Epanjel breton – živahan ptičar sa višestrukom primenom

0

Epanjel Breton – još jedan izuzetan lovački pas koji je sa svojim sjajnim karakterom učinio da ga mnogi vlasnici zavole i koriste pretežno kao kućnog ljubimca. Izuzetan njuh, velika inteligencija i lakoća dresiranja omogućili su da rasa ima višestruku primenu, pa pored lova ovog psa možemo videti i u policiji i vojci.

Istorija i poreklo rase

Još jedan u nizu francuskih pasa koji potiče iz Bretanje  po kojoj je i dobio ime. Nastao je u 10 –om veku i jedini je pripadnik španijela koji je korišćen za lov. Nastao je ukrštanjem narandžastog i blego setera sa velškim springer španijelom. Odmah je počela njegova primena u lovu na sve vrste divljači. Ono što karakteriše ovog psa jeste da je izdržljiv i da može da lovi po svim terenima. Veoma je popularan u Evropi, naročito  u Velikoj Britaniji dok se ređe koristi u Americi.

Epanjel breton (1)

Osnovne karakteristike rase (visina, težina, životni vek…)

Epanijel breton pripada porodici ptičara, a po FCI standardima klasifikovan je u grupu 7, sekciju 1. Pored ovog imena poznat je još i pod imenom Britanski španijel. Visina mužijaka u proseku se kreće od 44 do 53 cm, dok kod ženki ona iznosi od 41 do 51 cm. Težina mužijaka je u proseku od 13 do 18 kg, a ženke su oko 10% lakše od mužijaka. Životni vek ove rase je od 12 do 14 godina.

Telesne karakteristike epanjel bratona

Pas koji nam dolazi iz Francuske spada u srednje pse kada je veličina u pitanju. Ima izuzetno zdepasto telo koje ipak odiše elegancijom. Glava mu je zaobljena i ima izražen čeoni usek. Nos je tamne boje kao i oči koje imaju nežan i izražajan pogled.  Uši su postavljene visoko, izuzetno su kratke i prekrivene nešto dužom i talasastom dlakom. Vrat je srednje dugačak, a noge su prave i mišićave. Grudni koš je veoma dubok, dok su leđa kratka, a šape izbačene i kompaktne. Rep im je kratak, a ono što je interesantno je da ova rasa pasa može biti i bez repa.

Epanjel breton (2)

Boja i struktura dlake i njeno održavanje

Ovo je rasa koja se odlikuje veoma glatkom dlakom koja je blago talastasta po celom telu. Dlaka je dvobojna ili trobojna i može se javiti u sledećim bojama: bela i narandžasta, bela i braon, bela i crna, bela, crna i crvenkasta i može biti melirana. Psa je potrebno redovno četkati kako bi se skinuo sloj mrtve dlake. U proseku trebalo bi da ga četkate tri do četiri puta nedeljno.

Karakter i narav

Epanijel breton je pas koji se odlikuje velikom inteligencijom i mentalnno je uravnotežen. Vole da love i trudiće se da uvek budu u pokretu. Energiči su, osećajni i odani svome vlasniku. Savršeno se uklapa u porodičan život. Prema maloj deci biće veoma nežan. U kući je veoma miran,dok je napolju izuzetno aktivan. Neumoran je zbog čega je izuzetno cenjen u lovu. Hteće da vlasniku udovolji u svemu.

Sve što treba da znate o nezi epanijel bretona

Kako je veoma aktivan i energičan, aposeduje i veliki intelekt potreban mu je svakodnevni fizićko – psihički trening. Ovo je pas koji je stvoren za lov i voleće da lovi, ali ako ga gajite u svojstvu kućnog ljubimca zapamtite da mu je neophodno mnogo fizičke aktivosti kako ne bi postao hiperaktivan. Pored dugih šetnjih neophodan će biti i neki jači trening. Kao i svi lovački psi i on ima nešto osetljivije uši koje je potrebo redovno čistiti, a ako ga vodite u lov savet je da nakon svakog dolaska sa lova mu očistite uši. Izuzetno su čisti i nije im potrebno kupanje, a kupati ga možete ako je to baš neophodno.

