Shiba inu – čistokrvni japanskih pas koji je izvrstan lovac

0

Shiba inu pripada grupi od šest čistokrvih rasa pasa iz Japana koja potiče još od davnina ali je  uzgaja i dan danas. Ovaj mali pas izvrstan je lovac iako se danas uglavnom koristi u svhu kućnog ljubimca ili pak na izložbama pasa. Od kraja prošlog veka popularnost ovih pasa neprestano raste. Njihovo ime na japanskom znači „grm“, a odnosi se na posebnu vrsta grmlja koje u jesen dobije crvenu boju poput psa.

Istorija i poreklo rase

Ovo je najstarija japanska rasa pasa, a ujedno i jedna od najmanjih. Odmah su našli primenu kao lovački psi. Lovili su ptice i sitniju živinu dok su se retko koristili za lov na krupniju divljač. Do početka drugog svetskog rata uglavnom su se rasprostranili po Aziji, a tada dolazi skoro do istrebljenja rase. Ipak brojne pristalice su nastavile da odgajaju ovu rasu, a tih godina ukrštali su ih i sa drugim rasama. Uspeli su da sačuvaju rasu koja je bila modifikovana i fizički se razlikovala od prvobitnih primeraka, ali je ipak sadržala isti temperament. U 20-om veku rasprostanili su se i u Americi, a zvanično su priznati 1993-e godine.

Shiba inu (1)

Osnovne karakteristike rase

Shiba inu pripada porodici nordijskih pasa i špiceva i po FCI standardu smešteni su u 5-tu grupu. Prosečna visina mužijaka iznosi od 35 do 43 cm, dok kod ženki ona se kreće od 33 do 40 cm. Prosečna težina mužijaka je oko 10 kg, dok je prosečna težina ženki oko 8 kg. Životni vek rase je od12 do 15 godina.

Telesne odlike rase

Pripadaju grupi malih pasa i veoma su kompaktne građe. Glava im je izuzetno široka sa špicastom njuškom, nosnik im je tamne boje, a oči male i uglavnom tamne boje. Uši su u obliku trougla i nosi ih uspravno, vrat je mali i mišićav, a telo je izuzetno snažno nastanjeno na prave i jake noge. Leđa su kratka i jaka, grudni koš širok, a rep izuzetno bujan i nosi ga uvijenog iznad linije leđa.

Telo je prekriveno veoma jakom i elastičnom kožom, a njihova pokrovna dlaka je kratka, gruba i veoma gusta. Poddlaka je veoma tanka i gusta vunaste strukture i vodootporna je. Što se tiče boje dozvoljene su sve nijanse od riđe do boje peska sa oznakama bele ili crne boje.

Temperament i karakter rase

Ovi psi odlikuju se velikom dozom samostalnosti, izuzetno su hrabri i veoma inteligenti. Spadaju u najčistije rase pasa, odani su i verni svom vlasniku. Prilagođeni su životu u gradu, imaju razvijenu intuciju i veoma su živahni.

Shiba inu (2)

Neće oklevati da uđu u borbu i sa životinjom znato većom od njih, a takođe mogu biti sjajni čuvari. Izuzetno su zabavni, voleće da se igraju sa svima i da vas zasmejavaju, a prijaće im igranje sa svim članovima porodice. Mirnog su temperamenta i savršeno će se slagati i sa nešto manjom decom. Uzdržani su i neće tako lako prihvatiti svakog u svoje društvo, a ako želite da ih držite sa drugim psima ili životinjama neophodna je što ranija socijalizacija.

Važnje činjenice koje morate znati o održavanju shiba ine

Pogoduju im naši klimatkski uslovi pa mogu živeti i napolju pod uslovom da im se obezbedi topao i udoban krevet. Kako su veoma čisti možete ih držati i u stanu, ali pazite jer im je potrebno dosta fizičkih aktivnosti koje se ne mogu zadovoljiti običnom šetnjom na povodcu. Pored toga biće im neophodan i neki trening ili energična igra. Nećete imati problema sa higijenom jer su izuzetno čisti psi, neophodno ih je četkati dva do tri puta nedeljno,a nešto češće u periodima linjanja. Ova rasa se linja dva puta godišnje. Sami se čiste poput mački, a obožavaju vodu i kupanje tako da ih možete kupati i kada su čisti jer će to prijati vašem psu.

