Westi terijer – razdragani pas uvek spreman za maženje

0

Zapadnoškodsk beli terijer iz zapadnog Hajlenda kako je puno ime westi terijeru je veoma zabavan pas koji osvaja simpatije već na prvi pogled. Kada su nastali bili su izvandredni lovci na lisice i jazavce, ali danas zbog svog sjajanog karatkera, izuzetno lake nege i održavanja pretežno ih srećemo kao kućne ljubimce. Pored toga jedni su od najpopularnijih izložbenih pasa i veoma često dobijaju nagrade.

Nešto više o nastanku i razvoju rase

West terijeri imaju dugu istoriju koju dele zajedno sa ostalim terijerima poreklom iz Škotske. Iako su nastali početkom 19 –og veka veću pažnju privukli su tek u 20 –om veku kada je njihovo uzgajanje započeo pukovnik Malkoma. Zahvaljujući njemu ova rasa je brzo dobila na popularnosti i polako počela da se širi Evropom. U Sjedinjene Američke Države ovi psi su stigli tek početkom 20 –og veka i veoma brzo su postali jedna od najpopularnijih izložbenih rasa.

Westi terijer

Visina, težina i druge karakteristike westija

Westi terijer pripada porodici jazavičara i terijera, a u proseku životni vek im je od 12 do 14 godina. Prosečna visina mužijaka iznosi od 25 do 30 cm, dok kod ženki ona se kreće od 23 do 28 cm. Težina mužijaka u proseku varira od 7 do 10 kg, dok su ženke nešto lakše sa prosečnom kilažom od 6 do 7 kg.

Fizički izgled

Westiji spadaju u male rase pasa i odlikuje ih izuzetno kompaktna građa tela. Glava je srednje veličine sa lobanjom koja je široka i ispupčena, stop je jasno izražen, dok je njegov nosnik veoma kratak. Nos je veliki crne boje, oči su razmaknute i po pravilu što tamnije boje. Uši su male, špicaste i stoje uspravno. Vrat je izuzetno mišićav,leđa prava i mišićava, slabine veoma jake, a noge kratke i stabilne. Rep je veoma dug nekad čak i preko 15 cm. Dlaka je veoma gusta sa gustom poddlakom i prekriva celu kosu. Na telu je dlaka dugačka, dok je na glavi nešto kraća i čupava. Njihova dlaka je uvek bele boje.

Westi terijer (1)

Temperament i osobine westija

Ovo veoma tvrdoglav i smeo pas koji se ničega ne plaši. Veoma je radoznao i uvek će trčkarati unaokolo i istraživati prostor. Veseo je i vezan za vlasnika. Voli da se umiljava vlasniku i porodici, dok je prema strancima rezervisan. Temperament mu je sličan temperamentu ostalih terijera i znaće da bude pomalo nezgodan i svojeglav. Često će pokušati da nametnu svoju volju. Veoma su uporni i uvek na oprezu. Zbog svoje naravi nisu preporučljivi porodici sa malom decu, a nikako ne bi smeli da ih ostavljate na samo sa njima jer na zadigrivanje dece mogli bi da reaguju ugrizom. Dosta laju i mogu da pokažu znake agresivnosti prema drugim rasama pasa ili pak drugim životinjama pa ne mogu živeti u zajednici sa istima.

Nega i održavanje

Preporučljivo je da žive sa vlasnikom u stanu ili kući, a potrebno im je dosta fizičke i psihičke aktivnosti svakog dana kako bi bili srećni i pravilno funkcionisali. Možete ih izvesti u šetnju na povodcu ili pustiti da se izigraju u dvorištu ako ga posedujete. Dlaku je potrebno četkatki tri do četiri puta nedeljno, a pored toga potrebno je i skraćivanje na svaka tri meseca. Naravno oni primerci koji idu na izložbu će trebati nešto detaljniju negu. U periodima linjanja biće teže održavati dlaku zbog njene strukture i tada je potrebno češće četkati psa. Kako su izrazito bele boje biće neophodno nešto češće kupanje kako bi im dlaka ostala čista. Pored toga vodite računa da im uši uvek budu čiste.

Westi terijer (2)

Zdravlje rase

Nešto su osetljivije prirode i vremenom mogu razviti dosta različitih zdravstvenih problema. Uz pravilnu negu i redovne posete veterinaru smanjićete šanse za dobijanje bolesti. Često mogu oboleti od leukodistrofije globoidnih ćelija, legpertesove bolesti, kraniomandibularne osteopatije i katarakte, dok je povremeno primećeno da rasa može da oboli od gluvoće, toksiokoze barkom i iščašenja kolena.

Nešto komplikovanija dresura

Da bi ste pravilno dresirali westija potrebno je da uložite dosta napora. Ovi psi umeju da budu veoma tvrdoglavi i svojeglavi i često će odbijati da poslušaju vlasnika. Nikako ne bi ste trebali da ga fizički kažnjavate jer na taj način pas će postati agresivan. Trebalo bi da ga dresirate metodom nagrađivanja. Svaki put kada odradi dobro zadatak vi ga nagradite hranom ili ga mazite. Trebaće vam dosta strpljenja ali vremenom ćete uvideti da vaš pas uči i da napreduje. On je izuzetno osetljiv i treba će dosta vašeg napora kako bi vas u potpunosti slušao. Ako niste iskusan vlasnik i ne snalazite se najbolje potražite pomoć eksperta.

Westi terijer (4)

Važni saveti vezani za ishranu

Jasno vam je da što bolju i kvalitetniju ishranu vaš pas bude imao to će biti zdraviji i srećniji. Hrana kojom ga hranite trebala bi da sadrži sastojke koji se mogu naći u njegovoj matičnoj zemlji. Bitno je da im dajete uvek svežu hranu koja ne sadrži u sebi veštačke supstance poput konzervansa. Westija nemojte hraniti sa belim pirinčem, sojom, žutim kukuruzom, belim i crnim lukom, konjskim mesom i hranom koja sadrži previše sitnih kostiju.

Tržište je danas bogato različitim vrstama industrijske hrane pa ako nemate vremena da sami spremate hranu ili niste sigurni, dobra je opcija da izaberete neki od ovih gotovih proizvoda. Vodite računa o roku trajanja, kao i o tome da li se hrana nalazi u originalnom pakovanju.

Parenje westija

Nakon godinu dana od rođenja westi je spreman za parenje. Preporučuje se da ga parite sa pripadnicima iz iste rase, ali ukliko želite možete ga i mešati sa drugim rasa samo vodite računa jer parenje ove rase nije dozvoljeno sa nekim rasama posebno onim većim.

Westi terijer (5)

Kada obezbedite dve potpuno zdrave jedinke potrebno je samo da ih ostavite u istu prostoriju i pustite prirodu da dalje odradi sama stvari. Zbog njihove tvrdogavosti i prgave naravi može doći do situacija da ženka ne želi da prihvati mužijaka kojeg ste joj odabrali. U tom slučaju možete ih ostatviti još neko vreme da se upoznaju ili joj dovesti drugog mužijaka.

Njihova cena

Westiji su na našim prostorima se pretežno uzimaju kao kućni ljubimci zbog energije koju poseduju i činjenice da su veoma osećajni i obožavaju da se maze. Postoji veliki broj odgajivačnica u Srbiji koji se bavi uzgojom štenca, a u proseku za jedno štene potrebno je izdvojiti oko 150 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.