Epanjel breton (3)

Gde držati epanijel bretona?

Dosada vam je već jasno da ovo nije pas kojeg bi trebalo da držite u stanu. Kako je veoma aktivan u stanu će postati depresivan ili hiperaktivan. Idealno bi bilo da žive u kući sa vlasnikom ali da imaju svakodnevan pristup dvorištu.  Oni mogu živeti i sami u dvorištu pod uslovom da im se obezbedi kućica ili neki drugi vid skloništa u kojem će imati udoban i topao krevet.

Njihovo korišćene u lovu

S’ obzirom da su Francuzi gajili rasu za lov ne treba da nas čudi kako se sjajno snalaze i dan danas koriste za lov. Sjajni su lovci pogodni za sve terene i zbog toga imaju višsestruku primenu. Iako su najpogdinij za lov na divljač posebno na zečeve, oni mogu loviti i druge životinje. U Velikoj Britaniji lovci su oduševljeni sa ovom rasom koja se i dan danas pretežno koristi kako bi uhvatila plen. Njihova inteligencija, brzina, okretnos i veoma brzo reagovanje uticali su na to da breton postane veoma cenjeni lovački pas.

Parenje i dresura

Velika inteligencija omogućava laku dresuru psa, a njegov urođeni njuh omogućava da se ona odigra veoma brzo. Ne bi trebali da imate poteškoća, a dozvoljene su sve metode plikom dresiranja psa. Ako ste neiskusan vlasnik ne bi bilo loše da pogledate na internetu neki video klip ili pak potražite savet od veterinara ako želite da dresirate psa za lov.

Što se tiče parenja ovo su zdravi psi koji nemaju poteškoća. Polnu zrelost stiču već sa godinu dana, a za kuju je karakteristično da ima dva teranja tokom godine. Nisu agresivni tokom parenja i okot je prilično lagan za kuju pa ne bi ste trebali da imate problema.

Epanjel breton (4)

Zdravlje psa

Dobrog su zdravlja i dovoljno je jednom godišnje da ih vodite kod veterinara na kontrole. Od bolesti koje mogu dobiti primećeno je da često obolevaju od displazije kukova i različitih infekcija oka. Ređe breton može oboleti i od nekih drugih bolesti, ali to se retko dešava. Uz pravilnu ishranu i negu ne bi ste trebali da imate problema sa zdravljem psa.

Sve što treba da znate o ishrani psa

Pošto su izuzetno aktivni potrebno im je u ishranu ubaciti hranu koja ima visoku energetsku vrednost.  Štenetu je potropno dva puta više hrane nego odrasloj jedinki kako bi se pravilno razvio. Najbolje bi bilo da štene hranite sa industrijski gotovom hranom, a poželjno je u ishranu ubaciti i kalcijum koji mu možete ubacivati u vodu ili pak hranu. Ako smatrate da je potrebno možete mu u ishranu dodati i razliite mineralno – vitaminske preparate.

Odraslog psa dovoljno je hraniti jednom dnevno i sami će te već videti koja je to hrana koja će prijati vašem psu. Nisu naročito izbirljivi, a zbog nešto lošije probave obratite pažnju koju im hranu dajete. Izbegavajte tešku hranu koja nije lako svarljiva, a trudite se da im bar svaki drugi dan date nešto kuvano ili kašasto. Nemojte ih hraniti ostacima vaše hrane ili slatišima.

Njihova cena

Cena epanjel bretona zavisiće od boje psa, starosti, kao i od toga da li je potomak vrsnih jedinki koje su korišćene za lov. Kod nas je ranije bila prava retkost naći ovog psa, dok je danas solidno rasprostranjen po celoj Srbiji. Ako želite psa za lov ovo je savršena rasa, ali ipak prilikom kupovine dobro se raspitajte i uverite u to da dobijate kvalitetnu jedinku.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.