Dobrog su zdravlja

Shiba inu je jako zdrava rasa koja ne samo da nema genetskih oboljenja već imaju i izuzetno jak i otporan organizam koji im omugućava da gotovo nikada ne budu bolesni. Nije primećena ni jedna bolest koja često zahvata rasu, a nekada zbog velike hiperaktivnosti mogu išćašiti koleno.

Shiba inu (3)

Socijalizacija i dresura

Kako su izuzetno inteligenti i samostalni ne bi trebalo da imaju problema sa dresurom ili socijalizacijom. Ako želite da vaš pas živi u zajednici sa drugim životinjama ili psima onda je neophodna adekvatna socijalizacija od najranijeg perioda kako ne bi bili previše suzdržani prema dugim životinjama i kako bi naučili da se igraju sa njima. Važno je da ih pravilno socijalizujete jer mogu pokazati znake agresije prema drugim rasama pasa.

Što se tiče dresure brzo pamte i neće vam biti problem da ih naučite svemu što želite, ali znajte da ova rasa nema urođene navike poslušnost već im je potrebno dosta dresure kako bi sve naučili. Oni imaju urođeni njuh za lov koji ih često može ometati prilikom dresure pa povedite računa kako i gde ih dresirate.

Njihovo parenje

Polnu zrelost stiču već nakon 9 meseci kada ih možete pariti. Ne bi ste trebali da parite kuje starije od 6 i mužijake starije od 8 godina. Kod ženki je preporuka da preskočite prvo teranje, a idealan period za parenje jeste 8 dan od početka teranja. Nemojte bez prethodne konsultacije sa odgajivačima ili veterinarom pariti ovu rasu sa drugim rasama.

Shiba inu (4)

Preporuka je da dan – dva pre početka parenja spojite mužijaka i ženku kako bi se bolje upoznali. Kada dođe do parenja ako kuja bude ispuštala čudne zvuke koji će vam ličiti na zapomaganje ne brinite se jer sve to je normalno pogotovo kod neiskusnih kuja. Parenje nikako ne bi smelo da traje duže od 45 minuta, a tri nedelje nakon parenja ako niste sigurni da li je skotna odvedite je kod veterinara na ultrazvuk.

Sve o njihovoj ishrani

Isključivo vi birate kojom ćete hranom hraniti vašeg psa ali je dobro da znate da iako mnogi preporučuju industrijski gotovu hranu, postoji niz proizvođača koji plasiraju hranu jako lošeg kvaliteta prepunu konzervansa. Zato je jako važno da se dobro raspitate pre kupovine granula ili nekog drugog vida industrijske hrane.

Ako ste se odlučili da sami spremate hranu za vašeg psa nemojte mu davati ostatke vaše hrane ili pak onu hranu koju vi nećete da jedete, već izdvojite par minuta i spremite ukusan i kvalitetan obrok za vašeg psa. Shiba inu nisu probirljivi i obožavaće ribu, mleko, pirinač, povrće i meso. Psa nikako nemojte hraniti sa čokoladom i drugim slatkišima, avokadom, belim lukom i svinjskom jetrom.

Shiba inu (5)

Cena shiba inu

Na našim prostorima shiba inu je prilično redak pas i nešto teže će biti da nabavite kvalitetno i čistokrvno štene. Pre kupovine dobro se raspitajte o tome od kojih pasa je potekao kako bi ste bili sigurni da će te dobiti štene kakvo želite. Njegova cena je prilično nestabilna na tržištu, a prosene su da trenutno za štene ove rase treba da izdvojite oko 200 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.