Dalmatinac – izuzetno uravnotežen pegavi pas poreklom iz Hrvatske

0

Nema ko od nas nije čuo za čuvenu rasu koja je postala planetarno popularna zahvaljujući jednom od najpoznatijih Volt Diznijevih crtanih filmova – „101 Dalmatincu“. Jako su popularni svuda u svetu, a zbog svojih osobenosti jedni su od omiljenih kućih ljubimaca. Pored toga dobro se kotiraju na izložbama pasa, a jedini psi su koji se širom sveta koriste u vatograsnim domovima.

Istorija i poreklo dalmatinca

Dalmatinci su još jedna rasa u nizu o čijem se poreklu malo toga zna. Niko ne zna kada su tačno nastali, a ime su dobili po Dalmaciji mestu na kome se veruje da su nastali. Dosta je kontroverzna njihova istorija i veruje se da su nastali od nemačke doge ili pointera, a pomalo je nejasna i njihova prvobitna uloga. Tek u 17-om veku pas postaje nešto poznatiiji i to u Engleskoj gde je služio za vuču kočija. Naravno konji su bili glavni akteri u vuči kočija, a dalmatinac je stojao na početku kao predvodnik zahvaljujući svom izgledu koji je odisao elegencijom i stilom. Sve do Volt Diznijevog čuvenog filma „101 Dalmatinac“ opstanak rase je bio u pitanju, ali nakon prikazivanja ovog filma njihova popularnost je porasla vrtoglavom brzinom i dan danas su jedna od najpopularnijih rasa u Sjedinjenim Američkim Državama.

101 dalmatinac

Scena iz filma „101 dalmatinac“ iz 1996-te godine

Visina, težina i druge karakteristike

Dalmatinac pripada porodici kućnih pasa i po FCI standardu svrstan je u 6 grupu, sekciju 3. Životni vek rase kreće se od 12 do 14 godina. Težina mužijaka u proseku je 25 kg, dok se njihova visina kreće u rasponu od 50 do 60 cm. Težina ženki je u proseku 22 kg, dok je njihova prosečna visina od 50 do 55 cm.

Fizičke karakteristike rase

Na prvi pogled jasno je da je reč o jednom elegantnom, uravnoteženom, snažnom i brzom psu. Glava je srednje veličine, lobanja je pljosnata i zaobljena. Njuška je dugačka i nikako ne sme biti šiljata. Usne su tamne boje, dobro priležu, nos je uvek crn, a vilica veoma snažna sa savršenim makazastim zagrizom. Njihove oči su srednje veličine, okruglog oblika i veoma sjajne. Uši su visoko usađene, srednje veličine i od korena ka vrhu se sušavaju. Vrat je srednje dužine izuzetno snažna, grudi su doboke i široke sa dobro zaobljenim rebrima. Leđa su ravna i mišiva, slabine takođe mišićave, a njihov rep veoma elegantan i dugačak. Noge su veoma razvijene i jake sa šapama koje su okrugle i čvrste. Dlaka im prekriva celo telo i ona je kratka, gusta, glatka i srednje tvrda.

Dalmatinci su bele boje sa obaveznim mrljama koja su cisto crne boje ili boje jetre (braon). One moraju biti okrugle i ravnomerno raspoređene po celom telu, a nikako nije dozvoljeno da prelaze jedna drugu. Njihova veličina u prečniku ne sme biti veća od 3 cm, a na glavi, repu i nogama one su dosta manje.

Osobine i temperament dalmatinca

Savršeni su kućni ljubimci sa smirenim temperamentom i sjajnim osobinama. Veoma su umiljati, nežni, osećajni i živhani. Biće sjajni sa malom decom koju će obožavati, a pored toga savršeno će se slagati i sa drugim životinjama jer su veoma društveni i ne vole da budu sami. Zbog velike saosećajnosti sve ćešće se koriste kao psi vodiči slepim ljudima. Nepoverljiv je prema nepoznatim što ga čini sjajnim čuvarom. Nisu agresivni ni prema ljudima, kao ni prema životinjama.

101 dalmatinac (6)

Ako su previše vremena sami mogu dosta lajati i žvakati nameštaj zato nije preporučljivo da ih dugo ostavljate same. Znatiželjni su i dostajanstveni, veoma inteligenti, a ponekad umeju da budu i pomalo prgavi. Dalmatinci su se pokazali i kao sjajni lovački psi mada se danas gotovo ne koriste u tu svrhu.

