Južnoafrički mastif (Burbul) – jedna od najređih rasa na svetu

0

Južnoafrički mastif jedna je od četiri najređe rase kod nas, a i  usvetu. Samo ozbiljni odgajivači mogu se baviti uzgojem ove rase jer su propisani strogi standardi kojih se svi moraju pridržavati, iako je veliki broj ljudi zainteresovan za njihov odgoj. U Evropi ova rasa nije priznata, a uzgoj se vrši u Holandiji gde se odgajivači pridržavaju južnoafričkih pravila. Korišćeni su za zaštitu domaćinstva i porodice od različitih prirodnih neprijatelja i uljeza. Brojne organizacije i dan danas kontrolisu i nadgledaju razvoj i odgoj ove rase zbog čega ih i dan danas ima jako malo svuda u svetu.

Istorija i poreklo rase

Ovo je relativno nova rasa, jer njeni preci se spominju još u doba Asiraca, stare Grcke i Rima. Pi istorijskim činjenicima preci ovih rasa gajio je lično Aleksandar Makedonski koji ih je gajio jer su bili izvrsni u borbi sa slonovima. Ovi neverovatno hrabri, jaki i izdržljivi psi vremenom su se stopili sa drugim rasama i izgubili svoju osobenost.

Juznoafricki mastif (5)

U Južnoj Africi odgajivači su selekcijom i ukrštanjem uspeli da spasu primerke ove rase i polako stvorili su novu rasu veoma sličnoj ovo koju su nazvali – Burbur. Ipak oni su tokom 20-og veka bili gotovo pred istrebljenjem pa su njihovi odgajivači i ljubitelji osnovali organizaciju „SABBA“ koja bi pomogla da se ova rasa sačuva. Kasnije u Južnoj Africi pojavila se još jedna organizacija „EBBASA“ koja je osnovala svoje ogranke širom u svetu kako bi uspeli da sačuvaju čistokrvnost ovih pasa i spasili ih od zaborava.

Osnovne karakteristike rase

Veoma retka rasa u Evropi uopšte nije priznata i nema svoj FCI standard, a pored toga postoji veliki broj zemalja koji ih ne priznaje.  Po južnoafričkim standardim prosečna visina mužijaka je od 60 do 70 cm, dok su ženke u proseku nešto niže od njih. Prosečna težina mužijaka kreće se u rasponu od 50 do 100 kg, a ženke su nešto lakše od mužijaka. Životni vek rase je oko deset godina.

Telesne karakteristike južnoafričkog mastifa

Burbur je izuzetno kurpulentan pas sa jakim kostima i veoma razvijenom muskulaturom. Glava je četvrtastog oblika, veoma kratka i proporcionalna ostatku tela. Njuška je veoma široka i duboka, nos širok tamne boje, vilice izuzetno jake sa belim i pravilno raspoređenim zubima. Oči su okruglog oblika srednje veličine, dok su njihove uši visoko postavljene u obliku slova „V“. Vrat je srednje dužine, mišićav i veoma snažan, telo je kockasto, mišićavo i ima veoma dobru dubinu i širinu. Prsa su dugačka i široka, a noge kratke, ravne i mišićave.

Juznoafricki mastif (4)

Izgled krzna

Telo burbura je prekriveno debelom kožom koja je naborana jedino u predelu čela. Prekriveno je kratkom dlakom, veoma gustom, dlakom i sjajnom. Što se tiče boje priznate su sve nijanse crvene, crna, braon, žuta i tigrasta.

Karakter i temperament rase

Južnoafrički mastifi su veoma inteligenti i poslušni. Poseduju snažan instikt koji će im pomoći da budu sjajni borci i odlični čuvari imovine. Pored toga sjajni su čuvari stada, a daće i svoj život da bi odbranili predmet čuvanja. Veoma su uporni i svojeglavi, ako nešto zacrtaju trudiće se da to ispune. Veoam su neustrašivi i nikoga i nikada se ne plaše zbog toga je neophodno da vlasnik sa njima ostvari odnos pun poštovanja kako bi pas izvršavao njegove naredbe.

Imaju prilično stabilan temperament i znake agresivnosti će pokazivati samo u slučaju da su primorani da se brane ili da odbrane vlasnika ili porodicu. Dobro će se slagati sa malom decom prema kojima će se postaviti veoma zaštitnički, a prema strancima će biti prilično oprezan i nepoverljiv. Mnogi kažu da mu veliki stepen inteligencije dozvoljava već da na prvi pogled procene da li je čovek gost u kući ili neprijatelj.

Zdravlje rase i njeno održavanje

Dobrog su zdravlja i ne bi trebalo da imaju ozbiljnije probleme. Ipak moguće je da se pojave neke bolesti i to: displazija lakta, vaginalna hiperplazija, epilepsija i entropija.

Juznoafricki mastif (3)

Održavanje ove rase može biti malo teže s’ obzirom da mogu da narastu i do 100 kg. Zahtevaće dosta fizičke aktivnosti pa šetnja na povodcu neće zadovoljiti njihove potrebe. Umesto toga potrebno je puštati psa da se istrči ili mu prirediti neku energetsku igru ili vežbu. Održavanje dlake je prilično jednostavno, linjaju se minimalo pa će biti dovoljno povremeno četkanje.

Dresura i parenje

Iako su dobrog zdravlja ženke mogu oboleti od vaginalne hiperplazije zbog čega je jako važno uveriti se u zdravlje jedinki. Kako su veoma retki nije preporučljivo da ih samostalno parite bez konsultacije za ekspertom.

Dresura ovih pasa izuzetno je laka. Veoma su inteligentni i brzo će shvatati šta od nijh tražite. Preporuka je da sa dresurom krenete što ranije i nikako nemojte kažnjavati psa ili mnogo vikati na njega. Izuzetno su ponosi i mogu biti tvrdoglavi zato je jako bitno da od početka sa njima uspostavite pravilan odnos. On mora znati da ste vi ti koji ga hrane, brinu se o njemu i iz tih razloga da uvek mora da vas posluša i odgovara na svaku vašu komandu. Ako želite da ga dresirate za lov ili kao čuvara potrebna će vam biti pomoć stručnjaka.

Juznoafricki mastif (2)

Kvalitetna i raznovrsna ishrana za južnoafričkom mastifa

Pored vode koja mu uvek mora biti dostpuna, potrebna mu je i odgovarajuća količina hrane bogate svim neophodnim hranljivim materijama. Odraslom psu biće dovoljan jedan obrok dnevno koji bi trebali da mu dajete uvek u isto vreme. Ako niste sigurni kako bi trebao da izgleda njegov obrok ili nemate vremena da mu spremate hranu uvek  možete izabrati industrijski gotovu hranu.

Odgajivači preporučuju da mešate konzerviranu hranu za granulama, a svakako bar jednom nedeljno trebali bi da mu priuštite obrok od mesa koji će sadržati i kosti koje pogoduju zdravom razvijanju vilice i održavanju zdravih i jakih zuba.

Cena  burbula

Već smo istakli da je ovo jedna od najređih rasa na svetu pa samim tim biće vam jako teško da pronađete kvalitetno štene i njegova cena biće veoma visoka.

Juznoafricki mastif

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.