Ruski hrt (barzoj) – dostojanstven pas koji odmah skreće pažnju na sebe

0

Ruski hrt je pas koji je već decenijama ponos Rusije. Ovo je dostojanstven i veliki pas koji se savršeno uklapa u svaku porodicu, a potrebno mu je samo malo pažnje i dosta prostora. Spada u najviše pse i odmah pri prvom pogledu skreće pažnju na sebe.

Istorija i poreklo

Rurski hrti kojeg nazivaju još i barzoj potiče iz 17 –og veka. Veruje se da su ga tada u Rusiju doneli Arabljani, a najpre je privukao pažnju plemića koji su počeli da ga gaje najpre zbog njegovog izgleda. Kako se pokazao sjajnim lovcem počeli su da ga koriste u lovu, a nije bilo potrebno dugo vremena da se ruski hrt rasprostrani i na druge predele Evrope. Kada je Kraljiča Viktorija počela da gaji ove pse, popularnost im je naglo porasla i ubrzo su svi bogatiji ljudi u Evropi hteli da imaju ovog psa.

Barzoj (1)

Osnovne karakteristike rase

Bazoj po FCI klasifikaciji pripada grupi deset sekciji jedan, odnosno porodici hrtova. Prosečna visina mužijaka se kreće od 75 do 85 cm, dok se visina ženki kreće od 68 do 78 cm. Težina mužijaka se kreće od 34 do 48 kg, dok se u proseku ženke teže od 27 do 41 kg. Životni vek ove rase je od 10 do 12 godina.

Telesne karakteristike

Ono što karakteriše ovu rasu jeste njhova visina koja može biti i do 82 cm u grebenu. Glava je uska i lepo oblikovana sa njuškom koja je duža od lobanje. Njima je veoma neizražen stop, dok je potiljna kvrga dosta dobro izražena. Usne su suve i tange, dok je nosna pečurka velika i dobro izražena. Zubi su snažni i jaki i daju makazast zagriz. Uši su visoko postavljenje, male, uzane, a na vrhu špicaste. Vrat je dug i mišićav, leđa ravna i jaka. Stomak je prikupljen i slabije razvijen. Rep je nisko usađen u obliku srba, veoma snažan i dobro odlakan.

Struktura i boja dlake

Koža im je izrazito tanka i dobro pigmetisana i celom svojom površinom prekrivena je dugom i svilenkastom dlakom. Dlaka je uglavnom talastata ili loknasta. Prilično je gusta na vratu i donjim delovima grudi. Mogu biti bele boje, zlatne u svim nijansama, zatim prljavo bele boje, crvene, sive, svi tonovi od pepeljasto sive do žućkasto sive, tigrasta, crvena i crna. Dožvoljene su oznake, ali nije poželjno da ih pas pogotovo ako ide na izložbu.

Temperametn i karakter

Inteligentni i poslušni ovi psi se odlikuju mirnim temperamentom. Ponosni su, nežni i nisu ni malo tvrdoglavi. Obožavaće sve vrste igre, a vole pažnju i uživaće u maženju sa svim članovima porodice. Pokazali su se kao odlični čuvari, a imaju urođeni instikt za lov. Veoma je tih i retko kad laje. Odlično se slaže sa drugim životinjama u domaćinstvu kao i sa malom decom. Međutim ne treba ga ostavljati nasamo sa decom iz više razloga. Prvo ovo je izuzetno veliki pas koji nehotice može oboriti i povrediti dete, a drugo ovi psi ne tolerišu grubost i tako ako dete bude grupu prema njemu znaće da mu uzvrate. Prema nepoznatim ljudima su prilično rezervisani.

Barzoj (2)

Zdravlje ruskog hrta

Ruski hrtovi su nešto osetljivijeg zdravlja i potrebno je paziti na njih. Pored toga što jako sporo sazrevaju i stalno su gladni skloni su nadimanju. Usled nešto lošije nege mogu se javiti neke bolesti poput : displazije kolena, displazije kukova, problema sa očima i katarakte.

Sve što treba da znate o nezi i održavanju

Ruski hrt može živeti napolju u kućici za pse u umerenim klimatskim uslovima. Nije preporučljivo da se pas drži u stanu jer mu može postati dosadno pa vremenom čak rizikujete da pas postane destruktivan. Idealno bi bilo da živi u kući sa vlasnikom u kojoj ima stalan pristup dvorištu.

Potrebno im je dosta kretanja kako bi zadovolji potrebe za fizičkom aktivnosti. Pored šetnje na povodcu potrebno ih je pustiti da se istrče i izigraju. Nije preporučljivo da ga u šetnji pustite sa povodca pogotovo ako u blizini ima životinja jer poseduju urođeni nagon za lov mogli bi da napadaju druge životinje.  Preporuka je da ga sa povodca puštate samo u ograđenom prostoru.

Barzoj (3)

Njihova dlaka zahteva nešto više angažovanja zbog same strukture. Dugačka je i potrebno je skraćivanje dlake između prstiju na nogama kako mu se šape ne bi deformisale. Pored toga potrebno je četkanje tvrdom četkom tri puta nedeljno, ali i nešto mekšom kako bi im dlaka dobila svilenkasti sjaj. Linjaju se jednom godišnje kada ih je potrebno četkati svakodnevno. Psa kupajte baš kada morate i to se preporučuje suvo pranje jer zbog veličine psa standardno kupanje može predstavljati problem.

Parenje i dresura

Ako odlučite da parite ovu rasu najpre budite sigurni da ćete pariti najkvalitetnije jedinke koje ste uspeli da pronađete. Sam proces paranja je isti kao kod drugih velikih rasa i ići će veoma lako. Uzgajanje štenaca ove rase je veoma skup proces pa dobro razmislite pre parenje pogotovo što kuja može da okoti i do 11 štenaca prilikom jednog parenja.

Hrtovi su poznati po tome da vole da razmišljaju svojom glavom što može predstavljati problem prilikom dresure. Preporuka je da već kada štene napuni tri meseca započnete sa nekim jednostavnim komandama. Brzo uče i uz odgovarajućeg vlasnika koji će im omogućiti uzajamno poštovanje brzo će savladati osnove. Psa nikako nemojte kažnjavati i tući jer ćete tako samo produžiti ceo proces dresure.

Barzoj (4)

Što raznovrsnija ishrana za barzoja

Barzoj spada u velike rase pasa pa samim tim trebaće mu nešto oblilnij obroci kako bi bili siti. Jako je važno da njihova ishrana bude raznovrsna jer sa jednoličnom ishranom postitići će to da pas postane još osetljivi i podložniji dobijanju bolesti.

Od vas zavisi da li će te ga hraniti granulama ili nekim drugim vidom gotove hrane ili ćete ipak sami pripremati hranu. Vole meso i rado ga jedu, a preporučuje se da im meso dajete termički obrađeno. Skloni su gojaznosti jer vole da jedu i uvek su gladni zato obratite pažnju koliko mu hrane dajete na dnevnom nivu.

Cena ruskog hrta

Ruski hrt je rasa koja nije rasprostranjena na našim prostorima. Kvalitetno štene je malo teže nabaviti i zbog toga je potrebno izdvojiti i do 300 evra za njega.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.