Nemački kratkodlaki ptičar – svojeglavi lovac harmoničnog izgleda

0

Jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih ptičara jeste nemački kratkodlaki ptičar koji se najpre koristio kao gonič stada, a nakon ukrštanja sa ptičarima i p oenterima počeo je da se koristi za lov divljači. Poznat je po svom jakom krarakteru i svojeglavosti zbog čega resiranje može biti nešto komplikovanije.

Razvoj rase

Nemački kratkodlaki ptičar imao je veoma dug razvoj. Pa tako prvi primerci ove rase pojavili su se u 15 –om veku ali su izgledali dosta drugačije od današnjih primeraka. Tokom 17- og veka doško je do ukrštanja i modifikaije rase. Sam razvoj nemačkog ptičara veoma je kontroverzan jer odgajivači nisu mogli da se slože koje su to lovačke osobine koje on treba da poseduje. Priznati su tek u 18 –om veku, a već početkom 19 –og veka dostigli su veliku popularnost kao izuzetni lovački psi.

Nemacki kratkodlaki pticar

Osnovne karakteristike rase

Psi ove rase pripadaju porodici ptičara, a poznati su još i pod imenom kruzhari. Prosečna visina mužijaka iznosi od 59 do 64 cm, dok visina ženki se kreće u rasponu od 53 do 58 cm. Težina mužijaka u proseku je od 25 do 32 cm, dok su ženke nešto lakše sa prosečnom težinom od 20 do 27 kg. Životni vek rase je od 12 do 15 godina.

Koje su to najizraženije osobine nemačkog kratkodlakog ptičara i kakava je njegova narav?

Nemački kratkodlaki ptičari odlikuju se živahnim temperamentom i velikom energijom. Veoma su inteligenti, a prema vlasniku gaje određenu dozu strahopoštovanja pa će mu uvek biti odani i poslušni. Savršeno se slažu sa malom decom koju obožavaju. Svestrani su i sjajni lovački psi. Disciplinovani su i poseduju veliku volju za radom. Imaju izuzetno uravnotežen karakter sa čvrstom naravi. Nisu agresivni, ali ni nervozni ni plašljivi.

Fizičke karakteristike rase

Ovi psi su veoma skladno građeni sa kompaktnim telom. Glava im je suva srednje veličine, lobanja široka i zaobljenja, a stop je srednje izražen. Nos je braon boje, širok sa izraženim nozdrvama. Njuška je veoma duga i široka, usne izražene i dobro pigmetisane. Vilice su snažne sa 42 zuba koja stoje verikalno u vilici. Uši su im srednej veličine i vise uz glavu. Vrat je dugačak i postepeno se širi, leđa su čvrsta i mišićava, grudi izuzetno duge sa dobro zaobljenim rebrimia. Rep je visoko usađen srednje dužine, a noge u ravne i paralerne sa okruglim šapama.

Nemacki kratkodlaki pticar (5)

Krzno i sve boje u kojima se pas može javiti

Nemački kratkodlaki ptičar ima glatku kožu sa dlakom koja dobro prileže i veoma je kratka. Gusta je i čvrsta, a na glavi i ušima je još gušća i deblje strukture. Njihovo krzno se može javiti  u sledećim bojama:

  1. Braon jednobojni bez oznaka,
  2. Braon sa belim oznakama,
  3. Tamno braon sa braon šarama i tačkama različitih nijansi,
  4. Svetlo braon sa šarama braon i bele boje
  5. Beli sa braon oznakama na glavi i tačkama po telu,
  6. Crni sa braon oznakama po celom telu.

Održavanje nemačkog kratkodlakog ptičara

Jasno je da kao i svi lovački psi i nemački kratkodlaki ptičari zahtevaju dosta fizičke aktivnosti kako bi ostali u formi. Njima je potrebna svakodnevna fizička aktivnost, a pored nje potrebne su im i mentalne vežbe. Poželjno je izvoditi ih u duge šetnje, a pored toga potrebne su i određene vežbe. Vole vodu i sjajni su plivači, pa tako ako ste u mogućnosti ne bi bilo loše da ih jednom nedeljno odvedete do neke vodene površine kako bi plivali. Njihova dlaka nije teška za održavanje i dovoljno je povremeno četkanje, ne više od dva puta nedeljno.

Nemacki kratkodlaki pticar (6)

Pas za kuću ili dvorište?

