Kovrdžavi bison – pas čija popularnost konstantno raste

0

Kovrdžavi bišoni su jedna od najstarijih rasa pasa za koju je karakteristično da od kada su se pojavili njihova popularnost konstantno raste. Ovo su čupavi beli psi koji podsećaju na plišane igračne. Veoma su šarmantni pa već na prvi pogled umeju da očaraju svakog ko ih vidi. Njihov neumoran duh, umiljatost i večita raziganost jedan su od razloga zato su rado viđen kućni ljubimac.

Kada i kako je nastala rasa?

Kovrdžavi bišon potiče još od drevnih vremena, a nastao je na Mediteranu. Nastao je ukrštanjem pudlice sa španjelom ili barbetom, a vremenom su se izdvojile četiri različite vrste od kojih je jedna dobila ime kovrdžavi bišon. Nisu imali vrtoglavi rast popularnosti, već su se postepeno širili i u druge zemlje, kontinente. Tokom 14 –og veka dosta im je porasla popularnost pogotovo kod viđenijih ljudi koji su birali upravo ove pse za svoje kućne ljubimce. Tih godina su šišani tako da liče na lava, što je doprinosilo još većoj traženosti pasa. U 18 –ov veku postali su omiljeni psi u Francuskoj, čak i sam Napoleon je posedovao jednog. Tih godina popularni su bili i u cirkusu gde su zbog svog šarma privlačili publiku. U Sjedinjene Američke Države stigao je tek u 20-om veku, a tokom 21-og veka beleži nagli rast popularnosti svuda u svetu.

Osnovne karakteristike rase

Kovrdžavi bišon pripada porodici kućnih pasa i svud u svetu poznat je i pod imenom tenerifski bišon. Prosečna visina mužijaka iznosi od 23 do 30 cm, dok su ženke u proseku par centimara niže od njih. Prosečna težina mužijaka kreće se od 3 do 5 kg, a ženke su nešto lakše od njih. Životni vek ove rase u prosek u je 15 godina.

Kovrdzavi bison (4)

Telesne karakteristike kovrdžavog bišona

Spadaju u grupu malih pasa sa njuškom srednje dužine i lobanjom iako izgleda prilično okruglu ravna je na dodir. Nosna pečurka je crna, zaobljena i veoma sitna, dok su njihove usne tanke i suve. Oči su tamne, zaobljene i nisu ispupčene, a uši su viseće dobro odlakane i nošene napred kada je pas aktivan. Vrat je dosta dug okruglog oblika, plećke su dosta iskošene, grudni koš veoma razvijen, a butine široke i mišićave. Noge su prave, uravnotežene sa jakim šapama. Rep je nošen veoma uzdignuto i graciozno, i po pravilu se ne krupira.

Struktura i boja krzna

Telo bišona prekriveno je kožom nešto tamnije pigmentacije dok je dlaka uvek snežno bela. Nisu dozvoljene druge boje niti bilo kakve oznake. Što se tiče strukture dlake ona je veoma tanka, kovrdžava i svilenkasta na dodir. Dlaka dosta podseća na dlaku mongolskih koza, a dužine je oko deset centimetara.U predelu šapa i oko očiju i ispod brade dlaka bi trebala da je nešto kraća i još niježnije strukture.

Kovrdzavi bison (3)

Razigrani temperament i sjajan karakter

Zaista ovo su odlični kućni ljubimvi koji poseduju sjajan karakter. Razigrani su , odani i uživaće u društvu čoveka igrajući se sa njim i dodvoravati mu se. Veoma je odvažan, smeo i izuzetno živahan. Verni su i odani i inteligentni. Velike su maze i uživaće u ljubavi koju im pruža cela porodica. Kako su druželjubivi odlično će se slagati sa drugim životinjama, a malu decu će naprosto obožavati i razumeće njihovu krhost i nežnost.

Ne bi trebalo dugo da ih ostavljate nasamo jer u tom slučaju postaju tužnu i depresivni i mogu često lajati. Ponekad mogu biti samoglavi i može im se javiti pojačana želja za dominacijom, koju uz adekvatnu dresuru i autoritativno ponašanje vlasnika možete lako suzbiti. Oni će biti stabilni, smireni i samopozdani i hteće svuda da prate svog vlasnika.

Veoma zahtevna nega

Nikako ne bi ste trebali da ga držite u dvorištu jer su ovo kućni psi pa bi trebali da žive u zajednici sa vlasnikom i ostalom porodicom u kući ili stanu. Izuzetno su aktivni i biće im potrebne energične igre i svakodnevne šetnje. Iako igranjem mogu zadovoljiti potrebe za fizičkom aktivnosti ovi psi vole da se šetaju i šepure pa ih stoga izvodite bar tri do četiri puta nedeljno u nešto duže šetnje.