Nega i održavanje

Izuzetno su aktivni pa će im biti potrebno dosta fizičke aktivnosti koja se ne može zadovoljiti šetnjom na povodcu. Potreban im je trenink ili pak da ih pustite da se istrče na otvorenom prostoru. Pogoduju im naši klimatski uslovi i mogu živeti napolju u kućici za pse ali je prepouka da žive zajedno sa vlasnikom u kući ili stanu. Ako baš želite da ih držite u dovrištu zimi im morate obezbediti topao krevet, jer veoma hladne zime im nikako neće prijati.

Njihova dlaka je prilično zahvalna za održavanje i biće potrebno povremeno četkanje. Linjaju se dva puta godišnje ali veoma malo, pa tako ni tada nećete morati svakodnevno da ih četkate. Iako su bele boje retko se kupaju pa će biti dovoljno kupanje na svaka tri meseca.

Najčešće bolesti koje se mogu javiti

Poznata tufnasta rasa uz kvalitetnu negu i pravilnu ishranu može živeti i do petnaest godina. Nešto su im osetljivije oči koje su podložne dobijanju raznih infekcija usled kojih mogu da obole i od slepila. Nešto osetljivije su im i uši zbog čega ih morate redovno voditi na preglede kako ne bi postali gluvi. Od bolesti rasa još može oboleti i od epilepsije, koronarne arteriljske bolesti, raznih vrsta alergija, dobijanja urinarnog kamenja i vonvilebrandove bolesti.

101 dalmatinac (5)

Razmnožavanje rase

Dalmatinci polnu zrelost stiču nakon godinu dana od rođenja kada se smatra da su psihički i fizički spremni za parenje. Kod kuje se preskače prvo parenje, a jako je bitno da se uverite u zdravlje obe jedinke pre parenja. Nije preporučljivo da ih parite sa drugim životinjama jer se tako dobijaju štenci koji imaju uglavnom imaju razna genetska oboljenja. U teranju ženke mogu biti nešto nervoznije i nekada će im trebati više vremena da prihvate mužijaka zato ih slobodno ostavite par dana zajedno da se upoznaju.

Što se tiče okota veoma je lak za kuju i uglavnom se rađa više štenaca koji su pri rođenu potpuno beli. Obično ih bude oko osam, a često taj broj može biti i preko deset. Štenci će tek nakon dvanaestog dana od rođenja početi da dobijaju pege koje će se iz dana u dan sve više poznavati.

Izuzetno laka dresura

Ovo je još jedna rasa kojoj visok stepen inteligencije omogućava da brzo i lako nauči sve što od njih tražite. Sa dresurom je potrebno početi što ranije kako bi što pre savladao osnovne stvari. Pogodni su i kao čuvari, veliki broj dalmatinaca radi i u cirkusu, a jedni su od najpoznatijih rasa koja pomaže slepima.

101 dalmatinac (4)

Ako želite da ga dresirate kao običnog kućnog ljubimca neće vam trebati pomoć i sami ćete uspeti da se izborite sa njegovim temperamentom, ali pak ako želite da ga osposobite za neke komplikovanije stvari poput pomaganje slepima i za lov onda je preporuka da se konsultujete sa ekpertom kako bi ste dresurom izvukli najbolje iz psa.

Što raznovrsnija ishrana

Jako je bitno da vašeg dalmatinca redovno izvodite u šetnje i puštate da se istrči kako bi mu metabolizam radio i on ne bi bio gojazan. Vole da jedu, nisu probirljivi ali nikako im neće prijati konzervirana hrana.

Na tržištu postoji jako veliki broj industrijskih granula specijalno napravljenih za njih, a preporuka je da sami spremate hranu. Njihov dnevni obrok trebao bi da bude negde oko 500 grama, od toga 300 g mesa, a ostatak povrće, žitarice, voće i mlečni proizvodi.

101 dalmatinac (3)

Naravno kao i većinu pasa ni njih nemojte hraniti grožđem, čokoladom i drugim slatkišima, belim i crnim lukom, ostacima vaše hrane, hranom za bebe i previše začinjenom hranom.

Cena pegavih kućnih ljubimaca

Na našim prostorima dalmatinci su rado viđeni kućni ljubimci. Njihova cena varira od odgajivačnice, a mnogi tvrde da se najkvalitetnije jedine mogu kupiti u Hrvatskoj u kojoj postoji najveći broj registrovanih odgajivačnica. U proseku za štene dalmatinca treba da izdvojite od 80 do 350 evra.

101 dalmatinac (1)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.