosa inu pripada porodici molosa, a odgajivani su isključivo za borbe. Životni vek rase iznosi od 10 do 12 godina. Prosečna visina mužijaka je oko 60 cm, dok su ženke koji centimetar niže. Težina mužijaka iznosi od 38 do 90 kg, dok su ženke 10% lakše od mužijaka.

Fizički izgled psa

Tosa inu je jedna impozantan pas krupne grade i veoma elegantnog izgleda. Dostojanstveno se drži, a tome doprinosi i smirenost koju pas poseduje. Glava mu je srazmerna telu četvrtastog oblika sa veoma izraženom lobanjom. Pored lobanje, njemu je veoma izražen i stop, a njuška koja je četvrstastog oblika je umerene dužine. Predji deo glave je ravan, a njuška je jaka i uvek crne boje. Njegova vilica je izuzetno snažna sa zubima koji su veoma jaki, posebno očnjaci. Uši su srednje veličine, usađene sa strane lobanje i padaju niz obraze. Vrat je izuzetno mišićav sa podbratkom, a ceo trup izgleda prilično snažno. Tosa inu ima izražen greben, dok su njegova leđa ravna i horizontalna. Rep je veoma jak visoko usađen, sužava se prema vrhu, a dugačak je do potkolenice. Celo telo prekriveno je gustom i tankom dlakom koja se može javiti u više boja: crvena, trigrasta, crna, smeđa i boja breskve.

Karakter tosa inu

Najizraženija osobina tosa inu svakako je njegova samouverenost i smirenost kojom prihvata sve oko sebe. Ovo je izuzetno miran i strpljiv pas koji se odlikuje veoma velikim stepenom inteligencije. Odličan je čuvar, a veoma je tih laje samo u posebnim situacijama kada je to potrebno. Veoma je prvržen vlasniku i porodici koja se brine o njemu. Ipak on je odgajan kao borbeni pas, tako da i dalje odlikuje brojnim osobinama svostvenim za borbene pse i zbog toga nije preporučljiv svakom.

TOSA INU 6

Temperament i narav

Ovaj borbeni pas odlikuje se temperamentom koji ume da bude pomalo nezgodan. Iako je on smiren pas ume da pokaže znake agresivnosti. Nezgodni su i agresivni kada osete da je njeko od članova njihove porodice ugrožen. Izrazito su teritorijalni, tako da će svoju teritoriju braniti životom ako treba. Veoma su hrabri, a pored toga nije im preterano stalo do stranaca tako da neće voditi računa o njima.

Nega i održavanje

Tosa inu je pas kome nije potrebno dosta kretanja. Dovoljno je da se prošetaju par puta nedeljno i biće zadovoljni. Iako nisu preterano aktivni, zahtevaju dosta prostora pa bi za njih najbolje stanište bila velika kuća sa velikim dvorištem. Dlaka im je prilično laka za održavanje, dovoljno je četkanje jednom nedeljno, a do tri puta nedeljno u periodima pojačanog linjanja.

Zdravlje tosa inu

Iako su Japanci napravili zaista jake i snažne borbene pse oni ipak nisu neotporni na bolesti. Jako je bitno da štetenu obezbediti veliki broj kalcijuma kako kasnije ne bi imali problema sa kostima. Mogući su problemi sa nogama zbog velike težine i krupnih kostiju. Pored ovoga mogu se javiti i problemi sa displazijom kukova i laktova, problemi sa želudcem kao i torzija želudca.

TOSA INU 2

Dresura psa

Tosa inu je pas koji ima preku narav i koji pored velike inteligencije ni malo nije lak za dresuru. Da bi bio pravilno dresiran potreban mu je veoma autoritativan vlasnik. Umeju da budu agresivni pa se preporučuje da njihov vlasnik prilikom dresure koristi pomoć eksperta kako kasnije ne bi došlo do problema. Naime, ovi borbeni psi ako se pravilno ne dresiraju mogu da postanu veoma nezgodni i agresivni pa često i da ugroze ljudski život. Iako im je jedna od odlika smirenost, oni će usped ne adekvatne dresure znati da budu prilično nervozni  i napeti.

Ishrana tosa inu

Tosa inu su psi koji iako potiču iz Japana nisu prilično izbirljivi što se tiče ishrane. Štencima je potrebno davati hranu bogatu kalcijumom kako bi se pravilno razvili. Ishrana odraslog psa bi trebala da bude bogata mesom koje bi zajedno sa kostima trebalo da čini 80% njihove ishrane, dok ostalih 20% treba da čine žitarice, povrće i voće.

Parenje

Parenje Tosa inua vrše isključivo njihovi uzgajivači kojih je veoma mali broj i pretežno se nalaze u Japanu. Naravno postoje i slučajevi da se tosa inu pari i na našim prostorima, ali zbog veoma malog broja pasa koji postoje kod nas to je prava retkost.

TOSA INU

Cena i mogućnost nabavke ove rase u Srbiji

Kako je tosa inu ponos Japana i nacionalno blago oni se trude da ovu rasu gaje samo određeni odgajivači. Njih je oko pedesetak koji se brinu za ispravnost rase. Ovo je rasa koje jako malo ima na našim prostorima prvenstveno zbog cene. Minimalna cena za tosa inu jeste 1000 evra, a troškovi su često dosta veći. Nije poznato da postoje priznati odgajivači u našoj zemlji za ovu rasu pasa.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.