Kovrdzavi bison (1)

Najzahtevnije jeste njihovo krzno koje će zahtevati zaista dosta vašeg vremena. Sama higijena i održavanje dlake biće teška i zahtevna. Pored svakodnevnog četkanja neophodno je i kupanje i to najmanje dva puta mesečno. Najmanje jednom mesečno trebali bi da ga vodite na šišanje kako mu se dlaka ne bi ućebala, ali i dugačka dlaka oko ošiju i ušiju smetaće vašem psu pa nju obratite dodatno računa. Oči su im veoma ostetljive pa ih je potrebno brisati svakodnevno.  Jedina prednost u odnosu na druge pse vezana za njihovu dlaku je ta što se uopšte ne linjaju što ih čini izvrsnim kućnim ljubimcima za sve one ljude koji pate od alergija.

Bolesti koje se mogu javiti

Bišoni su veoma zdrava rasa, ali poput većine rasa ni oni nisu imuni na određene bolesti. Dovoljno ih je jednom godišnje voditi kod veterinara, a posebno bi trebali da obratite pažnju na njihove oči i kolena koji su najosetljiviji. Od bolesti primećeno je da mogu oboleti od katarakte, infekcija oka, dislokacije kolena, gubitka zuba i slepila.

Saveti vezani za ishranu psa

Jako je bitno da znate da su štenetu i odrasloj jedinki potrebne različite količine hrane, ali i hranljive materije koje one sadrže. Takođe štene bi trebali hraniti oko četiri puta na dan dok je odraslu jedinku dovoljno hraniti jednom dnevno.

Za ishranu šteneta preporučuje se industrijska hrana koja sadrži savršen balans minerala, belančevina, vitamina, proteina i ugljenih hidrata koji je neophodan za pravilan rast i razvoj psa. Nakon godinu dana smatra se da je vaš pas odrastao i tada možete preći na hranu namenju odraslim psima. Preporuka je da kupujete gotovu hranu, ali možete i sami spremati jela ako imate vremena. Voleće sve vrste mesa, žitarice, povrće, mleko i jaja dok slatkiše i ostalu hranu koju vi jedete nikako ne bi ste trebali da dajete vašem psu.

Kovrdzavi bison

Dresura kovrdžavog bišona

Inteligentni su i lako se obučavaju pa će brzo shvatiti šta od njih želite. Hteće da udovolje vlasniku i često će izvoditi trikove što samo doprinosi lakšem dresiranju. Ipak oni umeju biti svojeglavi i često će sve okretati na igru zbog čega je veoma važno da njihov vlasnik pored toga što u svakom trenutku mora biti autoritet ostane dosledan i uporan.

Nešto teže će vam biti da psa naučite da nuždu obavlja napolju,a može se desiti da kada je hladno vreme ipak se odluči da to obavi u kući. To nikako ne bi ste trebali da mu dozvolite. Jako je važno da razgraničite šta pas sme i šta ne sme da radi. Jer jednom kada krenete da popuštate bišonu uzeće sve više maha i postati prava mala napast.

Razmnožavanje rase

Bišoni se lako pare i to sa pripadnicima svoje rase dok parenje sa drugim pogotovo većim rasama nije preporučeno. Za njih važe pravila parenja kao i za ostale pse. Nakon godinu dana smatraju se odraslim jedinkama i spremni su za parenje, a preporuka je da kod ženke preskočite prvo parenje. Primetićete i sami kada počne krvarenje, a idealno vreme za početak parenja jeste osmi dan od početka krvarenja. Ako je mužijak neiskusan može se desiti da parenje potraje nešto duže, ali ne bi trebalo da se binete.

si (6)

Takođe dešava se i da ženka odbije mužijaka, što takođe ne bi trebalo da vas brine jer u tom slučaju ili ih ostavite još par dana da se upoznaju ili joj dovedite drugog mužijaka. Nakon deset do petnaest dana trebali bi da primetite da li je kuja oplođena, a ako ni tada niste sigurni preporuka je da je odvedete kod veterinara na pregled ultrazvukom kako bi potvrdio njenu trudnoću. Nemojte se brinuti ni ako ženka ne ostane trudna jer će opet dobiti teranje za šest meseci.

Veoma skupi psi

Ako želite baš ovog psa za vašeg kućnog ljubimca najpre proverite da li možete to sebi da priuštite. Veoma su zahtevni pa ćete pored hrane, dosta para morati da izdvajate i na profesionalnog frizera i četke i ostale proizvode za negu dlake. Pored toga zahteva dosta vremena koje vlasnik svakodnevno mora da uloži u njegovu negu kako bi pas ostao zdrav i jak. Ne preporučuju se ljudima koji nemaju previše vremena i strpljenja , a i novac igra značajnu ulogu u održavanju bišona.

Što se tiče cene potrebne za bišona ona će zavistiti od više činilaca, ali procena je da za štene košta od 300 do 700 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.