Idealno stanište za nemačkog ptičara jeste život u kući u kojoj bi imao svakodnevni prisup dvorištu. Veoma su društveni i vezani za vlasnika pa će hteti da provode dosta vremena sa njim. Iako mogu živeti napolju u kućici za pse jer im prijaju naši klimatski uslovi nije poželjno da držite psa napolju. Oni mogu živeti u stanu, ali znajte da im je neophodne fizička aktivnost od najmanje jednog sata dnevno.

Bolesti koje se mogu javiti

Nemački kratkodlaki ptičar podložan je sličnim bolestima kao i većina lovačkih pasa. Primećeno je da često obole od limfedema, dok ređe rasa oboleva od sledećih bolesti: koronarna arteriljska bolest, entropija, torzija želudca, panus, opsesivno – kompulsivni poremećaj, ektropija i progresivna atrofija rožnjače.

Ishrana nemačkog kratkodlakog ptičara

Iako su veoma vitki sa kompaktnim telom, ako se nerpavilno hrane mogu biti gojazni. Zato je jako važno da vodite računa o njihovoj ishrani. Štene treba hraniti 3 do 5 puta na dan, a preporuka je da koristite superpremijum hranu. Odraslu jedinku je dovoljno hraniti jednom dnevno. Kao i sve ostale lovečke rase i za ovu je preporuka da njihovi obroci sadrže što više mesa. Odprilike njihova dnevna porcija bi trebala da sadrži 350 g mesa i 200 g testa, pirinča ili povrća. Naravno tokom sezone lova kada je vaš pas dosta aktivan potrebno je povećati količinu mesa, a smanjiti žitarice i povrće.

Nemacki kratkodlaki pticar (2)

Sve što treba da znate o njihovom parenju

Nemački kratkodlaki ptičari se veoma lako pare i nije retka pojava da se pare i sa psima drugih rasa. Zato je potrebno da obratite pažnju na kuju kada je u teranju ako želite što kvalitetnije štence. Psi mogu na kilometar da osete miris ženke koja je u teranju, pa je poželjno da tokom ovih dana držite ženku u kući ili dvorištu gde ne postoji rizik parenja sa drugim jedinkama.

Miris kod ove rase igra ključnu ulogu u parenju. Ženka će po mirisu birati mužijaka i može se desiti da čak i odbije mužijaka. Ipak ne treba da se brinete dovoljno je da ga ostavite sa ženkom neko vreme kako bi se upoznali i videćete i sami da će na kraju doći do parenja. Ne bi trebali ni da se brinete ako parenje potraje nešto duže. Normalno je da parenje traje i do sat vremena i nemojte se brinuti niti prekidati kučiće. Ako parenje traje i nakon sat vremena potrebno je da kontaktirate veterinara.

Radi lakše dresure potrebno poznavati psihologiju psa

Ako želite da obučite nemačkog kratkodlakog ptičara za lov onda će vam trebati malo više truda. Ovo su inteligenti psi i lako se obučavaju, ali kakio bi u lovu bili što uspešniji potrebno je da poznajete njihovu psihologiju. Tokom obuke psa postoje tri faze kojih se trebate pridržavati:

  1. Jasno mu staviti do znanja koji je njegov zadatak,
  2. Gestovima lica i rukama staviti mu do znanja da komandu izvršava dobro (u slučaju da je ne izvršava dobro staviti mu do znanja da greši) i
  3. Učvrsti mu naviku, odnosno ako vidite da je odlično savladao datu komandu malo je proširiti i dati mu složeniji zadatak.

Nemacki kratkodlaki pticar (1)

Jako je bitno da mu tokom dresure komande govorite kratko i jasno kako ne bi ste zbunili psa. Ako želite da lovi i u vodi, potrebno je još od kada je štene voditi ga u vodu kako bi se navikao i postao odličan plivač. Obuku najpre vršite u plićaku, a kada vaš pas sazri možete se opustiti i pustiti ga u dublje i nemirnije vode.

Cena i pristupačnost rase u Srbiji

Na našim prostorima nemački kratkodlaki ptičar je veoma rasprostranjen. Postoji dosta odgajivačnica koje se bave odgojem čistokrvnih lovaca, a pored toga dosta domaćinstava zbog lova koristi ovu rasu. Štence možete nabaviti lako i brzo, a cena će zavisiti od kvaliteta jedinki. U proseku za štence staro šest meseci potrebno je izdvojiti oko 100 evra.

Nemacki kratkodlaki pticar (3)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.